Paljonko kavereille häälahjaksi rahaa?


Cizu

Recommended Posts

Snowdrop: sulla on hieno asenne sun lahjoihin. Mun täytyy myöntää, että olisin kyllä itse hieman, että "mitä hittoa se Erkki nyt ajattelin kun toi meille tällaisen lahjan" eli en osaisi kyllä suhtautua ihan noin hyvällä huumorilla kaikkiin hassuimpiinkin lahjoihin. Enkä missään nimessä jaksaisi mitään vaihtorumbaa. Ja todennäköisesti itse ajattelen sitten juuri sen vuoksi lahjojen viennistäkin niin, että minusta pitää hyvin tarkasti noudattaa joko lahjalistaa tai sitten viedä rahalahja jollei ole täysin varma mausta. Voi olla, että jos sinä olisit morsiamena, niin ajattelisit, että olipas se nyt tylsä lahjantuoja :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Meillä on lahja-asiat hoidettu niin, että opiskelijabudjetilla veimme kavereille lahjakortin tai rahaa n.50e. Kerran ostin lahjan, koska sitä olis toivottu enemmän. Nytkin on häät tulossa ja kysyin ilmoittautuessa, että mikä olisi mieluisin lahja. Mitä toivotaan, sitä myös viemme. Minun mielestäni pitää kunnioittaa toisen toiveita tai sitten viedä rahaa, jos on epävarma. Oma mielikuvitukseni ei riitä keksimään ihquja lahjoja edes kavereille. Toisaalta olen myös sukulaisten kanssa tottunut siihen, että rahalahja on normaali tapa toimia ja ei mitenkään kylmä ele tms.

Kukin taaplaa tavallaan, mutta hermot menee itseni ja muiden puolesta, jos lahjaksi yrittää viedä jotain muuta, mitä toinen on toivonut. Tarpeettomista häälahjoista saamme varmasti oivia tupari- tai joululahjoja. Tästä hyötykäytöstä ei vieraan pidä pahastua :unsure:

Link to comment
Share on other sites

On kyllä korjattava vielä hieman. En minäkään väkisin itse tekemääni /omin neuvoin hankkimaani lahjaa tuputa henkilölle, jolle se ei sopisi mitenkään. Mutta oikeasti olen sitä mieltä että jos ihmisen tuntee, niin pystyy päättelemään onko lista "must have" vai ohjeellinen lahjalista (ollaan mekin viety suoraan listalta, kun todellakin tunnetaan sen verran hyvin tämän ystävämme morsian.) Lisäksi uskon vahvasti siihen, että lahjan arvo on mitattavissa muissakin määreissä kuin euroissa (jotkut jopa dollareissa ;) ...ei kai)

Rakkaimmat ystäväni ovat hyvin ihmeissään jos en tuo itse tekemääni/suunnittelemaani lahjaa heille. Mieheni kärsii joskus stressistä, kun häneltä on loppunut ideat minun lahjomiseen, ja minä kuulemma hankin jokavuosi aina vain parempaa lahjaa hänelle. (huom! olen kerran ommellu hänelle lahjaksi hessukalasrit... tiedättekö mitä tarkoitan? sellaisen peppuläpällisen.

super_goof.gif

Tämä oli täysin sisäpiirivitsimme, ja hän oli otettu syvästi tästä eleestäni. En kuitenkaan tällaista tekisi ystävälleni joka käyttää vain ja ainoastaan merkkivaatteita. Pääasia lahjassa on se, että se tulee sydämestä. )

Onhan meilläkin backuppi keittiössä, jos joku soittaa ja kysyy mitä haluamme, niin olemme muutamia kohtuuhintaisia tavaroita kirjoittaneet muistiin. Näin ei meillekkään tule hätäkäteen kun mummoni soittaa kyyneleet silmissään mielikuvituksensa puutoksesta. On tärkeää että jokainen vieras kokee itsensä tervetulleeksi sellaisena kuin hän on.

Muokattu: , käyttäjä: Snowdrop
Link to comment
Share on other sites

Heippa,

Ihan vedet silmissä luin joitakin juttuja kun niin kovasti nauratti jotkut kommentit ja vastareaktiot. Loistava keskustelu, kiitos päiväni piristämisestä! :-)

Tässä vielä minun kommentit asiaan:

Itse huoahdan tosin aina helpotuksesta kun hääparilla on Stockalla lista koska se helpottaa minun hommaa todella paljon ja meillä tulee myöskin tällainen olemaan. Mielestäni ei kuitenkaan sovi unohtaa että jotkut vieraat eivät ihan periaatteesta (minulla on sellaisia kavereita) osta lahjalistalta tai tuo rahaa. Se on mielestäni ihan ok ja jokainen tuo juuri mitä haluaa.

Lahjahevosta ei ole suuhun katsominen ja se lahjalista Stockalla on tosiaankin hääparin toivomuslista jota vieraat voivat käyttää jos haluavat. Ei saa odottaa että kaikki ostaa sieltä tai että kaikki tuovat tietyn arvoisen lahjan.

Muistan itse opiskeluaikana kun en voinut osallistua polttareihin kun ei kerta kaikkiaan ollut rahaa maksaa omaa osuutta ja hävetti kun ei voinut ostaa kauhean kallista lahjaa. Kaikkien vieraiden pitää mielestäni tuntea olevansa tervetulleita oman itsensä takia (siksi heidät on kutsuttu) eikä siksi että heidän kuuluu osallistua häiden kustannuksiin tietyllä summalla.

Komppaan yhtä aikaisempaa kommenttia että häät järjestetään oman taloudellisen tilanteen mukaan ja lahjat ovat lahjoja eivät mitään pääsymaksuja.

Olemme poikaystäväni kanssa laittaneet viime vuosina 20-50 EUR/hlö häälahjoihin. Nyt tosin tämän listan luettuani häveten lupaan ettei laiteta enää alle 30 Eur/hlö..

-Pikku My

Link to comment
Share on other sites

Rahalahjoihin läheisille ystäville laitamme yleensä pariskuntana € 200-300.-.

Perheenjäsenet saavat enemmän.

Tutuntutuille on viime aikoina mennyt € 100-150.-.

Jokainen antaa tietenkin sopivaksi katsomansa summan, mutta täytyy kyllä myöntää, että €20.- tuntuu todella pieneltä summalta.

Mitähän kahdella kympillä Suomessa nykyään saa? Pari leffalippua?

Itse en kyllä kehtaisi mennä kahta elokuvalippua viemään..

Link to comment
Share on other sites

Eikö lahjoilla ole todellakaan enää muuta arvoa kuin hinta?

Itse en mielestäni käytä vähän rahaa lahjaan (jos teen itse esim korun lahjaksi katson, kyllä että materiaalien hinnat ovat kohdallaan, osittain juuri siksi että on ihmisiä jotka mittaavat lahjonensa arvon vain euroissa.) Itse vain en osaa kasvattaa lahjan arvostusta eurojen mukaan. Jos jokin kaverestamme tuo leffaliput, olen siitä iloinen, sillä eihän lahjaa ole edelleenkään pakko tuoda. Surullista ajatella että ystäväni ei kehtaisi tulla juhlimaan kanssamme, koska hänen lahjansa on euromääräisesti pienempi kuin rikkaan tädin (,jota ei koskaan muutoin tapaa,) antama lahja. En mittaa kaverini tärkeyttä euroissa, eikä myöskään hänen lahjaansa näin tule kohdella. Kamalaa olisi ajatella, että nyt kaikki muut vieraat penkovat morsiusparin lahjoja ja arvioi syytä miksi tämä kaveri on leffaliput tuonut:

-ei sillä ole kuulemma varaa muuhun

-ei se arvosta hääparin juhlaa

-ei se ole ottanut huomioon miten paljon häntä varten juhliin on kulunut rahaa

-pihi, saita, kitsas

Olen entistä vakuuttuneempi nyt, että hovimestari saa todellakin viedä meidän lahjamme suoraan huoneeseemme, jottei kukaan joudu tällaista kokemaan. Selvästikkin monilla on niin ehdoton tuo hintaraja hyvään lahjaan.

wikipedia (sieläkään ei kerrota lahjan hinnasta mitään ;) ):

Lahjan antaminen, eli lahjoittaminen on tavaran, rahan tai palveluksen siirto toiselle henkilölle tai organisaatiolle ilmaiseksi.[1] Lahja voi olla mitä tahansa, joka tekee toisen iloiseksi tai vähemmän surulliseksi. Lahjoja annetaan yleisimmin juhlapäivinä, kuten jouluna, syntymäpäivänä, tai nimipäivänä. Annettaessa lahjaa eri kulttuurin edustajalle kannattaa ottaa huomioon toisen kulttuurin tavat. Esimerkiksi lahjoitettu puukko saatetaan tulkita joissakin kulttuureissa tappo-uhkaukseksi.

Muokattu: , käyttäjä: Snowdrop
Link to comment
Share on other sites

Me olemme aina häävieraina ollessamme olleet molemmat opiskelijoita (ja kohta ollaan taas). Eipähän tullut yksiäkään juhlia tähän väliin kun mies oli töissä :lol:

Ollaan aina viety huom. _kavereille_ n. 70-80e maksava lahja. Joko ollaan valittu listalta tuon hintainen tai listattomille lahjakortti. Jos parilla ei ole ollut mitään toivomuksia, niin ollaan ostettu Yö hotellissa-lahjakortti, hinta 70e. Ei tietenkään hyvä lahja työkseen matkusteleville ja hotellielämää viettäville, mutta opiskeleville kavereille on aina tuntunut olevan mieluisa (käy myös Tallinnassa). Hinta mielestäni juuri kohdallaan. Jos pari selvin sanoin pyytäisi riihikuivaa esim. häämatkaan niin luultavasti vietäisiin tasasumma 100e.

Lähipiiriä seuranneena tuntuu, että rahatoive tuottaa päänvaivaa monelle pienellä budjetilla liikkeellä olevalle. Lahjalistalta löytyy aina jotain edullisempaa, ihan esimerkkinä vaan mutta vaikkapa neljän lasin paketti Kartioita maksaa n. 15e (aina löytää vieläkin halvemmalla). Tälläinen lahja voi tuntua luontevammalta viedä kuin sama summa ihan rahana. Mutta minkäs teet jos kaapit jo pursuaa mieleisiä astioita ym. kodintavaraa.

(täytyy vielä jälkikäteen tarkentaa, että viimeinen lause viittaa usein ystäviltä kuultuun perusteluun miksi pyytää rahaa lahjaksi. Me emme itse toivo mitään, voi olla, että ihmisille tulee vieläkin suurempi ahdistus mutta mikään lahjatoive ei vain istunut meille. Päätettiin, että jos joku alkaa asiasta oikein tivaamaan niin sanotaan, että tuokaa vaikka kukkia :P)

muoks. ^

Muokattu: , käyttäjä: Miu
Link to comment
Share on other sites

kun kävin lukemassa tän ketjun pari päivää sitten, täytyy sanoa että piti vetää vähän aikaa henkeä. :(

Parempi olis kun ei kommentois mitään...

mutta sanotaan nyt sitten niin, että meilläpäin sanotaan että suu säkkiä myöten. Koskee omaa elämää mutta myös lahjojen ostoa.

Mutta mielipiteitähän on yhtä paljon kuin ihmisiä... ja saa ollakin. :rolleyes:

Jos mun tutut/suku lukis tätä täällä, luulisin että osa ilmoittaisi etteivät tule ollenkaan, kun ei ole varaa noin paljon lahjaan panostaa.

Minä en arvosta onnittelijaa/mahdollisen lahjan antajaa lahjan arvon perusteella. Toivon että kaikki kutsutut pääsisivät osallistumaan juhliimme, riippumatta siitä, minkälainen lahja heillä on varaa ostaa.

Huh huh.

Mutta jos on varaa, hienoa ja näyttäväähän se on antaa rahallisesti arvokas lahja.

Link to comment
Share on other sites

Ja ihan turha yhdistää polttarikustannuksia samaan laskelmaan, siinähän on tarkoitus pitää hauskaa koko porukalla, ja hauskanpito aina maksaa (paljonko polttarikuluista menee itse polttarikalun kuluihin, yleensä hyvin vähän, suurin osa menee siihen että porukka tekee samat asiat kuin polttarikalu). Jos ei ole varaa maksaa hauskanpidosta, niin valitettava totuus on että sitten pitää jäädä kotiin...

:lol::rolleyes:

Joopa joo. Helppoa puhua sellaisen jolla sitä rahaa on..... Jos mun kaverilla on polttarit vaikka niin mielelläni tuhlaan sen kunniaksi, mutta jos sillä opintotuella 400€ pitää elää koko kuukausi, ja vuokraan menee 300€ niin se on sama millä matikalla laskee se raha mikä menee polttareihin on pois jostain muualta. Jos mun paras ystävä menee naimisiin niin se on sama vaikka mä söisin kuukauden puuroa mutta jos se on joku serkku niin oma napa on lähempi. Sitten tietenkin voi miettiä ja vaikka serkultakin kysellä, että haluaako se mut häihinsä vaikka en omia kustannuksia maksakaan. Tai sitten suureen ääneen kuuluttaa kaikille suvusta, kuinka huono huono rahtilanne on, että tajuavat olla kutsumatta mihinkään juhliin.

Ei paljon löydy täällä ihmisiltä suhteellisuudentajua. :D

Link to comment
Share on other sites

Minusta häissä ei voi olla ideana se, että kerätään kustannukset lahjoina takaisin ja että lahjan arvoa arvioidaan kriittisellä silmällä, että jahas, näin halvaksi ne meidät arvostaa. Ainakin minä tiedän jo etukäteen, että voitolle en häistäni jää! Ne on juhlat, jotka tarjoan rakkaille ja läheisille, koska haluan, että he ovat paikalla. Lahjoja en edes kaipaa, mutta kun niitä ihmiset haluaa tuoda ja tapana on, ni turha niitä on kieltääkään. Ehkä voi kuulostaa hurskastelulta, mutta minusta asia on näin.

Ite oon vienyt aina noin 30e arvoisen lahjan, jos olen yksin vienyt ja jos on ostettu kavereiden kanssa kimpassa, arvo on ollut noin 20e. Muistan lukioaikoinani laittaneeni joskus 15e, kun rahaa ei todellakaan ollut ja lahjasta tuli kuitenkin tosi iso, kun yhdessä kerättiin. Rahaa ei ole kukaan pyytänyt, ei ole sattunut sellaisia, jotka eivät olisi tarvinneet mitään tavaraa. Itse kuulun niihin, jotka ei tarvitsisi, mutta katsotaan nyt, miten tämän sumplisi.

Link to comment
Share on other sites

Täytyy nyt hieman söhiä tas tätä kytevää nuotioo....

Hei rakkaat kanssa sisaret, onhan se niin että "täytyisi olla tyytyväinen mitä saa" ja ettei häihin ole (ainakaan minun tietääkseni) lounaskorttia tultu ostamaan, vaan juhlistamaan rakkauden valojen sanomista ja sitä että juuri nämä kaksi rakastavat toisiaan niin paljon että sitoutuvat olemaan yhdessä kuolemaan asti.

Mutta jokainen vie sen lahjaksi mitä parhaimmaksi näkee ja mikä kukkarolle on sopivinta! Aikaisemmin ilmoittamani "ruokien maksaminen takaisin" on nyt ymmärretty aivan väärin. en nyt jaksa juurta jaksaen selitellä mitä lähinnä tarkoitin, mutta toki aina kaikilla on ollut tyyli antaa tutuille ja hyville tutuille erilaiset summat/lahjat ja sehän on ok! niin me kaikki teemme!

On toki jokaisesta itsestämme kiinni mitä "kehtaamme ja emme kehtaa" antaa tai pyytää!

Once trash is another ones treasure -sanonta pätee niin meihin ihmisiin kuin tavaroihinkin, siksi meitä on niin montaa eri sorttia ja tavaroita niin kamalasti!

minulle on sama onko lahjani ostettu kirpparilta (oli se sitten vaikka se aaltomaljakko) vai iittalan liikkeestä, sama maljakko se on!!

jokainen tulojensa ja omantuntonsa mukaan!!

Ajatus on aina tärkein, lapsilta sen viimeistään opimme, se 300 euron junarata voi olla yhtä mielekäs lahjana kuin kodinykkösestä ilmaiseksi saatu ilmapallo!! Se mitä lahjan saaja arvostaa ja halajaa pitäisi olla lahjan antajana mielessä, ei se mitä itse arvostaa ja halajaa! sinulle Chanellit ja LV-laukut ovat must toiselle riittää pirkan kangaskassi!!

Juhlikaamme kaikki päivämme ilossa suin ja meille itselle tärkeiden ihmisten kanssa katsomatta mitä heiltä saimme ja kiitollisina siitä mitä heiltä saimme (ja kirppikselle voi sitte viedä loput :P jos niikseen tulee)

näristään sitte vasta, jooko???

Link to comment
Share on other sites

Totuushan on se, että euro aikana rahalla ei tunnu olevan minkäänlaista arvoa. Jos elettäisiin vielä markka-aikaa 50e (300markkaa) olisi minusta iso raha.. itse en ainakaan haluaisi olla edes kaveri sellaisen kanssa, joka ajattelee häiden olevan vain rahan keruuta varten. Ei vieraiden tehtävä ole kustantaa häämatkaasi tai muita typeriä vaatimuksia .. vaan olla paikalla juhlimassa sinun elämäsi tärkeää hetkeä.

Ja mitä kustannuksiin tulee, voi vaan katsoa peiliin ja itse miettiä kuinka suurella budjetilla häänsä pitää..

Se ruoka, mikä pitopalvelussa voi maksaa 35e henkilö, valmistuisi omin voimin alle kympillä..

Se, että Sinä maksat siitä ylihintaa, ei ole vieraasi ongelma.

Muokattu: , käyttäjä: yomanda
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Me ollaan usein osallistuttu miehen kanssa ystävien kanssa kimppalahjoihin jolloin summa on vaihdellut 15-30€ hlö ja usein kyse ollut tupareista tai synttäreistä.Häihin ollaan satsattu keskimäärin 50€ pariskuntana.Meillä katto kulkee rahatilanteesta riippuen 50-60€ kieppeillä.Jos ei olisi rahasta kiinni, summa saattaisi olla ihan toinen koska ollaan avokätisiä kyllä.

Onko kukaan rahaa toivova tullut ajatelleeksi että ehkei lahjan antaja itse arvosta rahalahjaa(jonka monet kokevat kylmänä ja mielikuvituksettomana lahjana) ja näin ollen ei halua sellaista antaa vaan mieluummin jotain muuta vaikka se ei olisikaan sitä mitä hääpari on lahjalistassaan toivonut? Tällä en tarkoita että itse suhtautuisin asiaan näin, sillä meille rahalahjat(kin) ovat toivottuja mutta peräänkuulutan sitä asennetta että hääpari olisi tyytyväinen siihen mitä saa vaikka se ei olisi "juuri sitä" mitä toivottu sillä ajatus on kuitenkin aina se tärkein :-X

Itse en osannut asiaa noin ajatella ennenkuin ystäväni joskus(ennenkuin häämme oli edes tiedossa) sanoi ettei ikinä antaisi rahalahjaa ja hänestä on kummallista sellaista toivoa.

Mutta tästä(kin) monia mielipiteitä, niinkuin on vieraita - on erilaisia hääpareja.

Link to comment
Share on other sites

Minusta 20e per nenä on aivan liian vähän. En kehtaisi antaa niin arvotonta rahamäärää. Me annamme kavereille vähintään 100e pariskuntana ja läheisimmille ystäville ja sukulaisille 200e ylöspäin pariskuntana.

Rahan arvo on kuitenkin muuttunut viimeisten viiden vuoden aikana, että kyllä olisi ihan kiva, jos sillä rahalla saisi muutakin kuin kaksi leffalippua.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...