Paljonko kavereille häälahjaksi rahaa?


Cizu

Recommended Posts

Me pyöriteltiin tätä asiaa pitkään miehen kanssa. Ei päästy ystäviemme hääjuhlaan, vaikka oltais kyllä haluttu osallistua, ja kuitenkin tuntui tärkeältä antaa toivottu lahja, eli tässä tapauksessa rahaa häämatkaa varten. Annoimme viisikymppiä yhteensä, koska toisaalta meistä ei ollut nyt niitä kulujakaan pariskunnalle. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Monessakin vastauksessa on puhuttu inflaatiosta, että 30 euroa on nykyisin niin paljon vähemmän kuin vuonna 2003.

Mut mitä jos ne omat tulot ei oo kuitenkaan noussut inflaation tahtiin? Näin nyt kuitenkin on hyvin monilla tuntemillani ihmisillä, mukaan lukien itseni, äitini ja siskoni sekä kaikki tutut sairaanhoitajat ja etenkin opiskelijat.

Link to comment
Share on other sites

Minusta rahalahjan tulisi olla jotenkin suhteessa omiin tuloihin; köyhältä opiskelijalta on törkeää odottaa suuria lahjoituksia kun taas ökyjen tai ainakin suht hyvin tienaavien voisi odottaa antavan vähän enemmän. Täälläkin joku sanoi antaneensa 20€ ja toinen perään kauhisteli että kuinka niin vähän on kehdannut antaa. Kyllä 20€ on IHAN OIKEASTI iso raha jos suhteuttaa sen opiskelijan tuloihin (opintotuki) :blink: . Minä olen opiskelijana antanut 20-30€ kavereiden häissä, eikä kukaan ole sen takia välejä katkaissut ;)

Link to comment
Share on other sites

Mä antaisin itteltäni jos menisin vain mä niin 30e, jos puolison kanssa niin 50e... ja jos lapset mukaan niin sitten niiltä vielä 5-10e siihen päälle.. (lapset on kaikki alle 8 vanhoja)...

Ittelle on "opetettu" että suunnilleen sen verran per nuppi jonka pitopalvelu + juomat + muut sapuskat velottaa, mutta kun omia häitään järjestää niin huomaa että ne " pitopalveluiden hinnatkin on korkeet ja siihen vielä päälle muut "sapuskat ja juomat" niin tiedän että tolla 50e ei pariskunta kustanna vielä omia sapuskoitakaan... mutta suurperheellisenä jossa ainoat tulot on miehen palkkatulot ja kelan äippäraha, niin ei enempää voi antaa lahjaksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

En kyllä lakkaa ihmettelemästä, minkä vuoksi ihmiset nykyään häitään haluavat viettää? Eikö tule häitä ja juhlia ellei jokainen tuo vähintään jotakin tiettyä summaa per henkilö? Minä taidan olla niin outo kala tässä vedessä, että kaikki mahdolliset summat ovat sopivia olipa kyseessä millainen kokoonpano ihmisiä tahansa!

Vietämme häitämme helmikuussa ja kutsuihin laitoimme ettei ole lainkaan välttämätöntä hankkia mitään lahjoja ja jos joku haluaa meitä muistaa niin pyysimme pientä avustusta häämatkaa varten. Olemme reilut 8 vuotta yhtä pitänyt pari, jolla on jo kaksi lastakin, joten tavaraa on kertynyt yllin kyllin-siitä moinen. Olen ilmeisesti vähän kajahtanut, mutta mielestäni olisi erittäin hauska idea jos joku vaikka toisi säästöpossun, jossa on 5- ja 10-senttisiä matkakassan avaamiseen :girl_haha:

Häihin olemme kutsuneet 115 henkilöä, perheitä ja sinkkuja ja kaikkea siltä väliltä. Kutsutut ovat lähimpiä sukulaisia ja ystäviämme. Olisin niin iloinen, jos jokainen heistä pääsisi juhlimaan mukaan ainutkertaista päiväämme, koska jokainen on kutsuttu nimenomaan sen vuoksi, että heidän läsnäolonsa olisi tärkeää :girl_sigh: Aivan sama millekään maalliselle tavaralle saati sitten rahalle. Itse olemme järjestämässä itsemme näköiset juhlat, joissa toivomme väen viihtyvän pitkään ja hyvillä mielin. Rahaa kuluu mitä kuluu, so on meidän "ongelmamme". Missään nimessä kukaan vieraista ei tule ostamaan ruokaansa eikä juomaansa häissämme, mutta toivottavasti tulevat viihtymään ja pitämään hauskaa.

Onneksi oma kaveri- ja ystäväpiirimme pitää sisällään saman henkisiä ihmisiä. Kukaan ei vaadi mitään tiettyjä rahasummia keltään eikä kukaan pidä kenenkään lahjoja naurettavina. Kaikki kun melkein olemme lapsiperheellisiä, jotka elävät kulutuksessa "kiihkeintä aikaa", ymmärrämme erittäin hyvin sen, että vaikka työssäkäyviä olemmekin niin rahareikiä riittää. Onnea meillä on ollut siinä, että olemme saaneet niin paljon niin ihania ihmisiä ystäviksemme kuin meillä on!

Lisäksi häät vievät polttareineen vierailta rahaa muutenkin. Minä ainakin lasken nekin kuluiksi, koska niillä on vissisti vaikutusta kuukausibudjettiimme-eittämättä näin on monella muullakin?! Hääpäivää varten vieraat todellakin usein ostavat itselleen uudet vaatteet jne ja lisäksi tuona päivänä moni vieras on liikkeellä esim.taksilla. Ei siis mitään halpaa lystiä!

Jos rahaa siis kutsussa pyydetään lahjaksi, minusta kaikki summat ovat juuri sopivia. Naurettavaa rahasummaa ei ole olemassakaan, ei inflaatioon tai mihinkään muuhunkaan vedoten. Suurimmalla osalla kun palkka ei ole inflaatiosta huolimatta kummentunut juurikaan sen vuoden 2003 tai mitä nyt halutaan vertauksena käyttää. Jos ja kun taas tuleva tai jo oleva hääpari kehtaa täällä avoimesti saamiaan/tulevia rahasummia arvostella niin olkaapa yhtä rohkeita ja laittakaa reilusti jo kutsuunne, että alle tämän ja tämän summan ei juhliimme kannata vaivautua!

Link to comment
Share on other sites

Kyllä minä antaisin huomattavasti enemmän kuin 50 e, jos kyseessä on hyvä ystävä. Joku random kaveri ei 50 e enempää saisi, mutta rakas ystävä saattaisi saada tuntuvastikin enemmän. Rahalahjaa en ystävälle kyllä antaisi, vaan sitten vaikka lahjakortin jonnekin hienoon ravintolaan, kylpylään, matkatoimistoon jne. Lisäyksenä tähän vielä että olemme miehen kanssa molemmat työssäkäyviä, joten ei yksi arvokaskaan häälahja meitä makaronibudjetille onneksi nakkele. :)

Itse en muilta lahjomista odota. Juuri kukaan ei tule tietämään häistämme etukäteen ja paikallekin tulee vain muutama todistaja (pelkkiä ystäviä), mutta emme odota lahjoja edes heiltä. Heidän läsnäolonsa on meille paras lahja. <3

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Itse olen kanssa oppinut, jotta pitää laittaa ruuan verran rahaa, eli viimeksi laitoimme kihlattuni kanssa 60e etäisimmille kavereille. Muutaman kerran olemme tehneet (läheisimmille ystäville), kun olemme media-alalla, jotta olemme kuvanneet ja leikanneet häät ja silloin häälahjan arvo onkin ollut noussut useampaan sataan.... Ja koska meillä on kunnolliset valokuvaustarvikkeet, kuvaamme monasti häissä muuten vaan ja lahjoitamme kuvat vielä häiden jälkeen hääparille.

Link to comment
Share on other sites

Itse olen kanssa oppinut, jotta pitää laittaa ruuan verran rahaa, eli viimeksi laitoimme kihlattuni kanssa 60e etäisimmille kavereille. Muutaman kerran olemme tehneet (läheisimmille ystäville), kun olemme media-alalla, jotta olemme kuvanneet ja leikanneet häät ja silloin häälahjan arvo onkin ollut noussut useampaan sataan.... Ja koska meillä on kunnolliset valokuvaustarvikkeet, kuvaamme monasti häissä muuten vaan ja lahjoitamme kuvat vielä häiden jälkeen hääparille.

Link to comment
Share on other sites

Mua ihmetyttää tää ajattelu et kyllä nyt omat syömiset pitää kustantaa. Meettekö te ravintolaankin porukalla syömään ja annat jonkun muun valita annoksesi ja maksat sen sitte mukisematta? Tuskin koskaan vierailla on hääruokailuun mitään sanottavaa, joku voi haluta vaikka vähän halvempaa ruokaa mutta kaikille kuitenkin se sama hääparin valitsema annos kannetaan. Toinen ihmetystä herättänyt ajatusmalli on että vähän tuntemattomammille ihmisille annetaan pienempi lahja. Kyllä te niillekin ihmisille olette tärkeitä kun ovat vaivautuneet teidät häihinsä kutsumaan. Minua lähinnä ihmetyttäisi kutsu vähän tuntemattomampien random ihmisten häihin..

Itse ajattelisin että 10e on naurettavaa häälahjaksi mutta jo 20e on ihan sopiva opiskelijalle, riippuen ihan täysin tietysti ihmisen rahatilanteesta. Ei kuitenkaan ole hyvien tapojen mukaista odottaa hyvintoimeentulevilta ihmisiltä suurempaa lahjaa, heilläkin voi olla monenmoista tärkeää menoa (esimerkiksi lainoja) rahoilleen. Itse olemme laittaneet 40e pariskuntana, itselläni ei ole tuloja joten miehen tienesteillä eletään. Jos olisi ollut vaatimuksena tai yleisenä tapana että 100e annetaan häälahjaksi niin olisimme luultavasti kaikista häistä tähän mennessä jääneet pois kun ei olisi ollut varaa tuohon. Useimmiten tämä rahalahjatoivekin esitetään kutsussa tyyliin 'tärkeintä on että juhlitte kanssamme, muistaminen ei ole tarpeen mutta jos kuitenkin haluatte niin laittakaa rahaa' Tällaisen viestin jälkeen ei ole hääparilla mielestäni sijaa arvostella jos joku on jättänyt rahan laittamatta. Kyllähän se tiedetään että häät ovat suuri kustannus monille pareille mutta ei kannattaisi laskea sen varaan että häälahjaksi saaduilla rahoilla ne kustannukset katetaan. Häät ovat parin oma valinta ja he tekevät päätökset kaikista niihin liittyvistä kustannuksista myös.

Kiitollisuudestakin vielä.. Vieraana olen ollut kiitollinen kutsusta ja iloisena osallistunut juhliin. Omissa häissäni olen varmasti monen vieraan kohdalla kiitollinen että ovat jaksaneet ja nähneet vaivaa tullakseen juhlimaan tärkeää päivää kanssamme. Toivat lahjaa tai eivät, kiitoskortit lähetetään vieraille tästä hyvästä.

Link to comment
Share on other sites

Musta on kohteliasta häiden järjestäjiä kohtaan että lahja on kohtullisen hintainen. Toki vieraat ilahduttavat eniten kutsujia, mutta kuitenkin järjestelyihin on nähty paljon vaivaa ja käytetty aikaa. Eli minusta vieraat voivat lahjalla osoittaa kiitollisuutta. :girl_smile:

Eikä siis tarvitse olla pelkästään rahallisesta panostuksesta kiinni, itse tehdyt lahjat ovat yhtä arvokkaita. Niissä se arvo tulee siitä ajatuksesta että on tehnyt sen vartavasten hääparille.

Link to comment
Share on other sites

Riippuu vähän... Tai aika paljon :P . 100€ voisi jopa antaa pariskuntana, jos olisi erikseen pyydetty esim häämatkaan rahaa.

Broidille / siskolle voisin miettiä vastaavasti vähän enemmänkin.

Mutta jos mitään erikoisempaa mainintaa ei kutsussa ole, niin en ole rahaa antanut. Lahjalla ollaan menty.

Link to comment
Share on other sites

Vaikka olen työssä käyvä ja niin on miehenikin niin ei meillä ole varaa laittaa 100€ hääparin lahjaan. Miks edes pitäis. Pariskunta olemme laittaneet 50€ joka on ollut meidän budjetille sopiva. Yleensä vielä joudumme matkustamaan kauaksi häihin johon jo helposti kuluu monta sataa euroa. Jos mut kutsutaan häihin vaan rikastumis toivossa niin sit on kyllä turha kutsua ollenkaan. Miksi edes ajatellaan että työssä käyvillä olisi varaa maksaa hirmuisia summia? Meidän suvulla on ollut tapana laittaa yhteistä lahjaa johon jokainen on laittanut 20/perhe. Sen kaikki tietää ja musta kuulostaa ihan hyvältä. Tällekin vuodelle meillä on 3 serkulla häät ja sinne pitää jokaisen matkustaa joten menee siihenkin jo rahaa.

Itse ainakin järjestän häitäni sillä periaatteella että kiva jos tulee porukkaa, kalliita lahjoja en oleta.

Link to comment
Share on other sites

Me annoimme kaveripariskunnalle häälahjaksi morsiamen meikin (50e). Mielestäni ei ollut tarpeellista antaa enää erikseen rahaa lahjaksi, kun kaason ominaisuudessa maksoin pitkälle toistasataa euroa polttareista. En usko, että hääpari meiltä opiskelijoilta sen suurempaa lahjaa odottikaan ja itse jopa toivon että heidän ei tarvitsisi laittaa niin suurta summaa häihimme nyt kun rooli ovat kääntyneet. Mielestäni kukaan ei voi loukkaantua, jos opiskelija antaa esim 20e. Lahjasumma täytyy suhteuttaa tuloihin.

Link to comment
Share on other sites

Minusta on outoa, että häälahjaraha laskettaisiin jotenkin sen mukaan, kuinka paljon minun syömiseni kustantaa hääparille. Mielestäni kyseessä on kaksi toisistaan irrallista asiaa. Hääparin tulisi järjestää sellaiset häät, jotka saavat maksettua vaikka kukaan ei toisi yhtään rahaa. Juhliahan järjestetään (yleensä ainakin) siksi että on kiva juhlistaa tärkeää päivää läheisten kanssa. Tuskin kukaan syntymäpäiviäänkään viettää sen vuoksi että saisi rahoilla katettua kakun kustannukset.

Raha on siinä mielessä vähän hankala lahja, että sen kanssa voi alkaa laskelmoimaan helpommin kuin muun aineellisen lahjan kanssa. Itsetehty lahja ei välttämättä ole kustantanut antajalle juuri mitään, mutta esim. käsitöihin tai maalauksiin menee aikaa hyvin paljon. Mielestäni jos rahaa pyytää lahjaksi, on myös suhteutettava se antajan tuloihin, eikä odottaa jotain tiettyä summaa automaattisesti. Itse olen antanut vaihtelevasti rahalahjoja 40€-60€ pariskuntana. Kyllähän ihmiset muutenkin ostavat eri arvoisia lahjoja: toinen panostaa enemmän, toinen vähemmän.

Link to comment
Share on other sites

Ollaan opiskelijoita, enkä omilta vierailtanikaan odota mitään hurjia summia, mutta en minä silti kehtaisi kahdelta ihmiseltä antaa vain kahtakymmentä euroa. Tuntuisi jotenkin siltä, että me ei arvostettaisi juhlia ollenkaan. Toisaalta meidän piireissä häitä ei ole vielä juhlittu niin monia, että tulisi viidet häät/kesä-tilannetta, jolloin tietysti rahanmeno tuntuisi suuremmalta, kuin nyt, kun häitä on ollut max kahdet vuodessa. Aika siis näyttää, muuttuuko suhtautuminen rahalahjan arvoon mun pääkopan sisällä. Tähän asti ollaan jokatapauksessa aina annettu tavaraa, jonka arvo on ollut 45-60e (eli 22,5-30e/hlö). Tuo 45euron lahja tuntui tavallaan nolon halvalta, mutta toisaalta lahja oli oikein sopiva parille ja on ollut kovassa käytössä, joten hyvä niin. Yleensäkin halvat tavaralahjat on enemmän ok mun mielestä kuin vähän rahaa, koska sitten on edes nähty vaivaa lahjan mietinnän eteen, eli tavallaan näkyy arvostus lahjansaajia kohtaan enemmän.

Hassu juttu muuten, mutta ajattelen asian eri tavalla lahjanantajana ja lahjansaajana. Lahjanantajana joku summa tuntuu nolon pieneltä, mutta toisaalta taas lahjansaajan roolissa en kyllä loukkaantuisi asiasta tai pitäisi lahjan antaneita piheinä tms. Hmm.

Link to comment
Share on other sites

Rahalahjan määrä riippuu ihan saajan läheisyydestä ja myös omasta elämäntilanteesta. Itse olisin antanut aviotuvalle ystävälleni opiskelijana 20€ ja työssäkäyvänä ehkä tuplat eli 40€. Kaukaisemman sukulaisen häälahjakassaa olisin opiskelijana kartuttanut 10-15 eurolla (olisin mennyt samaan kimppashekkiin äidin kanssa ;)) ja työssäkäyvänä 25€. Yleensähän rahaa tavataan antaa sen verran että ruokakulut peittyisivät, tai näin ainakin tälle morsmaikulle on opetettu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mielestäni vähintään 50 €/hlö (lapsia ei lasketa), jos antajia enemmän kuin yksi. Yksin antaisin 150 €. En ymmärrä näitä 20-30 euron "lahjoja", itse en kehtaisi tämmöistä edes harkita... Häät ovat kuitenkin merkittävä tapahtuma ja parinkympin rahalahja halventaa mielestäni niin lahjan antajaa kuin saajaakin. Tämä on vain mielipiteeni. Ja ihan normaalituloinen immeinen olen ;)

Link to comment
Share on other sites

Lisäyksenä vielä edelliseen, että lahjan ei ole tarkoitus toimia "pääsylippuna" juhliin tai olla maksu syödyistä ruuista ja juoduista juomista... Ei ei ei. Se on LAHJA parille.

Voi pyhä jysäys, miten ihmiset oikein ajattelevat...!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

EI HYVÄÄ PÄIVÄÄ!! Ette nyt oikeesti oo tosissanne että annatte 20e rahalahjoja HÄÄLAHJAKSI?!? Sitten jättäisin jo menemättä.. Ostakaa sillä rahalla edes lahja, ei rahakuorta.. Halventavaa :(

Itse annamme aina 80e / henkilö, mutta ymmärrän sen että vähempikin riittää.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...