Paljonko kavereille häälahjaksi rahaa?


Cizu

Recommended Posts

Kyllä meillä häät budjetoidaan sen mukaan mitä oma perse kestää vaikkei penniäkään saatais lahjaksi pyynnöstä huolimatta.

Ei niitä häitä järjestetä rahan/lahjojen takia. Ei tarkotus oo se että lahjarahoilla kustannetaan häät.

Näin minäkin ajattelen. Jokainen päättää itse missä häänsä juhlii, ketä kutsuu ja kuinka paljon rahaa juhlaan laitetaan. Ainakin meidän häissä on pääasia että vieraat tulevat juhlimaan kanssamme. :)

Meillä on lokakuun alussa edessä yhden läheisen ystäväni häät. He eivät halua lahjaksi muuta kuin rahaa häämatkaa varten, ja me olemme miehen kanssa ajatelleet että 40€ olisi oikein sopiva summa. Se on hieman enemmän kuin luultavasti käyttäisimme tavaralahjaan, ja uskon että hääpari on siihen aivan tyytyväinen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 4 weeks later...

Toi on kyllä tosi hyvä nyrkkisääntö rahalahjan antamisessa, että paljonko häät per vieras kustantaa.

Minusta tuo taas on ehkä huonoin periaate rahalahjaa miettiessä pohtia. Ainakin itse toivon, että meidän vieraamme eivät mieti, paljonko häämme tulevat maksamaan, enkä kyllä sitä hetkeäkään mieti itsekään kun annan lahjaa omille ystävilleni.

Minä(kin) antaisi sen verran, minkä kuluttaisin tavaralahjaankin. Tuo summa tietysti jokaisella määräytyy omien tulojen ja menojen mukaan, ja minusta se on reilua. Kuten niin monessa viestissä on jo sanottu, ei vieraita kutsuta rahoittamaan morsiamen prinsessapäivää, vaan koska he merkitsevät jotain hääparille. Tai näin ainakin meillä. Kiitoskorteissa kiitetään läsnäolosta, ei lahjasta.

Muokattu: , käyttäjä: Skybride
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Toi on kyllä tosi hyvä nyrkkisääntö rahalahjan antamisessa, että paljonko häät per vieras kustantaa.

Mustakaan tuo ei kyllä ole erityisen hyvä nyrkkisääntö. Siinä kun on todella iso vaihteluväli, mitä häät voivat kustantaa ja päätöksen siitä tekee hääpari, ei vieraat. Pitäisikö siis esim. köyhän vieraan viedä 100e lahjaksi ravintolassa vietettäviin häihin, joissa on gourmee-tarjoilut, kaikki puvut ja koristeet viimeisen päälle jne? Ja sellaiselle parille, joka järjestää häät työväentalolla yksinkertaisemmin tarjoiluin, sitten voisi viedä vähemmän? Tuskinpa vieraat edes pystyvät kovin hyvin arvioimaan etukäteen häiden kustannuksia. Itse ajattelen niin, että lahjan suuruuteen vaikuttaa antajan rahatilanne sekä se, kuinka läheinen hääpari on.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mä olen ajatellut antaa häälahjarahaa sen mukaan kuinka läheisistä kavereista on kyse ja mikä on oma rahatilanne. Meille on nyt tulossa 2 häät ensi kesänä, ja olen ajatellut että toiselle parille annetaan 50 ja toiselle 100 euroa. Toinen pari on meille läheisempi kuin toinen. Mutta kyllä toki muutkin kustannukset tulee otettua huomioon, koska niihinkin palaa rahaa. Toisiin häihin kun on matkaa yli 300 km ja toisiin alle 100, ja siihen päälle majoitukset. Ihan läheisille kavereille voisin antaa yksinäänkin sen 100 euroa, ainakin jos oon silloin töissä.

Missään nimessä vieraille ei kuulu häiden maksaminen, sillä häiden järjestäminen on hääparin oma asia. Silloinhan jokaiselta vieraalta pitäisi kysyä jo etukäteen että paljonko haluat panostaa meidän häihin, että tiedetään millaset pidetään. Nyt kun tässä omia häitä suunnittelen/järjestelen, niin odotan että vieraat antaa sen verran rahaa kun haluavat tai pystyvät. Meillä kun tulee olemaan häämatka lahjatoiveena. Joten häitä ei lahjarahoilla kuitenkaan makseta. Ja häämatkakin varataan ennen häitä, joten se kohde ei määräydy saatujen lahjarahojen mukaan. Mutta koska ihmiset kuitenkin haluaa yleensä lahjan tuoda, ja me ei tarvita tavaraa niin jonnekin ne lahjatoiveet pitää kohdistaa.

Rahaa tärkeämpi mulle on se että henkilö tulee paikalle. Mä kuitenkin haluaisin suurena päivänäni paikalle kaikista tärkeimmät ihmiseni, se muisto kantaa kaikista pisimpään.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

mä itse olen antanut häälahjaksi 35-50e.. kaverille aattelin nyt ens kuussa sen 50e antaa. ja jos miekkonen pääsee mukaan niin sit annetaan varmaan 80-100e..

se on ihan jokaisen rahatilanteesta ja omastatunnosta kiinni kuinka paljon antaa. en mä ainaskaan pahastu jos joku antaa meille esim 20 lahjaksi :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

me olemme menossa ensi viikolla kaverini häihin ja ajattelimme antaa yhdessä 50e. mies ei ole ikinä edes tavannut kaveriani tai tämän morsianta. itse olen tavannut morsiammen kerran. :D jos olisi erittäin läheinen ystäväpariskunta kyseessä, niin summa voisi ehkä olla eri, mutta minusta tuo 50e meiltä yhdessä on aivan riittävä. minä olen opiskelija ja mieheni työssäkäyvä.

niin ja hääpari toivoi rahaa häämatkatililleen.

Muokattu: , käyttäjä: yael
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mä en anna kavereille penniäkään! Mun mielestä rahaa on törkeää ruinata. Lisäksi en ymmärrä vastakkainasettelua "raha" ja "tavara". Me ollaan annettu kavereille muuta; viime kesänä maksettiin porukalla lahjakortti Haikon kartanoon ja pari vuotta sitten ostettiin pariskunnan hemmotteluhoito. Voisin myös mm. antaa teatterilahjakortin, liput fudispeliin tai mitä vaan pariskunnalle sopivaa. En anna materiaa (tai rahaa) kenellekään myöskään synttärilahjaksi, vaan vaikka leffalippuja ennemmin :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

Nää raha-asiat on aina niiiiin ihmisestä kiinni, ja koskaan ei oikeasti voi tietää ajatteleeko saaja et "ne anto vaan näin vähän" vai "oho, kuinka ne on näin paljon laittanut".

Tässä kesän alussa kun oli valmistujais- ja yo-juhlia, soitti radioon joku mies joka raivoissaan selitti että 20€ on aivan liian pieni lahjasumma kaukaisemmaltakin vieraalta/ystävältä. Ja jos kehtaa 20€ antaa lahjaksi, niin juhliin ei ainkaan saa tulla syömään! :girl_haha::hysteric:

Link to comment
Share on other sites

Olen AINA antanut 50€ (siis yhdessä mieheni kanssa, vaikkakin minun tililtä se aina menee mutta kun on yhteinen talous niin sama se).

En tiedä mikä viiskymppisessä viehättää mutta vähemmän on vähemmän ja enemmän on LIIKAA.

Kerran tosin olisin toivonut saavani lahjoittamastani summasta osan takaisin, sillä häissä oli SALAATTItarjoilu, ei mitään ohjelmaa ja juomaakin laskettu 4 tlk per nuppi. Kaiken kukkuraksi jälkikäteen morsian valitti suureen ääneen että miksi joku idiootti on ostanut heille lahjaksi mokkamasterin kun morsian itse ei edes juo kahvia... Polttaritkin morsmaikku totesi "ihan kivoiksi OPISKELIJAbudjettiin nähden" (joka oli suoranainen loukkaus sillä yksikään polttariporukasta ei ollut opiskelija vaan kaikki olivat päivätyössä, en tiedä mitä olisi pitänyt olla mutta minulta ainakin revittiin 60€ polttarikuluihin jotenka se oli jo aivan liikaa...)

Link to comment
Share on other sites

Munkin mielestäni viidestäkympistä on ihan hyvä lähteä; ylös- tai alaspäin riippuen siitä, kuinka läheisiä parin kanssa ollaan ja tietysti myös omasta rahatilanteesta.

Mun mielestäni on tärkeintä, että ihmiset saapuvat paikalle - ainakaan meillä ei hääkustannuksia yritä paikkailla häälahjarahoin, vaan mahdollisesti lahjaksi saadut rahat ovat vain plussaa. Toisekseen, kauhuskenaario olisi se, että ne, joilla suurempaan summaan ei olisi varaa, saapuisivat paikalle esimerkiksi jonkun kirpparilta vitosella hankitun posliinikissan kanssa, josta voitaisiin kätsysti väittää maksaneensa viiskymppiä Stockalla. Mä en todellakaan pahastu, vaikka antaisivat sitten vaikka vaan sen vitosen tai toisivat pelkän kortin :)

Link to comment
Share on other sites

Oon sitä mieltä että 25e/hlö on häihin ehdoton minimi. Ja tääkin jos on kyse opiskelijoista tai muuten vähänvaraisista ihmisistä. Jos yksin menisin veisin (vähävaraisena opiskelijana) ehkä 40euroa, pariskuntana minimissään se 50euroa. Itselläkin häät tulossa, ja samaa tietenkin toivon vierailta. Ketään ei kutsuta lahjan ja rahan takia, mutta on se mielestäni noloa jos joku tulee toiveen vastaisesti jonkun muumimukin kanssa. Kyllä ne häätkin maksaa, eikä varmasti häitä (ruuat, juomat, tilat, vaatteet, kukat, koristeet, sormukset, matkat..) saada lahjarahoilla katettua, mutta meille apua on ehdottomasti tarpeen. Eipä sellaiset erityisemmiltä kavereilta kuulosta jotka angstaa jostain 25 eurosta ja pitää juhlaparia itsekkäinä jos tarvitaan rahaa juhlien järjestämiseen. Ei se kuitenkaan pelkästään hääparin päivä ole. Että tietenkin jollei tällaiset järjestelyt kelpaa eikä ole pokkaa tulla hääparin toiveiden vastaisilla lahjoilla tai ilman niin poiskin voi jäädä. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

30e vois minusta olla ihan sopiva lahja.tosin itte aattelin että en kutsuun mitään mainintaa lahjoista laita.jotennii tökeröltä tuntuu edes mainita lahja/raha.Kyllähän vieraat voi aina kysyä halutaanko mitään jos aivan välttämättä tahtovat ostaa.Mulle riittää että he tulevat juhlimaan meidän rakkautta :-X ja tämä tosiaan vain minun mielipide kukin tekee miten haluaa =)

Link to comment
Share on other sites

Oltiin just lauantaina serkun häissä ja laitettiin pariskuntana 50 euroa. Vanhempani+12v pikkuveljeni taisivat laittaa 70euroa, vai olikohan 80euroa? Mitä nyt muilta serkuilta kyselin, niin aika monet laitto kai parikuntana juurikin tuon 50e. Varsin sopiva minusta.

Link to comment
Share on other sites

Tähän mennessä ollaan laitettu aina suunnilleen sen verran, mitä on arvioitu "osallisuutemme häissä" maksavan, eli karkeasti arvioiden 30-40 euroa henkilöltä. Mikäli lahja ei ole rahaa, on se arvoltaan kuitenkin suunnilleen tuota luokkaa. Mielestäni ihan sopiva summa.

Muokattu: , käyttäjä: Chantelle
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest morsian 2011

Me laitoimme kutsuun toiveeksi, että jos haluaa muistaa hääparia niin voi avustaa häämatkaamme. Vieraat kunnioittivat toivettamme todella hyvin, yhtään kippoa ja kuppoa ei tullut. Emme sen kummemmin syynänneet mitä kukakin laittoi ja nyt kun tarkemmin mietin, niin en edes tiedä antoivatko kaikki lahjaa, mutta eipä tuolla niin väliä. Muistaakseni rahalahjat olivat 30 -1000€ välistä hyvin vaihtelevasti. Tuo 30€ nyt hiukan pisti silmään kun kyseessä oli vielä melko läheinen sukulaispariskunta, molemmat erittäin kovapalkkaisissa töissä. Ottivat vielä 2 lastakin mukaan, vaikka nimenomaan kutsussa luki, että juhlat ovat aikuisten iltajuhla (ainoat, jotka eivät sitten sitä tajunneet). Osa vieraista sitten taas (juurikin ihan random-tyypit, joiden kohdalla suurin piirtein mietittiin, että jätettäisiinkö sittenkin kutsumatta) olivat ihan puskista laittaneet jopa 300€, todella ihmetytti. Suurin osa kai pariskunnista laittoi 50-100€, lähimmät ystävät sen 100€ ja kaveripariskunnat vähän vähemmän.

Ei kai sillä niin kovasti merkitystä ole minkä summan laittaa, kyllä hääpari tietää ettei esim. opiskelijoilla ole varaa millään laittaa 50€ kuukausibudjetista tosta noin vain! Fiksu hääpari kyllä tajuaa, että toisille esim. 15€ on iso raha.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...