Harrastelijakuvaaja/opiskelija? (yhdistetty)


kukkamaa

Recommended Posts

Onko kukaan käyttänyt valokuvaajanaan taidealan opiskelijaa?

Mietin, että kyselisin (Kuopion) Muotoiluakatemialta olisko siellä sellaista jota päivän pesti valokuvaajana kiinnostaa. En vaan tiedä kannattaako jättää ilmoitusta ilmoitustaululle vai miten..

Onkohan liian uhkarohkeata.. Tuntuu vaan et niillä saattais olla jotain uusia hyviä ideoita...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mun sisko opiskelee valokuvausta ja on ollut aika monissa häissä kuvaamassa. Kuvat, joita hän on ottanut (mm. meidän häissämme ;)), ovat kertakaikkiaan ihania. Kulut tavallisiin paperikuviin ovat  koko päivän kuvaukselle (pelkkiin tarvikekuluihin) n. 100-200 euroa, digikuvat saa tietysti "ilmaiseksi". Siskoni lopetti kuvaamisen reilu vuosi sitten kun sai tarpeekseen bridezilloista ;D, kuvauspalkka oli aina tosi pieni ja kuluja hirviteltiin viimeseen asti...

Mutta siis mikset uskaltaisi? Tosin mun mielestä Kuopiossa ei ole valokuvauspuolta tuolla Muotoiluakatemiassa? Voin olla ihan väärässäkin kyllä ::)...

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa ottaa yhteyttä siihen, joka on oppilaitoksessa kyseisen linjan opettaja. Hän voi lähettää mailia kaikille foto-oppilaille tai voithan kysyä mailiosoitteen ja kirjoittaa itse. Samallahan voit vähän urkkia ja kysellä, että onko tälläisiä tilauksia tehty usein ja onko joku tietty henkilö jota hän suosittelee.

Tietenkin jos käyttää kuvaajaa, joka ei välttämättä ole ikinä kuvannut potretteja vaan keskittynyt taiteen tekemiseen saattaa olla riskaabelia. Kuitenkin heillä saattaa olla hyvin harjaanutut silmä etsiä jotakin erilaista. Kuvista voi tulla hyvin dokumentaarisia tai taiteellisia, mikä mielestäni ei ole paha asia.

Ota myös selvää, että onko opiskelija valokuvausalan opiskelija vai kuvataiteen. Valokuvausalan opiskelijalla on yleensä (huom yleensä) tekniikka paremmin hallussa.

Link to comment
Share on other sites

Upeita ideoita ja hienoja kuvia varmasti saat alan opiskelijalta.

Se siinä vaan on, että usein halutaan opiskelija kuvaamaan nimenomaan siksi, että päästäisiin kuvauskuluista mahdollisimman halvalla. Hääkuvaaminenkin on kuitenkin täyttä työtä (ja vieläpä melkoisen stressaavaa sellaista), joten mikäli haluaa kuviensa todella onnistuvan, kannattaa opiskelijakuvaajallekin maksaa enemmän kuin muutama euro materiaalikulujen lisäksi.

Motivaatio onnistumiseen paranee huimasti,  kun tietää, että työtä arvostetaan ja odotukset kuvien onnistumisesta ovat korkealla (= kuvista maksetaan hyvin, eikä kuvaajan oleteta toimivan vain hyvää hyvyyttään tai "harjoituksen kannalta tulevaa ammattia varten").

Itse olen kuvannut tuttavien häissä pelkkiä materiaalikuluja vastaan (kuvaaminen osana häälahjaa), mutta tuntemattomien häihin en kyllä palkatta menisi. Kuvataideopiskelija siis olen. Neljä vuotta alan opintoja takana.

Link to comment
Share on other sites

Muotoiluakatemiassa ei ole valokuvauslinjaa erikseen, mutta suosittelen ottamaan yhteyttä valokuvauksen opettajiin/opettajaan. Tässä suora linkki yhteystietoihin: http://designkuopio.fi/akatemia/info/yhteystiedot.htm

edit. klikkaat sitten alhaalta opetushenkilöstö aakkosittain, ja sieltä löytyy herra Jussi Peltola.

Toi opettaja nimittäin tietää keltä onnistuu kuvaaminen ja keltä ei. Valokuvaustakin voi opiskella tosi monta kurssia tossa koulussa, ja siellä on joukossa tosi hyviäkin kuvaajia (kokemusta on ;D). Muistaakseni kaikkien linjojen opiskelijoille on pakollisena valokuvausta. Tuolla koulussa 'joutuu' ottamaan paljon tuotekuvia, joten moni on käyttänyt paljonkin kameraa. Esim. vaatetuspuolella on paljon hyviä fiiliskuvia otettu vaatteista oikeitten ihmisten päällä ;D. Pyydät sitten opiskelijoilta nähtäväksi heidän ottamiaan kuvia, niin saat paremman näytön heidän taidoistaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Joku suositteli jossain ketjussa käyttämään alan opiskelijoita hääkuvaajina ja olisinkin kysellyt onko kenelläkään hajua mistä näitä alan opiskelijoita voisi ruveta etsimään? Haluaisimme häihimme ulkopuolisen kuvaajan, jotta vieraat voivat nauttia juhlista täysillä, mutta budjettimme ei ole kovinkaan suuri, joten ammattikuvaaja taitaa tulla liian kalliiksi. Onko kenelläkään kokemuksia? Ja otetaan vastaan suosituksia hyviksi todetuista kuvaajista pk-seudulta! :D

Link to comment
Share on other sites

Lahdessa ainakin on Muotoiluinstituutti (AMK), jonka valokuvauspuolen koulutus on Suomessa arvossaan. Sittenhän ammattikorkeakoulun medianomipuolellakin voi erikoistua valokuvaukseen. Niin ja tosi monissa ammattikorkeakouluissahan on myös noita taidepuolen koulutusohjelmia, joissa valokuvauksen voi valita omaksi "pääaineekseen". Kannattaa varmaan ottaa yhteyttä lähimpiin ammattikorkeakouluihin ja kysäistä asiasta.

Link to comment
Share on other sites

Tuon Lahden paikan lisäksi tiedän ainakin Visuaalisen Viestinnän Instituutin (tai jotain sinne päin... VVI)Tampereella. Aika monesti vain tämän alan opiskelijat tekee valokuvausta jo työkseen, toki joskus vielä hieman halvemmalla kuin valmistuneet. OT: Itse oppineitakin on paljon varsinkin vanhemmassa ikäpolvessa. Heillä ei ole mitään "nimikettä" mutta hyvä maine kiirii edellä.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Toisen asteen oppilaitokset kuten ammattikoulut, -opistot ja taitdeeolliset, ammattikorkeakoulu ja yliopistossa voi opiskella ainakin kuvajournalismia. Selvittämään vain, mitä lähimmässä oppilaitoksessa opiskellaan.  :) Itselläni ei ole kokemuksia opiskelijoiden ottamista kuvista, mutta eivätköhän ne ole hyviä. Varsinkin kun hääkuvauksen voi varmaankin saada teetettyä opintoihin liittyvänä projektina, mitä opiskelijatkin varmaan arvostaisivat (palkkion lisäksi ;D)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Me varmaan otetaan opiskelija kuvaamaan potrettikuvat ja kirkkoon ja juhlapaikallekin vielä hetkeksi mutta nyt mietityttää minkä verran opiskelijalle kannattaa maksaa?

Tänään lähti sähköposti opettajalle joka lupasi lähetellä postiamme eteenpäin halukkaille kuvaajille. He varmasti kertovat paljonko haluavat palkkaa mutta olisi kiva tietää mikä on semmoinen summa mikä on jo liikaa?

Link to comment
Share on other sites

Hei koran_

Täällähän tapaa tuttuja!

tuossa maksuasiassa kannattaa muistaa, että opiskelijan hääkuvaustoiminta tuskin on verovelvollista, joten hinnoissa suhteessa ammattilaisiin osaat laskea, että summa jää opiskelijalle puhtaana käteen.

Opiskelijat kuitenkin tietänevät arvonsa, eli osaavat varmaan hinnoitella itsensä oikein, työtä hekin tuona päivänä tekevät täysillä. Jos kuvat tulevat digillä, kysy, käsittelevätkö he kuvia mitenkään jälkikäteen. Siihenkin menee paljon aikaa, joten näkynee hinnassa. Mutta kuvat ovat siten varmasti parempia kuin "raakakuvat".

Ilmoittele täällä, minkälaisissa summissa liikutaan. Kiinnostuin itsekin!

Link to comment
Share on other sites

Minä laitoin valokuvauslinjan opelle sähköpostia,ja sitä kautta saimme kuvaajamme.Hinta on edullinen ja uskon että kuvat ovat yhtä hyviä kuin monen vuoden ammattilaisellakin.

Niin ja hinta..kysyin häneltä mitä haluaa,vastasi että 200-250 € koko päivä..me maksamme tuon 250 ehkä annamme yllätyksenä jopa hieman enemmän,on tuo sen verran halpa.

Link to comment
Share on other sites

Vastaus saapui tänään, opiskelija pyytää 150e siitä, että kuvaa meidät päivää tai paria ennen hääpäivää, tulee kirkkoon ja muutamaksi tunniksi hääjuhlaan. Ei ole paha hinta ja mallikuvatkaan ei olleet yhtään hassumpia. Pitää nyt odotella vielä että mies tulee töistä ja näkee ne kuvat kanssa. Olis meinaan kiva nähdä muidenkin opiskelijoiden ottamia kuvia ja niiden hintapyyntöjä. Ei vaan ole yhteydenottoja tullut kuin tämä yksi.. katsellaan..

Link to comment
Share on other sites

Joo, kaaso tekee meikin ja kampauksen niin onnistuu ihan mukavasti. Kukkakimppuhomma on vaan vähän ongelmallinen. Aateltiin tehdä näin tää kuvaaminen niin ei tartte sitten hääpäivänä kenenkään odotella eikä muutenkaan miettiä koko asiaa. Itseasiassa en tiedä ottaako kuvaaja diginä, toivottavasti... pitää vielä kysellä tarkemmin. Sovittiin miehen kanssa että ei vielä varata sitä, pitää laittaa sille postia että odotellaan vielä muiden opiskelijoiden ilmoituksia kun olis kiva tosiaan ensin vähän vertailla kuvien laatua yms. vaikka tää onkin kyllä tosi edullinen.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Paljonko pitäisi tarjota korvausta harrastelijavalokuvaajalle ulkomiljööpotrettien ja vihkitilaisuuden kuvaamisesta? Käytössä on digijärkkäri ja saamme kuvat itsellemme cd:llä. Kyseinen henkilö on hääjuhlassa mukana muutenkin ja tarjoamme hänelle ruuat ja majoituksen.

Kuvaaja ei itse osannut hinnoitella itseään, vaan pyysi tarjoamaan meille sopivalta tuntuvaa korvausta. Itsellä ei vaan ole mitään käsitystä miten paljon tällaisesta yleensä maksetaan ja olisi noloa tarjota ihan ali- tai ylihintaa... :huh:

Link to comment
Share on other sites

Niin ja mainittakoon vielä, että kuvaaja laskuttaa keikan toiminimellään, joten siis maksaa verot ym.

Ajankäytöstä arvioisin, että ulkokuvien ottamiseen menee sellainen tunti ja vihkimiseen vajaa puoli tuntia. Hääjuhlaa hän ei kuvaa lainkaan.

Kommentteja, omia kokemuksia...?

Terve. Mitä tahansa maksattekin niin jos hän laskuttaa keikan yrityksen kautta, hänelle jää ALV:n ja muiden verojen jälkeen summasta käteen n. 50%. Tästä nappaa vielä oman siivunsa mm. kirjanpitäjä ja mahdollisesti moni muukin. Jos hän on ystävänne eikä sen vuoksi laskuta sitä mitä hän laskuttaisi normaalitapauksessa, voisiko ajatella ennemmin jotain henkilökohtaista lahjaa kiitokseksi? Jos taas kyseessä on suvusta yllättäen löytynyt 'tuttu', joku 50-80% normaalitaksasta voisi olla kohtuullinen, varsinkin jos saatte kuvat cd:llä eli paperikuvista ei mene samaa summaa kuin ammattikuviin kuluisi. Tämä siltä pohjalta mitä itse olen yrittäjänä kuvannut niin 'tuttuja' kuin ystäviäkin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...