Papin valinta ja varaus


Jenni

Recommended Posts

  • Replies 669
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Meille oli jo nimetty pappi siitä seurakunnasta, jonka kirkossa meidät vihitään (entisen kotikuntani seurakunta), mutta hän soittikin ja ilmoitti, että meidän olisi paras hankkia pappi jommankumman nykyisestä seurakunnasta. Ihan okei, mutta olisi siitä joku voinut huomauttaa vähän aiemmin kuin kuukautta ennen häitä, esim. niillä kerroilla kun olemme soitelleet kirkkoherranvirastoon...

No niin, huomenna mies saa soitella omaan seurakuntaansta ja kysellä liikenisikö heiltä pappia vihkimiseen. Pääasia että joku vihkimiskykyinen saapuu paikalle!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Joo. Papit ovat siis ihan tavallisia ihmisiä! Heitä voi kohdella juuri niin kuin muitakin lähimmäisiä.. Itse olen paljon pappien kanssa tekemisissä, eikä tule kyllä teititeltyä... Toki jotkut ikääntyneemmät, "vanhan kansan" edustajat saattavat odottaa teitittelyä, joten kannattaa käyttää juuri tätä aiemmin mainittua tilannetajua ;) Mutta se, että joku on pappi, ei itsessään edellytä teitittelyä!

Link to comment
Share on other sites

Papit eivät ole mitään sen korkeampia olentoja kuin muutkaan ihmiset, joten eiköhän heidän kohdallaan noudateta ihan samaa sinuttelu-/teitittelypolitiikkaa kuin muidenkin ammattiryhmien kanssa. Nykyaikana kun teitittely on harvinaisempaa, on vanhempien ihmisten kanssa kieltämättä välillä kahden vaiheilla, teitittelisikö vai ei: jotkut odottavat heitä teititeltävän, jotkut loukkaantuvat siitä ("olenko muka noin vanhan näköinen") Sitä en vain ymmärrä, mitä ihmeen tekemistä asialla on sen kanssa, jos henkilö sattuu olemaan ammatiltaan pappi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Minä halusin papin joka oli ollu lasten ristiäisissäkin kastamassa. On kuitenkin eri paikkakunnalta, jonka kirkossa avioidutaan joten eikun soitto papin seurakunnan kirkkoherranvirastoon josta he käskivät joko soittaa tai laittaa sähköpostia mieluisalle papille!

Kyseinen pappi oli oikein otettu että juuri hänet haluttiin ja mieluusti tulee meidän vihkimään toisaallekkin, kun olin kohtuu hyvissä ajoin (4kk) liikkeellä  ;D

Link to comment
Share on other sites

Minä viikonpäivänä tapasitte papin vihki/siunauskeskustelun merkeissä? Onko tämä ennen vihkimistä/siunausta käytävä keskustelu mahdollista saada viikonlopulle vai onko hoidettava "virka-aikana"? Tapasitteko kerran vai kahdesti eli hoituiko samalla käynnillä kanttorin kanssa virsien, marssien ym. musiikin valinnat ja seremonian harjoittelu?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Me tapasimme papin ensimaista kertaa viikko kihlauksen jalkeen (1.5 v ennen haita), seuraava tapaaminen on 2 kk ennen haita jolloin teemme kaikki paperit valmiiksi ja kenraaliharjoitus on 2 paivaa ennen h-hetkea. Meilla vihkiminen ulkomailla. Ja taytyy sanoa etta olen enemman kuin tyytyvainen ainakin meidan pappiin joka on todella kiinnostunut meista ja haluaa etta olemme mukana suunnittelemassa kirkollista seremoniaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Huh, ehdin jo säikähtää ennen tämän ketjun lukemista, että meidän pitää vaihtaa pappi sellaiseen, joka ehtisi tavata meidät hieman aiemmin, mutta näköjään tapaaminen muutama päivä ennen vihkimistä onkin aika yleistä. Menemme naimisiin 5.1. ja pappi otti meihin tänään yhteyttä kysyäkseen, voisimmeko tavata 3.1. Tämä päivä ei valitettavasti onnistu kun menemme tuolloin hakemaan pukujamme toisesta kaupungista, joten toinen vaihtoehto olikin sitten 4.1. eli edellisenä päivänä. Kuulostaa vähän hurjalta, mutta ei kai tässä muita vaihtoehtoja ole. Kysyin myös kirkkoharjoituksesta ja vastaus oli luokkaa "no, olettehan te varmaan joskus olleet vieraana häissä tuossa kirkossa, mutta voidaanhan me siellä käydä sitten perjantaina" :-? . Ollaan me tosiaan siellä kirkossa käyty useampikin kerta, mutta en mä siitä huolimatta tiedä, miten vihkiminen käytännössä menee ::) .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kiinnittäkää huomiota todella paljon pappiin, itse henkilöön, persoonaan ja yleensä hänen tyylinsä, mielestäni papin tulee olla myös sopiva kyseiselle parille. Itse olin reilut viikko sitten kirkollisessa tilaisuudessa, jossa pappi oli ihan tuuliajolla, ei yhtään mukana koko tilaisuudessa oli opetellut tekstinsä ulkoo ja luki sen, jäi erittäin ikävä maku koko tilaisuudesta, hän lopulta mokasi sen tilaisuuden oleellisen asian pahasti. Ehdotankin, että tähän ketjuun laitetaan kommentteja papeista, ainakin ne joista on positiivistä sanottavaa niin ihan nimellä, negatiiviset jokaisen harkinnan mukaan, kunhan ei mennä ihan loukkauksiin. Valitkaa tuttu pappi jos vaan on mahdollista. Tai käykää ennen papin valintaa kirkossa Jumalanpalveluksessa jossa kyseinen pappi pitää Jumalanpalveluksen

Link to comment
Share on other sites

Hui, kauheaa! Tuota oon aina pelännyt.

Papin valinta on vasta edessä, mutta siitä olenkin jo saanut kokea kommervenkkejä, kuten vääriä ohjeita kirkkoherran virastosta. He tylysti totesivat, että papin varaaminen tehdään vasta kaksi VIIKKOA ennen tilaisuutta (häihin!). Löivät luurin korvaan ja tässä sitä sitten kauhistellaan. :)

Vaikka en kirkossa paljon vierailekaan, niin mielellään satsaan semmoiseen pastoriin, jonka kanssa on jonkinlainen yhteys, eikä siis toimituksesta tulisi huono koulunäytelmä...

Hui!

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli tosi kiva ja meille sopiva pappi!

Valittiin pappi jo kun haettiin kuulutuksia, eli vappuna, häihin oli aika vielä reilut kolme kuukautta.

Mies halus, että pappi on aika nuori. Ja sattumalta tää meidät vihkinyt pappi oli kans samaan aikaan siellä kirkkoherran virastossa ja papin valinta oli sillä selvä! :D

Piti meille kirkossa kivan ja huumori sävyitteisen puheen ja oli muutenkin meidän tyylinen! ;)

Link to comment
Share on other sites

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, ettei pappi ole vihkitilaisuudessa ensisijaisesti "esiintymässä", vaan toimittamassa kirkollista toimitusta. Lähes kaikkeen muuhun pari voikin häissään vaikuttaa paitsi siihen miten pappi hommansa hoitaa. Sille nyt ei vaan kauheasti voi mitään. Tietysti aina voi pyytää tuttua pappia, jonka tavan pitää toimituksia tietää, mutta mitään velvollisuutta seurakunnalla ei ole antaa vihittävälle parille juuri sitä pappia, jonka he haluavat. Ja voihan sille ns. "hyväksi havaitulle" papillekin sattua huono päivä, tai vaikka niin kiireinen ajanjakso, ettei hän esim. ehdi tehdä juuri sille parille suunnattua henkilökohtaista hääpuhetta. Ja inhimillisiä mokiahan sattuu kelle hyvänsä. ;)

Itse olin reilut viikko sitten kirkollisessa tilaisuudessa, jossa pappi oli ihan tuuliajolla, ei yhtään mukana koko tilaisuudessa oli opetellut tekstinsä ulkoo ja luki sen, jäi erittäin ikävä maku koko tilaisuudesta, hän lopulta mokasi sen tilaisuuden oleellisen asian pahasti.

Eikö pari sitten tullut vihityksi, vai mitä tilaisuuden oleellista asiaa tarkoitat?

Muokattu: , käyttäjä: stella-maria
Link to comment
Share on other sites

Tottakai papilla on oma tehtävänsä ja kaavansa, joita hän joutuu noudattamaan. Onhan vihkimiselle ja muille kirkon toimituksille pitkät perinteet. Kirkon toimitus ei myöskään ole vitsi.

Nykyaikana on myös ymmärrettävää, että papit eivät voi olla hyvin henkilökohtaisi puhuessaan pariskunnille. He eivät ole edes juuri tavanneet. Olen kuitenkin ollut häissä, joissa pappi on kyennyt vaativassa tilanteessa pitämään koskettavan ja kauniin puheen sekä pitämään vihkitilaisuutta lämpimänä ja tunnelmaisena. Olen ollut myös vihkitilaisuudessa, josta kuvasti hautajaistunnelma ja papin toivottama rakkauden toivotus kuullosti jo vieraistakin siltä, että pappi ei tätä paria olisi edes halunnut saattaa yhteen.

Näiden seikkojen takia olisi mukava jutella papin kanssa edes hieman ja saada jonkinlainen yhteys toiseen. Homma tulee aivan varmasti hoidettua, vaikka en saisikaan parasta mahdollista. Tilaisuus onnistuu kuitenkin paremmin, jos itse vihkijäkin hieman pohtii olemustaan eikä lue jokaista vuorosanaa paperista ja käytä samaa fraasilaulua jokaiselle parille. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli kyllä muuten hyvä ja hauska pappi, mutta käski laittaan sormukset polvistuneena O_o. Kysyinkin siltä et jaa tässä vai ku se sano et voitte laittaa sormukset :D. Oli pikkasen hankalaa ku mekko luisti siinä niin et piti toisella kädellä pitää kaiteesta kiinni :D.

Että kaikkea sitä sattuukin. En silti lähtisi haukkumaan ko. pappia. Ihmisiä nekin vain on... :)

Muokattu: , käyttäjä: heko
Link to comment
Share on other sites

Mitenkäs senkin osaa valita?

Kaverin lapsen kastejuhlassa pappi puhui koko ajan parille siunaantuneesta pojasta vaikka kyseessä oli tyttö vauva..yks vieras kyllä oikaisi asian aikansa kuunneltuaan papin mokailua :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...