Jenni

Papin valinta ja varaus

670 viestiä aiheessa

Meille tulee miespappi, joka on minun rippipappini. Ihan yhtä hyvin vihkimisen voisi toimittaa naispappikin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minua jännittää jostakin kumman syystä tavata pappi ennen vihkimistä...

Kysynkin nyt rouvilta / pian vihittäviltä, että mitä te puhuitte papin kanssa? Mitä pappi kysyi? Ja tietty, jos jollekin on sattunut jotain hassua, olisi kiva kuulla!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minuakin kieltämättä jännitti papin tapaaminen, vaikka pappi on puolituttu. Odotin kyllä, että pappi esittää kaikenlaisia kysymyksiä tms. jännittävää, mutta meillä olikin kuitenkin rento juttelutuokio papin kanssa.

Papin kanssa käytiin vihkikaava läpi. Hän antoi erilaisia vaihtoehtoja rukouksiin ja muihin teksteihin, joista sitten valitsimme tällä tapaamiskerralla mieluisimmat. Jutteluhetki ei kestänyt kuin puolisen tuntia ja tosiaan ihan kohtuulllsen rento tilanne se oli. Muistetaan, että papitkin ovat ihan tavallisia ihmisiä :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

meiltä se silloin kyseli että missä ollaan tavattu ja minkä takia rakastan miestäni ja paras yhteinen muistomme... tälläistä pientä, käytiin kans tuo vihkikaava läpi ja katselimme sitten että mitä tykkäisimme jne... eli ihan rentoa oli vaikka ihan tuntematon pappi oli... nou hätä, ei tarvi jännittää :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

heh!

Meillä menee sitten melkoisen viime tippaan... B) Pappi on ollut lomalla ja missä lie leireillä, joten tapaaminen ja vihkiharjoitus on samalla kertaa. Ja tämä tapaaminen on siis 7.8. ja vihkiminen 8.8. :grin: No, onpahan papilla tuoreesssa muistissa mitä ollaan puheltu!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Raamatussa sanotaan suoraan, että naisen tehtävä seurakunnassa on pitää suunsa supussa silloin, kun puhutaan asiaa. Kiteytettynä. Nainen SAA puhua seurakunnassa, mutta Raamattu antaa tietyt puhetehtävät vain ja ainoastaan yksiselitteisesti miehelle (opettaminen). Täällä lisää raamatunsäkeitä ja tulkintaa asiaan:

http://www.vapaasatama.net/naispappeus.html#vaikeneminen

Tuostakin on sitten erilaista tulkintaa, esim. että tuohon aikaan naiset keskeyttivät kokouksia kysymyksillään, ja siksi oli tarpeen sanoa että naisten on oltava hiljaa ja kysyttävä vasta kotona miehiltään.

Ongelmana naispappeus? Naispappeus on sallittua

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

On se aika surkeaa, että tämmöisestä asiasta väännetään juttua vuosikaudet, mutta itsekin siihen nyt sorrun. Olen itse pappi, ja toivoisin, että mahdollisimman pian päästäisiin eroon sekä näistä keskusteluista että seurakuntalaisten esittämistä sukupuolitoiveista. Suomen ev.lut.kirkossa miehet ja naiset voivat yhtäläisesti toimia pappeina, eikä ole asiallista syrji' ketään sukupuolensa vuoksi.

Ei se sukupuolitoiveen esittäminen ainakaan miespapeille ole edes taktisesti järkevää. Itse en aikanaan riemusta kilju, kun joudun noille "toivotaan miespappia" -keikoille. Valmiiksi miettii, että mitähän muita takapajuisia toiveita on luvassa.

Sen sijaan voi hyvin esittää toiveen, että saisi vihkimään itselle tutun papin. Tällainen perhepappijärjestelmä on erittäin perusteltua, jotta pappi ja seurakuntalaiset tulisivat tutuiksi. Sen lisäksi tieto siitä, että juuri minua on toivottu, saa paneutumaan tehtävään aivan erityisesti, koska haluaa olla luottamuksen arvoinen!

Jos on ihan pakko valikoida sukupuoli, niin ei kannata sitä kuitenkaan ääneen sanoa, vaan kysyä, että ketäs silloin on töissä ja väittää vaikka sitten että niitä Pirjoa ja Liisaa emme tunne yhtään, joten olisiko mahdollista saada se Oskari.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos kannustuksesta! Kyllä se varmaan on ihan mukava tilaisuus, mutta kyllä pitää varmaan vähän henkisesti valmistautua, ettei puhu mitään hölmöjä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kesti tapaaminen puolitoista tuntia, mutta se oli ihan vapautunut tapaaminen. Käytiin läpi vihkiminen ihan kirkossa kävellen läpi ja sitten keskusteltiin vaihtoehdoista vihkikaavassa (mitä virisä, mitä raamatun kohtia luetaan, kuka lukee yms.). Lisäksi pappi sitten kysyi miksi avioliittoon, mihin toisessa alunperin rakastui ja mitä tällä hetkellä rakastaa tulevassa puolisossaan. Me oltiin näitä etukäteen vähän osattu odottaa ja niitä etukäteen mietittykin ja keskusteltu. Minusta siis oli oikein miellyttävä tapaaminen, vähän meitäkin kyllä sinne mennessä jännitti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me oltiin eilen tapaamassa pappia ja sanoin miehellekin, että ei siellä nyt yli tuntia mene...oltiin 1 h 50 min!!!! Aluksi käytiin nopeasti läpi, kuka seisoo missäkin, milloin tullaan kirkkoon jne. Se jälkeen pappi heitti kaasot ja isukin pihalle ja kävi meidän kanssa läpi vihkimisen rungon. Tämän jälkeen sitten alkoi tenttaus ;) eli missä tavattu, millon, luonteenpiirteet, yhdistävät tekijät, tärkeimmät asiat elämässä ja vaikka mitä muuta... Ilmapiiri oli kyllä tosi rento ja nyt vain odotetaan reilu viikko, niin kuullaan, millaisen puheen pappi sai meidän selityksistä aikaiseksi :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tällaista en löytänyt. Ohjatkaa oikeaan paikkaan jos tiedätte missä on aiheesta. Eli kuvaajaa olen varaamassa ja pitäisi tietää kuinka paljon jätetään aikaa kuvauksen ja vihkimisen väliin. Eli kuinka paljon ennen vihkimistä täytyy olla kirkolla? Kuvaaja ehdotti puolta tuntia mutta epäilyttää riittääkö. Kuvaamo on kyllä ihan kirkon vieressä. Kertokaahan jos tiedätte!

Muokattu: , käyttäjä: catap

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olin koko kesän kirkolla duunissa, ja erinäisiä hääpareja tuli nähtyä. Ketkään eivät olleet kirkolla yli puolta tuntia etukäteen. Eihän siellä kirkolla siinä vaiheessa enää niin kovin paljoa tekemistä ole, lähinnä asettautumista ja mahdollisesti käytännön järjestelyjen varmistelua. Ja meikkien korjailua. Yleensä suntio tulee reilua puolta tuntia etukäteen laittamaan vihkiryijyn yms paikalleen. Nyt aukioloaikojen (turisteille) ulkopuolella voisitte kovin aikaisin tulemalla löytää itsenne lukitun kirkon edestä, tai edellinen vihkiminen olisi vielä kesken. 20min luulisin riittävän kirkossa oloon ennen häitä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Laitoin juuri sähköpostia papille ja ehdotin tapaamisaikoja. Vähän hankalaa, kun asutaan eri paikkakunnalla ja on töitä ja koulua päivisin. Melkein toivoisin, että keskustelu ja vihkiharjoitus hoidettaisiin kerralla pe 12.9. eli päivää ennen, mies pystyy saamaan sen vapaaksi. Ehkä se ei ole liian myöhään... Kirkko-ohjelmia en sitten tee.

Mitään yhteyttä pappi ei ole siis ottanut meihin päin vielä.

//Äitini meni soittamaan papille ja tapasimme 5.9. eli n. viikkoa ennen. Samalla käytiin läpi kirkkoharjoitus. Meni 45 min.

Muokattu: , käyttäjä: Talvikala

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä papin kanssa tapaaminen 18.9 ja kirkkoharjoitukset 26.9.

H-hetki on 27.9.2008 :-X

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tulin vaan sanomaan etta voi papin kanssa tavata hyvinkin aikaisin etenki jos on vahan erikoisemmasta vihkimisesta kyse. meille tulee kakskielinen vihkiminen, asutaan englannissa ja kaytiin just suomessa lomalla (seuraavan kerran sulho tulee vasta haihin). mulle oli tarkeeta etta tavataan papin kanssa ennen haita jotta voidaan tutustua ja sopia jutuista ja koska sulho ei ollu tulossa tan jalkeen mentiin tapaamaan pappia. oikein hyva tapaaminen jossa kaytiin juttuja lapi ja puhuttiin siita mita halutaan. mun stressi koko vihkimisesta meni pois eli kannatti. :D

eka tapaaminen papin kanssa elokuu 2008, vihkiminen toukokuu 2009, harjoitukset paivaa ennen haita ja meilausta valissa. minako kontrollifriikki :rolleyes:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mjoo, kaasoni meni tänä kesänä naimisiin samassa kirkossa missä minä ensi kesänä. Kirkossa on vihkimisiä tunnin välein, peruskaavalla tilaisuus kestää noin 30 min. Eli ainakaan yli puolta tuntia ennen ei edes kannata paikalle tulla tai saa väistellä toista morsiusparia ja heidän vieraitaan. 20 min riitti kaasolleni ja riittänee mullekin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille sanottiin, että olkaa pihassa 5 min vaille. Seremonia alkaa tasalta, jos olemme paikalla. Odottelutilaa ei ole, siksi näin. Kuvaus päättyy 15 min ennen vihkimisen alkua.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Valittavana oli kolme, joista kaksi miehiä ja yksi nainen. Toinen miehistä oli pappina mummini hautajaisissa kesällä, joten ei kiitos. Naispappia en tunne. Toisen miespapin tunnen jotenkin ja on nuorekas ja huumorintajuinen. Valitsimme siis hänet. Ei sukupuolella väliä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei pappi, kiva kun kommentoit. Oletko kuitenkin ajatellut, että papin sukupuolta koskeva toive voi johtua monista eri syistä? Esimerkiksi joissain kirkoissa ei ole mikrofonia, ja moni naispappi on akustisissa vaikeuksissa silloin. Tällaiseen tilanteeseen olisi täysin asiallista pyytää miestä, että ääni kuuluu takapenkkiinkin. Lisäksi ihmisillä voi olla naispapeista tietynlaisia mielikuvia, ei tosin välttämättä oikeita, mutta niiden takia ei haluta naista. Kyse ei välttämättä ole teologisesta vastustuksesta! "Takaperoiset" naispappeuden vastustajat sitä paitsi tuntevat yleensä hyvin "oman" pappinsa jostain jumalanpalvelusyhteisöstä (SLEY, Luther-säätiö jne) ja heidän kirkolliset toimituksensa hoitaa tällainen järjestön pappi ennemmin kuin seurakunnan. Olisi muuten ehkä aika unohtaa ennakkoluulot vanhan virkakäsityksen kannattajista ihmisinä, eivät he välttämättä ole kirkollisiin toimituksiin liittyvissä toiveissaan sen takaperoisempia kuin muutkaan. Tunnen monia ihania fundamentalisteja, vaikka nykyisin hyväksynkin naispapit.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vaikken ole nimimerkki pappi, niin kommentoin kuitenkin.

Esimerkiksi joissain kirkoissa ei ole mikrofonia, ja moni naispappi on akustisissa vaikeuksissa silloin. Tällaiseen tilanteeseen olisi täysin asiallista pyytää miestä, että ääni kuuluu takapenkkiinkin.

Sukupuoli ei takaa äänen kuuluvuutta. Muistan ikuisesti esim. erään miespuolisen yliopiston proffan, jonka luennot olivat yhtä tuskaa kun ei miehen ääni kuulunut takariviin mitenkään. Vastaavasti muistan koulu- ja opiskeluajoilta monia naispuolisia opettajia, joilla erinomaisen kantava ääni. Esimerkkejä löytyy varmasti pappien joukostakin.

Lisäksi ihmisillä voi olla naispapeista tietynlaisia mielikuvia, ei tosin välttämättä oikeita, mutta niiden takia ei haluta naista. Kyse ei välttämättä ole teologisesta vastustuksesta!

Silloin on siis kyse tavallisesta sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. Sellaistako pitäisi kannattaa ja hyväksyä?

Olisi muuten ehkä aika unohtaa ennakkoluulot vanhan virkakäsityksen kannattajista ihmisinä

Miten olisi, jos itse unohtaisit omat ennakkoluulosi naisista virantoimittajina, vihkijöinä, pappeina, äänentuottajina, esiintyjinä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä näen punaista jo ajatuksestakin siitä, että papin pitäisi olla mies. Mikäli papit tarvitsisivat penistä kirkollisissa toimituksissa, eli ilman munaa ei vihkimiset sun muut onnistuisi, sitten voisin sen ymmärtää...Tää on asia jonka takia olen harkinnut kirkosta eroamistakin, en vaan voi sietää niitä sovinistiääliöitä joita kirkon piirissä näköjään riittää :angry:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jännä keskustelu. :)

Jotenkin tästä vaan paista sellainen ilmapiiri, että miespapin ehdottomasti haluavat leimataan sukupuolirasisteiksi, kun taas naispapin ehdottomasti haluavat yhtäkkiä ovatkin tasa-arvon suurimpia kannattajia.

Näettekö te muut tässä mitään ristiriitaa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Mä en taas puolestani huomannut täällä mitään tollasta, päin vastoin ihmiset ovat perustelleet pappivalintaansa enimmäkseen ihan muilla syillä kuin sukupuolella. Eri asia sitten on jos joku julistaa että haluaa miespapin koska ei hyväksy naispappeutta. Enkä mäkään kirjoittanut että haluan ehdottomasti naispapin, vaan lähinnä kritisoin eräiden kirkon edustajien kantaa naispappeuteen ylipäänsä. Meille tulee ainakin papiksi sellainen ihminen, joka hyväksi koetaan - oli hän sitten nainen tai mies.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sukupuoli ei takaa äänen kuuluvuutta. Muistan ikuisesti esim. erään miespuolisen yliopiston proffan, jonka luennot olivat yhtä tuskaa kun ei miehen ääni kuulunut takariviin mitenkään. Vastaavasti muistan koulu- ja opiskeluajoilta monia naispuolisia opettajia, joilla erinomaisen kantava ääni. Esimerkkejä löytyy varmasti pappien joukostakin.

Tämä pitää täysin paikkansa. Puhuin todennäköisyyksistä ja yleisyyksistä. On toki olemassa hiljaa puhuvia miehiä ja hyvä-äänisiä naisia. Itse en mielelläni laittaisi naista siihen tilanteeseen, että joutuisi ilman mikkiä puhumaan isolle porukalle, mutta entinen kesätyöpaikkani oli toivottavasti Suomen ainoa kirkko, jossa tällainen ongelma on.

Silloin on siis kyse tavallisesta sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. Sellaistako pitäisi kannattaa ja hyväksyä?

Noup. Mutta häät tai muu kirkollinen toimitus on kovin herkkä tilanne, ja pari haluaa monesti kaiken olevan aivan täydellistä. Jos naispappi (tai yhtä lailla miespappi) herättää negatiivisia mielikuvia, ei vihkiminen ole oikea paikka korjata niitä. Vastaavasti, jos pari olisi elämänsä aikana kokenut miespapit jotenkin ikävinä ja haluaisi naisen, pitäisikö srk:n lähettää sinne miespappi, jotta ei hyväksyttäisi syrjintää.

Kommenttini viittasi kuitenkin nimimerkki papin ajatukseen siitä, että miespappie toivovilla olisi muutenkin takapajuisia toiveita, eli olisivat äärikonservatiiveja. Halusin sanoa, että näin ei kannata suhtautua.

Miten olisi, jos itse unohtaisit omat ennakkoluulosi naisista virantoimittajina, vihkijöinä, pappeina, äänentuottajina, esiintyjinä?

Minä hyväksyn naispappeuden. Ja olen itsekin nainen. Monella on kuitenkin hirveästi ennakkoluuloja kirkkomme konservatiivilaitaa kohtaan, ja halusin lisätä ymmärtämystä, varsinkin papiston keskudessa.

Ja olen sitä mieltä, että on se kumma, kun miehen suosiminen on syrjintää ja naisen suosiminen tasa-arvoa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään