Jump to content
Naimisiin.info

Millaiset tehtäväjaot hääpäivänä: sulho - bestman - seremoniamestari?


FridaM

Recommended Posts

Millaiset tehtäväjaot olette ajatelleet hääpäiväksi sulho-bestman-seremoniamestari -koplalle? Entä morsiusparin vanhemmat - kannattaako antaa virallisia tehtäviä lainkaan? Kuka toivottaa tervetulleeksi? Jääkö Bestman "arvovaltapaitsioon", jos seremoniamestari hoitelee tervetuliaissanat, juonnot ja mahdollisesti pitää puheen? Entä mitä sulhasen nyt ainakin pitäisi "saada tehdä" omissa häissään? Entä bestmanin/seremoniamestarin pukeutuminen?

Kiitos mielipiteistä, tiedoista & vinkeistä jo etukäteen!

Link to comment
Share on other sites

Meille ei varmaankaan ole tulossa bestmania ollenkaan, vaikka minulla kaaso onkin. Sulhaseni kun ei bestmania haluaisi, tosin mahdollisesti siihen hommaan tulee hänen pikkuveljensä, sillä sulhasen vanhempien mielestä bestman tulee kuitenkin olla. Aluksi ajattelin, että meille ei tule seremoniamestaria ollenkaan, vaan kaaso ja bestman saa hoitaa juonnot ja muut vastaavat. Kuitenkin, jos bestmania ei ole, niin ei ole kiva kaasolleni juontaa yksikseen koko hääjuhlaa, tässä tapauksessa ajattelin pyytää veljeni juontamaan kaasoni kanssa. Jokatapauksessa tarkoituksena olisi, että kaksi ihmistä hoitaa juontoja.

Pukeutuminen minun mielestäni voi olla ihan oman maun mukaan, mutta tietenkin juhlavasti. Bestmanilla taitaa usein olla sulhasen kanssa samantapainen vaatetus. Joskus seremoniamestareilla on ollut jopa tarkoituksella erilaiset, jopa "hassut" vaatteet, olen tainnut ainakin narrin hatun nähdä joissain häissä. Vieraiden kannalta tietenkin kiva, jos seremoiniamestari erottuu helposti joukosta.

Meidän vanhemmille ei muita tehtäviä tule, kuin mahdollisesti kirkossa vieraiden vastaanotto, onnittelujen vastaanotto meidän kanssa juhlapaikalla ja puheiden pitäminen. Perinteiden mukaan minun isäni pitää lyhyen tervetuliaispuheen ja sulhasen isä sitten lyhyen puheen jossain sopivassa välissä. Puheetkin ovat sillätavalla vapaaehtoisia, että ainakin oman isäni tiedän haluavan puhua.

Oman käsitykseni mukaan seremoniamestari on silloin erikseen valittu, jos bestman ja kaaso ovat sellaisa ihmisiä, jotka eivät halua juontaa tai olla niin paljoa esillä. Silloinhan tuskin tulee mitään arvovaltaongelmaa, jos on suoraan sovittu, että kaaso on morsiamen tukihenkilö, bestman sulhasen ja seremoniamestari hoitaa juontamisen. Vaikuttaa ihan selkeältä ratkaisulta. Tietysti jos juontamista on luvassa paljon ja kaikki ovat esiintymishaluisia ihmisiä, voi tehtäviä myös jakaa, mutta tuskin ongelmia tulee, ihmisistä tietysti riippuu myös paljon.

Oma sulhaseni ei halua juuri tehdä mitään. Sulhasen omista haluista pitkälti riippuu, mitä tehtäviä sulhasella on hääpäivänä. Jotkut pitävät puheen tai esimerkiksi laulavat morsiamelleen omissa häissään. Toiset haluavat itse olla juontajina. Ihmisestä riippuu paljon. Mielestäni nykyään saa vapaasti itse valita, kuinka tehtävät haluaa omissa häissään jakaa.

Toivottavasti jotain apua vastauksestani :)

Link to comment
Share on other sites

Meille on valittu kaksi seremoniamestarina, ja olemme antaneet heille aivan vapaat kädet, koska oletamme aikuisten ihmisten osaavan jakaa tehtävät parhaaksi katsomallaan tavalla ilman meitäkin ;)

Ja jos noita "arvovaltakiistoja" on odotettavissa, niin viisainta lienee jutella kaikkien osapuolien kanssa erikseen ja tarpeeksi kauan ennakkoon. Voihan käydä ilmi, että morsiamen isä nimenomaan ehdottomasti haluaa lausua tervetulosanat tai että bestman ei missään tapauksessa halua olla yhtään esillä tai että kaaso suorastaan unelmoi yhteislaulun vetämisestä. Silloin on hyvä sovitella kullekin sellaista tekemistä tai osallistumista, ettei kenenkään pitäisi ainakaan kovasti pahoittaa mieltään.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Guest Rouva Sinkkonen

Meillä sulhasen bestman ei pidä ison porukan edessä puhumisesta eikä muutenkaan esiintymisestä, joten emme sitä hänenltä vaadi. Hän saa olla häissä vieraiden vastaanotossa ja neuvomassa paikan etsimisessä ennen meidän saapumista, ja tietenkin hiukan järjestystä pitämässä. Kattomassa mm lasten perään siinä missä me muutkin.

Seremoniamestari on siis tulossa ja hän hoitaa kaason kanssa mikin päässä puhumisen. Kertovat missä vaiheessa mitäkin tapahtuu. Samoin heillä vieraiden vastaanottamista ennen meidän saapumista juhlapaikkaan.

Puheita meillä ei varmaan kummankaan isä pidä, joten kaaso toivottaa kaikki tervetulleeksi ja pyytää kohottamaan maljan meitä varten. Meillä on muutenkin silloin 1v hääpäivä joka siis kerrotaan tuolloin uusiksi jos joku ei kuullut sitä kirkossa papin sanovan. Sukulaisemme ei tiedä vielä meidän olevan jo naimisissa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä on 2 seremoniamestaria jotka hoitavat juonnot jne.

Mitään mukahauskoja leikkejä ei tule joita kenenkään tarvitsisi juontaa.

Puheiden pitämiset ovat ihan avoinna. Josko jompikumpi seremoniamestari pitäisi?

Bestmanin pääasiallinen tehtävä on huolehtia kirkossa sormuksesta, huolehtia sulhanen ja sormus kirkkoon. :girl_haha:

Ja juhlapaikalla musiikkivermeiden hoito (hallitsee työnsä puolesta ne).

Muutenkin yritetään jakaa tehtäviä mahdollisimman tasaisesti kaikille. Bestmanin avovaimo hoitaa mm. lahjapöytää, jakaa kirkosta riisipussukat jne.

Toim. huom. Ketään ei näihin hommiin pakoteta, vaan kysytään onko vapaaehtoisia.

Link to comment
Share on other sites

Millaiset tehtäväjaot olette ajatelleet hääpäiväksi sulho-bestman-seremoniamestari -koplalle? Entä morsiusparin vanhemmat - kannattaako antaa virallisia tehtäviä lainkaan? Kuka toivottaa tervetulleeksi? Jääkö Bestman "arvovaltapaitsioon", jos seremoniamestari hoitelee tervetuliaissanat, juonnot ja mahdollisesti pitää puheen? Entä mitä sulhasen nyt ainakin pitäisi "saada tehdä" omissa häissään? Entä bestmanin/seremoniamestarin pukeutuminen?

Meillä jaot menivät juuri niin kuin oli suunniteltukin.

Tervetulotoivotus: kun väki laahustanut paikoillensa, morsiamen isä sanoi tervetuliaissanat (siis pari lausetta), sekä kehotuksen nostaa malja.

Bestman oli yhtäkuin seremoniamestari.

Sulhasen pitää olla juhlittavana, mitään erityisempää "saa tehdä" -osiota ei ole.

BM pukeutui sulhasta myötäillen, mutta hieman poiketen (liivin väri oli vähemmän kultainen, plastron stailattiin kaason asun sävyyn).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...