Jump to content
Naimisiin.info

Sahtia häihin?


Pilkettä

Recommended Posts

heippa

Onko joku valmistanut vierteestä sahtia häihin? Pidämme vanhanajan "talonpoikasihäät" ja ajatuksena valmistaa sahtia n.40hlölle. Vinkkejä ja kokemuksia tästä?

Link to comment
Share on other sites

Meillä on aina joka juhlissa, jouluna ym. tarjottu sahtia.

Sahtikauppiaalta vaan vierrettä ja kuplimaan.

Muistakaa että eripaikkakuntien sahti on aivan erilaista kuin toisaalla.

On myös naistensahtia joka on makeampaa.

Kunhan annatte hitaasti käydä, ettekä pilaa makua

prosenttien hakemisella.

Vaikka en paljon perinteitä häissäni harrastakkaan,

tämä on ehdoton pakko.

Voi, mummu teki juhlapyhiksi sahtia oman saunan

vesipadassa ja suodatti katajanoksien läpi. Tuoksu oli taivaallinen.

Tulipas herkät muistot mieleen.

Link to comment
Share on other sites

Tämä olikin ihan uutta minulle: miten tuo sahdin valmistus käytännössä itse tapahtuu? :girl_smile: (Jos joku jaksaisi selittää mitä se vierre tarkoittaa... olen sahtiuntuvikko.)

Link to comment
Share on other sites

Hei helmi

Enpä itsekään ole vielä tutustunut sahdin valmistuksen saloihin, mutta uskon, että sieltä mistä vierteen hankkii, niin saa ohjeet valmistukseen. Maalaisjärjellä ajateltuna luulisin valmistuksen tapahtuvan vähän samaan tapaan kuin oluenkin ja ns. vierre lienee ikäänkuin juoman "juuri" kuin ruisleivässä ikään. Sahti ei kuuleman mukaan säily kauaa, joten se pitää laittaa käymään n.viikko ennen häitä. Jos joku tietää niin mielelläni kuulen minäkin :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Kiitos selvennyksestäPilkettä!

Täytyypä pistää korvan taakse tuo sahdin omakätinen valmistus. Sahti on ollut yhtenä juomahankintavaihtoehtona häihin, mutta taitaa olla itse valmistettuna huomattavasti halvempaa kuin Alkosta ostettuna. :)

Link to comment
Share on other sites

Sahdin valmistus nopeasti

Ensin sahtikuurna kuumaan veteen likoamaan.

(Se oli ennen puinen ja kuivuessaan puut kutistuvat)

Maltaat saunanpataan imeltymään.

Täytyi olla tarkkana etteivät kiehuneet kypsäksi, vaan imeltyivät.

Kuurnaan kuumassa vedessä lionneita olkia ja katajanoksia.

Mäski päälle ja kuurnan pohjassa oleva reikään kangasta ja siitä

vierre pääsi virtaamaan.

Hiivaa ja käymään.

Nykyään ostetaan vierre valmiina ja ostaessa siihen sekoitetaan

hiiva ja sitten vesilukko päälle ja kuplimaan.

Todellakin on varottava ettei käytä kaikkea makeutta prosenteiksi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...