Jump to content
Naimisiin.info

Iänikuinen avec-käytäntö!


belle*

Recommended Posts

Tämä tuottaa tuskaa kyllä meilläkin. Meillä on tarkka budjetti siitä syystä että toinen opiskelee ja toinen on työtön.

Olemme laskeneet kaiken tarkasti kun aloimme miettimään kutsuttavia. Tiesin että eräs kaverini menee naimisiin nyt syksyllä ja olemme nähneet miehenkin joten heille olemme alusta asti laskeneet yhteiskutsun.

Nyt on sitten pari kaveria paukauttanut kihloihin, tämä tuottaa päänvaivaa sillä tiedän että etiketin mukaan olisi kutsuttava tämä toinen osapuolikin. Mutta en ole koskaan nähny heidän puolisoitaan vaikka ovat seurustelleet 3-4 vuotta. Kaverit ovat pitäneet miehet piiloissaan jokaisesta juhlasta. Mietinki että onko törkeää laittaa kummallekki kutsu ilman kihlattua :girl_sigh:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me noudatamme etikettiä.

Avo- ja aviopuolisot sekä kihlaparit kutsumme siis aina yhdessä, vaikkei pariskunnan toinen puolisko olisikaan ystävämme/tuttumme. Myös pitkään seurustelleet, vakiintuneet parit kutsutaan yhdessä (ainahan avoliitto ei ole mahdollinen esimerkiksi kaukosuhteen takia.)

Tuoreita (alle 1v) seurustelukumppaneita emme kutsu, ellei kyseessä ole hyvin läheisen ystävän uusi kumppani, tai ihminen jonka olemme useasti tavanneet ja hänestä pitäneet.

Mielestäni on ajattelematonta ja hitusen loukkaavaa kutsua häihin vain toinen avo- tai aviopuolisoista.

Ymmärrän kuitenkin hyvin, että joskus tuollaisiakin ratkaisuja on pakko tehdä, jos häiden vierasmäärä on kovin pieni, tai budjetti hyvin niukka. Tällaisissa tapauksissa avo- tai jopa aviopuolison kutsumatta jättäminen on mielestäni hyväksyttyä.

Mekin "joudumme" kutsumaan häihimme muutaman sellaisen ihmisen, joiden kanssa emme ole oikeastaan koskaan tekemisissä, ja joista emme edes suuremmin pidä. :grin:

Mieluummin kuitenkin näin. Eivät ne pari hassua ihmistä meidän häitämme pilaa.

Muokattu: , käyttäjä: Sculpture
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Tätä asiaa oon itsekin nyt miettinyt, vaikka häihin onkin vielä yli vuosi aikaa. Meillä siis tulossa n. 50 hengen häät. Haluamme paikalle läheisimmät ystävät ja sukulaisista myös läheisimmät. Meillä ei ole mitenkään mahdollista edes kutsua kaikkia setiä, tätejä ja serkkuja, koska suvut ovat isoja. Tuntuukin hölmöltä, että kavereiden puolisoja yms. pitäisi sitten kutsua etiketin mukaan. Miten te rajaisitte ketä kutsua jos häät ovat näin pienet?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me teemme niin (ainakin alustavassa vieraslistassa) kaikille kutsutuille on laskettu avecit, mutta toisaalta ainakin minä nämä avecit tunnen myös henkilökohtaisesti sulhaseni ei kaikkia.. Meidän piti jo muutenkin tehdä aika raaka vieraslista, koska oma sukuni on iso ja pakko on johonki vetää raja.. Mutta häihimme on vielä aikaa että nämä avecit saattaa muuttua ja tilanne voi silloin olla aivan eri..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Musta jos rahatilanne ei vain anna periksi niin voi nöyrästi sanoa että joko tulee ilman aveccia tai sitten ei tule laisinkaan. Minun mielestäni kukaan ei voi pakottaa teitä siihen että kestittäisitte myös nuo tuntemattomat avecit.

Link to comment
Share on other sites

meilläkin on vieraslista ja avec-asia ollut mietinnässä viimeaikoina. luulisin, että kutsutaan ystävät seurustelukumppaneineen, jos ystävän kumppani on tiedossa. mitään "nimeämättömiä" aveceja emme ajatelleet kutsua, enkä usko, että ystävänikään odottavat mitään avec-kutsuja mikäli ovat sinkkuja.

Link to comment
Share on other sites

Meillä osalle sukulaisista lähtee avec-kutsu vaikkemme tietäisi heidän seurustelukumppaniaan tai parisuhdestatustaan. "Osalle" siksi, että yksi näistä "sinkuista" ei luultavasti naisystäväänsä toisi juhliin vaikka sellainnen olisi. Hän on sellainen "omat asiat itsellään pitävä" ja sellaisena hänet olen aina tuntenut, niin miksi nyt muuttaa kohtelua :girl_smile:

Ystäville sen sijaan ei lähde avec-kutsuja vaan ainoastaan meidän tuntemamme tyttö-/poikaystävät kutsutaan ja heidät sitten nimellä. Omien ystävieni seurustelukumppanit tunnen kaikki ja sulhon puolelta porukassa ei ole tapana kiikuttaa tyttösytäviä mukana vain koska sellainen on. Eri asia tapaukset, joissa tämä "avokki" on jo tavallaan osa porukkaa (siinä tapauksessa kun jo asutaan yhdessä ja on lapsiakin). Ovat siis tottuneet pitämään hauskaa tällä kaveriporukalla. Itsestään selvä vaihtoehto siis kaikille - meille ja kavereille itselleen :girl_smile:

Pidämme erikseen sitten bileet koulukavereille ja muille "ei niin läheisille ystäville" ja sinne kaikille lähtee avec kutsut. Muutoin on liian vaikea määritellä kenet aveceista tuntisimme tarpeeksi hyvin ja keitä emme. Saavat sitten itse päättää ottavatko avecit mukaan vai tulevatko "omissa porukoissaan", joissa siis olemme tottuneet olemaan :girl_smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Me raakasti kutsuimme ystävät ilman aveceita. Yhteen kutsuun kirjoitin avec, ihan sen takia että kyseessä oli lapsuuden ystäväni, joka on hieman ulkopuolinen muusta nykyisestä kaveriporukastani, enkä nyt muistanut hänen avokkinsa sukunimeä (tunnen siis kyseisen henkilön kuitenkin hyvin, nimet ei vaan ole ehkä vahvin puoleni) :D Muuten tosiaan kutsut meni ihan vain yhdellä nimellä, vaikka kutsutulla on avokki tai jopa yksi on naimisissa. Teimme raakasti päätöksen, että kutusumme meidän kaverit, ei meidän kavereiten puolisoita, joita hyvä kun tunnemme. Näiden kavereitten kanssa me aikaa vietämme ja hauskaa pidämme normaalistikin.

Toisaalta sovimme, että jos joku ilmoittaa avecinsakin, niin ei haittaa. Ja itseasiassa opiskelukavereilleni sanoinkin, että saavat itekseen ja keskenään miettiä haluavatko ottaa aveceita mukaan ja kerroin miksi heitä ei ole kutsuttu. Kaikki kenen kanssa asiasta puhuin, ymmärsi pointin. Ja sitten huvittava ero miehissä ja naisissa, naiset näyttävät haluavan tunkea nokkaansa joka paikkaan: yksikään naispuolisista kavereistani ei ilmoittanut ottavanasa avecia mukaan, itseasiassa yksikin sano, että hänen avokkinsa oli heti kysynyt, että eihän hänen tarvi lähteä. Toisaalta taas, minun kavereista miehet tulevat kaikki avecinsa kanssa, vaikka juuri heidän puolisot tunnen tunnen huonoiten. :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä kutsulista on hieman sekava ja jossain määrin "epäreilu", jotta lopputulos olisi sitten tasaisempi. Elämän kompromissit nyt vaan ovat epäreiluja.

Morsiammella (minulla) on iso ja rakas suku. Kutsun toiselta puolelta serkkuja myöten, toiselta vain tätejä ja tämä on 30 ihmistä. Sulholla samat ihmiset ovat 12 ihmistä. Olen myös hyvin sosiaalinen ja mulla on paljon hyviä ystäviä. Näin ollen kaikki sinkkukaverit ovat kutsutut yksin ja kaikki työkaverit ilman perheitään, sulholla taas on kaikki kaverit ja työkamut perheineen ja/tai avecin kanssa.

Näin saamme lopputuloksen, että "minun väkeä" on 67 ja "sulhon väkeä" 58. Eli aika tasoihin mennään. Lisätään vielä sekin, että jos kutsuisin samalla kaavalla kuin sulho, niin vierasmäärä lisääntyisi 44 henkellä, eli paljolla. Mutta pidän tästä järjestelystä, itse saan minulle tärkeät ja rakkaat ihmiset paikalle ja sitten on vielä jonkin moinen määrä niitä, joita kukaan ei tiedä eikä tunne. Tulossa siis tavalliset häät :girl_smile:

Muokattu: , käyttäjä: stomp
Link to comment
Share on other sites

Voi hitto että ärsyttää.. Minulle on jotenkin täysin kirkas ajatus siitä että jos kutsussa on ystävän nimi ja ei mitään mainintaa siitä avecista niin kutsuttuna on silloin vain se ystävä. Nyt sitten eräs ystävä ilmoitti tänään että kiitos kutsusta, tulemme mielellämme.. on hommannut itselleen nyt kesällä tyttöystävän ( jota siis emme ole nähneet ) ja olettaa että voi ottaa hänet mukaan. Eihän tässä mitään muuta ongelmaa ole kuin että jo nyt tällä vierasmäärällä ollaan saatu miettiä päätä puhki tilan käyttöä. Toinen mikä on myös nyt sitten alkanut ahdistaa on siskoni uusi poikaystävä. Ovat heilastelleet nyt reilun kuukauden ja haluaisi tietenkin ottaa hänet mukaan, myöskään häntä emme ole nähneet... Voi hemmetin hemmetti..

Miten ihmiset voi olla niin urpoja!!!?? :hysteric:

Link to comment
Share on other sites

Guest Nekkunen

Tuota avec-asiaa kannattaa tosiaan miettiä huolella jo alusta lähtien. Kutsumme lähtökohtaisesti kaikki avecillisina - kutsuihin siis kirjoitetaan joko tiedetyn puoliskon nimi tai sitten pelkkä avec. Olemme itse istuneet ja pitkästyneet niin monissa häissä, joihin olemme joutuneet (?) menemään yksin syystä tai toisesta, että samanlaista kärsimystä ei haluta toisille kierrättää. Vaikka iso osa kutsutuista olisi kuinka tuttuja tahansa keskenään, aina joukkoon mahtuu joku sellainen, jolla ei sitten niin paljon olekaan sitä seuraa - hääparia kun ei voi laskea siihen seuranpitäjien joukkoon kuitenkaan mukaan. Ja yksin häissä oleminen on ehkäpä yksi kurjimmista asioista - ainakin itselle näistä häistä on jäänyt väistämättä aika vaisu mielikuva, vaikka olenkin sosiaalinen ja tehnyt tuttavuutta aina vieraankin pöytäseurueen kanssa.

Mieheni sai muutama viikko sitten ystävältään hääkutsun, josta minut - joka olen siis julkisesti kihlattu avopuoliso ja vieläpä hääparinkin muutamaan otteeseen tavannut - oli jätetty kaiketi tarkoituksella pois. Ei viitsitty kysellä sen kummemmin kutsun perään (vaikka etiketin mukaan minut kai olisi pitänyt kutsua vaikka väkisin :girl_wink: ),joten mies jättää osallistumatta häihin - ja vieläpä ihan omasta tahdostaan :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

Halusimme pitää häät, joissa olisi meille molemmille vain tuttuja ihmisiä (Avaan vähän tätä hää hommaamme; pidämme häämme yli 200km päässä kotipaikkakunnaltamme, saaristossa ja maksamme mm. vieraillemme yhden hotelliyön juhlapaikalla. Kustannussyistäkin tahdomme vain lähimmät ihmiset paikalle..).

Siksi jätimme esimerkiksi kavereiden seurustelukumppaneita myös kutsumatta. Siis vain sellaisia seurustelukumppaneita, joita emme ole edes tavanneet! Kirjoitimme siis kutsujen päälle vain näiden ystäviemme nimen.

Nyt on tullut jo kaksi ilmoittautumista, joihin ystävä on vastannut että "joo, me tullaan molemmat". Kiva on alkaa sitten siinä puhelimessa selittää, niin että tämä kutsuhan oli siis vain sulle..

Link to comment
Share on other sites

Mulla on kans ison luokan ongelma. Mun oma isäni. Hänellä naisystävät/seuralaiset vaihtelee ihan jatkuvasti. En edes tiedä heitä kaikkia nimeltä/ole nähnyt, enkä todellakaan halua kyseistä farssia omiin häihini :(

Mulla äitini kanssa samatilanne :D

Soitin sille että ilmottautuis nyt häihin, ja heitin vaan että pakko saada ilmottautuminen, ettei tuo jotain viikonvanhaa heilaansa sitten häihin :girl_haha:

Naurahti vaan että ei hän varmaan sellasta kehtais tuoda, kun paikalla on kuitenkin mutsin ex aviopuolisto sekä ex-kihlattu. Mulla on siis hyvät välit biologiseen isääni, sekä kasvatusisääni (siskoni isä) joten tulee muutenkin hauskat häät ;)

Mutta joo, meillä oli kanssa lähes kaikille avec-kutsut.

He keille avec-kutsu ei lähtenyt tuntevat joko n puolet kutsuista, eli ei pelkoa että jäisivät yksin, mutta jos avecin tahtoisivat tuoda, niin saavat tuoda =)

Link to comment
Share on other sites

Guest kevät-11

Meillä oli reilu 60 hengen häät ja kutsuimme ystäviemme/sukulaisten seurustelukumppanit myös, vaikkemme kaikkia olleet tavanneetkaan ennen. Meillä ei budjetti ollut niin tiukka etteikö sinne muutama entuudestaan tuntematon olisi mukaan mahtunut, ja halusimme välttää ikävät tilanteet.

Vakiintuneesta pariskunnasta vain toisen kutsuminen herättää helposti ihmettelyä.. toisaalta, jos kutusuu paikalle esim. sulhasen jääkiekkojoukkueen, on mielestäni ymmärrettävää jättää sellaisen ison porukan "tuntemattomat" avecit pois.

Link to comment
Share on other sites

Isäni suhteen tilanne selvisi, kun tavattiin viikonloppuna. Kysäisin häneltä, et miten olis tuon alttarille saattamisen laita (arvasin ettei haluaisi enkä minäkään oikeastaan) ja sit mainitsin vain hänen miettiessään seuralaistaan että oli ajatus, että kutsutaan ihan vain ne tutut, jotka tiedetään. Ja sanoikin takaisin, että hyvä niin niin ei tarvii hänen miettiä kenet ottaa mukaansa. Toivon mukaan tämä ajatus pitää! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

onko törkeää jättää joidenkin kavereiden seurustelukumppanit kutsumatta ja kutsua toisten? esim. tunnen ihan kivasti moikkailu tasolla koulukavereideni seurustelukumppanit, mutta sulhasen jalkapallokavereiden tyttöystäviä ei ole kumpikaan tavannut... missä linja?

Link to comment
Share on other sites

onko törkeää jättää joidenkin kavereiden seurustelukumppanit kutsumatta ja kutsua toisten? esim. tunnen ihan kivasti moikkailu tasolla koulukavereideni seurustelukumppanit, mutta sulhasen jalkapallokavereiden tyttöystäviä ei ole kumpikaan tavannut... missä linja?

No minun mielestäni ei. Meille kun tulee sen verran pienet häät että karsimme sellaisia sukulaisiakin joiden kanssa ei juuri olla tekemisissä, niin ei kyllä sitten kutsuta myöskään sellaisten kavereiden puolisoita joita ei juuri tunneta ns. tilaa viemään.

Voi kuulostaa julmalta, mutta kun paikkoja tosiaan on rajoitetusti, unelmiemme juhlapaikkaan mahtuu mukavasti 65 henkilöä. Eli toki kutsumme sitten vain läheisimmät ja tärkeimmät.

Link to comment
Share on other sites

Meidän oli pakko karsia aveceista ihan tilojen vuoksi. Osa, joiden kanssa ollaan tekemisissä perheinä, kutsuttiin perheinä, ne joiden kanssa ollaan tekemisissä pareittain, kutsuttiin pareittain. Ja ne joiden kanssa ollan tekemisissä yksittäin, kutsuttiin yksittäin. Jo alussa päätimme, ettei häihin tule ketään, josta jomman kumman pitää kysyä: "Kuka tuo on?".

Nyt tästä ollaan jouduttu vastailemaan "mitä jos kuitenkin toisin tuon uuden poikaystävän"-kyselyihin ja olemme kertoneet kaikille, että tila rajoittaa vieraslistaa ja ilman avecia tarkoittaa ilman avecia. Tämän takia tulevan mieheni työkaverin vaimo ei edes tervehdi minua enää, vaikka en edes tiennyt hänen nimeään, enkä ole koskaan ihmistä nähnytkään!

Mutta tämä lienee yleistä ja hyvin moni elleipä jopa kaikki häitään suunnittelevat joutuvat kohtaamaan tämän saman asian.

Link to comment
Share on other sites

Mies haluaa bestmanikseen kaverinsa joka ei koskaan ole käynyt meillä kylässä, emmekä me siellä (yhdessä) ja jonka tyttöystävän olen nähnyt kerran ohimennen. Mies haluaa hänet bestmanikseen koska tämä kaveri on aikoinaan auttanut

miestäni vaikeiden aikojen yli ja heillä on pitkä yhteinen historia, muttei niinkään tänä päivänä enää ole läsnä arkipäivässämme. Häämme tulevat olemaan aiottua pienemmät, alle 50 henkilöä ja jos uskallamme, jätämme kutsumatta kavereidemme seurustelukumppanit, jolloin häihin tulee alle 30 ihmistä (mikä olisi bueno).

Niin että onko epäkorrektia olla kutsumatta näitä avokkeja, poika-ja tyttöystäviä, joiden kanssa emme ole tekemisissä? Meillä ei ole mitään pariskuntajuttuja keskenämme eikä kukaan ole osoittanut kiinnostusta tehdä nelistään mitään, ja ne pariskunnat keistä molemmat tunnetaan hyvin toki on tulossa. Ymmärtääkö ihmiset että kyseessä on siis pieni tapahtuma ja

että emme halua ihmisten ajattelevan, ettemme HALUA olla heidän kanssaan tekemisissä, vaan että emme halua että meidän häät

olisi jotenkin ratkaisevassa roolissa sen suhteen että no NYT ollaan kavereita ja saat kutsun vaikke me muuten koskaan jutellakaan. :girl_sad: Tuntuisi siis oudolta kutsua häihin ihmisiä joita emme oikeasti edes tunne, ja jotka eivät ole osoittaneet mielenkiintoa tutustuakaan (me ollaan tehty kyläilykutsuja useaan otteeseen muttei vastakaikua ole tullut).

Link to comment
Share on other sites

Guest Woodwoman

Me oltiin ensin aika jyrkkinä näiden tuntemattomien puoliskojen suhteen (tosin se oli alusta asti meille selvää, että bestmanien ja kaasojen puoliskot kutsutaan, vaikkei oikein tuntisikaan - yksi tällainen case seassa on), ja myös me tehtiin pohdintoja siinä valossa, että haluttaisiin väkimäärältään pienet juhlat. Sitten alettiin kuitenkin miettimään sitä, kuinka inhaa olisi tulla itse kutsutuksi ilman omaa kumppania, jos kyseessä on kuitenkin pitempi suhde. Inhaa sekä kutsuttavalle että sille kutsumatta jääneelle. Lopputulos oli se, että kaikille vakituisesti seurusteleville kutsuttiin myös se toinen osapuoli.

Meillä ei kuvioissa ole esim. työ- tai harrastusporukoita, joiden ollessa kyseessä puolison kutsumattomuuden ehkä ymmärtäisi.

Link to comment
Share on other sites

Jos lähtee ruotimaan korrektiutta etiketin kautta, käsittääkseni avoparit rinnastetaan aviopareihin ja juhlatilaisuuksiin olisi siis korrektia kutsua molemmat.

Meillä on suunnitelmissa jokseenkin saman kokoiset häät ja kutsut lähtivät avecillisina myös sellaisille ystäville, jotka ainakin vielä näin pari kuukautta ennen häitä ovat sinkkuja. Ystävien avopuolisojen joukossa on myös sellaisia henkilöitä, joiden nimeä jouduttiin "varsinaiselta" kutsutulta kysymään jotta se saadaan kuoreen oikein. Ajattelin asiaa ehkä enemmän vieraiden kuin omasta näkökulmastani, häät nyt kuitenkin ovat aika romantillinen tilaisuus ja mielellään silloin itse ottaisin sydämeni valitun mukaan. Meillä rankkaa karsintaa onkin sitten tehty lähinnä sukulaisten kohdalla. :girl_haha:

Tuskin tuosta kukaan verisesti loukkaantuu, hieman erikoisena ratkaisuna sitä toki saatetaan pitää. Se, että osa pariskunnista kutsutaan pariskuntana ja osa ystävistä yksin saattaa kyllä aiheuttaa vielä enemmän ihmetystä. Mietin ensin että ehkä asian voisi ilmaista jotenkin kauniisti kutsussa, mutten kyllä tiedä miten sen saisi nätisti selitettyä yhdellä lauseella.

Link to comment
Share on other sites

Guest Woodwoman

Ajattelin asiaa ehkä enemmän vieraiden kuin omasta näkökulmastani, häät nyt kuitenkin ovat aika romantillinen tilaisuus ja mielellään silloin itse ottaisin sydämeni valitun mukaan.

Tämä. Samanlainen ajatuskulku käytiin tosiaan meilläkin tuon juhlan luonteen suhteen.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm... niin jos minä saisin kutsun häihin ilman miestäni en menisi. Eikä menisi mieskään vastaavassa tilanteessa.

Se olisi itsestään selvää meille, joten emme tietenkään pahastuisi jos joku kaveri sanoisi että ei tule jos ei kumppani pääse. Se olisi täysin ok. Meille kuitenkin jokainen vieras tuo huomattavan summan lisää budjettiin, ja haluaisimme tosiaan alle 30 henkeä häihin jos mahd. koska päätimme satsata häämatkaan itse juhlan sijasta. Meidän häät muutenkin kestävät melko vähän aikaa, ja aikomamme juhlapaikkakin vaihtuu siten että varsinaista hääjuhlaa meillä ei edes ole, vaan on pelkästään illallinen josta suoraan lähdemme häämatkalle. Joten oliskohan tämä lieventävä asianhaara, kun meidän häät on vieraille tosiaan vaan se kirkko-osuus ja sitten ruokailu ja häät on ohi ennen ilta yhdeksää.

Muokattu: , käyttäjä: MAML
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...