belle*

Iänikuinen avec-käytäntö!

188 viestiä aiheessa

Itse olen ollut avecina mukana, vaikka en tuntenut ketään häistä (kuin avopuolisoni). Häät olivat puoliskon serkun. :) Olihan se vähän hassu tilanne, kun onnitteluvaiheessa, eli kätellessä, hääpari katsoi minua huuli pyöreänä "kuka sä oot?" :D Siinä sitten tuli rytinällä tutustuttua koko sukuun. :D Puolisko ei ollut edes kertonut kenellekään minun olemassa olosta. Seurustelua oli tuolloin takana vain muutama kuukausi. Itsehän olin jäämässä kohteliaisuus syistä pois, mutta mies halusi minun tutustuvan hänen sukuun.

Meillä on nyt tilanne, että ei kovin tunneta bestmanin tuoretta tyttöystävää, mutta kutsumme hänet silti koska haluamme tutustua häneen ja olisihan se outoa jos bestmanilla ei olisi omaa kultaa mukana, koska bestmanin mukaan hääpäivämme on hänellekin iso juttu!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ok eli bestmanin puoliso olisi sopivaa kutsua, mutta muiden vieraiden vieraita puoliskoita voi jättää pois?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos ette pahastuisi ystävien poisjäämisestä, eikö helpompaa olisi jättää heidät kutsumatta kokonaan?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No ei tietenkään?

Olemme jo sen verran "aikuinen" pari ettemme oleta meidän häiden merkitsevän muille ihmisille paljoakaan, meidän häät on vapaaehtoiset ja olemme varautuneet etteivät kaikki kutsutut tule. Se on ihan ok meille.

Mukavaa jos kutsutut haluavat tulla juhlimaan meitä mutta poiskin siis saa jäädä.

Lähinnä mietin vaan tuota että nyt näyttäisi siltä että häämme ovat ohitse jo klo 19 mennessä, ja häät typistyvät vihkimiseen ja intiimiin illalliseen joten vastaaviin häihin tuskin minäkää olettaisin "pääseväni". Siis jos mieheni saisi kutsun häihin

missä on 20 henkilöä ja häät loppuvat klo 19:00 siihen kun hääpari lähtee, uskoisin että mieheni menisi sinne ja sitten sen jälkeen tapaisimme. Me ei saatu kutsua miehen hyvän kaverin häihin, muttei se vaikuttanut meidän väleihin mitenkään. Ei kyselty että miksei saatu tms. vaan onniteltiin ihan normaalisti.

Ihmiset ehkä liian paljon loukkaantuu häihin liittyvistä asioista. :girl_blum:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Taisin lukea tuo pahastumisen sitten väärin, kun tulkitsin sen niin ettei ystävien poisjäänti harmittaisi. Siksi mietin, että voisiko sellaiset ystävät jättää kutsumatta kokonaan niin kuvio selkiytyisi ikään kuin itsestään. Itseäni kun harmittaisi kyllä jos kutsutuista joku ei pääsisikään, vaikken siitä sille ystävälle tai sukulaiselle tietenkään mitenkään loukkaantuisi.

Hääjutut kyllä herättävät ihmeen paljon tunteita. Ainakin itse olen hääjärjestelyissä "lohduttautunut" sillä että tekee niin tai näin, aina löytyy joku jonka mielestä olisi sittenkin pitänyt tehdä toisin päin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuntuu hassulta jos kaveri joutuisi jättämään kumppaninsa kotiin kun itse lähtee juhlimaan ystävän häitä... Omasta mielestäni se olisi ikävä tilanne... Toisaalta onhan sekin hassua että kättelet ihan tuntematonta ihmistä ja otat häneltä onnittelut vastaan... Mutta meillä lähtee kutsut molemmille :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

NIIIIN kiperä tilanne. Me ei T-O-D-E-L-L-A-K-A-A-N haluttais häihimme ketään aveceja keitä emme tunne. Syy ei ole se, ettei haluttais tutustua niihin vaan se, että miks JUST meidän häissä pitää tutustua ihan uusiin ihmisiin kun JUST ne meidän häät on ne mitkä a) maksamme itse ja jokainen vieras on kallis, B) jouduimme karsimaan tosi paljon vierasmäärää tilan ahtauden takia, joten ei ollut kiva karsia kavereita pois tuntemattomien takia.

Silti, se on paha etikettimoka ja mielestäni on loukkaavaa kutsua vakituisesti seurusteleva henkilö ilman avecia. Itse en menis mielelläni sellasiin häihin, ilman puolisoani. NIIMPÄ KUTSUMME AVECIT !

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meille tulee n. 50 vieraan häät ja karsintaa olla suoritettu sukulaisten puolelta niin, että vanhempien siskot ja veljet, jotka eivät edes joulukorttia lähetä, jäävät pois. Samoin meidän serkut, jotka eivät ole omiinkaan häihinsä kutsuneet. Ollaan tietoisesti kutsuttu enemmän ystäviä. Minulla on työpaikallani 4 tosi läheistä kaveria, joille sanoin suoraan, että vain he ovat kutsut, eivät heidän puolisot, koska ei niitä tunneta. Tämä oli kaikille työkavereille ok. Kirjoitettiin kutsuihin selkeästi kaikkien kutsuttujen etunimet, luultavasti menee perille...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me lähetettiin kaikki kutsut avecina. Kai kaikki itse osaa arvioida tilanteen mukaan ottaako puolison mukaan. Onhan se kivaa saada ottaa puoliso mukaan ja kiva tutustua kavereiden puolisoihin :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En jaksanut lukea koko viesti sarjaa läpi, mutta luultavasti olen monen kanssa yhtä mieltä siitä, että hääpari itse päättää haluaako avec-kutsut vai ei.

Meillä on onneksi niin, että "avecit" kuuluvat on oikeastaan jo sukuun, ovat sisarien puolisoita tms. Ainoastaan eräälle ystävälleni sanoin että ikävä kyllä hänelle ei tule tälläistä avec kutsua.. Oltiin kyl loppujenlopuks samaa mieltä asiasta, sillä kyseinen ystäväni on valokuvaajana häissä eikä hän ole kokoajan istumassa avecinsa kanssa, jolloin avec saattaisi tuntea olonsa luultavimmin ulkopuoliseksi. Ihanaa ku jotkut ihmiset eivät ala väittämään vastaan.. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me luultavasti tehdään noitten avecien kanssa niin, että jos kys. kaveri ei seurustele ja tuntee muitakin vieraita, ei lähetetä avec-kutsua. Toisaalta on myös yksi tai kaksi sellasta kaveria jotka jos tulevat matkan päästä, eivät tunne ketään paitsi joko minut tai sulhasen ja lisäksi tulevat eri maasta kun muut vieraat, joten noille voi sitten sen avecin myös lisätä vaikkeivat seurustelisikaan. Tosin näissä tapauksissa luultavasti kysytään suoraan kavereilta että tahtovatko avecin vai haluavatko kuitenkin tulla yksin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillekkään ei "ylimääräisiä" kaivata, voin olla kamala joidenkin mielestä, mutta jos kaikki sinkut saisivat ottaa kaverin mukaan, no, tila lopuisi kesken.. :girl_blum:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me tehtiin ihan tämmöinen jako: ne puolisot, joiden kanssa muutenkin hengataan (ts. voi lukea jo omiksi kavereiksi) kutsuttiin, muut jäivät ilman avec-kutsua, vaikka olisivatkin avo-/aviopuolisoita. Kaikki ymmärsivät oikein hyvin. :)

Ja syy tähän meillä oli se, että meidän budjetti oli todella pieni, ja vierasmäärä rajattu 40 henkilöön. Kun tuo tekee vain 20 henkeä per naama, olisi joidenkin random-aveccejen takia pitänyt jättää kutsumatta itselle läheisiä tyyppejä. Kun näin asian selitti, kaikki olivat tosi ymmärtäväisiä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä myös aiheuttaa hieman päänvaivaa tämä avec-kysymys. Esimerkiksi toisen kaasoni puoliso on sellainen, jota en oikeastaan edes tunne kunnolla enkä ole koskaan häntä mitenkään hyväksi ystäväkseni kokenut, mutta koska hän kuitenkin on _kaason_ puoliso, niin pakko kai hänetkin on kutsua? Kuitenkin toisen kaason puoliso tulee, koska on paljon tutumpi ja läheisempi meille.. Myös muutama muu avec hieman mietityttää. Onneksi meillä on vielä aikaa muokata vieraslistaa.. ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kutsuttuja 178 henkeä, joihin sisältyy 15 avec:ia. Meillä on kauhean "rikkonainen" ystäväpiiri, eli tunnetaan yksi tuolta toinen täältä ja kolmas muualta. ja haluamme heidän osallistuvan häihin mutta ystävät tuntien voi kynnys olla korkeahko jos joutuisi tulemaan yksin, siksi esim yhdelle ystävälle lähetämme kutsun jossa toivomme että hän ottaisi avecikseen erään hänen ystävänsä jonka tunnemme joten kuten. Taidamme laittaa kutsun hänen ja hänen ystävänsä nimellä :D Näin ollen ystävämme saattaisi tulla(hänellä siis myös taustalla hieman henkisiä ongelmia,jotka saattavat vaikeuttaa lähtöä, mutta kun mukaan tulisi "tuki ja turva" niin tulo oisi taattu). Ja sitten avecit myönnämme pikkusiskolleni ja mieheni veljille. Kyseessä kahden pvän häät ja haluamme että hekin viihtyvät, sisarustemme osalta tiedämme ennakkoon avecit, heidän seurustelukumppaninsa, mutta pysyvät toistaiseksi avecina koska häihin vielä 7kk aikaa ja joku voi muuttua :D ja sitten eräälle perheystävälle laitamme myös avec mahdollisuuden vinkkinä että nyt olisi hyvä aika esitelle uusi mies, hän kun on sanonut syyksi ettei ole ollut hyvää hetkeä esitellä ukkelia. Toisin sanoen olemme muokanneet avec-käytäntöä niin että annamme lähipiirin "yksinäisille" mahdollisuuden tuoda kumppaninsa tai jättää tuomatta. mm. omat ystäväni saavat tuoda puolisonsa, mutta kutsuun laitan ystäväni nimen ja "avec" liitteen.

Yksi tyhmä kysymys: Mihin avec-maininta tulee? kirjekuoreen esim. Maija meikäläinen ja Avec. vai kortin välissä menevään "kirjeeseen" vai kutsukorttiin Kutsun Sinut ja Avecisi.. ?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse olen pääasiassa sitä mieltä, että on kohteliasta kutsua vieraat puolisoineen, ja jos tilaa ja rahaa olisi rajattomasti, ehdottomasti haluaisin niin tehdä. Minulle on tärkeää, että myös vieraat viihtyvät juhlissani. Mutta kuten monella muullakin, myös meillä on tiukka budjetti ja sitäkin rajatumpi tila, johon mahtuu maksimissaan 70 ihmistä. Tässä tilanteessa tuntuu siltä, ettei muuta vaihtoehtoa oikein ole kuin laittaa vieraat tärkeysjärjestykseen ja vetää punainen viiva 70 vieraan jälkeen. Jotta saan kaikki itselleni rakkaat ihmiset häihin mukaan, se tarkoittaa sitä, ettei tilaa yksinkertaisesti riitä serkkujeni ja ystävieni puolisoille, joita en välttämättä ole koskaan edes tavannut.

Esimerkiksi serkkuni pääsevät kuitenkin juhlimaan perheensä kanssa: vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Myös ystäväni juhlivat tutussa porukassa, sillä olemme olleet viettäneet yhdessä viimeiset viisi vuotta, miehet vaan on vaihtuneet vuosien varrella. Sen sijaan yksittäin tulevat ystäväni kutusn kumppaninsa kanssa, jottei kenenkään tarvitse tuntea oloansa yksinäiseksi. Yritän siis jokaisen vieraan kanssa miettiä sitä, kuinka moni muista vieraista on hänelle tuttu, ja arvion avecin tarvetta sen perusteella.

Kumppanini puolen vieraisiin en ota mitään kantaa. Hän saa itse päättää, ketkä omaan vierasmääräänsä haluaa mahduttaa (olemme jakaneet vierasmäärän keskenämme kutakuinkin kahtia). Meillä on hyvin vähän yhteisiä ystäviä, emmekä juurikaan tunne toistemme sukuja, joten vieraita ei oikein voi valita sillä perusteella, ketkä on kummallekin tuttuja. Häissä on sitten hyvä tutustua kerralla kaikkiin toiselle tärkeisiin ihmisiin. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me pidämme pienet häät, mutta kutsuimme kuitenkin kaikki vieraat puolisoineen tai seurustelukumppaneineen. Nyt yksi kutsuttu on ilmoittanut niin sanotun ylimääräisen avecin. Eli kutsuimme hänet avecillisella kutsulla koska hän asuu poikaystävänsä kanssa. Emme kuitenkaan ole koskaan tavanneet tätä miestä tai olleet hänen kanssaan tekemisissä ja siis laitoimme kuoreen ihan kutsutun nimen + avec (koska en kutsuja kirjoittaessa hänen nimeään tiennyt). Nyt tämä kutsuttu on ilmoittautunut että tulee juhlaan ja että hänelle tulee avec - ainut vaan että tämä henkilö ei ole hänen avopuolisonsa vaan hänen ja mieheni yhteinen kaveri! Minä ja mies ollaan molemmat aika hämmentyneitä tästä tilanteesta. Mies laittoi hänelle nyt kysymyksen että seurustelevatko he nyt (viimeisimmän tiedon mukaan myös tällä miehellä on kuitenkin oma kumppani (ja ei tämä nainen ei ilmoittautunut puhelimitse vaan facessa)) ja että ymmärtääkö hän että tarkoitimme avecilla kutsussa hänen puolisoaan. Olemmeko veemäisiä kun närkästymme tästä? Mielestäni avecit kuitenkin tarkoittavat ensisijaisesti seurustelukumppaneita tai avo/aviopuolisoita, eikä sitä että voit tuoda juhliin omavalintaisen vieraan! Jos olisimme halunneet tämän aveciksi ilmoitetun miehen häihimme olisimme kyllä lähettäneet hänelle oman kutsun! Lisäksi närkästystä lisää se että tämä kutsuttu ja hänen "avecinsa" ovat mitä todennäköisemmin asiasta jo puhuneet ja sopineet, sillä häihimme on kuitenkin enää vain kaksi viikkoa aikaa. Eli kiusallista jokalailla. Olemme kuitenkin myös opiskelijapari ja ei rehellisesti sanottuna inspiroisi maksaa sitä apauttiarallaa 50 euroa vieraasta jota emme missään vaiheessa edes harkinneet häihimme kutsuvamme. Itse olen esimerkiksi jättänyt kutsumatta muutaman hyvän ystäväni sen vuoksi että pystyimme kutsumaan kaikki vieraat puolisoineen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me ei aiota kutsua avecceja. Jos joku ystävä seurustelee tuolloin, kutsutaan puoliso jos ollaan hänet nähty/oltu tekemisissä ja omalla nimellään.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olemmeko veemäisiä kun närkästymme tästä? Mielestäni avecit kuitenkin tarkoittavat ensisijaisesti seurustelukumppaneita tai avo/aviopuolisoita, eikä sitä että voit tuoda juhliin omavalintaisen vieraan!

Itse asiassa avec nimenomaan tarkoittaa sita, etta henkilo jonka nimelle kutsu on osoitettu, saa tuoda mukanaan vapaavalintaisen seuralaisen. Muutoinhan kutsuun tulisi laittaa sen seuralaisen nimi, jonka haapari toivoisi juhlaan saapuvan. Te ette ilmeisesti tata tienneet, joten vahan ikava tilanne nyt. Mutta siis tata avec kutsussa nimenomaan tarkoittaa. Ehka kannattaa tosiaan jutella taman kutsutun kanssa asiasta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vietämme häitämme ensi keväänä, ja nyt pohdiskelen sellaista asiaa, että tarviiko kutsut olla avecilliset? Onko hyvien sääntöjen vastaista kutsua henkilökohtaisesti kaikki, ketä juhliin haluaa? Meilä on kaksi tyttöporukkaa, jotka olemme aina viettäneet aikamme keskenämme, näiden naisten miehiä tuskin tunnen ollenkaan, tokikin olen kaikki ohimennen nähnyt, mutta tuntuu jotenkin erikoiselta pyytää heitä häihimme. Mitä ajatuksia teillä muilla on aiheesta? En halua olla epäkohtelias, mutta haluaisin häistä hauskat ja rennot, ja sellaista juurikin meillä on ihan tyttöjen kesken.

Toinen kutsuihin liittyvä epävarmuus on siskoni ex/nykyinen/who knows -mies. He erosivat vuosi sitten, ja ovat sen jälkeen palanneet yhteen ja eronneet useita kertoja. Mielestäni mies on toiminut erittäin väärin alusta asti, ja tunnen lähinnä inhoa ja vihaa häntä kohtaan. Siskoani en haluaisi millään tavalla loukata.

Voiko osa kutsuista olla +avec, osa molemien osapuolten nimillä ja osa täysin henkilökohtaisia?

Kovasti olisin kiitollinen ajatuksista näistä aiheista :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jokainenhan saa toimia kuinka haluaa :)

Meillä vain muutama avec kutsu...

henkilökohtasia löytyy n.20kpl

Ja tietty perheystävät tulee kokonaisuutena.

Eli omantunnon tuskia ei kannata ottaa siitä jos ei kutsuja laita avecilla :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mielestäni (tämä on vain minun mielipiteeni) jos pariskunta on avo-tai aviopari heidät tulisi kutsua yhdessä.

Mutta jos teistä tuntuu ettette halua juhliinne aveceja, niin sehän on teidän oma päätös teidän juhlat -->teidän vieraat :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tähän iänikuiseen seuralaiskysymykseen lienee yhtä monta vastausta kuin on vastaajaakin. Me monien muiden häitään suunnittelevien ohella jouduimme miettimään linjauksia, joiden perusteella päätetään kenen puolisot pääsevät listalle. Kuten arvata saattaa, eihän se aivan mustavalkoista ollut, eikä ilkeyttämme jätetty joitakuita kutsumatta. Jako meni kutakuinkin niin, että ystävien puolisot/tyttö- ja poikakaverit ovat kutsuttuja. Niille joiden suhteet ovat kestäneet pidempään, lähti kutsut pääsääntöisesti molempien nimillä. Ne ystävät taas, joiden suhteet ovat melko tuoreita, saivat kutsun omalla nimellä+avec, jolloin on heidän käsissään tulevatko yksin vai yhdessä. Avecittomina kutsuttiin nuoret sukulaiset, lähinnä siis serkut jotka kutsuttiin vanhempiensa mukana, sekä muutama kaveri, joiden puolisoista tai siviilisäädystä ei ole ihmeempää tietoa.

Pakko vähän tarttua tähän "haluaisin häistä hauskat ja rennot, ja sellaista juurikin meillä on ihan tyttöjen kesken" kommenttiin. Ei pitäisi ehkä juuttua siihen miten kivaa itsellä on tyttöjen kanssa. En usko, että rentous kärsii jos juhlissa on puolisoitakin. Päin vastoin, se ettei puolisoita kutsuttaisi saattaisi jopa aiheuttaa pientä kireyttä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään