Jump to content
Naimisiin.info

Iänikuinen avec-käytäntö!


belle*

Recommended Posts

Me ollaan laitettu kaikille avec kutsut, mutta ymmärrän erittäin hyvin jos haluaa juhlia täysin omalla porukalla tai jos budjetti ei anna myöten. :)  Tämä on jokaisen parin oma asia, ja itse ainakin vieraana kunnioittaisin hääparin toivetta. Tottakai, jos kyseessä on häät joista ei ketään juurikaan tunne, olisi ihana jos saisi miehen mukaan.  :D

Link to comment
Share on other sites

Meillä ei laitettu avec-kutsuja. Vieraissamme oli paljon sinkkuja (ystäviä tai nuoria serkkuja), ja vierasmäärään olisi tullut noin 15 lisää jos kaikki olisivat tuoneet avecin. Sovimmekin kavereiden kanssa, että jos alkaa vakavissaan seurustella, niin sitten saa tietysti tuoda itselleen kumppanin, mutta muuten ei ikäänkuin "turhia" aveceja kutsuttu ihan jo rahallisista ja tilallisista syistä. Sinkkuvieraita oli kyllä tosiaan aika paljon, niin ei ollut huolta että kukaan tuntisi oloaan yksinäiseksi ilman avecia, tai kokisi olevansa ainoa ilman kumppania. Tämä ratkaisu tietääkseni sopi kaikille, kukaan ei ainakaan meille kehdannut asiasta valittaa. :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä myös pienen pieni budjetti ja pelkistä sukulaisista kertyy melkein se 80 ILMAN aveceja.. Sisältää kylläkin lapset. Ajattelin että kutsutaan kaikki ilman aveceja (avec = henkilö ketä emme ole ennen tavannut / tavannut ohimennen kerran). Mutta yksi kaasoistani on sinkku (kaksi muuta ei) ja hän heti kun kysyin tästä kaasohommasta kiljahti että nyt on vuosi aikaa metsästää avec (juhlimme vasta kesällä 2015). Eli vähän niin kuin pakko nyt hänelle se avec suoda, varsinkin kun hän tuntee olonsa aika etäiseksi kun kaksi muuta kaasoani rakentaa taloa, saa kohta lapsen.. yms. perheellistä touhua. No sitten tuleekin tämä että entäs muut vieraat? Serkut kenen puoliskoja emme ole tavanneet voi minun mielestä jättää kutsumatta. Jos eivät tuo suvun muihinkaan juhliin niitä, miksi tuoda meidän häihinkään? Tänä kesänä on yhdet miehen serkun häät joten mielenkiinnolla katson ketkä ilmaantuvat paikalle. Kuitenkaan esim. mieheni valmistujaisiin ei näitä aveceja tuotu.

 

Mutta niin kuin moni muukin pienen budjetin omaava on todennut, avecit maksaa pitkän pennin. Olen kuitenkin sen verran vanhoillinen, että avokit ja aviopuolisot, samoin kihlaparit ja hyvin vakavasti seurustelevat kutsutaan molemmat. Olen jopa sen verran tiukka tässä, että mieheni hyvä ystävä jonka kanssa en todellakaan tule toimeen (hän vihaa minua ja minä häntä, tosin muut eivät sitä huomaa, käyttäydytään muiden seurassa asiallisesti toisiamme ignooraamatta) kutsutaan, vaikka mieheni tietää että hänen läsnäolonsa pilaa minun päiväni. Mutta kuuluu kaveripiiriin, joten se on vain kestettävä..

 

Tästä vanhempien höpöttämisistä vielä, että aiheuttaa kyllä itsellekin päänvaivaa.. Vaikka olemme sanoneet ettei pidä vielä kertoa kenellekään, vaan itse kerromme jouluna kun aikaa juhliin on enää puoli vuotta. Mutta nyt jo isäni on hehkuttanut veljilleen tulevista häistä (jotka taas eivät ymmärrä miksi asiasta nyt jo puhutaan..). Mutta tässä tulee se että ihmiset kuvittelevat olevansa kutsuttuja vaikka kukaan (kutsuja) ei ole heitä kutsunutkaan. Vaikka yritämme änkeä kaikki pikkuserkkujen kaimatkin ( no ei nyt oikeasti :D ) kutsulistalle, niin on näitä puolituttuja serkkujen hoitoja keitä emme ole kutsumassa..

Link to comment
Share on other sites

Olemme rajanneet kutsuvieraat tiukasti lähipiiriin. Meillä vieraslistaa laadittaessa avecien osalta ohjenuorana toimi kaikessa yksinkertaisuudessaan ajatus "ketä emme ole tavanneet, häntä emme kutsu". Tästä tosin löytyy kaksi poikkeustapausta, joilla molemmilla takana pitkät parisuhteet kihlauksineen, mutta kaukoystävyyden vuoksi emme ole onnistuneet koskaan törmäämään suhteiden toiseen osapuoleen. Häihimme päätyy siis kaksi "tuntematonta", mikäli he vain haluavat ottaa kutsun vastaan. Meillä tämä linjaus ei niinkään johdu budjettisyistä, vaan juhlan luonteesta. Haluamme tiiviit ja intiimit juhlat kaikista tärkeimpien ihmisten kanssa. :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä kaikki avoparit saivat kutsut nimillä, vaikkemme kaikkia niin hyvin tunnekaan, ja muutama ystävä myös avoimen avec-kutsun (eli saa tuoda kenet haluaa, jos haluaa). Tämä siksi, että häihimme on kutsuttu ystäviä monesta eri ystäväpiiristä, eivätkä he tunne toisiaan kovin hyvin. Siksi meistä oli kiva, että he saavat halutessaan ottaa puolisonsa mukaan (ja olemme kaikki tavanneet, ovat kivoja tyyppejä :)). Häät ovat kuitenkin rakkauden juhla, joten haluan, että kaikki saavat omat rakkaansa ottaa mukaan :)

Nuo avecilliset kutsut menivät taas ystävillemme, joiden kanssa emme ole viime vuosina olleet niin tiiviisti yhteyksissä, että tietäisimme haluavatko he jonkun tuoda mukanaan ja toisaalta jos heillä on elämässään joku niin tärkeä, että haluavat tämän meille esitellä, niin tämä on ehdottoman tervetullut (näemme nykyään näitä kaukana asuvia ystäviä aivan liian harvoin). Sen sijaan sinkkusukulaiset saivat ihan yhden hengen kutsut.

Link to comment
Share on other sites

Minulla meinasi sisko loukkaantua kun sanoin etten hänen seurustelukaveriaan halua kutsua.. Kun siis haluan häät joissa ei ole meille tuntemattomia, ja olen nyt nähnyt sen miehen vain kerran.. enkä edes puhunut mitään hänen kanssaan..

Link to comment
Share on other sites

esssie, minä pidin sen periaatteen, että avoparit(+avio- sekä kihlaparit) kutsutaan yhdessä, mutta jos "vain" seurustelee, niin sitten ihan itsekseen. Tai no ei meidän vieraissa ollutkaan kuin yksi kaveri, joka on puolisen vuotta alkanut seurustelemaan(ei tosin julkisesti vieläkään) ja kutsuin siis tämän kaverin pelkästään.

 

Mä toimin samalla periaatteella :) 

Jos ei miellytä niin olkoot tulematta. 

 

Meillä ei myöskään kutsuttu kuin ne kaikkein tärkeimmät ja läheisimmät ystävät, joiden kanssa on oltu tekemisissä. Sukulaiset serkkuihin saakka. 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Me olemme ajatelleet avecien kohdalla sellaista rajausta, että jos emme pysty nimellä kutsukuoreen osoittamaan tätä avecia, niin sitten ei avec-kutsuja lähetetä. Suurimmalla osalla kavereistamme ja sukulaisista on ihan vakituiset kumppanit, jotka toki kutsutaan. Miehellä on kuitenkin muutama serkku, joiden kohdalla ei ole oikein tietoa, ovatko parisuhteessa vai eivät. Kun ei tekemisisääkään olla oltu moneen vuoteen näiden serkkujen kanssa. Itse jättäisin tällaiset serkut kokonaan kutsumatta, mutta miehen mielestä KAIKKI serkut kutsutaan ehdottomasti, oltiin tekemisissä tai ei. En sitten tiedä, pitäisikö ensin lähteä selvittelemään ennen kutsujen lähettämistä, että "ootkos parisuhteessa" ja sitten sen mukaan laittaa avec-kutsu tai olla laittamatta. Tuntuu vaan jotenkin tyhmältä sellainenkin toimintatapa. Ja lisäksi jos näin toimitaan, tulee juhliin kutsuttua myös ihmisiä, joita ei olla koskaan tavattu (ja tullaanko enää koskaan tapaamaankaan) ja itseäni ei ainakaan tällaisten henkilöiden läsnäolo juhlissamme nappaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Itse olen alkanut hiljalleen jopa katumaan sitä, ettemme sallineet kaikille vieraille avecia... Koulukaverit siis kutsuttiin vain henkilökohtaisilla kutsuilla, koska emme tosiaankaan tiedä heidän puolisoitaan - muutamien kohdalla emme edes sitä että onko edes mitään puolisoa. Ja jokainen joka on ilmoittanut tulostaan on myös tiedustellut että kai he saavat avecit tuoda. Joka kerta kieltäminen tuntuu edellistä paskemmalta, etenkin kun osan osallistuminen on jäänyt siitä avecista kiinni..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Onneksemme minulla ja miehelläni on sen verran pienet suvut ja suunnilleen saman verran kavereita, että vieraiden viihtyvyyden kannalta haluan, varsinkin kauempaa tuleville ystävilleni avecit suoda. Jo kaveripiireissä on paljon toisilleen tuntemattomia tai toisensa ehkä kerran nähneitä, niin ainakin on joku, jonka kanssa jutella. Olemmehan Suomessa. :lol: Mutta todettakoon, että ymmärrän hyvin niitä, jotka haluavat rajata turhat avecit pois, kun se ruokakaan ei kuitenkaan ole ilmaista eikä juhlatila rajaton...

Lähtökohtaisesti itse kuitenkin pitäisin etikettivirheenä olla kutsumatta kihlattuja ja aviopuolisoita.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Me kutsuttiin kaikille kaveri. Eli muutama kutsu lähti avecittomana, mutta heillä oli sitten vähintään yksi läheinen kaveri tulossa mukaan joka tapauksessa. Esimerkiksi kaksi entistä työkaveriani kutsuin toistensa seuralaisiksi, vaikka molemmilla olisi ollut puoliso ja lapsi kotona. Olin myös keskustellut tästä asiasta etukäteen heidän kanssaan ja he suhtautuivat siihen tosi kivasti ja heillä oli keskenään mukavaa. Pöytäjärjestyksessä huomioin, että heillä olisi yksi puolituttu siinä heti vieressä ja saman henkisiä ihmisiä toisella puolella ja myöhemmin kuulin, että heillä oli ollut oikein kivaa. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Lähtökohtaisesti ajattelen niin, että meidän häihimme tulee vain sellaisia vieraita, jotka edes toinen meistä sulhaseni kanssa tuntee. Miksi haluaisin jonkun vieraan ihmisen juhlistamaan meidän tärkeintä päivää, jos emme ole ennen häitäkään tavanneet? En mielelläni kutsuisi sellaisiakaan vieraita sulhasen puolelta, joita minä en tunne ja joiden kanssa sulhaseni ei ole ollut tekemisissä meidän suhteen aikana. Osa tällaisista henkilöistä valitettavasti on sulhaseni kaksi enoa perheineen, jotka kutsumme, koska hänen muut sedät ja tädit kutsutaan. Olisi siis hieman outoa, että kaksi heistä ei saisi kutsua. Häihimme ei siis todellakaan tule avec-kutsuja kavereille, jotka eivät seurustele tai joilla voi ehkä mahdollisesti olla tyttö-/poikaystävä.

Avio- ja avopuolisot sekä lapset tietysti kutsumme, sekä kihlaparit ja "vakavasti seurustelevat". Jätämme kuitenkin esimerkiksi pikkusiskoni poikaystävän kutsumatta, vaikka he ovat seurustelleet häidemme aikaan 1,5 vuotta (mikäli ovat silloin vielä yhdessä), mutta siskoni onkin 16-vuotias ja asuu vanhempieni kanssa. Hänen poikaystävälleen siis täytyisi laittaa ihan oma kutsunsa, mikä olisi jo outoa. Onneksi ainakaan meidän tietojemme mukaan, vieraslistalla ei ole sellaisia henkilöitä, joilla "voi ehkä mahdollisesti olla tyttö-/poikaystävä" vaan ovat joko selkeästi sinkkuja tai vakavassa suhteessa. Kutsujen lähettämiseen on vielä noin seitsemän kuukautta, joten saa nähdä, kuinka monen kanssa siinä vaiheessa pähkäillään, seurusteleeko joku meidän mielestä tarpeeksi vakavasti vai ei. :girl_haha: Joka tapauksessa jokaisella vieraalla on joku tuttu, jonka kutsumme ja istumajärjestyksen tehtävänä on varmistaa jokaiselle mieluista seuraa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hirmu kiva tuo Sylvin tapa plaseerata työkaverit seuraksi toisilleen, kun kumpikin on kutsuttu ilman perhettä. Ylipäänsä minusta pitäisi aina miettiä asiaa myös vieraiden näkökulmasta: että jokaisella on juhlissa joku mieluisa kaveri. Kannustan kyllä ehdottomasti ihmisiä juttelemaan uusienkin ihmisten kanssa, mutta etenkin isoissa juhlissa yksin kutsutulla voi olla aika orpo olo. Minusta vieraslistaa ei siis voi ajatella vain siltä kantilta, että onko jokainen vieras hääparille tärkeä, vaan myös sitä että mikä saa vieraat viihtymään. Hääpari itse ehtii loppujen lopulta juttelemaan aika harvan vieraan kanssa. Enimmäkseen ne vieraat ovat juhlissa keskenään.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...