Jump to content
Naimisiin.info

Espanjaan


Recommended Posts

Meillä saattaa olla muutto Espanjaan tiedossa avomiehen työn perässä ja nyt kysyisinkin onko kellään kokemusta EU-kansalaisen rekisteröitymisestä Espanjaan avopuolisona? Suomessahan avoliitto on riittävä peruste (niin tehtiin mun avomiehen kanssa joka on ulkomaalainen) mutta hyväksytänkö se siellä? Vähän kun nyt mietityttää että miten minä saan itseni laillisesti rekisteröityä sinne...

Heidi

Link to comment
Share on other sites

Hmm...muistelen nyt sitä kun siellä itse kävin, poliisilaitokselle rekisteröitymään, sieltä saa ajan n. kuukauden päähän ja NIE-numeron. Avomiehen kanssa käytiin sen jälkeen sitten omalla kaupungintalolla rekisteröitymässä, tuo NIE piti olla jo haettuna jotta tämän saattoi tehdä. Muuta ei taidettu tehdä sen kummemmin...eli en tiedä onko tästä nyt kauheasti apua, muistaakseni siellä olisi 3 kk oleskelun jälkeen pitänyt sitten anoa oleskelulupaa samaan tyyliin kuin Suomessakin mutta mehän ei tätä sitten tehty kun tultiin 4kk jälkeen Suomeen.

Link to comment
Share on other sites

En nyt tiedä, että ymmärsinkö kysymyksesi ihan oikein, mutta vastailen silti... :girl_haha:

Avoliitto ei täällä Espanjassa ole pelkästään yhdessäasumista, vaan sitä varten pitää tehdä vihkimisen kaltainen prosessi, jonka jälkeen voidaan todeta avopuolisoiksi (pareja de hecho). Mitä EU-kansalaisen rekisteröitymiseen tulee, niin tosiaan sitä varten pitää hankkia NIE-numero (ulkomaalaisen henkilötunnus), joka hoituu suht helposti, käytännöt vain vaihtelee hiukan paikkakunnan mukaan. Suurimmissa kaupungeissa numeron saa jonottamalla poliisiasemalle ja maksamalla alle 10 euron verot.

Ei EU-kansalaisen rekisteröityminen taas riippuu siitä, että onko hänellä voimassa oleva oleskelulupa unionin alueelle vai ei. Siinä käsittääkseni on tuo 3 kk:n raja myös. Enempää en ikävä kyllä osaa tästä vaihtoehdosta kertoa, koska meillä on töissä käytetty aina asianajajaa ei EU-kansalaisten rekisteröitymisasioihin.

Yksi hyvä paikka, mistä saa paljon tietoa on espanja.org, Espanjassa asuvien suomalaisten keskustelupalsta. Myös suurlähetystöstä saa paljon tietoa ja auttavat yleensä mielellään.

Link to comment
Share on other sites

Heidi: yksi mahdollisuus on tietysti se, että kun sinä olet EU-kansalainen, niin haet suoraan sen nojalla oleskeluoikeutesi rekisteröimistä. Sinulla on oikeus oleskella Espanjassa, jos sinulla on työpaikka tai jos voit osoittaa viranomaisille että sinulla on riittävät varat oleskeluun (siis sinulla tai poikaystävälläsi). Tälloin ei tarvitse mennä tuon perhesiteen kautta.

Suomen Espanjan suurlähetystö osaisi varmasti vastata parhaiten ja nopeiten kysymykseesi.

Link to comment
Share on other sites

Itse asiassa rekisteröinti (NIE-numero) ei ole EU-kansalaiselle mikään ongelma, eikä sitä varten tarvitse todistaa riittävää varallisuutta.

"Registering at the immigration office (Oficina de Extranjeros).

This step goes as well as those coming from the EU, that are staying more than 3 months, and those coming form outside the EU. The reason why the registration is important is because this is the formal way to let Spanish state to know, that you are currently living in Spain. In some cases the registration in a foreign country is also needed for your native country.

You need your passport, a copy of your passport and the form, which you can get from immigration office.

The certificate costs 6,70 € and you pay the amount with the documents you receive from the immigration office.

After the registration you will receive a certificate stating your stay in Spain. The certificate includes your NIE. (see caption) It’s not possible for immigrants to get a Spanish identity card anymore. So you will get the NIE certificate, but apart from that you have to prove your identity with a document/ card/ passport from your own country. "

Mitä varten kyllä tarvitse työtä/toimeentuloa on sosiaaliturva, sillä se ei ole täällä samalla lailla universaali, vaan se pitää ansaita töitä tekemällä. Mutta terveydenhuollon saat esim. ensi alkuun eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, eli sen suhteen ei ole ongelmaa. Sitten kun tilanne vähän tasaantuu voi ilmoittaa Suomeen pysyvästä muutosta, jolloin myös menettää suomalaisen kela-kortin ja pitää hakea espanjalaista korttia. Mutta alkuun tosiaan eurooppalaiselle kortilla pärjää hyvin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...