Guest camotar

Vieraiden ei toivotut puolisot??

97 viestiä aiheessa

Itsellä on myös ongelmana nämä sukulaisten puolisot. Suvussa on paljon alle 20 nuoria joilla on tyttö- ja poikaystäviä joita en juhliini halua kun en heitä tunne. Teenkin niin, että kutsun sukulaisten puolisot jos ovat kihloissa tai asuvat samassa taloudessa jolloin karsin ison osan juhlista tuntemattomia pois

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me käytiin eilen kädenvääntöä aiheesta miehen kanssa.

Meillä on myös pienen budjetin häät, ja omalta kutsulistaltani löytyy 3 hyvää ystävää (ei aveceja, koska eivät seurustele), siskoni perheineen, äiti, isä ja isovanhemmat.

Miehen puolelta vieraslista on taas nostanut määrää ihan sopivasti (60 henkilöä listassa yhteensä) ja mies haluaisi myös kavereilleen suoda avecit. Okei, yksi hänen kavereistaan on naimisissa ja lapsia, joten sen ymmärrän. SIllä lapsetkin on kutsuttu, kun juhlaan tulee lapsia.

Mutta nämä muut miehen ystävät joko seurustelevat tai ei. Mies ei pahemmin tunne heidän tyttöystäviään, tietää vain nimen ja ulkonäön. Ja mielestäni on 'tyhmää' kutsua tuntemattomia meidän häihin. Siis ketä mies eikä minä tunneta. Oli kuinka etiketti hyvänsä..

Ja miehen ystävät ei jäisi juhlassa kuitenkaan yksin, sillä tuntevat toinen toisensa.

Ja onhan se karu totuus, jos jokainen miehen ystävä tuo avecit, nousee vierasmäärä +20 ja mitä se tietää budjetille... Kestitä tuntemattomia ihmisiä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kyllä mä suosiolla jätän kutsumatta ihmiset jotka eivät kunnioita minua/tulevaa puolisoani ja yhteistä päätöstämme jakaa elämää yhdessä vihkivaloillakin. Sitten nämä henkilöt joita en tunne---jotain kaverin vaimokkeita tai miehekkeitä...noh, katson sen niin että jos on vakava suhde niin tottakai kutsu molemmille.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kävi niin ikävästi että eräs juhlavieras veti herneen nenään kun hänen miestään ei kutsuttu. Kyseessä on äitini hyvä ystävä, jolle jo ennen kutsujen lähettämistä oli kerrottu, että tilaa on niin rajoitetusti ettemme voi kutsua häntä avec, ennen kuin tiedämme kuinka moni sukulainen ei pääse paikalle. Miestä en ole itse koskaan itse tavannut, äitini ystävän joitakin kertoja. Kaiken lisäksi myöskään kummini miestä ei kutsuttu samasta syystä (äitini, kummini ja tämä rouva ovat kaikki hyviä ystäviä). Kummini ei vetänyt asiasta mitään pulttia. Kutsuttuja vieraita meillä on jo 10 enemmän kuin tilaan maksimissaan mahtuu, joten emme todellakaan uskaltaneet kutsua vielä lisää ihmisiä jos peruutuksia ei olisikaan (monet kun olivat jo save-the-date kortin saatuaan ilmoittaneet tulevansa).

Todella ikävää että vaikka etukäteen asiasta kyseltiin, niin silti äitini hyvä ystävä meni pahoittamaan hänen mielensä. Tällä hetkellä toivon ettei naista olisi kutsuttu ollenkaan, sillä hän ei ole morsiusparin ystävä ja niin ollen ei meille mitenkään tärkeä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mipu2012: Onpas inhottavaa tuommoinen..mut kaikkia ei vaan voi miellyttää ja johki ne rajat on vedettävä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itselle harmaita hiuksia tuottaa lähisuku: minulla on pari puolisisarusta, jotka ovat oikein mukavia ihmisiä kumpikin. Emme kuitenkaan ole koskaan asuneet samassa taloudessa, joten he ovat lähinnä tuttuja minulle. Alunperin ajattelin jättää heidät kutsumatta, koska juhlapaikkaamme ei mahdu kuin n. 20 ihmistä. MUTTA nyt olen työni puolesta tekemisissä viikottain toisen sisaruksen kanssa... ei tunnu enää kauhean kohteliaalta jättää kutsumatta varsinkaan häntä, koska välit toki lähenevät kokoajan.

Hänen ja hänen puolisonsa kutsuminen olisi tavallaan ok (vaikka ahdasta tuleekin), mutta samalla pitäsi kutsua hänelle hyvin läheinen sisar... Mikä sekin olisi ok, mutta tämän puolisoa en voi todellakaan sietää. Miten jättää puolisiskon epämiellyttävä mies pois? Tai miten jättää kaikki puolisisarukset ulos tapahtumasta...?

Suvussamme yleensä kaikki kummin kaiman kaverit ovat aina olleet tervetulleita "sukuun", joten tämä ulosjättäminen ei olisi sopivaa. Ylipäätään näitä pieniä häitämme katsellaan silmiä pyöritellen. Itse en ole kauhean sukuihminen, ja koska en ole läheinen tämän "sisareni" kanssa, en tiedä, miten tuoda asia esille.

Lisänä vielä kumpaisenkin lapset.... *huokaa* Miksi tämä on näin vaikeaa ja miten ihmeessä tuntuu, että niin moni muukin painii tai on paininut vastaavien asioiden kanssa, eikä selvää pakoreittiä näistä asioista silti tunnu olevan...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse emme kutsu aveceja, joita emme ole koskaan edes tavannneet (mieheni opiskelukaverit) .

Meillä oli tämä sama periaate ja tulihan siitäkin sanomista. Ei sitten tullut kumpikaan, mutta heidän valinta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mutta nämä muut miehen ystävät joko seurustelevat tai ei. Mies ei pahemmin tunne heidän tyttöystäviään, tietää vain nimen ja ulkonäön. Ja mielestäni on 'tyhmää' kutsua tuntemattomia meidän häihin. Siis ketä mies eikä minä tunneta. Oli kuinka etiketti hyvänsä..

Mun serkku taisi meidän häissä hiukan suutahtaa, kun emme kutsuneet hänen avovaimoaan. Syinä tähän oli tilanpuute ja se, ettemme olleet koskaan tätä avovaimoa tavanneet. Emme halunneet ns. tuntemattomia häihin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me päätettiin ettei kutsuta esim eronneiden kummien mahdollisia avecceja yms. Lähinnä siitä syystä että isosiskollani on ollut nyt jokaisessa juhlassamme eri äijä mukana, ja kyrsii kun aina joku random ulkopuolinen kuokkii.. noh nyt tällä olis taaaas joku uusi ja niin ihq ja ihana ja love ja vähän morkkistelen ettei laitettu kutsuun avecia, mutta mies onneks pitää munkin pään. :) että nyt sitten yhteen kutsuun meni avec mukaan. Sekin oli alunperin kutsu kahdelle mutta erosivat, mutta tämän ystäväni viihtyminen on minulle hyvin tärkeää kun tulee toiselta puolelta suomea, että saa nyt sitten tuoda kenet haluaa. Eli ei sinänsä vaikuttanut kuitenkaan vierasmäärään.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miten tälläinen tilanne: Epätoivottu vieras on äidin uusi kumppani! Voisin kuvitella, että ehkä vaikein vieraspäätös. He ovat olleet naimisissa jo pitkään, mutta en voi sietää kyseistä miestä. Varsinkin viinaa ottaneena hän alkaa selostaa ihan ihmeellisiä juttuja ja on vieläpä kovaääninen. Se on ärsyttävää. Lisäksi hän on joskus vuosia sitten (heidän ollessaan yhdessä) osoittanut kiinnostustaan jopa minuun! Itse koen sen lähinnä kiusallisena. Voitte kuvitella, etten haluaisi tällaista ihmistä näinkin tärkeisiin juhliin, kuin omiin häihini.

Meille on tulossa tosi pienet ja rennot häät, noin 20 vierasta. Meillä on periaatteena, ettei kutsuta ketään "koska täytyy" -ihmistä, vaan ne oikeasti tärkeimmät ja läheisimmät. Mutta mitä sanotte, voisiko kutsuun laittaa vain äitini nimen...?

Voi iik. Minä ainakin laittaisin vain äidin nimen kutsuun. Jos hän ottaa asian puheeksi, mielestäni voit aikuisena ihmisenä selittää ettet voi sietää tätä miestä, varsinkaan kännissä etkä vain yksinkertaisesti halua häntä intiimeihin häihinne. Äitisi joko ymmärtää tämän, tai sitten ei.

Minä pitkin hampain joudun kutsua äitini äidin, vaikken todellakaan halua enkä tule tämän kanssa toimeen. Rassaa jo valmiiksi, mutta ehkä pääsen koko päivän näkemättä häntä onnitteluja lukuunottamatta, i hope.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Avaanpa minäkin sanaisen arkkuni tällä foorumilla, vaikka (kuten nimestä voi päätellä :) ) häihin on vielä reilu pari vuotta aikaa. Vieraslistoja on kuitenki jo ehditty miettiä! :rolleyes: Päätimme vetää "must"-vieraiden listan setiin ja täteihin sekä enoihin ja mummut (papat ja taatat on kuolleita jo :( ), serkuista kutsutaan ne kenen kanssa ollaan oltu tekemisissä. Minulla tämä tarkoittaa äidin puolen serkkuja, ja jotenkin olen edelleen kahden vaiheilla, "voinko" jättää isän puolen serkut kutsumatta... Siitä tulisi kuitenkin 13 aikuista ja 5 lasta, että mikään pikku muutos alle 100 vieraan listaan se ei olisi.

Kavereiden av(i)opuolisot, kihlatut tai muuten vaan vakituiset kumppanit kutsutaan mukaan, oli tavattu tai ei. Tämä ihan siitä syystä että itse hieman vedin herneen nekkuun kun sain pari vuotta sitten kutsun luokkakavereideni häihin, ilman avec-mainintaa. Olisin voinut tämän sulattaa, sillä olimme seurustelleet vasta muutaman kuukauden häiden aikaan, MUTTA erään toisen luokkakaverini uusin hoito (ehkä ilkeästi sanottu, mutta homma ei tosiaan kestänyt kauaa...) sai kutsun. Tulipas pitkät perustelut, mutta minun mielipiteeni on että kyllä puolisot pitää kutsua, ellei kutsuttavien kavereiden määrä sitten ole monia kymmeniä...

Muokattu: , käyttäjä: kesä2014

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Poistettu! :ph34r:

Muokattu: , käyttäjä: kaemwa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^kaemwa, meillä on suunnilleen sama tilanne, kuin sinulla. Veljeni erosi puolisostaan noin vuosi sitten. Arvottiin kutsujen lähettämiseen asti, että kutsutaanko myös tämä ex, ja päätimmekin sitten kutsua. Emme kovin paljoa ole olleet heidän eronsa jälkeen tekemisissä, mutta hän on kuitenkin kummipoikani äiti, joten mielestäni oli ihan asiallista kutsua myös hänet. Enkä usko että veljenikään siitä kovin pahasti ottaa itseensä. Toivottavasti.

Mutta siis mielestäni häihin tulisi kutsua ne ihmiset, ketkä siellä haluaa olevan. Se on kuitenkin teidän päivä, ja jos haluat todella kutsua tämän veljesi exän, niin eiköhän veljesi ymmärrä sen. Toisaalta, jos veljesi mielipide ja viihtyminen on tärkeämpää, niin sitten jättäisin kutsumatta.

Eli en nyt oikeestaan osannut kauheasti auttaa tässä asiassa..:D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

MaryLouise, kyllä tuosta tuli hyviä pointteja esille :)

Ehkä yritän vaivihkaa veljeltä kysellä, mitä mieltä hän on. Veljen mielipide on mulle kyllä aika tärkeä, joten yritän ottaa sen huomioon. Onhan tässä vielä muutama viikko aikaa pohtia, ennen kuin kutsut lähetetään.

Hankalia ovat nämä ihmissuhdekiemurat! Hmph!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me kutsuttiin vain sellaiset kavereiden puolisot, jotka on myös meidän kavereita. Kaikki ystävät saivat siis lähtökohtaisesti yhden hengen kutsun, mutta koska joukossa on pariskuntia, joista molemmat ovat myös "erikseen" ystäviämme, joihinkin kirjekuoriin tuli kaksi nimeä. :)

Sukulaiset kutsuttiin perhekuntina, mutta se on vähän eri asia, koska olemme kuitenkin tunteneet kyseiset perheet koko ikämme.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos budjettia vaan on mahdollista vähän venyttää, on mun mielestä kohteliasta kutsuu vieraiden ainakin avo- ja aviopuolisot ja kihlatut (näin me asetimme rajan). Ei ole kiva viettää häitä ilman omaa kultaa, vieraatkin varmasti viihtyvät paremmin kun ei tarvitse katsoa vastanaineiden kuhertelua "yksin". Munkin yhdellä kaverilla on häät kesällä, kutsua ei ole vielä tullut, mutta olisin vähän loukkaantunut jos mun tulevaa sulhasta ei kutsuta..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kyllä voi tämä(kin) asia olla hankala. :hysteric: Me halutaan myös kutsua vain sellaiset ihimset joiden kanssa ollaan tekemisissä ja ovat meille oikeasti läheisiä. No pään vaivaa aiheuttaa sitten tädit ja serkut, halutaan kutsua yksi minun serkuistani, muttei hänen siskoaan eli minun toista serkkuani, eikä tätienkään kanssa olla oltu tekemisissä moniin vuosiin. Mutta sitten ajattelin että nämä ovat meidän häämme ja jos joku siitä loukkaantuu ettei kutsua saa niin sille en voi mitään. Halutaan pitää juhlat pieninä, eli ei ketään sellaisia ihmisiä joita ei oikeasti haluta paikalle. Muutamalla ystävällämme on sellaisia puolisoita joita ei olla koskaan tavattu, mutta minusta heidät on kohteliasta kutsua varsinkin jos yhdessä asuvat.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Äidin mies on täälläkin se ongelmatapaus. Ko. henkilön kanssa ei tule muut toimeen kuin äitini, sillä miehellä on paha tapa olla todella, t-o-d-e-l-l-a ilkeä kanssaihmisille, ja pettää lupauksia ja rikkoa sopimuksia. Siis ei mitään tason "Tulen käymään ensi viikolla" -lupauksia vaan... no, esimerkiksi hän jätti maksamatta veljilleni korvauksen 50 hehtaarin äestämisestä, vaikka alunperin siitä sovittiinkin.

Lisäksi ko. tapaus harjoittaa henkistä väkivaltaa erityisesti minua kohtaan silloin, kun minulle puhuu. Emme ole kahdeksaan vuoteen juurikaan sanoja vaihtaneet, mitä nyt hän on ilmoittanut, että häntä ei haittaisi tippaakaan, jos kuolisin ja niin edelleen.

Sen tiedän, että äiti loukkaantuu, jos en miestään kutsu. Mutta en tuollaista ihmistä häihin tahdo...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pyry: eiköhän tuossa tosiaan ole tarpeeksi syitä olla kutsumatta? Ei kai äitis pysty hyssyttelemään kaikkia tuollaisia asioita olemattomiin?? o_O

Ei jösses että ihmiset osaavat kyllä olla ajattelemattomia, koska kuvittelisi, että ihmiset tajuaisivat, että jos ei tule toimeen, niin tuskin haluaa olla samassa huoneessakaan. Oli sukulaisuusuhde mikä tahansa. En ainakaan itse olisi tuota sulhoa raahaamassa vaikka kaverin häihin, jos eivät pidä toisistaan.... Yksinkertaista. Toki jos tämä "pitämättömyys" ei ole itsellä tiedossa, niin voisin loukkaantua.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me kutsuttiin vain sellaiset kavereiden puolisot, jotka on myös meidän kavereita. Kaikki ystävät saivat siis lähtökohtaisesti yhden hengen kutsun, mutta koska joukossa on pariskuntia, joista molemmat ovat myös "erikseen" ystäviämme, joihinkin kirjekuoriin tuli kaksi nimeä. :)

Sukulaiset kutsuttiin perhekuntina, mutta se on vähän eri asia, koska olemme kuitenkin tunteneet kyseiset perheet koko ikämme.

No nain meillakin on suunnitelmissa tehda :) Mikali olisi tilanne, etta joku ystava ei tuntisi ketaan muuta meidan juhlistakuin meidat, niin sitten varmaan laittaisimme avecin vaikka emme sitten sita henkiloa tuntisikaan. Mutta olen miettinyt ja todennut, etta kaikki tulevat tuntemaan joka tapauksessa muutamia ihmisia vahintaan. Ihan kaikkia kutsuttavien sukulaisten lapsia emme myoskaan aio kutsua, emmeka yhtaan alle koulu-ikaista. Minulla on niin iso suku, etta siinakin on pakko karsia ja nailla nakymilla emme kutsu sellaisia, joita sulhanen ei ole koskaan tavannut (lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta :grin: )

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Avioliitossa olevat tai kihlatut parit pitäisi mun omasta mielestä kutsua yhdessä. Avopuolisoiden kohdalla voi käyttää omaa harkintaa. Kumminkin se ketä kutsuu on parin oma

asia, eikä todellakaan tarvii kutsua ihmisiä keitä ei tunne, etenkin jos budjetti ei sitä salli.

En olisi halunnut kutsua erästä ystäväni avopuolisoa, syistä joita en viitsi mainita, mutta paskiainen mikä paskiainen... noh ei toisaalta ollut paljon vaihtoehtoja, koska kyseinen

ystäväni olisi joutunut muuten olemaan häissä aivan yksin johtuen siitä että ei juurikaan tunne sukulaisiani tai muita kavereitani, mutta joo eipä äijä paljon haitannut enkä edes

muistanut kyseisen tyypin paikalla oloa, paitsi loppuillasta kun tulivat kiittämään juhlista ja hyvästelemään... ja meillä ei kuitenkaan kovin suuret häät ollu n. 65 henkilöä.

Juhlissamme oli myös muutama muu avopuoliso/kihlattu ketä en niin hyvin itse tuntenut, mutta ei se ollut ongelma.

Jätimme myös surutta kutsumatta muutamat sukulaiset ketkä tiesimme aiheuttavan ongelmia, en halunnut pilata tunnelmaa kutsumalla sellaisia ihmisiä joiden kanssa en edes

normaalielämässä ole tekemisissä saati sitten että he tulisivat pilaaman elämämme tärkeimmän päivän...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä menee kutsut pääasiassa niin että tulee sitten koko perhe/pariskunta...mutta on myös useampi poikkeus, joissa emme halua puolisoita mukaan. mm . osa työkavereista. Emme koe että meidän pitäisi heidän puolisot kutsua, toki työkavereiden joukossa on myös niitä joiden puolisot tunnemme ja he ovat tervetulleita kyllä . Mukana on myös mieheni muutama vanha kaveri, joiden puolisot jää myös kutsumatta. Näin siis meillä ja mielestäni ei todella ole siis pakko kutsua ketään ketä ei kaipaa omiin juhliinsa :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiva huomata, ettei tämä(kään) juttu ole ihan harvinainen ongelma! Jotenkin olisi kiva saada ilmaistua, ettei kyseessä ole mitään henkilökohtaista, vaan että raja nyt vedettiin tähän. Erikseen tietty just henkilökemiat tai vaikka alkoholinkäyttö, silloin henkilö itsekin ymmärtänee syyn..

Meiltä lähtee vielä 4-5 kutsua perästä, kun juhlapaikka varmistui isommaksi ja saatiin budjettiin lisää lahjaksi, rajanveto siis hölleni vähän. Ekaksi oli vaan ne joita arjessakin edes joskus tavataan ja nyt läheistä sukua olevia avo-/aviopuolisoineen, joita ei nähdä useinkaan. Maksimissaan 50hlö meillä vieraita siltikään, lähdettiin siitä 30 :girl_impossible:

Meillä myös jälkikäteen lähtevissä kutsuissa on mun puolisisaruksia. Nähdään ehkä 1-2 kertaa vuodessa ja ei ole juurikaan mitään yhteistä suvun lisäksi. Yksi siitä sisarusparvesta taas on mulle läheinen ja hänet kutsuttiin heti ehdottomasti.

Mieheltä jää kokonaan kutsumatta yksi siskoistaan, koska eivät lapsenakaan juuri tulleet toimeen keskenään ja aikuisena eivät vaan ole edes tekemisissä. Eli eivät nämä sisarus jututkaan ole ihan yksinkertaisia!

Nyt sitten alkaa olla se tilanne, että on jo pakko keksiä jotain ohjelmaakin! Aluksi piti olla vaan ihan illanistujaiset,eli musiikkia taustalla, vähän syömistä ja jutustelua..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mieheni veljen tyttöystävä on ääliö ja ahdistava. Todella kova ääninen, sekakäyttäjä joka ei osaa muuta kuin "vittu" -sanaa huutaa. Joten emme todellakaan kutsu häntä. Kutsu osoitetaan vaan mieheni veljelle, ja hänkin tuppaa olemaan alkoholiin taipuvainen niin jos kännissä tulee niin samantien taksilla takasin!

Ja meillä isot häät tulossa, mutta en vain halua kutsua sitä naista niin emme kutsu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse kanssa kriiseilen tällä hetkellä kutsulistan kanssa, lähinnä päänvaivaa aiheuttavat juurikin nämä avec-näkökulmat. Meidän häistä tulee väkisinkin isot (yli sata vierasta), koska meillä on paljon sukua ja ystäviä. Sukulaisia ei voi juurikaan rajoittaa, meidän molempien puolelta kutsutaan se perusporukka, joiden kanssa ollaan tekemisissä eli oikeastaan kaikki lähisukulaiset. Sen sijaan kavereiden suhteen joudutaan kyllä jonkinlaista rajaamista harrastamaan. Haluaisin kutsua esimerkiksi muutaman lapsuusystävän, joiden kanssa en ole nyt pariin vuoteen ollut tekemisissä, ja joita sulhanenkaan ei ole koskaan nähnyt. Heidän avopuolisoitaan sen sijaan en näe tarpeelliseksi kutsua, koska en itsekään ole heistä kaikkia koskaan nähnyt, muutaman kanssa joskus kaksi sanaa vaihtanut. Voiko nämä avecit jättää kutsumatta? Meillä rajausta täytyy tehdä ihan pelkästään juhlapaikan koon vuoksi ja kustannussyistä. Kuten edellä on todettu, yksi henkilö maksaa häissä jopa yli 50 euroa, joten kyllä minä ainakin mietin tarkkaan, keneen sen rahan laitan. Samaa ollaan mietitty myös opiskelukavereiden suhteen. Heidän kanssaan on hengattu lähinnä ilman aveceja, joten puolisot ovat jääneet suht vieraiksi. Aviopuolisot kutsumme (monien heistä häissä olemme itsekin olleet ja tunnemme muutenkin paremmin), mutta tuntemattomia avopuolisoita ja seurustelukumppaneita emme. Ainahan tästäkin voi joku suuttua, mutta toivoisin, että kaverit ymmärtäisivät linjauksemme. Toivon, että kukaan ei ainakaan sano ääneen, jos ratkaisu tuntuu oudolta, sillä tiedän pahoittavani mieleni sentyyppisistä kommenteista. Haluaisin vain nauttia häistä ja niiden järjestämisestä, enkä murehtia koko ajan jotain... On tämä vaikeaa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään