Pukukoodi kutsuun


Guest hienostolainen

Recommended Posts

Vieraan näkökulmasta toivon kovasti pukukoodia kutsuun. Tätäkin foorumia lukiessa huomaa nopeasti, kuinka monenlaisia mielipiteitä on siitä, mikä on sopiva pukeutuminen häihin. Ilman pukukoodia vieraan on vaikea tietää millainen näkemys asiasta hääparilla on. Itse olen ollut tilanteessa, jossa pukukoodin puuttuessa olin tukeutunut ajatukseen "tumma puku", joka omasta mielestäni on häiden oletusarvo, mutta huomasimmekin puolisoni kanssa olevamme hääparia juhlavammin pukeutuneita.

Ajattelen myös, että jos pukukoodin kutsuun laittaa, olisi sekannusten välttämiseksi hyvä pitäytyä noissa "etiketin" mukaisissa koodeissa, jotka vieraat voivat halutessaan tarkistaa googlesta tai tavaratalojen pukeutumisneuvojilta. Jos etikettejä alkaa keksiä itse, tulkintoja voi olla monia. Esimerkiksi tuon "juhlavan" pukeutumisen itse sekoittaisin herkästi juhlapukuun, jossa itse asiassa toivotaan vielä juhlavampaa pukeutumista (naisella pitkä iltapuku) kuin koodissa tumma puku.

Link to comment
Share on other sites

Mun mielipide asiaan on se, että jos vieras ei osaa häihin pukeutua juhlavasti niin se on hänen oma häpeänsä. Ehkä vähän rumasti sanottu, mutta se on niin päivänselvää, että häihin pukeudutaan hyvin.

Mutta on niin monta tapaa pukeutua hyvin. Minusta jo smart casual voi olla juhlavaa pukeutumista, mutta se ei paljon lohduta jos pari onkin mielessään toivonut, että kaikki olisivat hännystakeissa ja pitkissä iltapuvuissa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Minimorsio

^ Aivan, juhlava pukeutuminenhan voi tarkoittaa vaikka mitä. Häitä on todella erilaisia, joten pukukoodin tarkoitus on kertoa vieraalle minkälaisesta juhlasta tällä kertaa on kysymys. Mökkihäissä kesämekko ja sandaalit voi olla ihan paikallaan, jossain toisessa juhlassa taas kokopitkä juhlamekko ei ole ollenkaan liikaa. Pukukoodin tarkoitushan ei ole määrätä vierasta pukeutumaan jollain tietyllä tavalla, vaan antaa vihje siitä millä lailla todennäköisesti muutkin vieraat tulevat pukeutumaan. Pukukoodista on toki sallittua oman harkintansa mukaan poiketa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä on pukukoodi kutsussa, enkä tajua miksi se olisi mautonta. Onhan monissa ihan vaikka bilekutsuissaki pukukoodi. Se vain osoittaa sen, että kutsuja toivoo vieraiden pukeutuvan tiettyyn tyyliin, joka kunnoittaa juhlan luonnetta + antaa vieraalle vinkin siitä miten pukeutua ilman, että "nolaa" itsensä. Olisihan se noloa olla keskiaikaisissa teemahäissä se ainut farkuissa. :>

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hei,

Miten olette kirjoittaneet kutsukorttiinne pukukoodi toiveen?

Olemme aikeissa toivoa vierailta tummaan pukuun pukeutumista.

Eli miten asian ilmaisisi kauniisti?

Osa vieraistahan saattaa valitettavasti kokea koodin ahdistukseksi, eikä helpotukseksi tilaisuuten pukeutumiseen.

Meitähän on moneksi :)

Löytyisikö esimerkkejä, vinkkejä ?

Kiitos avusta jo etukäteen.

* dresscode: black tie *

Link to comment
Share on other sites

Itse tekisin niin, että varsinaiseen kutsukorttiin kirjoittaisin tumma puku, mutta sitten voisi kutsun mukana lähetettävään hääinfoon tai vastaavaan paperilappuseen selventää asiaa.

Esim. Vieraille ohjeena pukeutumisesta on miehillä tumma puku. Vaikka vihkiminen on kello 16, voivat naiset tulla häihimme niin lyhyemmässä kuin täyspitkässä juhlavammassa asussa, jonka tyylistä käytettäisiin klo 18 jälkeisissä juhlissa. On kuitenkin kohteliasta peittää olkapäät kirkossa.

No, tämä oli nyt tämmöinen nopea versio. Ehkä vaatii hieman hiomista tai sitten mikäli omalla kohdalla nimenomaan vieraiden ei tarvitse olla niin hienona. Mutta ajatuksena viestiä että niin vierailupuvut (esim. jakkupuvut) kuin iltapuvutkin on sallittuja, koska kaikki eivät kuitenkaan halua tulla iltapuvuissa (kun niitä ei välttämättä kaapissakaan valmiina ole), mutta joku nimenomaan voisi haluta toisinaan pukeutua hienommin. Olkoonkin sitten jonkun mielestä hassua, että tavallaan on pukeutumisen osalta kahden erilaisen juhlan vaatetusta.

Link to comment
Share on other sites

Mun mielestä paras (ja kohteliainkin) tapa ilmoittaa pukeutumiskoodi on tehdä se etiketin mukaan, eli kirjoittaa koodi kutsun alakulmaan ilman sen kummempia selittelyjä. Siitä lyhykäisyydessään selviää kutsujan toive juhlavasta pukeutumisesta, ja vieraan arvostelukyvyn varaan jää, noudattaako toivetta vai ei. Itse pidän vähän vieraiden aliarvioimisena "suomentaa" jokseenkin yksiselitteistä asiaa, ikään kuin eivät muuten ymmärtäisi / osaisi ottaa selvää mitä mikin koodi tarkoittaa. Tästäkin voi toki olla eri mieltä, ja varmasti itse tunnette vieraanne parhaiten, että tarvitsevatko lisäohjeita :girl_smile:

Pukeutumiskoodit eivät mielestäni ole hienostelua taikka yritys vaikeuttaa vieraiden asuvalintaa, vaan päinvastoin helpottaa sitä. Kutsujalla on oikeus toivoa tietynlaista pukeutumista ja siten myös selittää tilaisuuden luonnetta. Jos joku vieras pitää tätä inhottavana juttuna tai päättää alipukeutua koodista huolimatta, osoittaa hän sillä kyllä vain omaa junttiuttaan... ja tuskin siitäkään häät kokonaan pilalle menevät :girl_wink: Sitä paitsi Tumma puku jättää naisihmisille aika paljon valinnanvaraa asun suhteen (jakkupukua, lyhyttä/pitkää leninkiä jne.), siis mitä nyt yleensäkin (?) häihin laitetaan.

Link to comment
Share on other sites

Joo, kyllä varsinaiseen kutsuun vain lyhyesti "tumma puku," mutta jos kokee että tämä ei riitä, koska monet häät alkavat jo ennen klo 18 ja voivat kuitenkin jatkua yömyöhään, niin voi selventää asiaa hääinfoon tai muulla tavalla. Perinteiset etiketin mukaiset ennen ja jälkeen klo 18 pukeutumisohjeet voivat olla sekavat häiden tapauksissa ja vieraita voisi lisäohjeilla rohkaista esimerkiksi iltapukumaisempaan linjaan päivän vierailupuku tyylin sijasta tai päinvastoin.

Kyllä suurin osa ihmisistä osaa pukeutua häihin erittäin hyvin ilman ohjeitakin ja hääparin tyylin tuntien, mutta pukukoodi voisi vahvistaa vieraan omia aavistuksia sopivasta pukeutumisesta ja vaatekaapilla kahden vaihtoehdon edessä helpottaa valintaa. Joskus joukkoon voi eksyä semmoinen, joka ei juhlavaatteista perusta, mutta pukukoodi ei ainakaan luulisi olevan haitaksi, jos tällainen henkilö vaikka ottaisi vinkistä vaarin.

Link to comment
Share on other sites

Piti nyt tähänkin tulla kommentoimaan :girl_haha: ..mutta asiaan, eli ei tietenkään ole pakko laittaa. Itse en muista koskaan saaneeni hääkutsua jossa pukukoodi olisi ollut, mutta en kyllä pistäisi yhtään pahaksenikaan jos sellainen postiluukusta tipahtaisi :) Silti emme itsekään aio laittaa pukukoodia kutsuihin. Nämä on pitkälti makuasioita, siinä missä moni muukin häihin liittyvä. Yleisemmin pukukoodeja käytetään virallisten tilaisuuksien (kuten nyt vaikkapa itsenäisyyspäivän vastaanotto) kutsuissa, häitä siis yhtään väheksymättä..

Link to comment
Share on other sites

Onko muuten "pakollista" laittaa kutsuun pukukoodia? Ajattelin nimittäin, että meidän kutsuuun sitä ei tule. Koska eiköhän kaikki ymmärrä, että häihin ei tulla farkuissa tai muissa arkisissa vermeissä..

En minäkään muista että saamissani hääkutsuissa olisi ollut pukukoodia, eikä se ole minua häirinnyt. Todennäköisesti juhlapaikkakin voi jo antaa vihiä sopivasta pukeutumisesta. Tästä huolimatta olen kyllä nähnyt häissä kaikenlaisia asuja, ja niistä osa mielestäni erittäinkin arkisia tai muutoin mielenkiintoisia valintoja. Tämän takia itse laittaisin pukukoodin kutsuun. Ja jos sitä ei joku noudata niin sillehän ei sitten mitään voi ja ei siitä nyt katastrofia synny.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä ei tullut kutsuun varsinaisesti pukukoodia, mutta mukaan liitettävään hääinfoon laitettiin "Pukeutuminen: juhlava". Tämä oli mielestäni sellainen ilmaisutapa, että kaikkien pitäisi se ymmärtää. Onhan ihan yleisesti tiedossa, että pukukoodit esim "tumma puku" jne aiheuttava suomalaisille ihan oikeasti ongelmia! :grin:

Link to comment
Share on other sites

Meillä ei tullut kutsuun varsinaisesti pukukoodia, mutta mukaan liitettävään hääinfoon laitettiin "Pukeutuminen: juhlava". Tämä oli mielestäni sellainen ilmaisutapa, että kaikkien pitäisi se ymmärtää. Onhan ihan yleisesti tiedossa, että pukukoodit esim "tumma puku" jne aiheuttava suomalaisille ihan oikeasti ongelmia! :grin:

Olen samaa mieltä tuosta, että tumma puku voi olla joillekin suomalaisille epäselvä, mutta tuo juhlavakin voi tarkoittaa toiselle frakkia ja toiselle vihreää pikkutakkia.. Ja jos naisista puhutaan niin toiselle iltapukua ja toiselle biletoppia ja farkkuminihametta.. Ei ole helppoja nämä pukeutumisasiat.. mutta varmaankin teidän juhlapaikka ja muut sellaiset seikat sitten antavat lisävihjeitä..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Meille tule kutsuun alimmaiseksi lyhyt ja ytimekäs "Tumma puku".

Edit.: Selvennetään tuota ehkä hääinfossa (Esim. Otsikolla "Pukeutuminen"). Tiedän nimittäin, että läheskään kaikki meidän sukulaiset eivät tajua tuon päälle, vaikka kaikki ystävät kyllä tietävät mitä tummalla puvulla tarkoitetaan.

Muokattu: , käyttäjä: Diora
Link to comment
Share on other sites

Yleisemmin pukukoodeja käytetään virallisten tilaisuuksien (kuten nyt vaikkapa itsenäisyyspäivän vastaanotto) kutsuissa, häitä siis yhtään väheksymättä..

Et sitten yhtään äärimmäisempää esimerkkiä keksinyt? :grin:

Pukukoodin pointti EI ole, että sitä käytetään vain mahdollisimman juhlavissa tilaisuuksissa kuten presidentin vastaanotolla, vaan se auttaa olemaan ylipukeutumatta ihan yhtä lailla kuin alipukeutumatta. Siksi pidänkin tuota "pukeutuminen: juhlava" -esimerkkiä vielä huonompana kuin ei pukukoodia lainkaan, se kun ei oikeastaan tarkoita paljon mitään ja joku voi tajuta sen tarkoittavan frakki- ja iltapukulinjaa ja se räikeä ylipukeutuminen on yhtä noloa kuin alipukeutuminen - etenkin jos vahingossa pukeutuu isäntäparin "yli". Erityisen tärkeänä pidän pukukoodia jos juhlat alkavat klo 18.00 jälkeen.

En tunne yhtään ihmistä, joka ei tietäisi mitä tumma puku pukukoodina tarkoittaa, mutta jos joku ei tiedä, siinä on se hyvä puoli, että sen voi muutamassa minuutissa tarkistaa netistä tai etikettioppaasta. Jos ei kiinnosta pukukoodia noudattaa, se on oma asia, eikä minua haittaisi lainkaan jos joku minun juhlieni vieraista ei sitä noudattaisi, sen tarkoitus on vain helpottaa vieraita ja estää mahdolliset tahattomat nolot tilanteet.

Link to comment
Share on other sites

Lynx, en näemmä ole keksinyt. Totesin tosin, että koodia käytetään yleisemmin virallisisten tilaisuuksien yhteydessä, enkä että vain virallisten tilaisuuksien yhteydessä. :grin: Ensisijaisesti vastasin tuossa kysymykseen onko kutsuun pakko laittaa pukukoodia, että ei ole. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, kannatan pukukoodien käyttöä ja nimenomaan näitä normatiivisia ts. selvitettävissä olevia koodeja. Juhlava pukeutuminen on tulkinnanvarainen käsite, kun taas tumma puku, frakki ym. koodisto on etiketissä määriteltyä, eikä siis kunkin omasta tulkinnasta kiinni.

Yleensä ottaen häät ovat kuitenkin yksityinen juhla, jossa kutsuja tuntee vieraansa ja saa lopulta aivan vapaasti päättää mitä kutsuunsa kirjoittaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mitä tarkoittaa, jos kutsussa lukee pukukoodiksi "juhlava mutta rento". Kyseessä avokin serkun häät, ja emme juurikaan ole tekemisissä olleet, joten ei mitään hajua mitä he tuolla tarkoittavat.. Me olemme niin maalaisjuntteja, että pukuja ja jakkupukuja ei kaapeista löydy, ja emme toisaalta halua ostaa kalliita vaatteita yhden kerran käytettäväksi.. apua!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meillä oli pukukoodi jo ihan senkin takia että kyseessä sotilashäät. Varmasti suurimmalle osalle sotilaita on ihan selvää mitä kuuluu laittaa häihin, mutta tuli muutama viesti että oli hyvä kun oli vielä mainittu..

Kesällä, varsinkin jos on kuuma, en näe junttimaisena että miehellä on esim. suorat housut + kauluspaita (kravatti ) yhdistelmä. Kyllähän se pikkutakki on komia, mutta tuskin kukaan vetää siitä herneitä nenään vaikkei sitä päällä olisikaan. :flirt:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Itse olen ajatellut että pukukoodi ehdottomasti laitetaan kutsuihin. Itse olen vaatetusalalla ja haluaisin nähdä vieraani myös parhaat päällä, morsiuspuvussani on laahusta, miehellä smokki (ja converset ;D eli en ihan tiukkapipo ole) ja kaasoille tulee mustat täyspitkät iltapuvut. Äidilleni olen myös kannustanut iltapukua (ja yhdessä olemme haaveilleet hänelle jonkinlaista pääkoristetta brittien tyyliin). Ymmärrän että smokkia ei kaikilta/keneltäkään lähipiiristä löydy, mutta olen sitä mieltä että miehellä on pakko tummapuku löytyä, ja ihmettelen suuresti jos näin ei ole (on kuitenkin ylioppilaita suuri osa eikä niistä juhlista vielä niin monta vuotta ole, että teoriassa ainakin pitäisi sama puku mennä.

Omasta mielestäni ylipukeutua ei voi, tai ainakaan se ei ole läheskään yhtä noloa kuin alipukeutuminen. Pelon aiheeni kuitenkin on kun sulhasen puolelta löytyy väkeä, joilla ei ole minkäänlaista tuntemusta siitä mikä on sopivaa. En haluaisi nähdä yhtäkään vierasta vanhassa kuluneessa mekossa takavuosilta, tai niin lyhyessä hameessa että kaikki vilkkuua alta. Sen ymmärrän että sulhasen puolelta suurinosa varmaan ostaa juhla-asunsa (jos uutta hankkivat) halpa-hallista mutta toivoisin, etteivät nolosti silti erottuisi porukasta sen takia että arkiset vaatteet päällä (ihan heidän puolestaan). Kaikille jotka ovat pukukoodista kysyneet olen sanonut että parhaat päälle (esim. kun kaasoni aluksi kysyvät voivatko laittaa rukin yms. tanssiaispukunsa päälle sanoin että tietenkin, mikä oli siis ennen kuin halusin heille yhtenäiset mekot).

Mutta tumma puku on se mitä todennäköisesti kirjoitamme, emme halua ketään painostaa uuden puvun ostamiseen, joten tuohon genreen kaikilta luultavasti jotain löytyy. Tai sitten kirjoitamme että parhaat päälle.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...