Guest hienostolainen

Pukukoodi kutsuun

318 viestiä aiheessa

Jos verkkarivieraat haluaa vältää niin:

Puku: Juhlava ja kesäinen

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Laitamme kutsun mukana menevään infokirjeeseen pukeutumistoiveen: pyydämme herroja pukeutumaan tummaan pukuun ja daameja iltapukuun. Hääjuhlamme on siis illalla juhlavassa ravintolassa, joten yritämme tällä pyynnöllä estää sekä ali- että ylipukeutumista. Osa vieraista saattaisi muuten tulla paikalle farkuissa ja neuleessa, osa taas frakissa, jollaista ei edes sulhaselle tule. Juhliin pääsee kyllä ilman kravattiakin, kunhan noin muuten on arkivaatteita juhlavammissa vetimissä.  ;D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Tässä on taas tällaista "kulttuurien kohtaamista". Kaupunkilaisista, jotka ovat totuneet pyörimään milloin minkäkinlaisissa kokkareissa (frakki, smokki, tummapuku, juhlapuku jne) ovat van helpotuneita pukukoodista ja pitävät sitä ihan luonnollisena. Ja saattavat jopa närkästyä, jos sitä ei ole esitetty (pitää soitella peään!!). Maalaiset taas ovat tottuneet mutkattomampaan menoon ja siellä juhliin laitetaan yleensä "parasta päälle" mikä sitten tarkoittaa pukua solmioineen tai sitten muuten siistit vierailuvaatteet. He eivät ole välttämättä tottuneet "pukujuhliin", joten smokit ja frakit eivät käy edes mielessä ja pukukoodi koetaan loukkauksena

ps. ja sitten tätä kirjoitusta ei saa tulkita niin, että tässä mollattaisiin maalaisia vaan painotan että vaikka kultturillisia eroja on, niin ne molemmat ovat ihan yhtä hyviä, tavat ja käyttäytymiset saattavat vain olla erilaisia. Vaikka samassa maassa asutaan, on eroja olemassa.

Ei voi mitään.. pakko kommentoida... tuo yleistys on karmee!!!! Vaikka sanot, ettet mollaa meitä maalaisia niin silti..HUH HUH.. Eletään kuitenkin 2000- lukua ja meidät maalaisetkin päästetään jo käymään kaupungin humussa.. Ihan sama asuuko se Jooseppi kaupungissa vai maalla niin kyllä kai se nyt kuitenkin tietää mitä pallolla tapahtuu...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Erot tulevat kyllä ihan siitä, miten kukin on oman sukunsa, ystäviensä ja työkavereidensa kanssa tottunut erilaisiin tilaisuuksiin pukeutumaan, ei siitä, asuuko maalla vain kaupungissa. Minut ainakin on pienestä pitäen opetettu pukeutumaan paikan ja tilaisuuden mukaan, vaikka suurimman osan elämästäni olenkin maalla elänyt. Vanhemmilleni oli tärkeää pukea meidät lapset alle kouluikäisinäkin juhlavaatteisiin ja -kenkiin, vaikka ne olisivat jääneet pieniksi ennen seuraavia juhlia.

No, jotenkin olen kuvitellut, että muutkin aikuiset ihmiset hallitsisivat pukeutumisen ja että kaikilla nuorilla miehillä olisi tiettyyn ikään mennessä edes se tumma puku kaapissa erinäisiä tilaisuuksia varten. Oli siis jokseenkin hämmentävää käydä viime kesänä miehen silloisen työpaikan kesäjuhlilla ja todeta, että olimme porukasta ainoat, jotka olivat pukeutuneet juhlapaikan ja -ajan edellyttämällä tavalla. Kyseessä oli siis iltatilaisuus prameassa kartanoravintolassa, joten mieheni pukeutui tummaan pukuun ja kravattiin, minä taas pitkään vuorattuun pellavaleninkiin ja hartiahuiviin.

Leukani oli loksahtaa auki, kun näin muun juhlaväen. Mieheni esimies oli pukeutunut bermudashortseihin ja lyhythihaiseen kauluspaitaan, moni työkavereista farkkuihin ja lyhythihaiseen kaulus- tai pikeepaitaan. Useilla oli jalassaan tennissukat ja nahkasandaalit, eräällä jopa tennarit. Ja kaikki nämä alipukeutujat olivat kaupunkilaisia, joille ei kai ollut tullut mieleenkään tarkistaa, missä juhlat pidetään. Jonnekin rantasaunallehan nuo olisivat olleet ihan kelvollisia vaatevalintoja.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiinnostava keskustelu, ja erityisen kiinnostavaa on huomata miten jyrkkiä mielipiteitä joillakin on pukukoodista, ja miten kuumia tunteita aihe herättää. Minusta pukukoodi on ensisijaisesti kohteliasta, eikä koskaan tulisi mieleenkään vetää hernettä nenään siitä että sellainen on kutsuun sisällytetty. Pikemminkin muistan parikin tilannetta joissa on pukukoodin puuttuessa täytynyt soittaa erikseen juhlien isännille ja kysyä pukeutumisohjeita, minkä koen jotenkin hankalaksi. Etenkin kun sitten on pyydetty pukeutumaan tummaan pukuun... Kuitenkin on hyvä tietää että joitakin ihmisiä ajatus loukkaa - osaapahan sitten varautua kaikkiin mahdollisiin seurauksiin jos sellaisen erehtyy kutsuun laittamaan.  ;)

Hääkutsun suhteen meille tuli nyt sellainen ongelma, että vaikka siihen haluaisimme pukukoodin laittaa, emme halua rajata miesten vaaleita kesäpukuja ulkopuolelle, pidetäänhän häät elokuussa ja päiväsaikaan, ja vain puolivirallisissa puitteissa. "Tumma puku" ei siis käy. Onko kenelläkään ideoita miten pukukoodin voisi tässä tapauksessa muotoilla? Arkista tunnelmaa emme häihimme hae, sulhanen pukeutuu sakettiin ja minä pitkään, valkoiseen, perinteisen juhlavaan morsiuspukuun. Toisaalta emme halua pakottaa vieraita hikoilemaan tummissa puvuissakaan... Ja korostan vielä, että haluaisimme laittaa pukukoodin kutsuun vieraiden takia, helpottamaan heidän elämäänsä ja asuvalintaansa. Meidän häämme eivät mene pilalle siitä jos joku tulee paikalle arkisemmissa vaatteissa kuin muut.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juuri eräs ystäväni sanoi että laitatte sitten kutsuun että juhlapuku..

minä vähän jo ajattelin että eihän sellaista voi laittaa, mutta ilmeisesti vallan mainiosti voi, eli tulee kyllä meillekin, saapahan ihmiset oikeasti pukeutumaan!

Juuri olimme ystäviemme häissä, ja olin suorastaan järkyttynyt kuinka vähän vieraat olivat panostaneet pukeutumiseen, ja naiset hiuksiin ymv.. ::)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^kannattaa huomioida, että pukeutumisohjeena "juhlapuku" tarkoittaa frakkia. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mielestani pukukoodi on nykyaan erittain yleista. Ja yleistymassa suomessakin. Meidan haihimme tulee pukukoodit laheisille, mutta "perisuomalaiseen" tapaan en aijo vaatia sukulaisilta ja ystavilta pukukoodia. Medan haissamme pukukoodi tulee tarkoittamaan sita etta miehellani, best manilla, isallani ja veljillani on samanlaiset puvut, ja morsiusneidoilla, kukkaistytolla ja kaasollani saman tyyliset ja variset puvut. Miehille tulee samaa varia mukaillen kravatit. Me maksamme nama kaikki tietenkin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hienoa että tästäkin aiheesta on saatu näin kattavaa pohdintaa aikaiseksi :D. Kannatan ehdotttomasti pukukoodin laittamista kutsuun, jos sen saa siihen näppärästi sovitettua. Mielestäni kuitenkin vieraille helpointa olisi, jos kirjoittaisitte mieluummin auki mitä asua on tarkoitus käyttää tyyliin pukeutuminen kesäinen ja juhlava, kuin tarkalleen juhlapuku. Etiketti ymmärtää juhlapuvun niin kovin eritavalla kun suurin osa suomalaisista, joten kun kutsussa lukee juhlapiku, se voidaan ymmärtää kirjolla kauluspaidasta frakkiin.

Valitettavasti en ole vielä löytäntyt mitään näppärää sanaa, jolla voisin ilmaista meidän häiden pukukoodin. Juhla on mökillä, kalliosaaressa, jossa ei voi edes ajatella laittavansa korkokenkiä jalkaan, koska kalliot ovat liukkaita ja polut pehmeitä. Kuitenkin tarkoitus on pitää kesämekkojuhlat, eli ettei ihan farkuissa tai arkishortseissa juhlitttaisi. Miehille riittää vaikka vaaleat suorat housut ja kauluspaita, naisille vähän juhlavampi kesämekko. Jotain juhlavaa, sillä rajoituksella että siinä voi istua pihakalusteille ja siihen voi yhdistää turvalliset kengät, ettei kukaan taita nilkkojaan tai niskaansa. On varmaan parempi että jätän pukukoodin pois ja ohjeistan sitten jokaista erikseen ilmoittautumisvaiheessa tai myöhemmin juteltaessa. Neuvoja ottaisin vastaan, jos joku niitä osaisi tarjota.. ::)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vaikka tämänkin kommentin on (tässäkin ketjussa) jo useampi heittänyt, niin vielä kerran:

juhlapuku= miehellä frakki, daamilla täyspitkä iltapuku

Yleisesti tätä tuskin tarkoitetaan. Silloin kun tarkoitetaan "mikä tahansa puku, ja jos naiset vaikka jonkun koltun laittaisivat. Älkää tulko farkuissa" voidaan kirjoittaa vaikka juhlava pukeutuminen. Tosin tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille vieraille, mutta jos on tarvetta tähdentää.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä olen miettinyt pukukoodia sen takia, ettei tulisi ylipukeutumista, joka sitten nolottaisi vieraita. Sinänsä mulle on ihan sama mitä kelläkin on päällään, mutta ymmärrän että vieraasta voi tuntua ikävältä jos on prameampi kuin hääpari. Tämä on erityisen tärkeää kun kyseessä on kansainväliset häät, eikä tavat ole ihan yhtenevät. Luulen että suomalaiset kyllä pukeutuisi juuri niin on ajateltu ihan itsestään ja lisäksi pelottaa, että pukukoodi ymmärretään väärin, niin kuin täällä on ollut puhetta. Eli saatan laittaa vain muun kielisiin kutsuihin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä mainittiin juhlaohjesäännössä ja nettisivulla, että sää on toivottavaa huomioida, vaikkei huonolla ilmalla ollakaan ulkona. Tämä siksi, että itselläni on traumoja lapsuudesta sukujuhlista, joissa piti aina olla niin hienona, että päällimäinen muisto on jatkuva palelu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä pukeudu aina aika viimeisen päälle että mua ei pukukoodit haittaa, päinvastoin ne helpottaa. :D Avonkin pistän laittamaan aina häihin tumman puvun, tai siis missään kymmenen hengen rennoissa kesämökkihäissä ei kyllä olla oltu. Meille ei tule pukukoodia, korkeintaan että "Asu kesäinen ja juhlava".

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minua ainakin häiritsee tosi paljon se harhaluulo, mikä monilla tuntuu olevan, että

pukukoodi = pyydetään mahdollisimman hienoa pukeutumista.

Eihän se niin ole!

Kun ihmiset vain ymmärtäisivät sen, että pukukoodilla pyritään alipukeutumisen lisäksi estämään myös ylipukeutumista!

Eikö se jos mikä ole vieraan huomioimista? Sen tarkoitus on säästää vieraat noloilta tilanteilta juhlassa.

Jos hääjuhla on iltatilaisuus juhlavassa paikassa, saattaa joillekin tulla automaattisesti käsitys, että sinne mennään frakissa ja jos sulhasen asu on esim. tumma puku, niin voipi olla frakkiin pukeutuneella vieraalla aika vaivaantuneet juhlat!

Suomessa vain törmää aina tähän ajatteluun, että "jaahas, hääkutsussa on pukeutumiskoodi, kutsuja siis ajattelee, ettemme osaa ilman käskemistä pukeutua parhaimpiimme". Voi morjens.

Pukukoodi on ilmoitus juhlan luonteesta ja sitä voi verrata muihin juhlan luonnetta kuvaileviin ilmoituksiin. Kuinka monen mielestä on mautonta laittaa kutsuun esim. "tarjoamme vieraillemme illallista" tai että "ohjelmassa on tanssia klo 23 asti"?

heipähei likes this

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mulle ei tullu edes mieleenkaan laittaa pukukoodia kutsuun. Jotenki mielsin sen pukukoodin 'iltapuku tyyliin' eli just frakki/smokki ja pitkat leninkit naisille. (joo ma oon yks niista - armoa). Onko niin etta ilman pukukoodia porukka lappaa paikalle farkuissa/smokissa? ei kai sentaan. :rolleyes: eikohan kaikilta loydy semmoset tavalliset juhlavaatteet kaapista.

en ma itse siita pahastuis vaikka kutsussa pukukoodi olisikin, ja todella niin kuin ylla on mainittu, voi olla ihan kateva avustus vieraille, mutta en miella sita pakolliseks kun vasta silloin kun todella ollaan 'iltapuku tyyliin' viettamassa haita tai on todella toiveita vieraiden vaatetuksesta. Mun mielesta 'juhlava vaatetus' on sanomattakin selvaa.

Niille jotka laittaa pukukoodia, todella tsekatkaa mita sana tarkoittaa koska jos esim mulle tulee kutsu jossa on pukukoodi esim "juhlapuku" niin silloin otetaan etikettikirja kateen ja jos sanantarkkaan sielta loytyy frakki/pitkajuhlapuku niin kuin Alannee ylla mainitsi niin silloin semmosissa sinne mennaan, se olisi sit todella noloa jos pari ei oliskaan frakit yms paalla vaan selittais etta he kun nyt kyl sit tarkoitti juhlavaa pukeutumista eika nain virallista :huh:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

en laittanut pukukoodia, kai ne nyt sen verran keksii että juhlat on eli verkkarit ja farkut ei käy.

3 naisvierasta (sis. anoppi) on soittanut paniikissa että kelpaakohan heidän asu. ilmeisesti talvella on hankalampi pukeutua juhlavasti. tosin mulla ei oo mitään mustaa väriä vastaan, onhan sitä miesten puvuissakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse ihmetyttää suuresti miten pukukoodi voi herättää näin suuria erimielisyyksiä. Itse olen jo opiskeluaikana tottunut siihen että kaikissa kutsuissa on aina mukana pukukoodi ja jopa kaveriporukan keskeisissa bileissä on näin ollut tapana toimia. Meillä kun on tapana aina välillä mennä vaikka ravintolaan syömään ja pistää puvut ja cocktailmekot tai jopa iltapuvut päälle ihan vain sen vuoksi että saisi kerrankin tälläytyä.

Meidän häissä ei (muistaakseni) kylläkään ollut pukukoodia koska kummankin suvussa ja kaveripiirissä hääpukeutuminen on aina ollut selvää. Miehillä puku joka voi olla kyllä vaaleakin (oma mies käyttää pukua työvaatteenakin ja niitä löytyy kaapista useita erisävyisiä) ja naisilla leninki tai jakkupuku. Paitahihasillaan saavat olla vain pikkupojat, ja siis myös lapsilla on aina häissä juhlavaatteet päällä (6-v. sisarenpoika juuri ilmoitti haluavansa solmion jotta olisi juhlissa kuin isotkin miehet, kun tähän asti on käyttänyt rusettia :lol: ). Tai no, löytyy meidänkin suvusta pari ihmistä jotka eivät pukua päälleen laita millään ilveellä mutta heistä toinen jätettiin tarkoituksella kutsumatta ja toinen jätti itse tulematta (tämän tiesimme kyllä etukäteen).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En haluaisi laittaa, koska kyseessä eivät ole ns. kartanohäät, mutta ilmeisesti pakko on.

Miksi? Siksi, että kaikki aikuisetkaan eivät osaa pukeutumisellaan kunnioittaa juhlaa sen vaatimalla tavalla. Toinen asia on lasten pukeutuminen. Ehkä olen pikkumainen, mutta minua oikeasti häiritsee nähdä lapsilla häissä ruutupaitoja ja lippiksiä. Voi olla, että lapsi ei pidä ns. paremmista vaatteista, mutta elämä on. Joskus on opittava tavoille.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Mielipiteitä kyselisin:

Eli meillä on ollut koko ajan tarkoitus laittaa kutsuihin pukukoodi (meillä on päivähäät, ja pukukoodiksi tulee tumma puku). Lueskelin kuitenkin ajankulukseni yhtä vanhaa ketjua, jossa todella moni oli sitä mieltä, että pukukoodi on mauton ylilyönti. Onko tämä yleinen mielipide? Itse olen aina kokenut kutsuun liitetyn pukukoodin huomaavaisuutena vieraita kohtaan (koen yli-/alipukeutumisen erittäin kiusallisena). Ilman pukukoodia pukeutuisin kylläkin itse päivätilaisuuteen miesten tummaa pukua vastaavaan naisten asuun, mutta voimmeko luottaa siihen, että myös vierailla on pukeutumisetiketti hallinnassa?

Täsmennän vielä, etten toki loukkaannu kenenkään pukeutumisista, oli se sitten etiketin mukaista vai ei. Itse vain kokisin "väärin" pukeutumisen kiusallisena, ja haluaisin vieraiden välttävän tämän tunteen.

Mikäli haluaa vieraiden pukeutuvan tietyllä tavalla, on pukukoodi mielestäni vain hyvän tavan mukainen kutsussa. Ei siis mitenkään hienostelua tms.

Itsekin ajattelin laittaa pukeutumisvinkin, eli "morsiammella ja sulhasella rentoa vaatetta päälle, ei siis pukupakkoa muillakaan" :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
En haluaisi laittaa, koska kyseessä eivät ole ns. kartanohäät, mutta ilmeisesti pakko on.

Miksi? Siksi, että kaikki aikuisetkaan eivät osaa pukeutumisellaan kunnioittaa juhlaa sen vaatimalla tavalla. Toinen asia on lasten pukeutuminen. Ehkä olen pikkumainen, mutta minua oikeasti häiritsee nähdä lapsilla häissä ruutupaitoja ja lippiksiä. Voi olla, että lapsi ei pidä ns. paremmista vaatteista, mutta elämä on. Joskus on opittava tavoille.

Ymmärrän täysin, että häiritsee, mutta ymmärrän myös lapsia, jotka eivät kestä juhlavaatteita. Jostain syystä nimittäin omia kokemuksia muistellen tuntuu, että lasten juhlavaatteet ovat usein aivan hirvittävän epämukavia. Kankaat ovat karkeita ja väriaineet aiheuttavat kutinaa tai saumat pistelevät. En siis ihmettele niitä ruutupaitoja yhtään. Lippikset sen sijaan osoittavat kyllä vanhemmilta uskomattoman junttimaista makua. Jos on niin paha kesähelle, ettei voi olla pitkään paljain päin, voi hankkia siistimmät hatut lapsillekin. Lippikset on (minun mielestäni siis) arkenakin aika noloja. Tulee kaljamahaiset, rallia tuijottavat rekkamiehet mieleen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minusta ei ole mautonta laittaa pukukoodia. Ymmärrän kyllä sen, että jättää pukukoodin mainitsematta, jos tosiaan kaikkiin vieraisiin voi luottaa pukeutumisessa ja pukukoodin mainitseminen herättäisi ihmetystä. Itse en kyllä ole ikinä tulkinnut pukukoodia kutsussa mitenkään henkilökohtaisena loukkauksena, vain ainoastaan viestinä tilaisuuden juhlallisuuden tasosta. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Mielipiteitä kyselisin:

Eli meillä on ollut koko ajan tarkoitus laittaa kutsuihin pukukoodi (meillä on päivähäät, ja pukukoodiksi tulee tumma puku). Lueskelin kuitenkin ajankulukseni yhtä vanhaa ketjua, jossa todella moni oli sitä mieltä, että pukukoodi on mauton ylilyönti. Onko tämä yleinen mielipide? Itse olen aina kokenut kutsuun liitetyn pukukoodin huomaavaisuutena vieraita kohtaan (koen yli-/alipukeutumisen erittäin kiusallisena).

Naulan kantaan! Suomessa ollaan vaan niin asenteella että jokainen saa näyttää ihan miltä vaan oli häät tai hautajaiset. Se on kohteliasta vieraille kertoa minkälaista pukeutumista odotetaan, eipä kenenkään tarvitse vaivata päätään pukeutumisasioilla. Olet tässä oikeassa ja etiketin mukaisesti toimit, jos hääpari sitten toivoo vapaata arkivaatetta juhliinsa niin siitäkin voi ilmoittaa kutsussa kirjoittamalla siihen vaikka navettavaatteet jos siltä tuntuu. Eipähän tule ylilyöntejä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minä aion muotoilla kutsuun jonkinlaisen pukukoodin. Pelkään, että osa vieraista ottaa muuten aivan liikaa stressiä siitä miten pitäisi pukeutua. Meille saa tulla mustassa ja valkoisessa tai vaikkapa farkuissa jos nyt siltä tuntuu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse olen miettinyt voisiko kutsuun laittaa että "ei valkoisia eikä mustia vaatteita", tosin hienommin muotoiltuna...?

Olen ollut todella hämmästynyt kuinka paljon ihmiset pukeutuvat esim. mustaan häissä ja toivoisin että omissani mentäisiin etiketin mukaan (as in naisilla mustat mekot).. Suoraan sanottuna en välttämättä menisi luottamaan vieraiden pukeutumiseen varsinkin jos vieraita tulee paljon.. Myös luulisi että pukeutumisen määrittely nimenomaan auttaa vierasta ymmärtämään häiden hengen ja näin ei tuli yli- tai alipukeutumista..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään