Guest peter

alkoholin pihtaaminen

83 viestiä aiheessa

Miten tästäkin asiasta voi saada riidan :D Kyllä juhlissa pitää kunnioittaa hääparin päätöksiä. He kuitenkin kustantavat partyt ;) Toki kannattaa miettiä miten juhlavieraat viihtyvät, muttei se voi eikä saa olla kiinni niinkin vähäpätöisestä asiasta kuin alkoholi...

Juu minäkin mietin samaa.. :D Itse olen sitä mieltä, että häät ovat toki hääparin juhla ja ne toteutetaan heidän toiveidensa mukaan, MUTTA minä ainakin haluan myös että vieraat viihtyvät. Muutenhan me voisimme mennä kahdestaan naimisiin :) Eli jos hääpari ei halua alkoholia tarjottavan niin tuleehan sitä toivettaa kunnioittaa.

Me tulemme tarjoamaan alkoholia; alkukuohuvat, ruokajuomat ja avecit kahvilla (booli on vielä kysymysmerkki). Mutta meille ei tule ilmaista loppuillan alkoholitarjoilua. Tämä siksi että meillä ei ole varaa eikä toisaalta halua kustantaa kenenkään ryyppäjäisiä (näin ilmoittivat myös vanhempani jotka maksavat osan häistä). Jokainen voi ostaa alkoholia loppuillasta sen verran kuin haluaa (uskon kyllä että vieraamme osaavat käyttäytyä juhlan mukaisesti.. itse ainakin olen tottunut häissä nauttimaan alkoholia).

Ja mitä tulee perheeseen, niin eivät minunkaan vanhempani juo (isäni ei juo ollenkaan ja äitini hyvin vähän). Minun isovanhempanikaan eivät juo, eivät kumminikaan. Heidän kanssaan olen kuitenkin ollut monissa juhlissa ja eivät he koskaan ole pahastuneet siitä, että muut juovat vaikka häissä. Jokaisen oma päätöshän se on. Ne jotka eivät halua nähdä ihmisiä nauttimassa alkoholia häissämme, tietävät varmasti missä vaiheessa poistua juhlista. Ja luotan siihen, että perheelliset lähtevät juhlista joko aiemmin kun loppuillan jatkot alkavat tai hankkivat jälkikasvulleen hoitajan.

Mutta en minä hääkutsun saadessani itse ajattele "jes, ilmasen viinan bileet tiedossa".. Minä itse hyväksyn alkoholin käytön juhlissamme (en kuitenkaan halua nähdä vieraiden laatoittavan lattioita) mutta jokainen tallaa tavallaan :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

-

Muokattu: , käyttäjä: Zippe

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me ratkaisimme tän ikuisuuskysymyksen alkoholitarjoilusta siten, että häitämme juhlitaan paikassa, jossa on A-oikeudet. Ajatuksemme on se, että me tarjoamme alkoholia sopivasti eli sen verran, että jokainen kyllä pääsee hyvään fiilikseen sen voimin ja halutessaan jatkaa humaltumistaan voi juomat ostaa myöhemmin baarista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarjoamme alkumaljan, kaksi kaatoa viiniä ruuan kanssa, kahvi + avec sekä jonkun verran boolia myöhemmin. Jokainen sitten tekee itse päätöksensä, että riittääkö tämä määrä vai ostaako omalla kustannuksellaan lisää.

Ja jos joku haluaa vetää örvelöt, niin se tekee sen riippumatta siitä onko viina ilmaista vai joutuuko siitä maksamaan itse. Ja A-oikeuksista ilmoitamme fiksusti hääinfossamme, jotta se ei tule kenellekään yllätyksenä vaan jokainen osaa jo etukäteen ajatella juhlan luonteen oikeanlaiseksi.

Varmasti melko yleinen käytäntö ja mielestäni ihan oikein. Jokainen pääsee haluamaansa tilaan :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En ole lukenut koko ketjua, mutta vastaan silti. :grin:

Lähtökohta on mielestäi se, että häät ovat hääparin juhla ja niin ollen järjestelyt ovat sellaiset että heidän mielipidettään, tapojaan vakaumustaan tm. kunnioitetaan. Mikäli siis hääpari ei halua tarjota alkoholia, liharuokia, maitotuotteita tm., tulee heidän toivettaan kunnioittaa vieraiden taholta. Mikäli vieraaksi kutsuttu ei tähän kykene, hän jättäytyköön pois juhlasta.

Minä ja sulhaseni olemme heti alusta lähtien ajatelleet, että me haluamme tarjota vieraillemme häät, joissa heidän ei tarvitse olla kuivin suin. Toisin sanoen ruoka ja juoma (myös alkoholi) kustannetaan heille. Mielestäni tuntuisi varsin nololta, mikäli esim. ulkomailta asti saapuvat vieraamme joutuisivat illan edetessä kaivelemaan taskuistaan kolikoita tai kortteja saadakseen alkoholipitoista juotavaa. Koska budjetti ei kuitenkaan ole rajaton, oli selvää, että ravintolahäät jäävät pois laskuista.

Kutsuttavien listalla on myös lapsia, mutta luotamme siihen että heidän vanhempansa osaavat itse arvoida sen, ottavatko lapsensa mukaan juhlimaan vai ei. Ystäväpiirissämme ei tosin ole tapana juhlia hirmuisen "railakkaasti", joten uskon, että lapsivieraita tulee paikan päällä olemaan. Toivon ja uskon, että jokaisen kutsutun oma harkintakyky varmistaa juhliin sopivan käytöksen. Ymmärrän kuitenkin niitä hääpareja, jotka eivät halua ottaa turhia riskejä mikäli on tiedossa, että vieraiden joukossa on niitä, joilla ei homma pysy hanskassa.

Rehellinen mielipiteeni on, että häissä mielestäni "kuuluu" tarjota vieraille ruokaa ja juomaa siten, ettei kukaan jää nälkäiseksi tai janoiseksi. Toki sopiva alkoholin määrä on kiperä kysymys (esim. kaksi lasia viiniä on mielestäni aika vähän koko illaksi, varsinkin kun en juo olutta, jota mahdollisesti on lisänä tarjolla). Vieraana kunnioitan kuitenkin aina hääparin vakaumusta ja elämäntapaa (esim. alkoholittomat tai vege-häät) ja pystyn nauttimaan juhlasta ilman tiettyjä nautintoaineitakin. Samoin ymmärrän, että Suomen ravintolahinnoilla ei "open bar" -konsepti ole kovinkaan monelle hääparille realistinen mahdollisuus.

Iloitkaamme siis siitä, että juhlia on erilaisia (olisihan se aika tylsää jos aina kaikki menisi saman kaavan mukaan)! Positiivinen asenne auttaa, vaikka kaikki ei aina olisikaan oman maun mukaista. :grin:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Voi terve... Kyllä mä kannatan tietyn asteista alkoholitarjoilua häissä, mutta terästän kuitenkin, että kaikki parhaat bileet elämässäni olen viettänyt vesiselvänä tai korkeintaan lasillisen ottaneena!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Viini=ruokajuoma

Kotikaljat ja piimänplöröt=jostain 1800-luvun "koko kylän löyhälistöjuhlista"

booli= känninhakujuoma

olut=kaikkea näiden väliltä

Kyllä mä lähtisin spittarit viuhuen vee ittuun häistä,joissa ei vieraita kunnioitettais edes yhdellä lasillisella viiniä, tai edes annettaisi mahdollisuutta ostaa sitä jostain. Ilmaisuus ei ole mulle mikään juttu, osaan isona tyttönä ostaa itse omat nautintoaineeni.

Onneksi yksikään avoituneistaa ystävistäni ei ole tätä kotikalja-karjalanpaisti -porukkaa.. Olen ollut noin 25:ssä häissä, ja viimeisen kuluneen vuoden aikana kymmenissä...

Osassa on kustannettu "kaikki" alkoholi (toisin sanoen Tallinnan tulikuumia tulijaisia oluen, boolin ja jallun muodossa jossain pöydällä -mutta myös viiniä). Toisissa taas on ollut muutama kaato viinejä ruoan kanssa, jonka jälkeen baari on auennut (mikä ehdottomasti enemmän mun makuun. Mielummin maksan gintonicista tai tomppa collinsista sen 8 euroa, kuin olen ainoastaan pelkän taskulämpimän oluen ja boolin varassa...kumpaakaan en siis juo, mutten pistä pahakseni että niitä tarjoillaan , aina meinaan näyttää kaikille maistuvan).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

-

Muokattu: , käyttäjä: Zippe

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli vain kahvihäät ja ainoa alkoholijuoma mitä tarjosimme oli kuohuviini. Ilmaisimme asian kutsussakin.. Lisäksi oli toki täysin alkoholiton vaihtoehto kuohuvalle.

KUKAAN vieraistamme ei ollut niin tahditon, että olisi väheksynyt alkoholittomuutta. Päinvastoin osallistujamäärä oli lähes 100% (kaksi sairastapausta) ja kaikki kehuivat viihtyneensä alkoholittomissa häissämme. Vaihtoehtoina oli siis vain kahvi, tee ja mehu sekä tietenkin vesi (ihan raakana). Takakontteja ei auottu ja yksi kuskiporukka piti sitten omat jatkonsa häiden jälkeen.

Itse olen myös sitä mieltä, että se on hääparin juhla, jonne osallistuminen on vapaaehtoista. Alkoholiasian pystyy halutessaan selvittämään ilmoittautumisen yhteydessä, jos ei siitä erikseen ole mainintaa.

Minusta on suorastaan patologista, jos ei pysty pitämään hauskaa ilman alkoholin tuomaa lisää. Ehkä kannattaisi tehdä Audit-testi (kliks)...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pitää vielä kirjoittaa tähän, että jos on sillä kannalla että ottaa omat juomat mukaan, vaikka ilmaistaisiin että juhlat ovat alkoholittomat tai jos nurisee alkoholin puutteesta/vähyydestä itse juhlassa. Toimiiko henkilö myös näin muissa juhlissa, kuten rippijuhlissa, valmistujaisjuhlissa? Pidetäänhän myös alkoholittomia/vähä alkoholillisia syntymäpäiväjuhlia ym. Kehtaako joku oikeasti olla niin tahditon, että tuo vastoin muiden tahtoa tällaiseen tilanteeseen omat juomat tai jaksaa nurista siitä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei meidänkään häissä tulla tarjoilemaan alkoholia. Johtuu ihan tasan siitä, että molempien suvuissa on ihmisiä, jotka eivät osaa käyttäytyä juotuaan sekä niitä, jotka eivät juo ikinä tippaakaan alkoholia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

-

Muokattu: , käyttäjä: Zippe

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kyllä!

Mellä on alkoholia tarjolla niin rippijuhlissa kuin hautajaisissa, valmistujaisissa ja lapseni 1-vuotissynttäreillä. Kaikissa mahdollisissa juhlissa.

Kyse on kuohuvasta, jolla kohotamme maljan milloin kenenkin kunniaksi, viinistä, jota nautimme pitopalvelun antimien kanssa ja jälkiruokakahvin kanssa tulee aina avec.

Tarjolla on ruokajuomaksi myös olutta, korvaamaan viiniä tai nautittavaksi sen rinnalla.

Kyllä, olen umpialkoholisti, jos alkoholistit ovat ihmisiä joiden mielestä pihvin kanssa kuuluu punkku ja yksivuotiaallekin voi kohottaa maljan.

Meillä anoppi tukehtuisi sinikettupuuhkaansa jos lykkäisin hälle piimää pihvin kanssa... :)

Ja tätä en sano syyttääkseni tai yleistääkseni kettän tai mitään, mutta mun kokemuksella, kaikki lähipiirini häät joissa alkoholia ei ole tarjottu kuin lasillisen viiniä verran; käytäntö on ollut kiinni rahasta eikä yhtään mistään muusta.

Mutta silloin on hyvä tarjota mahis niille joilla on tämä majorinen alkkisongelma, ostaa itselleen sitä mitä mieluiten juo...

Harvalla kuitenkaan (ehkä Kimillä ja Jennillä) on varaa tarjota 100 hengelle känniä ravintolassa... :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tätä lukiessa tulee melkein paniikki päälle. Budjetti ei ole kovin korkea ja tällä hetkellä alkoholitarjoilut on luultavasti alkumalja + 2 lasia viiniä ruokailun yhteydessä. En itse halua olla tärkeänä päivänäni humalassa, olen samaa mieltä kuin äitinikin joskus totesi ettei ole mitään mauttomampaa kuin känninen morsian. Ja vaikkei vesiselviä häitä ollakkaan pitämässä toivon todella paljon ettei kukaan itseään känniin asti joisi - se kun yleensä ei ole muille hauskaa, enkä nyt puhu lapsista tai totaalikieltäytyjistä vaan kaikista muista ihmisistä. Koska suuri osa ystäviämme on opiskelijoita sain nyt tämän luettuani pelon että he odottavat että me maksamme heille kunnon ryyppäjäiset. Edellämainitusta syystä baari jossa maksaa itse tuntuu kalsealta ajatuksela, heillä kun ei välttämättä ole rahaa sieltä mitään ostaa. Mutta kun itse olemme samassa tilanteessa pitäisikö meidän silti heille kustantaa samanlaisista tuloistamme viinat? Booli olisi kai hyvä välimuoto, mutta koska paikassa jossa juhlat pidämme on anniskelu oikeudet en tiedä miten se toimisi (eli sivukysymys jos joku tietää onko mahdollista tarjota boolia tälläisessä paikassa, ja onko hinta hirveä?)

Olen itse pohjanmaalta kotoisin ja olen ehkä sen takia liikaa nähnyt tätä takakontilla käymistä, meillä on tulossa (oman mittapuuni mukaan) hieno hääjuhla, ja itse en haluaisi vieraiden sielä kontillakaan käyvän. Pitäisikö laittaa asiat nyt tärkeysjärjestykseen ja vaihtaa kaunis juhlatilamme kylätaloon että voimme hamstrata viinat tallinnasta? Tai jättää valokuvaaja pois ja pyytää kaasoa nappaamaan kuvia sitten kun tai jos ehtii?

Ainakin tässä vaiheessa juhlien suunnittelua tunnen painetta siihen millaiset juhlien pitäisi olla tulevan jokapuolelta ja tämä kyllä kruunaa koko homman. Vaikka ajattelen että häät pidämme itseämme varten kun juhlimme rakkauttamme ja yhteisen virallisen elämän alkua haluan tietenkin viihdyttää vieraitani, sillä ilman heitä ei juhlamme olisi samanlainen. En toivo kenenkään lähtevän kymmeneltä suutuksissa baariin kun ei saa riittävästi juotavakseen. Tekeekö suurempikin osa ihmisistä näin? Meille on tulossa pienet häät (40 henkeä) joten ketään ylimääräistä sinne ei olla kutsumassa, vaan kaikkien heidän kanssaan haluaisimme tärkeän päivämme jakaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heippa Nightatvogue!

Älähän nyt ahdistu! Teidän häänne ovat siis paikassa, jossa anniskeluoikeudet? En oikeasti usko vieraiden ajattelevan saavan enempää kuin muutaman kaadon viiniä. Olen itse ollut häissä, jotka on pidetty ravintoloissa, ja silloin on aina tullut alkumaljan lisäksi kaksi kaatoa viiniä ja kahvin kanssa avec. En ole edes odottanut mitään muuta. Sellaisiin juhliin vieraat varaavat mukaansa taskumatit sekä rahaa baaria varten. Erikseen ovat häät, jotka pidetään paikassa, johon voi tuoda juomatarjoilun itse, ja silloin pystyy tarjoamaan vieraille olan takaa. Molemmissa on puolensa.

Kaikkea hyvää sinne ja kovasti tsemppiä! Teille tulee ihan varmasti upeat häät.

Pauliina

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Monet paikat ovat myös sellaisia, että niissä on anniskeluoikeudet, mutta ne eivät ole varsinaisesti ravintoloita, vaan esim. kartanoita tai muita juhlatiloja jotka eivät ole auki järjestettyjen juhlien ulkopuolella, ja joista eivät vieraat itse voi päätellä juhlapaikan perusteella, onko niissä anniskeluoikeudet vai ei (=tarvitseeko itse varautua ostamaan juomat baarista), jos eivät ole samaisessa paikassa juhlissa jo olleet.

Tämän takia mun mielestä on hyvä juttu mainita asiasta jollain tapaa etukäteen vieraille, joko kutsussa/juhlainfossa vihjaamalla tai sitten kertomalla siitä yleisesti vieraiden kanssa jutellessa ennen juhlia. Jossain toisessa ketjussa onkin ollut puhetta, että monet ovat näin tehneet. Itsekin vieraana toivoisin tietäväni tällaisesta menettelystä, osaisin varata rahaa mukaan jne. Meillä itsellämme oli toisenlainen järjestely, ts. alkoholia vapaasti tarjolla, ja tästäkin halusimme mainita kutsun juhlainfossa (pysäköintiohjeen ohessa "...vieraillemme varatun juomatarjoilun vuoksi suosittelemme julkisilla kulkuvälineillä saapumista" tms), sillä koimme itse, että asia on myös näin päin kiva tietää etukäteen.

Sama koskee minusta myös sitä, jos häissä ei tarjoillakaan ruokaa, kuten yleensä tarjoillaan - siitäkin mielellään tietää etukäteen, että osaa varautua asiaan ja asennoitua sen mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Me ei pihdata alkoholissa. Meille ei tule muuta ohjelmaa joten olkoon sitten juominen ja illanvietto sitä ohjelmaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mutta kommentoin vielä alkoholikeskusteluun että en itse loukkaantuisi jos alkoholia ei olisi tarjolla, mun mielestä häät saa olla hääparin näköiset/oloiset. Tosin kohteliasta olisi olla jokin baari/mahdollisuus ostaa se kalja tai viinilasillinen jos joku sitä tahtoo, mutten pidä sitäkään kamalana jos näin ei ole. Ihan liikaa alkoholi kuuluu juhlintaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos Pauliina12 !

Paikkaan ei tosiaan omia juomia voi viedä ja osaksi siksi tälläinen politiikka. Juhlamme ovat luultavasti pienet, joten vieraille on helppo saattaa tieto, että baaria varten lisää rahaa mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Uskomatonta... en ole ikinä kuvitellutkaan että alkoholin "puuttuminen" olisi näin ison äläkän aihe näin monelle! Monetkin häät käyneenä (ei-absolutistina) täytyy sanoa etten edes muista kaikista onko niissä ollut (ilmaista) tarjoilua vai ei, kun en sitä kuitenkaan juhlissa ottaisi. Ja että viiniä kuuluu olla juhlaruoan kanssa... näemmä en sitten ole ikinä syönyt juhla-ateriaa ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei alkoholi tarjoilua, koska juhlapaikassa ei saa tarjoilla eikä siellä ole omaa baaria.

Enkä tarjoaisi, vaikka saisi - sukuni ei osaa käyttäytyä alkoholin kanssa.

Enkä muutenkaan halua tarjota häitäni ryyppykekkereiksi - minun hääni ja minun sääntöni, jos ei kestä iltaa ilman alkoholia, olkoon tulematta.

Ja muutenkin kaikki vieraat ovat tulossa autolla kirkolle ja siitä kahvittelemaan, en näe järkeä edes tarjota.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä kans tarjotaan se pari kaatoa viiniä, alkumalja ja avec. Kutsuinfoon ajattelin, että vois a-oikeuksista mainita, niin kaippa ihmiset siitä hokaavat.

Ja olinkin ihan tyytyväinen tähän, mutta sitten mun kaaso sanoi, että ei ihmiset niitä juomia raaski ostaa, ja sellasissa häissä on aina tosi pliisua?! (On käynyt kuulemma monissa häissä) :o

Kuuluko muka hääparin juottaa juhlaväki känniin? Arg. Noista meidänkin tarjoamista juomista tulee jo ihan mukava lasku,että....

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pöhkanssa.

Ei vieraat VOI olettaa, että kun häät on kyseessä niin alkoholia saa ilmatteeksi loputtomiin.

Vieraana mua ei vois vähempää kiinnostaa onko alkoa tarjolla vai ei. Ja omissa häissä baari on auki. Vieraan piikkiin. Kännätkööt omilla rahoillaan, ihan riittävästi heille on kustannettu sinä päivänä jo. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

myyrae; Ei todellakaan ole hääparin velvollisuus juottaa juhlaväkeä känniin. Olen ollut useammissakin häissä, joissa juhlapaikalla on ollut a-oikeudet. Siellä on tarjottu alkumalja ja viinit ruualla, muuten on ollut baari auki, mutta vieraat ovat itse maksaneet juomansa. Ja kyllä mun mielestä kaikissa häissä on ollut oikein hyvä tunnelma. Joten huoli pois! ^_^

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos Lauraliini! Uskon sua :)

Rakas kaasoni ei kanssa aina ajattele mitä suustaan päästää :-X

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Viime kesänä ystävän häissä oli juoma jos toinenkin tarjolla, eikä siellä silti mitään kauheaa kännimeininkiä ollut. Hyvin juhlivat lapset ja aikuiset keskenään aina puoleen yöhön asti. Ja kivat häät oli :)

Näin olen ajatellut meidänkin tulevien häiden sujuvan ja sukuni/ ystäväni tuntien uskon sen myös toteutuvan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään