Vanhasta sukunimestä eroon ohjelmanumerolla


varattu

Recommended Posts

Guest Vieras_Conchita_*
meillä on harvinainen suojattu sukunimi ja kaunis vielä.

Kuten niin monessa muussakin ketjussa on sanottu, niin nykyään kaikki sukunimet ovat suojattuja samalla tavalla eli mitään erillisiä "suojattuja sukunimiä" ei ole enää olemassakaan.

Okei, eli jos haluaisin vaihtaa sukunimeni Niemiseksi niin ei saisi koska Nieminen on suojattu sukunimi? Onko näin?

Ja anteeksi nyt kauhesti jos en ole lukenut kaikkia ketjuja läpi.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja tosiaan; suojauksesta riippumatta. Jos nimeni on harvinainen ja meidän sukumme "Oma" eli sitä ei ole kellään muulla kuin meidän suvullamme (toisin kuin joku Laaksonen) niin ainakin itsestäni tuntuu oudolta luopua siitä koska se ei ole mikään massa/tavisnimi. Jos nimeni olisi joku muu eli sitä olisi tuhansia Suomessa muutenkin niin en kyllä sitä surisi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Okei, eli jos haluaisin vaihtaa sukunimeni Niemiseksi niin ei saisi koska Nieminen on suojattu sukunimi? Onko näin?

Juuri näin. Nimekseen saa nykyisin ottaa ainoastaan sellaisen nimen, joka löytyy suoraan ylenevässä polvessa omasta suvusta (tai ihan uuden jota ei ole vielä kellään). Noita Niemisiä ja Virtasia kyllä löytyy melkein kaikkien suvusta, kun alkaa kaivaa, eli jonkun ihan perusnimen kyllä melkein jokainen pystyy ottamaan niin halutessaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Vieras_tillukka_*

Minulla tänä uuteen sukunimeen vaihto tapahtui niin, että mentiin maistraatissa naimisiin miehen kans ennen juhlaa ja sit kutsuihin laitettiin kutsujiksi Maija ja Matti Meikäläinen. Siinä varmasti menee vanhoilla tädeillä hetki aikaa kun huomaavat mistä on kyse.. =)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Rupesin sitten itkemään kamalan tunnepurkauksen kuohuissa kun luin tuosta isälle nimen luovuttamisesta. Ihan älyttömän kaunis idea. En tiedä sitten saisiko tuota sanottua itkulta mitenkään sitten häissä.

Mä otan todennäkösesti sulhon nimen, mutta tulee olemaan tosi vaikeaa luopua omasta sukunimestä. Oon aina ollu ylpeä mun sukunimestä ja rakastan sitä ihan hirveästi, mutta toisaalta sitten haluan että kaikilla perheenjäsenillä on sama nimi. Pitää vielä yrittää puhua, josko sulho ottaisi minun nimeni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmm, jos nimen aikoo polttaa, viskata mereen tai palauttaa isälle, kun se kerran nykyään on "hyödytön", asia pitäisi varmaan muotoilla jotenkin tosi diplomaattisesti ja romanttisesti niin että siitä ei vaan voi loukkaantua. :)

Periaatteessa itsekin tykkäisin kuitenkin jostain tämän tyyppisestä ohjelmanumerosta... Entäpä jos oman tyttönimensä antaisi paperilla sulhaselle? Itse saan hänen sukunimensä, joten hän voisi saada minun nimeni, mikä symboloisi sitä, että hänet toivotettaisiin tervetulleeksi minun sukuuni. Tai voisihan sen nimen ensin antaa omalle isälle, joka sitten ojentaisi sen sulhaselle tervetulotoivotusten kera.

Toi puheen pitäminen voi kyllä olla todellinen haaste, kun mulla on usein muutenkin itku herkässä...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

hmm tämäpä kuulostaa ihan mukavalta ohjelmanumerolta. Hienoa olisi jos sukunimen voisi laittaa pullopostina menemään, mutta kun ei ole vettä juhlapaikan lähistöllä. Taidan tehdä niin että luovutan nimen äidilleni (isälläni erisukunimi kuin minulla), jospa tämän liittäisi oman puheeni/ kiitosteni mukaan. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kauniita ideoita :) Nyt jään miettimään kuinka itse tuon tekisin.. Ehdottomasti otan tulevan mieheni sukunimen ja ehkä sen tyttönimen voisi isälle antaa takas. Toisaalta ohjelmanumeroa olisi siinäkin että sulhanen veistelisi kaarnalaivan (tulevan appiukkoni itse tekemällä puukolla..) ja sitten nimi menisi sen mukana järvelle :) EN OSAA PÄÄTTÄÄ :girl_impossible:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Mä tykkäsin tosta kaarnalaiva ideasta ihan mielettömästi! Ja tossa kun puhuttiin nimen palauttamisesta isälle niin mäkin täällä purskahdin itkuun :D mun isä on kuollut niin senkin takia aattelin että voisin laittaa nimeni kaarnalaivaan ja ehkäpä muutaman sanasen siihen vielä sanoa. isäni ois halunnu mun pitävän oman sukunimeni kun joskus meen naimisiin, mutta kauan pohdittuani olen päättänyt ottaa saman sukunimen perheeni kanssa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Häät juhlittu ja morsiamen vanha nimi tuhottu onnistuneesti :)

me tehtiin hävitys näin.

Hääparin pöydälle ilmestyi pieni rasia jonka sisällä oli ilmapalloja.

morsiamen vanha nimi oli 4-tavuinen joten otimme 4 ilmapalloa joihin jokaiseen kirjoitettiin tussilla 1 tavu sukunimestä.

Morsiamen tuli selvittää mikä sana tavuista muodostuu. (apurit sai puhaltaa pallot ensin täyteen.)

tavut laitettiin järjestykseen(1 ihminen piteli aina 1 palloa) ja sulhasen tehtäväksi jäi tuhota vanha nimi rikkomalla ilmapallot.(tyyli vapaa)

viimeisen ilmapallon sisältä tippui lattialle avaimenperä (kultasepällä teetetty) jossa luki uusi sukunimi ja jonka sulhanen sai kunnian luovuttaa uudelle vaimolleen :)

tästä tuntui kaikki tykkäävän ja etenkin hääpari oli mielissään :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Harmi jos joku noista hävittämisistä loukkaantuu. Itse taas ajattelisin että nimellä on sen verran iso osa ollut elämää että siitä ei meteleittä luovuta ohimennen vaan kunnioitetaan sitä vanhaakin nimeä pikku seremonialla...

Itsellä kun on niin ärsyttävän sekavat nuo sukunimiasiat, ajattelin säilöä näyttävästi vnahan nimen medaljongin sisälle missä nimi (nimet) on aina sydämmeni päällä säilössä vaikka passissa tönöttääkin uusi nimi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Onpa ollut ihania tapoja ilmoittaa uudesta sukunimestä!

Olen ollut aiemmin naimisissa ja olen niin onnellinen kun pääsen nimestä nyt eroon uuden avioliiton myötä. Osa vieraista ei tiedä että nykyinen sukunimi on tullut tätä kautta, joten mitään kovin ihmeellistä seremoniaa en halua siitä tehdä.. Mietinkin että jos vihkimisen jälkeen lähettäisi ilmapallon taivaan tuuliin missä on tuo nykyinen sukunimi kirjoitettuna.. Onko ihan hölmöä tehdä näin?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Guest Morsian2013

Itse näin jossakin hääohjelmassa kun morsian hyvästeli vanhan sukunimensä lähettämällä taivaalle ilmapallon johon tyttönimi oli kirjoitettu. Itse haluaisin häissäni myös hyvästellä vanhan sukunimeni.. Haluaisinkin kuulla olisiko kenellekään mitään hyvää ideaa tähän? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Saman ohjelman minäkin näin! Ja aion ehdottomasti toteuttaa sen omissa häissä. Tiimarissa (ainakin joissakin myymälöissä) myydään eriaiheisia folioilmapalloja, jotka täytetään siellä kun sen ostaa. Ajattelin hommata sieltä sopivan aiheisen (sydämen mallinen tms)pallon, johon sitten kirjoittaa tai jotenkin muuten laittaa tyttönimeni kylkeen ja lähettää pallo sitten illalla taivaan tuuliin :) Ihana ajatus minusta ja mukava ohjelmanumerokin. Kaasolle nakitan tämän vastuun, että hän saa huolehtia pallosta H-hetkeen asti.

Tosiaankin jos jollakin on tästä käytännönkomemusta tai joku muu ajatus toteutukseen niin olisi kiva kuulla siitä!

Link to comment
Share on other sites

itse olin viime kesänä häissä, joissa oli leivottu leipiä ja jokaisessa leivässä oli yksi morsiamen sukunimen kirjain, leivät olivat muovilaatikoissa ja piilotettu ympäri hääpaikan pihapiiriä. sitten muodostettiin "joukkueet" ja saatiin kartta, etsittiin leipä ja lopuksi kun kaikki leivät oli löydetty, "söimme" morsiamen nimen. oli hauska idea kyllä mielestäni!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Olen ollut häissä, joissa tämä ilmapallon lähettäminen on toteutettu. Mielestäni se oli ihana idea ja kiva ohjelmanumero, kun morsian kirjoitti sukunimensä paperille ja lähetti sen punaisella sydänilmapallolla matkaan :)

Ilmapallot voisivat olla kiva ajatus myös esim. kirkosta ulos tullessa. Voisi olla melko näyttävää kun vieraat yhtäaikaa päästäisivät pallot irti :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...