Jump to content
Naimisiin.info

Morsiusmessu


Adelheid`

Recommended Posts

Itseäni kiinnostaa myös morsiusmessu, mutta herättää hiukan epäilyä kun katsoo morsiusmessun kaavaa. Meille tosissaan tulossa vain muutamankymmenen henkilön häät, en tiedä edes kuinka uskonnollista sakkia suurin osa on. Onko siis todella messussa pakollisia toteuttaa nuo papin ja seurakunnan väliset vuoropuhelut? Vai voiko messua muokata niin että seurakunta (eli vieraat) voisivat olla läsnä mutta ei tarvitsisi hokea Amenia sun muita? Lähinnä mietin että voi olla melko kiusallinen tilanne kesken rukouksen, jos pappi puhuu seurakunnalle ja kukaan ei vastaa.... Help! Itse mietin morsiusmessua lähinnä siksi, että saisimme jokainen tilaisuuden rauhoittua seremoniassa ja myös halukkaat pääsisivä osaksi seremoniaamme ehtoollisen kautta...ja onhan siinä jumalanpalveluksessa jotain mikä vetoaa uskonnolliseen puoleenkin..ei vaan niin paatoksellista haluttaisi..

Moikka, tulee vähän jälkijunassa.

Kirkollisiin asioihin perehtyneenä (lue: työntekijä) voinen sanoa, että esimerkiksi nämä vuoropuhelut kuuluu (morsius)messun kulkuun, mutta riippuu vihkivän papin vapaamielisyydestä ja rentoudesta, että vaatiiko hän sinne ne seurakunnan Amenet urkujen kera. Moni pastori on toteuttanut esmes alkuvuoropuhelun "Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, Amen", nii ei tule seurakunnalle paineita sitten, että pitää pakkopullalla laulaa jotain liturgisia juttuja. Aika pitkälti noista liturgisista kaavoista voidaan keskustella pastorin kanssa (oli ne sitten pakollisia tai valinnaisia osuuksia), ja jos on jotain semmosia kohtia, mitä ei voida teologisista syistä jättää pois, niin asiasta voinee keskustella kanttorin kanssa, josko hän laulaisi kyseiset osuudet. Ainakin täälläpäin kanttorit ovat olleet varsin kovaäänisiä laulajia urkujenkin takaa.. 

Allekirjoittaneelle on tulossa myös loppukeväästä morsiusmessu ja meille se oli lähestulkoon ainoa oikea vaihtoehto, seurakunta-aktiivi-työntekijä ja pastorin poika kun menevät naimisiin, nii kylhän sitä pitää jo kirkossa tarjota virsiä ja musiikkia ja alkupalaks leipää ja viiniä.. Heh. Mut meillä mennään morsiusmessukin pitemmän kaavan mukaan, että mitään ei tulla jättämään poies! Ja jos sukulaisissa sattuu olemaan ei-hengellisiä-ihmisiä, niin luulis, jotta hyö kestävät sen apaut tunnin-puoltoista tuntia, suurin osa on kuitenkin joutunut "kärsimään" aikoinaan rippikoulunkin. ;) Ja olen uskossa myös senkin suhteen, että vihkiminen pitäisi tapahtua hääparia itseä eikä vieraita varten, joten jos työ itse nautitte messusta, nii no man can do, jos jotkut häävieraat alkavat saarnan paikkeilla kieriskellä kirkon penkeissä. :)

Mut hei, summa summarum, eksyin omia asioita jorisemaan, että rohkeasti vaan kyselemään ja keskustelemaan kanttorin ja vihkivän pastorin kanssa messun kaavasta ja toteutuksesta, suurin osa asioista ei ole kiveen hakattu ja ovat neuvoteltavissa vaihtoehtototeutuksiin!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Heippatirallaa. Tänne piipahdin ja huomasin vastauksenkin saaneen. Kiitän asiallisesta ja kattavasta infosta mutta me nyt sitten päädyimme kuitenkin tavalliseen vihkimiseen ilman morsiusmessua. Suurimmaksi syyksi morsiusmessun perumiseen koitui se tieto että häissämme tulee parveilemaan paljon pikkuisia ihania lapsosia ja ajatus heidän istuttamisestaan kirkon penkillä tunnista toiseenkin kuulostaa näin itsekkin äitinä melkoiselta lasten rääkkäämiseltä. :ph34r:  Saimme kuitenkin toivomamme papin ja kanttorikin osasi ehdottaa meille vihkikaavaan musiikillisesti pieniä eroavaisuuksia tavasta poiketen jotta saamme sitten hetken myös sulhasen kanssa hengähtää ennen "tositoimia". Silti kannustan kyllä kaikkia joilla vähääkään mielessä niin tohon morsiusmessuun, sillä se kuullostaa jotenkin seremoniallisestikkin kauniilta. Ja totuushan on että vihkiminenkin ON itsessään jumalanpalvelus..sen vain moni tahtoo unohtaa kaiken häähömpötyksen keskellä.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hei

 

Meillä oli mieheni kanssa äskettäin häät, ja valitsimme "tavallisen" vihkimisen sijaan morsiusmessun. Tilaisuus oli todella kaunis, voin suositella muillekin morsiusmessua harkitseville! Erityisesti pidimme siitä, että kirkossa sai pysähtyä kaikessa rauhassa nauttimaan tunnelmasta, kun ei koko ajan tarvinnut seistä alttarilla jännittämässä... Ja yhdessä häävieraiden kanssa nautittuna ehtoollinen jotenkin korosti juhlan yhtesöllistäkin merkitystä.

 

Meillä messu toteutettiin varsin perinteisen ehtoollisjumalanpaleluksen malliin, mutta niin kuin muutenkin jumalanpalveluksia tehdään hyvin eri tyylisinä, niin myös morsiusmessun voi muokata omansa näköiseksi esimerkiksi musiikkivalinnoilla ja miettimällä sitä, kuinka paljon perinteisen messun vuorolauluista yms. otetaan mukaan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...