Häämatkaopas: häämatkakohteet, häämatkaperinteet jne.

Kuva: TallinkSilja/Hannu Vallas

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Teksti:Timo Kauppinen
Kuvat: Timo Kauppinen, TallinkSilja/Hannu Vallas

Minun pitää tunnustaa, pidän risteilyistä ja laivamatkoista. Maailman valtameret ovat tulleet monilta osin lähes toiseksi kodikseni.

Olen risteillyt niin eteläisemmän Afrikan upeissa maisemissa, kerrostalokokoisten jäävuorten seassa Etelämantereella, Amazonin sademetsien keskellä kuin myös kulttuurien Aasiassa sekä voodoon kotiseudulla Länsi-Afrikassa.
Minulle meri on kiehtova elementti, johon ihastuin pienestä pitäen.

Kun minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä seilaamaan Latvian pääkaupunkiin Riikaan, en epäröinyt hetkeäkään. Kesäristeily Itämerellä, kun keskiyön aurinko valaisee laivan kulkua, tekee matkasta omalla tavallaan kokemusrikkaan. Ihmiset maailman eri kolkista tulevat sitä vuosittain ihailemaan. Meille se on ovellamme, mutta emme aina osaa sitä arvostaa.

Uudistettu Silja Europa

TallinkSilja teki  vuonna 2017 testimatkan Riikaan Helsingistä. Matka sai suuren suosion, ja se myytiin hetkessä loppuun. Sen siivittämänä varustamo päätti lisätä lähtöjä vuodelle 2018.

2016 Silja Europaa uudistettiin laajalti 16 miljoonalla eurolla, muun muassa laivan 1152 hyttiä uusittiin. Uudistustyö kesti kolme kuukautta. Myös ravintolat, baarit sekä yleiset matkustajatilat saivat uuden raikkaan yleisilmeen. Samalla alukselle tuli uusia tuttavuuksia, kuten Silja Serenadelta tuttu laatukahveja tarjoileva Coffee & Co. Entisen Maxim-ravintolan tilalla on nyt Grill House, jonka listalta liharuokien ystävä löytää varmasti oman mielensä annoksen.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Päivällismenu sisältää alkuruokapöydän, vapaavalintaisen pääruoan listalta valittuna sekä jälkiruokapöydän. Intiimimpi ilmapiiri Grande Buffet-ravintolaan verrattuna, on tehnyt Grill Housesta suositun. Pöytävaraus on siksi suositeltavaa tehdä jo matkavarauksen yhteydessä.

Kaksi yötä laivalla ja päivä kohteessa

Riian laivamatka käy pienestä minilomasta; kaksi yötä laivalla ja päivä Latvian pääkaupungissa. Matkan hintaan sisältyy laivamatka, majoitus valitussa hyttikategoriassa sekä puolihoito eli illalliset ja aamiaiset. Silja Europan matkustajakapasiteetti on 3013 henkeä.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Ripauksen luksusta häämatkaan tarjoaa deluxe-hytti, johon kuuluu minibaari juotavineen sekä Grill Housen monipuolinen erikoisaamiainen. Hytit sijaitsevat laivan 11. kannella, joten panoraamaikkunoista avautuvat merinäkymät ovat samalla mitä upeimmat. Deluxe-hyttien vaaleita ja harmonisia sävyjä oleva uusittu yleisilme on rauhoittava, mutta ei liian klassinen.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Matkan aikana elävästä musiikista vastasivat muun muassa ”Kolmen kuninkaan tarina” eli Risto Nevala, Jukka Hallikainen ja Marko Lämsä. He ovat tangokuninkaita vuosilta 1989, 2008 ja 2006. Lämsän esittämä ”Elvis tribute” sai vipinää jopa nuorempien matkustajien jaloissa.

Tallink-konserniin kuuluva Hera Salongid on kauneussalonkiketju, joka tarjoaa erilaisia kauneudenhoitopalveluja niin maalla kuin merelläkin.

Silja Europan Hera-kauneushoitolassa on hyvä valikoima erilaisia kasvo-, käsi-, jalka- sekä vartalohoitoja. Riian matkalla tarjoutui hyvä mahdollisuus tutustua niihin lähemmin matkan keston vuoksi. Itse kokeilin magnesiumöljyhierontaa jaloille. 25 minuutin hoito antoi uutta puhtia antoisan Riiassa vietetyn päivän jälkeen. Jalat olivat hoitonsa ansainneet.

Riika ei jätä kylmäksi

Latvian ylivoimaisesti hienoin nähtävyys on Riika ja sen vanhakaupunki.

Sen viehätys ei ole pelkästään rakennuksissa eikä tunnelmassa, vaan alueella on myös merkittävä määrä mielenkiintoisia museoita.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Ja mikä ihanteellista vanhakaupunki sijaitsee vain noin puolen tunnin kävelymatkan päässä aluksen laituripaikasta.
Kauniina päivänä on kiva kävellä kaupungin läpi virtaavan Väinäjoen rannalla.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Vanhan- ja uudenkaupungin välinen kaunis puistoalue on paikallisten keskuudessa suosittua kävely- ja piknik-aluetta. Mahtipontinen Latvian kuulu kansallisooppera hallitsee näkyvästi aluetta.

Puistovyöhyke koostuu neljästä hyvin hoidetusta ja viihtyisästä viheralueesta. Niitä halkoo kolmen kilometrin pituinen kanaali, jossa voi tehdä tunnin risteilyitä puuveneellä.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Kanaalimatkan jälkeen voi tutustua vaikkapa paikalliseen hääpukumuotiin Avolu Iela-kadulla. Näyteikkunaostoskohteeksi kannattaa ottaa vaikkapa Julija ja Bonni, jotka molemmat ovat alan arvostettuja liikkeitä.

Niin sanotuksi hiljaiseksi keskustaksi nimetty kaupunginosa levittäytyy vanhankaupungin pohjoispuolella. Se on Riian yksi mielenkiintoisimpia tutustumiskohteita, joka parhaiten avautuu kävellen. Täällä nimittäin sijaitsevat Latvian pääkaupungin kuuluisat jugendkorttelit. Unesco nimesi ne maailmanperintölistalleen 1997.

Rakennustyyli on saanut vaikutteita saksalaisesta jugendista sekä suomalaisesta kansallisromantiikasta. Kaupungin jugendkorttelit nousivat 1800-luvun lopulla rinnan puistojen ja bulevardien kanssa vanhan kaupungin entisen muurin taakse. Riika lukeutui tuolloin Venäjän keisarikunnan rikkaimpiin kaupunkeihin.

Risteillen Riikaan Silja Europalla

Riian kuuluisimpiin vierailukohteisiin, vanhankaupungin lisäksi, kuuluu entisissä zeppeliinihalleissa toimiva Euroopan suurimpiin lukeutuva kauppahalli. Viidestä paviljongista matkailijoiden näkökulmasta katsottuna mielenkiintoisimpia ovat hedelmä- ja kalapaviljongit, joista halutessaan voi mukaan hankkia vaikka pientä evästä. Kalapaviljongin laaja savukalavalikoima vie kulinaristin kielen mennessään. Runsautta ja värimaailman kaikkia värejä pursuavat myyntitiskit luovat läpileikkauksen latvialaiseen keittiöön.

Riika on saanut lisänimen ”Baltian Pariisi”, ja kun katsoo kesäisin sitä kaupungin lukuisaa ulkoilmakahviloiden ja – baarien määrää, syyn ymmärtää helposti. Uusia paikkoja ilmaantuu vähän väliä, se osaltaan pitää yllä Riian tasoa.

Latvialainen ruokavalokuvaaja Amalija Andersone juhli näyttävästi kesäkuussa oman kakkukahvilansa avajaisia. Andersonen rakkaus työhön näkyy kahvilan yksityiskohdissa. Tänne on kiva viivähtää hetki.

Suklaasta pitävän GPS vie Emils Gustavsin suklaapuotiin, jonka suklaapavuista ja kuumasta maidosta valmistettu kaakao on monille syy pysähtyä tässä pienessä suklaapuodissa. Tuliaiseksi kannattaa samalla hankkia käsintehtyjä konvehteja, jotka vievät selvän voiton tehdasvalmisteisista.

Suomalaiset ovat laivakansaa

Me suomalaiset olemme laivamatkoillamme onnistuneet tekemään Helsingistä maailman vilkkaimman matkustajasataman. Eikä se ole pikkujuttu. Toivottavasti otamme Tukholman ja Tallinnan rinnalle myös Riian laivamatkakohteeksemme. Latvian pääkaupunki on ehdottomasti matkan arvoinen.

Seuraa aikatauluja kesälle 2019 TallinkSiljan kotisivuilla >

Risteillen Riikaan Silja Europalla

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info