ABC-saaret: Curacao

Teksti: Leena Nyström/Helin Matkat (2003)
Kuvat: Naimisiin.info, Helin Matkat

Bonbini na Korsou!
(Tervetuloa Curacaolle paikallisella Papiamenton kielellä...)

Tutkijat ovat eri mieltä josko eräs Kolumbuksen luutnanteista, Alonso de Ojeda löysi saaren vuonna 1499, vai oliko se kuuluisa Amerikan löytäjä Amerigo Vespucci seuraavana vuonna. Joka tapauksessa alkuasukkaat olivat suurikokoisia intiaaneja ja niinpä paikka nimettiin "jättiläisten saareksi", Isla de los gigantes. Portugalilaiset löytöretkeilijät nimesivät saaren melko pian Curacaoksi - sydämeksi. Saari oli espanjalaisten hallussa aina vuoteen 1634, hollantilaisten valloitukseen saakka. 1600- luvulta 1800- luvulle vuoroin ranskalaiset, vuoroin britit pitivät saarella valtaa, kunnes lopulta vuonna 1815 onnistui hollantilaisten saada pysyvä jalansija silloin niin tärkeällä kauppapaikalla. 1954 saaresta tuli Hollannin autonominen maakunta.

curacao154428Small

Dollareilla pärjää hyvin mutta kannattaa vaihtaa paikan päällä NAF -guldeneita (gilders) vaikka Euroilla, muuten hintoja aina pyöristetään hieman ylöspäin dollareilla maksettaessa... Savukkeet kannattaa ostaa tax freestä jo matkalla, ainakaan mentolikevytsavukkeita en löytänyt kaupoista. Marlboroa löytyy mutta hinnat ovat kalliimmat. Vesijohtovesi on hyvänmakuista ja sitä voi huoletta juoda, tosin vesi saattaa olla lämmintä joten kannattaa käyttää jäitä tai laittaa vettä jääkaappiin riippuen hotellin tarjoamista mahdollisuuksista.

curacao154042Small

Pasaatituulet puhaltavat saarella jatkuvasti joten ilmasto on ihanteellinen ympäri vuoden. Saari on kaukana hurrikaanivyöhykkeeltä joten syksylläkään ei tarvitse hirmumyrskyjä pelätä. Paikalliset puhuvat paitsi papiamentoa myös hollantia, englantia sekä espanjaa. Rantoja löytyy peräti 38 kappaletta, vilkkaista bailurannoista autioihin pikkupoukamiin. Cas Abao on melko rauhallinen, erinomainen snorklausranta, suihkut ja pikkuravintola. Knip Beach aivan saaren länsipuolella mukavan rauhallinen, kaunis poukama kristallinkirkkaine vesineen.

CURsunsetbeach

Jan Thiel Bay puolestaan täyden palvelun ranta ja sisäänpääsykin maksullinen muille paitsi Chogogon asiakkaille. Rantatuoli 5 NAF /päivä, suuri katos patjoineen 15 NAF / päivä. (1 NAF= 67 senttiä) Herkullinen iso Pina Colada -drinkki 5 USD, olut 4 USD. Pikkupurtavaa ja ruokaa aamusta aina klo 22.00 asti, rantabaari avoinna puoleen yöhön saakka... Mambo Beach Meriakvaarion lähellä myös täyden palvelun ranta iltadiscoineen. Yksi parhaita hiljaisia rantoja on ehdottomasti Sunset Waters-hotellin edessä. Lions Dive-hotelli on sukeltajille sekä muillekin, aamiainen ja kuljetus sisältyvät hintaan.


Saaren pääkaupunki Willemstad on Unescon maailmanperintö -listalla, ihastuttava sekoitus koloniaalista, espanjalaista sekä afrikkalaista tyyliä. Hauska tapa nähdä kaupungin parhaat puolet on kävellä tai hypätä pyörillä kulkevan minijunan kyytiin! Upeita vanhoja rakennuksia, linnoituksia, museoita... Puhumattakaan erinomaisista ostosmahdollisuuksista. Iltaelämääkin on, saari on nuorten ja nuorenmielisten suosiossa; Casinot sekä keinuvat karibialaisrytmit, rantapubit ja hyvät ravintolat pitävät huolen siitä ettei iltaisin iske ikävä! Sheratonin vieressä on Captain Hook's -ranta ja ravintola, ruokaa, juomaa ja aurinkoa! Iltaisin villimpää menoa...

curacao931766Small

Muunmuassa lähellä Chogogo -hotellia Jan Thiel- lahdella voi sekä sukeltaa että snorklata, upea korallimetsä vasemmalla heti kivisen aallonmurtajan takana tarjoa suojaa kymmenille eri kaloille, minäkin vietin tuntikausia lilluen vedessä ja seuraten kalojen puuhia;

Puolen päivän tutustuminen sukellukseen maksaa 37 USD, Padi Open Water -kurssi 270 USD. Opastettu sukellus kaikkine varusteineen 35 USD, omilla vehkeillä 15 USD... Siinä vain yksi esimerkki saaren suht' edullisesta hintatasosta verrattuna esim. ranskankielisiin Karibian saariin.


Ei pidä säikähtää että maski päässä ja räpylät jalassa täytyisi kulkea päivät pitkät! Paljon muutakin tekemistä on tarjolla, kuten altaassa pulikoimista, eksoottisten drinkkien maistelua, auringossa loikomista tai lähistöllä myös ratsastusta, bussiretkiä, jeeppisafareita, museoita, lenkkeilyä kauniissa maisemissa, purjehdusta, snorklausta, surffausta, golfia... Omasta viitseliäisyydestä on kiinni miten lomansa viettää! Kynttiläillallinen omalla terassilla ei ole sekään huono illanviettovaihtoehto...

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info