Alkoholitarjoilu häissä uuden alkoholilain mukaisesti

Uusi alkoholilaki (1102/2017) ei suoraan aiheuta suuria muutoksia alkoholin tarjoilussa häissä mutta lain vaikutukset juhlatiloille ja pitopalveluille voivat aiheuttaa muutoksia välillisesti ja tapauskohtaisesti.

Ainoa suora vaikutus on se, kun vanhan alkoholilain 58§ mukaan “yksityisessä, suljetussa tilaisuudessa saa nauttia alkoholia, jos tilaisuuden järjestäjä on tehnyt asiasta ilmoituksen poliisille”, niin uudessa laissa tämä ilmoitusvelvollisuus on poistunut. Nyt häissä siis saa tarjoilla itse laillisesti hankittuja alkoholijuomia vapaasti ilman ilmoitusvelvollisuutta poliisille. Käytännössä kuitenkin hyvin harva teki mitään ilmoituksia poliisille ennenkään, mutta nyt vanha käytäntö on laillistettu.

Em. suoran vaikutuksen lisäksi uusi alkoholilaki tuo muutoksia mm. ravintoloiden anniskelulupiin, määritelmiin anniskeluravintola vs. tilausravintola, anniskeluaikoihin ja erilaisten juhlatilojen hyväksyttämiseksi anniskelualueeksi. Nämä muutokset voivat vaikuttaa hääjuhlien järjestämiseen mutta muutokset ovat aina yritys/juhlatilakohtaisia ja vasta käytäntö tulee näyttämään miten eri hääalan yritykset (ravintolat, pitopalvelut, juhlatilat) tulevat uutta lakia käyttämään hyväkseen.

Uuden alkoholilain vaikutus hääjuhlien tarjoiluun pähkinänkuoressa

  • Omien, laillisesti hankittujen alkoholijuomien tarjoilu vastikkeettomasti täysi-ikäisille henkilöille yksityistilaisuudessa on sallittua ilman ilmoitusta poliisille.
  • Pitopalveluyrityksen on sallittua tarjoilla tilaisuuden järjestäjän hankkimia alkoholijuomia ja pitopalveluyritys saa laskuttaa henkilökunnan käytöstä esimerkiksi tuntiveloituksen mukaan. Pitopalveluyritys joka ei ole hakenut anniskelulupaa eikä juhlatilaa ole hyväksytty anniskelualueeksi, ei saa hankkia tilaisuuteen alkoholijuomia järjestäjän pyynnöstä ja periä niiden toimittamisesta ja tarjoilusta palkkiota.
  • Tapahtuma-, kokous- ja juhlatila ja vastaava alue voidaan tilan tai alueen omistajan tai haltijan hakemuksesta hyväksyä anniskelualueeksi. Tällaisella hyväksytyllä anniskelualueella voi anniskelutoimintaa harjoittaa sellainen toimija, jolla on aikaisemmin myönnetty anniskelulupa.
  • Tilausravintolaan, jolla ei ole anniskelulupaa, saa viedä omat juomat. Kunkin ravintolan/juhlatilan/pitopalvelun anniskelulupatilanteesta kannattaa kysyä suoraan ko. toimijalta.
  • Missään tilanteessa ei ole sallittua nauttia sekä palveluntarjoajan että omia juomia samassa tilaisuudessa.

Kuten huomaatte, niin uuden lain käytännön vaikutukset hääjuhlien alkoholitarjoiluun jäänevät vähäisiksi. Parasta on kysyä asiaa kuitenkin aina suoraan valitsemastanne hääjuhlapaikasta, sillä uuden lain käytännön vaikutukset nähdään vasta myöhemmin kun alan yritykset alkavat soveltamaan niitä käytäntöön yrityskohtaisesti.

Lähteet: Finlex, Valvira. Päivitetty 3/2018

 

Mediatiedot & mainostus

palvelut(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info