Kivet ja helmet

Teksti: TUKES, lisätietolinkit Timantit.com
Kuvat: TUKES, C.M. Settings

Lähes kaikista kivistä ja helmistä on myynnissä taidokkaita jäljitelmiä sekä luonnonoloja jäljitellen tehtyjä kopioita. Luonnossa jalokivet ovat syntyneet erilaisten alkuaineiden seoksista tietyssä lämpötilassa ja paineessa. Näitä olosuhteita jäljittelemällä voidaan valmistaa “aitoja kopioita” eli synteettisiä kiviä.

Kuva: TUKES

Kameet ovat kaivertamalla tehtyjä kohokuvioita, joissa hyödynnetään materiaalin (simpukankuoren tai kiven) kerroksien eri värejä ja sävyjä.

Rubiini on punainen korundi. Kaikki muun väriset korundit ovat safiireja, niistä yleisin on sinisafiiri.

Aidon ja viljellyn helmen helmiäiskerros on kasvanut simpukan sisällä simpukkaa ärsyttävän esineen pinnalle. Simpukat voivat elää joko suolaisissa (akoya-helmet) tai makeissa (biva-helmet) luonnonvesissä. Ns. Mallorcan helmet ovat täysin keinotekoisia helmen jäljitelmiä.

Spektroliitti on nimitys Suomesta löytyvälle labradoriitille. Se on pehmeä kivi eikä sovellu jokapäiväiseen käyttöön etenkään sormuksissa.

Smaragdi on vihreä, hyvälaatuisena kallis jalokivi. Lähes aina smaragdeissa on silmin havaittavia sulkeumia.

Timantit ovat koostumukseltaan hiiltä, josta niitä voidaan valmistaa jopa teollisesti. Timantteja voidaan värjätä säteilyttämällä. Arvokkain timantin väri on luonnosta löytyvä täysin väritön, lähes sinertävä. Tavallisesti luonnosta löytyvät timantit ovat hiukan kellertäviä. Yksi yleisimmistä timantin jäljitelmistä on zirkonia.

Kiven hintaan vaikuttavia tekijöitä

Aitouden lisäksi kiven hintaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

  1. KIVI- TAI MINERAALILAJI. Korukivinä voidaan käyttää mitä tahansa kiviä,  mutta jalokiviksi luokiteltavien on pääsääntöisesti oltava kovia ja harvinaisia.
  2. KIVEN KOKO. Jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina. Yksi karaatti on 0,2 g.  Yleisimmin käytetyt timantit painavat 0,01-0,25 karaattia.
  3. PUHTAUS. Puhtaudella tarkoitetaan kiven sisäisen rakenteen virheettömyyttä.  Kiven sisällä olevia virheitä, kuten halkeamia, kaasukuplia ja epäpuhtauksia, kutsutaan sulkeumiksi.
  4. VÄRI. Kellertävät timantit ovat halvempia kuin värittömät, sinisafiireissa ruiskukan värinen sininen on kallein.
  5. HIONTA. Oikealla hionnalla kiven loisto ja värit pääsevät oikeuksiinsa. Erikoishiontaiset kivet maksavat hieman enemmän kuin tavalliset.

Kaiken tietämisen arvoisen timanteista kertoo www.timantit.com .

Erilaisia kivien ja helmien istutuksia

Kuva: C.M. Settings

Kehysistutus

Kehysistukassa kehyksen reuna on taivutettu kiven reunan päälle. Kehysistutusta käytetään etupäässä pyöröhiotuille kiville.

Kuva: C.M. Settings

Kruunuistutus

Kruunuistukassa valo pääsee kiveen alta ja istukan koristerei’istä jolloin läpinäkyvä kivi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Kruunuistukassa kivi kiinnittyy alustaansa kiven päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin.

Kuva: C.M. Settings

Hiertäminen

Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta, eivätkä kivet tai kivi-istukat takerru kiinni vaatteisiin. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Kuva: C.M Settings

Karmuseerinki

Karmuseeringissä on keskellä tavallisimmin isohko värillinen kivi ja ympärillä timantteja.

Kuva: C.M Settings

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville. Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Kuva: C.M. Settings

Jännittämällä

Kivi on jännityksessä olevien korun osien välissä.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info