Ostaminen

Teksti: TUKES

Jalometallituotteita koskevat säädökset

Jalometallituotteiden pitoisuudet ja merkinnät on Suomessa määritelty lainsäädännössä. Turvatekniikan keskukseen rekisteröidyillä nimileiman haltijoilla on oikeus valmistaa tai maahantuoda jalometallituotteita. Jalometalliesineissä on oltava leimat, jotka kertovat tuotteesta vastaavan valmistajan tai maahantuojan sekä käytetyn materiaalin puhtaan jalometallin osuuden. Lisäksi tuotteessa voi olla valmistusvuoden ja -paikkakunnan leima sekä tarkastusleima.

Läheskään kaikissa maissa ei ole jalometallituotteita koskevaa lainsäädäntöä tai markkinavalvontaa, joten tuotteiden hankkiminen ulkomailta on aina enemmän tai vähemmän ostajan omalla vastuulla. Vuoden 2001 säädösuudistuksen jälkeen mm. jalometalliset kellot, kynät ja silmälasin kehykset kuuluvat leimattaviin tuotteisiin. Suomessa jalometallien aitouden voit todeta tuotteessa olevista leimoista.

Jalometallien leimat ja kivien takuutodistukset

Jalometalleilla (kulta, hopea ja platina) on maailmanmarkkinahinta, joten tuotteissa käytetyt materiaalit ovat kaikkialla yhtä arvokkaita. Valmiiden korujen hintaan vaikuttavat mm. käytettyjen metallien ja kivien ohella myös valmistuskustannukset ja kauppiaan kate.

Jalokiville ja helmille ei Suomessa ole lainsäädäntöä. Arvokkaita jalokiviä ostettaessa kannattaa pyytää myyjältä todistus, jossa kiven nimi, paino, väri, puhtaus ja hionta on mainittu.

Romukulta ja -hopea

Romukullaksi nimitetään kultaesineitä, joille ei enää ole käyttöä ja jotka siksi romutetaan. Romukullan ostaja on siis kiinnostunut vain korun sisältämästä kullasta. Romutetuista esineistä kulta pitää erottaa muista aineista ja muokata uudelleen koru-
materiaaliksi, joten näistä esineistä ei saa myytäessä lähellekään niistä aikanaan maksettua hintaa eikä edes esineen sisältämän kullan maailmanmarkkinahintaa. Romukullan ostajat ovat yleensä kiinnostuneet vain sellaisesta romusta, joka on leimattu säädöstenmukaisin leimoin. Hopearomun ostajat eivät ole yleensä kiinnostuneet pienistä eristä. Käytetyn tavaran kauppiaat voivat kuitenkin olla kiinnostuneita myymään hopeakoruja edelleen sellaisenaan.

Myytäessä tarpeettomia jalometalliesineitä ovat esineiden leimat tärkeä todiste materiaalista niiden ostajalle.

Muita säädöksiä ja ohjeita

Vakauslaki ja TUKESIN antamat ohjeet

Jos liike myy esimerkiksi ketjuja tai ostaa romukultaa grammahintaan, liikkeessä on oltava tyyppihyväksytty vaattu vaaka. Vakaus on uusittava kolmen vuoden välein ja vakauksesta on oltava merkkinä vaakaan kiinnitetty vakaustarra. Asiakkaan tulee myös itse saada nähdä punnitustulos.

 Kuluttajansuojalaki ja kuluttaja-asiamiehen ohjeet

Laki ja kuluttaja-asiamiehen ohjeet koskevat myös jalometallialan toimintaa. Alennusmyynneissä myytävien tuotteiden pitää olla ollut ensin samassa liikkeessä normaalihinnalla myynnissä. Loppuunmyyntiä saa mainostaa korkeintaan puoli vuotta silloin, kun liike lopettaa kokonaan toimintansa. Remonttiloppuunmyynnit ja muut alennusmyynnit saavat ohjeiden mukaan kestää enintään kaksi kuukautta kerrallaan ja yhteensä enintään kolme kuukautta kalenterivuoden aikana. Erikoistarjoukset saavat olla pääsääntöisesti vain noin kuukauden mittaisia.

Vinkkejä ostajille

  • Tarkista toimivatko korujen lukot ja neulamekanismit ja ovatko korvakorujen painikkeet, “pukinsarvet”, napakat.
  • Tarkista ovatko korujen ja hopeaesineiden juotossaumat siistejä ja pinta viimeistelty.
  • Tarkista ovatko aterimien varret hyvin ja suorasti kiinni teräosissa.
  • Tarkista että haarukoiden piikit ja veitsien terät ovat riittävän teräviä, mutta muut reunat eivät.
  • Varmista että saman valmistajan samaa tuotesarjaa on saatavilla myöhemminkin, jos olet aikeissa kerätä tai täydentää sarjaa.
  • Jos ostat korun jokapäiväiseen käyttöön, keskustele myyjän kanssa korun rakenteiden, metallin ja kivien kestävyydestä.
  • Huom! Tavallinen kuluttaja hankkii kulta-alan tuotteita melko harvoin ja eri valmistajien tuotteissa voi olla merkittäviä laatueroja, joten hintavertailun tekeminen voi olla kuluttajalle hankalaa. Niinpä jalometallituotteita ostaessasi sinun kannattaa olla poikkeuksellisen tarkkana ja välttää epäilyttäviä tuotteita.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info