Hääkarkit, värssyt ja mietelauseet

Miksi hääkarkkeja jaetaan?

Hääkaramellit tai joku muu pikkusyötävä tai -tavara on perinteisesti jaettu häävieraille muistoksi häistä, hääparista ja kiitokseksi juhliin osallistumisesta ja hääparin onnen jakamisesta. Mikään pakko ei tietysti ole hääkarkkeja jakaa.

Hääkaramellien historia maailmalla

Vastoin hyvin yleistä uskoa, että hääkaramellit ovat nykyaikaista jenkkihömppää, hääkaramellien historia juontaa tuhansien vuosien taakse ja täällä Suomessakin satojen vuosien taakse. Hääkaramellit (tai vastaavat pienet lahjat hääparilta hääväelle) ovat näytelleet ja näyttelevät edelleen erittäin merkittävää osaa hääjuhlissa ympäri maailman. Jaettavat lahjat ovat vaihdelleet eri kulttuurien, aikakausien ja hääparin varallisuuden mukaan.

Meillä Suomessakin tällä hetkellä eniten suosiossa oleva hääkaramellien jako on lähtöisin Italiasta, 1600-luvulta. Tällöin alkoi morsian jakamaan naispuoleisille häävieraille viisi sokeroitua mantelia, nimeltään bonboniere. Kukin manteli kuvasi yhtä toivetta: terveyttä, onnellisuutta, hedelmällisyyttä, hyvinvointia ja varallisuutta. Mantelit olivat pakattu kankaaseen tai paperiin tai sitten ne tarjottiin erityiseltä bonboniere -lautaselta.

Hääkaramellien historia Suomessa

Suomessa alettiin jo 1700-luvulla säätyläisperheissä jakamaan jokaiselle vieraalle hääkaramelli muistoksi häistä tai hautajaisista. Talonpoikaishäihin tapa tuli 1800-luvulla, jolloin vieraille jaettiin isoja ostokaramelleja, jotka käärittiin koreaan kiiltopaperiin, koristettiin paperihapsuin ja kiiltokuvin ja varustettiin vielä muistosäkeellä. Hääkaramellia ei periaatteessa ollut tarkoitettu syötäväksi vaan säilytettäväksi muistona juhlista, mutta hyvin usein se tuli kyllä syötyä. Usein hääkaramelli oli pelkkää kauniisti käärittyä sokeria. Tämä kaunis perinne katkesi hetkeksi pula- ja sotavuosien aikana, mutta on taas sittemmin yleistynyt taloudellisen tilanteen parantuessa.

Millaisia hääkaramelleja tai mitä niiden sijasta?

Erilaisia karamellivaihtoehtoja ja niiden pakkaustapoja on luonnollisesti valtavasti. Suklaata, marmeladia, Alku-karkkeja, toffeeta, manteleita....mikä vain makuun, budjettiin ja nykyään yhä useammin häiden teemaan sopii. Myös tikkareita tai vaikkapa pipareita voi käyttää hääkarkkeina. Hääkarkeissa voi olla myöa hääparin nimet tai nimikirjaimet, ne voivat olla pakattu tyllipussiin tai vaikkapa laatikkoon. Kymmeniä eri ideoita löytyy hääfoorumiltamme.

Hääpari voi jakaa vieraille muutakin kuin karamelliä. Jaettavat pikkulahjat voivat olla personoituja kynttilöitä, pipareita, valokuvakehyksiä, pullonavaajia, jääskrapoja tai melkein mitä tahansa, vain mielikuvitus (ja budjetti) rajana.

Hääkaramellien jakamisen ajankohta

Hääkaramellien (tai lahjojen) jakamisen ajankohtaa ei ole mitenkään määrätty. Ne voidaan jakaa vanhan ajan mukaisesti onnittelumaljan yhteydessä, pienet morsiuslapset voivat jakaa ne jossakin vaiheessa juhlia tai lahjat voivat toimia pöytäkoristeina tai paikkakortteina. Ne voidaan myös lähettää kiitoskorttien mukana tai ne voivat itsessään toimia kiitoskortteina.

Värssyt ja mietelauseet

Erilaiset karamellien mukana annettavat värssyt ja mietelauseet ovat jo satoja vuosia kuuluneet perinteisiin sekä häissä että hautajaisissa. Useasti itse karamelli tulee nykyään syötyä, mutta kaunis paketti tai värssy säästetään muistona häistä.

Keräsimme avuksenne n. 200 erilaista värssyä ja mietelausetta ja lisää löytyy keskustelufoorumiltamme. Huomio: Kaikki nämä värssyt ovat laillisia, ei tekijänoikeuksien alaisia ja niitä voitte käyttää vapaasti.

Värssyjen tulostusohjeet

Olemme asetelleet värssyt A4:lle kolmelle palstalle, joten voit halutessasi tulostaa värssyt suoraan haluamallesi paperille klikkaamalla selaimesi tulosta-painiketta. Voit myös leikata värssyt irti toisistaan erilaisilla koristesaksilla.

Jos haluat valikoida värssyjä, muuttaa niiden kirjasinmallia, väriä ja/tai kokoa, niin kopioi haluamasi värssyt sivultamme ja liitä ne sitten käyttämääsi tekstinkäsittely-ohjelmaan tai vaikkapa taulukko-ohjelmaan. Muokkaa sitten ohjelmassa fontit haluamaksesi ja tulosta värssyt haluamallesi paperille.

Kaikki värssysivut aukeavat omiin ikkunoihinsa.

Hääkarkkivärssyt ja -mietelauseet 1

Hääkarkkivärssyt ja -mietelauseet 2

Hääkarkkivärssyt ja -mietelauseet 3

Hääkarkkivärssyt ja -mietelauseet 4

Aiheesta lisää:

Satoja ideoita hääkarkeiksi tai vastaaviksi löytyy keskustelufoorumiltamme.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info