Polttariperinteet Suomessa
Parhaat polttaripalvelut Naimisiin.infosta
Keskustele polttareista foorumilla
Hauskat seksiväline-esittelyt polttareihin: Foxy Lady

Polttarit

Polttarien ajankohta

Kukaan ei järjestä enää polttareita häiden aattoiltana. Ensinnäkin juhlakalun on erittäin vaikea rentoutua tai 'rentoutua', mikäli häät ovat jo seuraavana päivänä. Nykyään myös hääjärjestelyt ovat entistä enemmän vihkiparin harteilla, joten viimeinen yö voidaan hyvinkin joutua käyttämään viimeisiin järjestelyihin. Jos järjestelyt ovat hyvällä mallilla, kannattaa viimeinen yö oikeasti käyttää nukkumiseen. Polttarit järjestettiin ennen usein yllätyksenä tai 'yllätyksenä', mutta tänä kiireellisenä ja aikataulujen täyttämänä ajankohtana on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että ajankohta sovitaan myös morsiamen/sulhasen kanssa. Toki yllätys on aina yllätys, mutta juhlakalua rauhoittaa tällöin huomattavasti tieto, että polttariseurue on huolehtinut juhlakalun velvollisuuksista, lastenhoidosta tms. 

Onko polttarit pakko järjestää?

Ei ole. Vaikka tapa on vanha ja yleinen, ei missään ole määrätty polttareita pakollisiksi. Jos sopivaa aikaa ei kertakaikkiaan löydy, ystäviä ei ole, heistä ei ole juhlijoiksi tai juhlakalu todellakin inhoaa aivan kaikkia juhlia tai yhdessäoloa, voi polttarit aivan huoletta jättää järjestämättä. Toisaalta näin hukataan ainutlaatuinen hetki mukavaan yhteiseen ja rentouttavaan yhdessäoloon. Polttareiden ei todellakaan tarvitse olla mikään remujuhla ja polttarit voi järjestää hyvinkin pienillä varoilla tai ihan ilman rahaa. Tärkeintähän on mukava ja rentouttava yhdessäolo ystävien kanssa ja polttarit ovat siihen erittäin hyvä syy.

Voiko sulhasella ja morsiamella olla yhteiset polttarit?

Tietysti voi. Vaikka yleensä juhlat ovat olleet erilliset, niin toisenlaisiakin tapoja on nähty. Jo 1500-luvulla Länsi-Suomessa oli tapana morsiamen ja sulhasen käydä yhdessä saunassa häiden aattona. Pitämällä yhteiset polttarit voidaan säästää kuluissa ja tämä voi helpottaa aikataulujen laatimistakin. Usein myös ystäväpiirit ovat yhteiset ja yhdessä vietetty juhla voi olla se kaikkein mukavin juhla.

Kuka järjestää polttarit?

Perinteisestihän polttarit järjestää juhlakalun ystävät. Kaaso/bestman on hyvä ehdokas pääorganisoijaksi, sillä hän tuntee muutenkin hyvin juhlakalun tavat, toiveet, ystäväpiirin ja häävalmistelujen aikataulun. Polttareiden organisoijana voi toimia aivan hyvin joku muukin kuin kaaso tai bestman. Mikäli kaasoa/bestmania ei ole eikä omista ystävistä oikein ole polttareiden järjestäjiksi, voi sulhanen/morsian aivan huoletta järjestää myös itse polttarinsa. Itse polttarinsa järjestävän ei tarvitse tuntea itseään mitenkään säälittäväksi tapaukseksi, sillä mm. Ruotsissa tapa oli hyvinkin yleinen. 'Nuorten miesten illan' eli viimeisen poikamiesillan ystävilleen järjesti sulhanen omassa kotonaan.

Kuka kustantaa polttarit?

Periaatteena on, että morsian/sulhanen ei maksa polttareissaan mistään, vaan hänen osansa kustannuksista jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Mitä enemmän osallistujia, sitä pienempi rahallinen osuus juhlakalun kuluista tulee kunkin maksettavaksi. Mikäli kaaso/bestman on ainoa juhlija sulhasen/morsiamen lisäksi, täytyy hänen maksaa kaikki kulut. Muutoinhan ei hänen tarvitse maksaa yhtään sen enempää kuin muutkaan osallistujat maksavat. Kaikki juhliin osallistujat (= kustannuksiin osallistujat) kannattaa ottaa mukaan ohjelman suunnitteluun. Ei nimittäin ole kovinkaan huomaavaista, jos kaaso/bestman vain kylmästi ilmoittaa muille juhlijoille, että “ensin menemme zorbailemaan, sitten helikopterilla Haikon kartanoon saunaan, sieltä kiesillä Kämpin kabinettiin ja illaksi juhlimaan. Jokaiselle tulee kustannuksia juhlakalusta 100,- + omat kulunsa”. Monella meistä ovat ylimääräiset rahat tiukoilla, joten jo 20,- sekä omat kulut voivat olla liikaa, vaikka kuinka haluaisi tulla mukaan. Polttarit kannattaakin suunnitella niin, että mahdollisimman monella olisi taloudellisesti mahdollista tulla mukaan yhteiseen juhlaan. Suurella rahalla ei välttämättä saa yhtään sen onnistuneempia juhlia kuin pienelläkään, eikä ohjelman ole mikään pakko olla xtremeä alusta loppuun. Mikäli morsian/sulhanen itse järjestää omat polttarinsa, niin tällöin hänen täytyy myös vastata kuluista eikä ole millään muotoa kohteliasta ‘laskuttaa’ muita osallistujia.

Ideoita polttariohjelmaksi

On mahdotonta ja hyödytöntä yrittää antaa täydellisiä ohjeita siitä, mitä polttareissa voi tai saa tai ei saa tehdä. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mitä nyt vuodenaika, rahatilanne, seurueen koko muut vastaavat asiat mahdollisuuksia rajoittavat. Tavoitteena voisi pitää sitä, että kaikilla osanottajilla olisi hauskaa. Jos tästä täytyy tinkiä, niin ainakin sitten juhlakalulla pitäisi olla hauskaa. Polttarit voivat olla rauhallista yhdessäoloa ilman mitään ihmeellistä ohjelmaa, täyteen pakattu action-paketti a´la James Bond, hillitöntä ryyppäystä korvessa tai kaikkea tältä väliltä. Täydellisen polttarireseptin antamista vaikeuttaa se, että mikä toisesta on huikean jännää, on toisesta tappavan tylsää. Joku inhoaa hauskasti pukeutumista ja toinen taas rakastaa, benji-hyppy on jollekin kova juttu, mutta toinen on tehnyt sen jo kuudesti. Polttariohjelmaa mietittäessä kannattaa pitää johtoajatuksena se, mistä juuri kyseinen morsian/sulhanen pitää. Jos ohjelmaksi keksitään jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, niin onhan se toki plussaa mutta ei välttämätöntä.

Seuraavassa kuitenkin muutamia ideoita polttariohjelmaksi, lisää virtuaalisilta häämessuilta:

 • Ruokaa ja juomaa: eksoottista, erikoista, erityisen herkullista, erityisen paljon, erikoisen kallista, erikoisessa paikassa, hauskassa paikassa, itse tehden, maistiaisia jne.
 • Morsiussauna (lue taioista ja uskomuksista täältä).
 • Kylpeminen ja/tai uiminen: erikoisessa paikassa, erittäin hienossa paikassa, kylpylässä, mökillä, avannossa jne.
 • Pukeutuminen: hassusti, erittäin hienosti tai vaikkapa jonkun roolin mukaan.
 • Urheilua: mies ‘naisten’ lajeihin ja päinvastoin, golf, nyrkkeilysalille, keilailua tai hohtokeilailua, seinäkiipeilyä, ratsastusta, laskettelua, vesihiihtoa, tanssia (vaikka vatsatanssia), surffailua, purjehdusta, ampumista, osallistuminen urheilukilpailuun, sukeltaminen, jättihanskanyrkkeilyä, sumopainia tms.
 • Ajelua: harrikalla, resiinalla, kilpa-autolla, jokamiesluokan autolla, moottoripyörällä, mönkijällä, jeepillä, mikroautolla sisällä tai ulkona, vesiskootterilla, moottoriveneellä, mäkiautolla, hevosella, koiravaljakolla, porolla jne.
 • Retkeily ja vaeltaminen, yöpyminen laavussa tai majakassa tai saarella tms.
 • Kuplafutista.
 • Extreme: benjihyppy, zorbailu, laskuvarjohyppy, lentäminen eri välineillä.
 • Pieni matka vaikka Tallinnaan helikopterilla tai risteily.
 • Hemmottelua: hieronta, jalkahoito, käsihoito, kasvohoito, savi- ja muita kylpyjä, erilaisia terapioita, meikkaus, kampaus, turvesauna.
 • Pikkutuhmaa: tanssija, seksivälinekutsut.
 • Hienostelua: hienot vaatteet, hieno ravintola tai kasino jne.
 • Humpuukia: ennustaja, horoskoopit, taiat.
 • Käsillä tekemistä: dreijaus, leipominen, ruuan tekeminen.
 • Panimovierailu.
 • Polttariäänitystä studiolla.
 • Tankotanssia.
 • Bändisoittoa.
 • Naurujoogaa.
 • ...tai ihan mitä vaan. Iloinen yhdessäolo on kuitenkin tärkeintä!

 

Lue lisää polttareista:

Polttarit hääfoorumilla

Keskustele polttareista ja polttari-idoista foorumillamme

Polttariperinteet Suomessa

Polttariperinteet Suomessa

Morsiussauna ja morsiustaiat polttarisaunaan

Morsiussauna ja morsiustaiat polttarisaunaan

Ohjelmaa polttareihin

Polttariesiintyjät ja -ohjelmat hääpalveluosastoltamme

Kaikki tarvittava polttareihin Polttarikauppa.comista!

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info