Naimisiin.infon kuohuviiniopas

Kuohuviini, juhlien helmeilevä herkku

Kuohuviini on juoma, jota nautitaan juhlistamaan tärkeää tilaisuutta, ihmistä tai tapahtumaa. Mikäpä siis parempi juoma juhlien juhliin, häihin.

Häihin kuohuviini sopii erinomaisesti tervetuliaismaljoihin, maljoihin puheiden yhteydessä sekä alkusalaatin ja jälkiruuan kanssa. Myös koko aterian yleisviiniksi sopivat samppanja, kuiva tai puolikuiva kuohuviini tai rosee. Kuohuviiniä voidaan siis käyttää halutessa vaikkapa koko hääjuhlien ainoana viininä. Kuohuviiniä on saatavana myöskin alkoholittomana, joten automiehetkään eivät jää paitsi juhlavaa juomaa.

Perustietoa kuohuviinien tarjoilusta häissä

Kuohuviinien oikea tarjoilulämpötila on ‘jäähdytetty’, eli 6-8. Kuohuviini jäähtyy oikeaan tarjoilulämpötilaan jääkaapissa, juoksevan kylmän veden alla tai vesi-jää -seoksessa. Jääkaapissa viini jäähtyy 2-3 tunnissa. Jos viinin pitää jäähtyä nopeasti, kokeile vesi-jää -seosta. Laita astiaan reilusti jääpaloja tai jäämurskaa ja täytä vedellä. Laita kuohuviinipullo seokseen. Jotta kaulaosakin jäähtyisi, pullo pyöräytetään välillä ylösalaisin. Kuohuviini jäähtyy jäämäärästä riippuen jopa vartissa. Kuohuviini pitää tarjoilla mahdollisimman nopeasti pullon aukaisun jälkeen ja myös nauttia kohtuullisessa ajassa. Periaatteessa mitä korkealuokkaisempi kuohuviini, sitä kauemmin se pysyy kuohuvana.

Kuohuviinin aromikkaat ominaisuudet tulevat parhaiten esiin ohuessa, värittömässä  lasissa. Hyvä kuohuviinilasi on myös kapea ja korkea. Yhdestä kuohuviinipullosta saadaan 6-7 lasillista.

Kuohuviinien valmistusmenetelmät

Kuohuviinit ovat hiilihappoa sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja valkoisia, vaaleanpunaisia ja punaisia viinejä. Valmistusmenetelmiä on useita. Samppanja- ja siirtokäymismenetelmiä käytettäessä toinen käyminen tapahtuu pullossa, tankkikäymismenetelmällä painetankeissa. Kuohuvuus viiniin saadaan aikaan yksinkertaisesti myös impregnoimalla siihen hiilihappoa - aivan kuten virvoitusjuomia valmistettaessa.

Samppanjaksi on lupa kutsua ainoastaan Ranskan Champagnen viinialueen kuohuviinejä, jotka on valmistettu siellä kasvaneista rypäleistä samppanjamenetelmällä.

Kuohuviinien makeusasteet

  • Erittäin kuiva (Extra Brut) 0 - 6 (sokeripitoisuus g/l)
  • Täysin kuiva (Brut) 0 - 15
  • Kuiva (Extra Sec)  12 - 20
  • Kuivahko (Sec) 17 - 35
  • Puolikuiva (Demi Sec) 35 - 50
  • Makea (Doux) yli 50

Kuohuviinipullo auki helposti

Kuohuviinipullon avaamisessa ei yleensä ole ongelmia, jos muistaa muutaman perusasian. Viinin sisältämä hiilidioksidi aiheuttaa pulloon painetta, joten viiniä pitää käsitellä varovasti ja arvokkaasti. Turhaa hölskyttelyä on vältettävä, ja viinipullo tulee aina viilentää kunnolla.

1. Ennen avaamista kuohuviinipullo on laitettava riittävän ajoissa jäähtymään.

Jääkaapissa oikean tarjoilulämpötilan saavuttaminen vie ainakin 2-3 tuntia. Viinin voi jäähdyttää myös viininjäähdyttimessä, joka täytetään puoliksi jäillä ja puoliksi vedellä. Sopivan tarjoilulämpötilan saavuttaminen kestää jäähdyttimessä noin 20 minuuttia.

2. Pullon suuosaa suojaava foliopaperi poistetaan ja korkin päällä oleva rautalanka irrotetaan.

3. Pullon pohjasta otetaan tukeva ote oikealla kädellä. Korkki nojautuu vasemman käden kämmenpohjaan. Pullo on vinossa asennossa siten, että kaulaosa on hiukan ylöspäin ja osoittaa avaajasta poispäin. Oikealla kädellä pyöritetään pullon pohjaa ja vasen käsi on valmiina jarruttamaan pullon suulta lähtevää korkkia.

Jos pullon suun sulkijana on käytetty muovitulppaa, irtoaa se huomattavasti helpommin, joten korkin tuloa on todella syytä jarruttaa.

4. On hyvä varata puhdas pyyhe ranteelle siltä varalta, että viini kaikista varotoimenpiteistä huolimatta pursuaa ulos.

Lasit on myös hyvä pitää lähettyvillä, jotta viinin saa heti kaadetuksi.

Teksti ja kuvat: Alko Oy

 

Mediatiedot & mainostus

palvelut(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info