Naimisiin.infon samppanjaopas

Rypäleistä samppanjaksi

Samppanja on ainutlaatuinen viini, jota tehdään vain ja ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa. Samppanjan ainutlaatuisuus perustuu kolmeen avaintekijään; ilmastoon, alueeseen ja rypälelajikkeisiin.

Kasvualue on pieni ja hajanainen. Mäkisen maaston jyrkillä rinteillä rypäleet saavat runsaasti auringonvaloa. Kalkkipitoisessa ja köyhässä maaperässä köynnökset tuottavat puun sijasta hedelmää.
Champagnen pohjoinen ilmasto hidastaa rypäleiden kypsymistä. Näin samppanja saa hienot ja herkät arominsa.

Samppanjaa valmistetaan kolmesta eri rypälelajikkeesta: Pinot Noir (kuvassa) antaa viinille ryhtiä, tuntua ja pituutta, Chardonnay herkkyyttä, raikkautta ja eleganssia ja Pinot Meunier kypsyyttä, kukkaisaromeja ja hedelmäisyyttä.

Sadonkorjuuaika on rypäleiden kypsymisestä riippuen yleensä syyskuun puolivälin ja lokakuun puolivälin aikoihin. Rypäleet poimitaan käsin pieniin koreihin. Huonot tai pilaantuneet rypäleet ja tertut poistetaan.

Rypäleet puristetaan rypälelajikkeittain ja viinitarhoittain omissa erissään. Jokaista 4000 rypälekiloa kohti saadaan korkeintaan 2050 litraa huippulaatuista cuvée-mehua ja 500 litraa häntää eli taille-mehua, jossa on enemmän tanniineja.

Mehu kirkastetaan ja viedään käymisastiaan. Alkoholikäymisen ja maitohappokäymisen jälkeen viini kirkastetaan uudelleen, stabiloidaan ja suodatetaan. Sen jälkeen seuraa samppanjanvalmistuksen ydin, assemblage eli sekoittaminen; viinintekijä yhdistää keskenään viimeisimmän sadon viinejä arvioiden, miltä sekoitus maistuu vuosien pullokypsytyksen jälkeen. Ennen pullotusta viiniin lisätään vielä hieman hiivaa ja sokeria.

Hiiva, joka sai aikaan toisen käymisen, jättää pullon pohjalle poistettavan sakan. Sakka saadaan pullon kaulaan tanssittamalla (remuage) eli pullot ladataan telineisiin kaula alaspäin ja niitä käännellään päivittäin usean viikon ajan. Yksi remueur eli tanssittaja kääntää käsin 40.000 pulloa päivässä.

Lopuksi sakka kasaantuu korkin taakse pullon kaulaan. Pullon kaula jäädytetään, jolloin pieni osa kaulassa olevasta viinistä ja sakka jäätyy. Kun pullo avataan, pieni jäätulppa ja siinä oleva sakka tulevat ulos. Jäädytystä kutsutaan nimellä dégorgement. Samppanja viimeistellään lisäämällä siihen nestettä (liqueur de dosage), joka koostuu vuosikertasamppanjasta ja sokerista. Neste antaa samppanjalle viimeisen silauksen ja sopivan makeusasteen: brut , extra-dy tai dry. Uuden korkin ja rautalankasidoksen saatuaan pullo saa vielä levätä kolme kuukautta, ennen kuin se lähetetään maailmalle.

Samppanja nautitaan viileänä, 8-10-asteisena. Jäähdytys jääastiassa, jossa on puolet jäitä ja puolet vettä, kestää noin 30 minuuttia. Älä koskaan laita samppanjaa pakastimeen!

"Kun voitan, juon samppanjaa juhliakseni. Kun häviän, juon samppanjaa lohdutuksekseni."  Napoleon

Suomessa saatavilla olevat samppanjat löydät tuotetietoineen ja hintoineen osoitteesta www.alko.fi

Teksti ja kuvat: Altia Oyj

 

Mediatiedot & mainostus

palvelut(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info