Boolin aineosat vaikuttavat eri tavalla

Perusalkoholi

Perusalkoholilla säätelet boolisi alkoholipitoisuutta. Tavallisin perusalkoholi on nautraali maustamaton vodka. Jos kuitenkin käytät esimerkiksi rommia tai brandyä, muista, että ne antavat booliisi oman makunsa.

Makuaineet

Boolien makuaineena ovat tavallisesti liköörit tai väkevät viinit. Voit myös käyttää erilaisia makusiirappeja. Valitse joko “turvallisia”, suomalaisille tuttuja makuja, kuten appelsiineja, omenoita, päärynöitä, banaaneja ja suomalaisia marjoja tai rohkeasti eksoottisia makuja, kuten passio, kookos ja limetti. Muista kuitenkin, että myös boolissa oleva viini, siideri, mehu ja virvoitusjuoma sekä koristeet antavat oman makunsa.

Täytelöittäjä

Viini tai siideri antaa booliisi lisää täyteläisyyttä. Jos valitset täytelöittäjäksi siiderin, ota huomioon, että se antaa boolillesi selkeän omena-, päärynä- tai muun aromin, riippuen siiderin mausta. Täyteläisyyttä saat myös lisäämällä liköörin osuutta perussekoituksessa; niin boolistasi tulee makeampi.

Jatke eli keventäjä

Jatke keventää boolisi aromeja ja täyteläisyyttä, ja samalla boolisi saa lopullisen alkoholipitoisuutensa. Virvoitusjuomalla, mehulla tai kivennäisvedellä, jopa pelkällä vedellä, jatkat boolirungon (= perusalkoholi + makuaine + täytelöittäjä) valmiiksi booliksi.

Makeudenantajat

Säätele boolisi makeutta ennen kaikkea likööreillä, viineillä ja virvoitusjuomilla. Valitse raaka-aineiksi mieluiten kuivia tai kuivahkoja viinejä ja siidereitä makeiden sijaan. Tämä siksi, että voit aina helposti lisätä booliisi sokeria, mutta pois sitä et saa ilman että boolisi ainesosien tasapaino muuttuu.

Värinantajat

Boolisi lopulliseen väriin vaikuttavat kaikki boolissa olevat ainesosat. Voimakkaimpia värinantajia ovat liköörit, väkevät viinit ja makusiirapit. Myös valitsemasi täytelöittäjä ja virvoitusjuoma antaa väriä tai syventää sitä entisestään. Helpoimmin saat aikaan keltaisen tai punaisen värisen boolin, kun taas siniset ja vihreät sävyt rajoittavat voimakkaasti makujen valintaa. Lisäksi siniset väriaineet muuttuvat happamissa olosuhteissa vihertäviksi.

Hedelmäsiirapeilla lisää makua - ja väriä

Suuri osa hedelmäsiirapeista on tehty aidoista hedelmistä ja marjoista, eikä niiden valmistuksessa - toisin kuin esanssienvalmistuksessa - ole käytetty lainkaan keinotekoisia makuaineita. Hedelmäsiirappien valmistusaineita ovat yleensä sokeri, vesi, hedelmätiivisteet, hedelmämehut, luonnonkasviuutteet, arominvahventeet ja sitruunahappo. Jo tilkalla intensiivisen makuista hedelmäsiirappia saat booliisi makean hedelmäisen maun. Annostele siirappeja juomasekoituksiin 2-3 cl/annos. Grenadiiniä, jota käytetään yleensä vain punaisen (tai vihreän) värinsä takia, riittää kuitenkin 0,5-1 cl. Booleissa sopiva annostussuhde on 1/2 - 1 plo (0,25l) suhteessa 2 litraan valmista boolia.

Lähde: Minttumansikat, Raikkaita booleja - helposti (Alko Oy)

 

Mediatiedot & mainostus

palvelut(ät)naimisiin.info

 

2000-2018 © naimisiin.info