Jump to content
Naimisiin.info

Palladium-allergia


Guest tuitui

Recommended Posts

Olemme harkitsemassa kihloiksi palladiumista tehtyjä sormuksia. Olen kuitenkin lukenut, että joillekin palladium saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita kuin nikkelikin. Olen itse lievästi nikkeliallerginen ja siksi mietinkin, voiko kihlani aiheuttaa allergisia oireita minulle... Kannattaako siis riskeerata vai suosiolla harkita muita vaaleita jalometalleja?

Kaikki vastaukset otetaan kiitollisina vastaan. :)

Link to comment
Share on other sites

Itselläni on ainakin todella paha nikkeli allergia ja en voi käyttää edes valkokultaa luultavasti tuon palladiumin vuoksi. Itse olen joutunut aika monta mukavan oloista vihkisormusta hylkäämään tuon valkokullan takia. Onneksi löysin täysin keltakultaisen timantti unelmani.

Joten en osaa sanoa sen enempää mutta itse en omalla kohdalla riskeeraa.

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Tikrustiina on oikeilla jäljillä. Osa nikkeliallergisista reagoi ristiallergian kautta myös palladiumiin. Korkeapitoiset palladiumseokset (50-95%) eivät siten aina sovellu korumateriaaliksi nikkelille allergisille henkilöille.

Valkokullan seosaineena palladiumia käytetään pienempinä pitoisuuksina (yleensä 10-15%) ja kun lisäksi valkokultakorujen rodium-pinnoite estää tehokkaasti palladiumin liukenemisen valkokultakorusta ihoon, ilmenee allergiaoireita harvemmin. Rodinoimaton valkokulta ei sen sijaan välttämättä sovellu korumateriaaliksi nikkelille allergisille henkilöille.

Valkokultakorun rodiumpinnoite estää valkokullan seosmetallien liukenemista vain silloin, kun se on ehjä ja kunnossa. Nikkeliallergisen valkokultakorun käyttäjän on siis syytä huolehtia korustaan erityisen hyvin ja antaa kultasepän uusia rodiumpinnoite säännöllisesti esim. vuoden välein tai aina kun siihen on tarvetta.

Terveisin,

Uuri Sandberg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Katso esim. Terveyskirjasto -> Jalometalliallergia. Tai googleta prof. Matti Hannukselan artikkeli "Platinametalleista allergiaa".

Nikkeliallergikko: älä missään tapauksessa hanki valkokultaisia/platinaisia koruja, olivat ne rodiumpinnoitettuja tai eivät. Ristireagointi ns. platinametallien kesken on paljon luultua yleisempää, siis linjalla nikkeli - palladium - rodium!!!

Itse aikoinaan siirryin tavallisista hopeakoruista rodiumpinnoitettuihin ja sen jälkeen olivatkin sekä kaula että ranne rakkuloilla ja iho rikki, aivan kuten nikkeliniiteistä jne. Meni aikansa ennenkuin hiffasin, mistä on kysymys! Lahjoitin kaikki hopeakoruni sukulaisille ja kummilapsille ja siirryi keltakultaisiin koruihin, joiden kanssa ei ongelmia ole ollut.

Omasta kokemuksestani on ollut paljon hyötyä työssäni. Olen vienyt paikallisille kultasepänliikkeille ja optikoille asiaan liittyvää materiaalia kopioina.

Terveisin allerginen "ihotauteihin vihkiytynyt terveyskeskuslääkäri"

Link to comment
Share on other sites

Hei,

"ihotauteihin vihkiytynyt terveyskeskuslääkäri" -nimimerkin mainitsemiin terveyskirjaston artikkeleihin "Jalometalliallergia" (20.11.2009 Matti Hannuksela) ja "Kosketusallergia alkaa kutinalla" (22.1.2009 Matti Hannuksela) olen tutustunut perusteellisesti. Samoin artikkelin "Platinametalleista allergiaa" (Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 1999;115(8):863) olen lukenut tarkkaan.

Minulle on kuitenkin näiden artikkeleiden ja muun saatavilla olevan tiedon perusteella muodostunut erilainen käsitys rodiumin ja platinan allergisoinnin suhteen kuin nimimerkin "ihotauteihin vihkiytynyt terveyskeskuslääkäri" viestistä käy ilmi hänellä olevan. Ihmettelenkin, olemmeko lukeneet samoja artikkeleita, kun olemme niistä niin toisistaan poikkeavat käsitykset saaneet. Sekä Terveyskirjaston artikkeleiden että omien kokemustemme perusteella rodium ei ole palladiumin tapaan nikkelin kanssa ristireagoiva metalli.

Hannukselan artikkelissa Terveyskirjastossa todetaan näin:

"Platinaa ja rhodiumia on kauan pidetty herkistämättöminä jalometalleina. Niiden aiheuttamia yksittäisiä allergiatapauksia on kuitenkin julkaistu niitä työstävillä henkilöillä. Platinasta voi tulla myös IgE-välitteistä nopeaa allergiaa."

Ts. platinan ja rodiumin aiheuttamat allergiatapaukset ovat yksittäistapauksia, joita on todettu näitä metalleja työstävillä henkilöillä. Tätä tukee myös oma kokemuksemme rodinoiduista valkokultakoruista. 25 vuoden työurani aikana en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa valkokultakorun rodium-pinnoitteen olisi todettu aiheuttaneen allergiaa. Se ei toki tarkoita, etteikö sellainen olisi mahdollista, mutta harvinaista se on on varmasti.

Itse asiassa saatavissa olevan tiedon ja oman kokemukseni mukaan korun ehjä rodiumpinnoite päinvastoin merkittävässä määrin estää valkokullan seosmetallien liukenemista korusta iholle ja näin ehkäisee mahdollisen allergisen reaktion syntyä.

Tätä näkemystä tukevaa tietoa on helposti löydettävissä netistä. 5 minuutin etsinnällä löysin esim. nämä:

http://www.nickelallergyfree.com -sivustolla todetaan:

"Rhodium plating may be applied to white gold jewelry to enhance it's shine - and in fact to turn ordinary yellow gold into "white gold". Although the initial plating will protect you against any nickel in the gold, the plating is an inherently finite layer over the gold and will wear off."

- Siis em. mukaan (uusi / ehjä) rodium-pinnoite suojaa ihoa metalliseoksen nikkeliltä (tai palladiumilta), mutta pinnoite on ohut ja kuluu pois ennen pitkää.

Ja edelleen, ehow.com/health -sivustolla (http://www.ehow.com/...um-plating.html) puolestaan näin:

"Rhodium is bright and shiny under nearly all environmental conditions. Despite its high cost, rhodium is effective for plating because it preserves white gold and colored gold pieces beyond their normal lifespan. Rhodium-plated jewelry is resistant to scratching and abrasion, and the metal is hypoallergenic.

While allergies to rhodium do not usually occur, allergies to colored or white gold are common."

- Eli em. mukaan rodium on hypoallerginen metalli eikä rodium-allergiaa yleensä esiinny.

Ja vielä http://magazine.gem-...om/rhodium.html toteaa:

"Rhodium is also hypoallergenic. Rhodium protective coating is useful for white gold which often contains nickel to give it a white sheen look. It is well known that nickel is not biocompatible and approximately 15% of people suffer from some kind of allergies to nickel. Thus rhodium serves as an additional layer between skin and base metal preventing skin from irritation."

- Eli rodium toimii ihoa ärsytykseltä suojaavana kerroksena ihon ja korumetallin välissä.

Huolellisesti tehty ja ehjä rodium-pinnoite siis varsin hyvin estää allergiaa aiheuttavien metallien liukenemisen ihoon eikä pinnoite itsessään yleensä aiheuta allergista reaktiota. Huolimattomasti tehty rodium-pinnoite voi kuitenkin olla huokoinen tai laikkuinen jo uutena tai se voi hyvinkin nopeasti kulua siinä määrin, että korun metalliseoksessa oleva palladium tai nikkeli pääsee liukenemaan iholle. Samoin esim. sormuksen sisäpinnalle tehty kaiverrus rikkoo rodiumpinnoitteen.

Valkokulta ei siten ole rodinoitunakaan nikkeliallergikolle paras vaihtoehto korun materiaaliksi - valitsemalla esim. keltakullan tai platinan sen asemasta voi olla melkoisen varma, ettei koru aiheuta metalliallergiaa. Mutta kuten aiemmin täällä kirjoitin: Rodinoitu valkokultakoru, jonka pinnoite on ehjä ja josta sen käyttäjä huolehtii erityisen hyvin ja antaa kultasepän uusia rodiumpinnoitteen säännöllisesti (ja myös kaiverruksen jälkeen), harvemmin aiheuttaa allergiaoireita.

terveisin,

Uuri Sandberg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei,

Sain ihan uunituoretta uutta tietoa palladiumallergiasta:

Suomen Kultaseppien Liitto on ollut yhteydessä Allergia- ja Astmaliittoon liittyen palladiumallergiaan ja pyytänyt sieltä lisätietoa ja lausuntoa asian tiimoilta. Allergia- ja Astmaliiton vastaus pitää sisällään hyviä uutisia korujen käyttäjien kannalta.

Allergia- ja Astmaliitto kirjoittaa Kultaseppien Liitolle näin:

"Keskustelimme aiheesta asiantuntijan kanssa ja ihotautilääkäri Matti Hannuksela, joka toimii Allergiakillan puheenjohtajana ohjeisti, että voitte neuvoa kultaseppiä sanomaan asiakkailleen, että metallinen palladium aiheuttaa erittäin harvoin allergiaa ja että positiivinen testitulos palladiumkloridista on heijastumaa nikkeliallergiasta. Vajaa puolet nikkelille lapputeteissä reagovista reagoi testissä myös palladiumkloridille, siis noin 6% nuorista aikuisista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he saisivat automaattisesti oireita metallisesta palladiumista."

Toisin sanoen valkokultaisten tai palladiumista valmistettujen korujen sisältämä metallinen palladium aiheuttaa erittäin harvoin allergiaa. Lapputesteissä palladiumia testataan palladiumkloridilla eikä siis metallisella palladiumilla, jota korut sisältävät.

Terveisin,

Uuri Sandberg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Minulla on nikkeliallergia, mutta en reagoi kauhean herkästi. Ihokosketuksen on oltava pitkäkestoinen. Ongelmia ollut lähinnä korvakorujen ja muutaman vyönsoljen kanssa. Silti Swarovskin laadukas kaulariipus, jossa Rhodium-pinnoitus aiheutti rakkulaisen kuumottavan ihottuman. En siis suosisttelisi platinametalleita nikkeliallergikoille.

Link to comment
Share on other sites

Minulla on nikkeliallergia, mutta en reagoi kauhean herkästi. Ihokosketuksen on oltava pitkäkestoinen. Ongelmia ollut lähinnä korvakorujen ja muutaman vyönsoljen kanssa. Silti Swarovskin laadukas kaulariipus, jossa Rhodium-pinnoitus aiheutti rakkulaisen kuumottavan ihottuman. En siis suosisttelisi platinametalleita nikkeliallergikoille.

Haluan vielä lisätä, että koru on uusi ja rhodium -pinnoite täysin ehjä.

Link to comment
Share on other sites

Hei Emmi,

Kuten aiemmin tuolla totesin, on rodiumallergia saatavilla olevien tietojen ja tutkimustulosten valossa harvinainen, mutta toki se on mahdollinen. Se, että olet mahdollisesti saanut ihottumaa korun rodiumpinnoitteesta ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki tai edes useat nikkeliallergikot saisivat oireita rodiumista tai muista platinametalleista. Luotan tässä asiassa edelleen alan kotimaisen asiantuntijalääkärin, professori Matti Hannukselan tietoihin, vastaaviin ulkomaisiin lähteisiin ja omaan kokemukseeni kultasepänalalta. Kaikkien em. perusteella rodiumallergia on harvinainen - myös nikkeliallergikoilla.

Tässä vielä uusintana lainaus professori Hannukselan artikkelista Terveyskirjastossa, jossa todetaan näin:

"Platinaa ja rodiumia on kauan pidetty herkistämättöminä jalometalleina. Niiden aiheuttamia yksittäisiä allergiatapauksia on kuitenkin julkaistu niitä työstävillä henkilöillä. Platinasta voi tulla myös IgE-välitteistä nopeaa allergiaa."

Ja myös uusintana, lainaus ehow.com/health -sivustolta (
):

"Rhodium is bright and shiny under nearly all environmental conditions.
Despite its high cost, rhodium is effective for plating because it preserves white gold and colored gold pieces beyond their normal lifespan. Rhodium-plated jewelry is resistant to scratching and abrasion, and the
metal is hypoallergenic
.
While
allergies to rhodium do not usually occur,
allergies to colored or white gold are common."

Eli em. mukaan rodium on hypoallerginen metalli eikä rodium-allergiaa yleensä esiinny.

Jos rodiumallergiasta on olemassa uusia tutkimustuloksia, jotka poikkeavat em. tiedoista, olisin aidosti kiinnostunut saamaan infoa asiasta.

Sinun Swarovski-riipuksesi osalta on lisäksi vielä huomioitava, että rodiumpinnoitteen eheyttä ja läpäisemättömyyttä ei 100% varmuudella takaa se se että, koru on uusi. Uudessakin korussa voi olla huokoinen pinnoite, jonka läpi alla oleva metalliseos saattaa liueta iholle. Swarovskin omilla sivuilla kerrotaan, että heidän käyttämänsä metalliseos ilmeisesti sisältää nikkeliä - EU:n sallimissa rajoissa, mutta kuitenkin. Tarkalleen siellä lukee näin:

"Swarovski fashion jewelry is created using top quality Swarovski crystals. All metal parts are plated. The nickel content corresponds to European norms and is tested for nickel allergy.
"

On siis myös mahdollista, että saitkin oireita riipuksen metalliseoksen nikkelistä.

Terveisin,

Uuri Sandberg
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...