parpara

Aktiivijäsen
 • Content count

  23
 • Joined

 • Last visited

About parpara

 • Rank
  Juniori

Contact Methods

 • ICQ
  0
 1. Kyllä asiat menevät lain mukaan, vaikka teillä olisi avioehtokin. Sinusta ei tule miehesi vanhempien perillistä. Toki sinulla ilman avioehtoa on avio-oikeus miehesi perimään omaisuuteen (ja päinvastoin), mutta se on eri asia kuin omistusoikeus. Teidän kummankin vanhemmilla on mahdollisuus tehdä testamentti ja määrätä siinä, että lasten mahdollisilla puolisoilla ei ole avio-oikeutta heiltä perittyyn omaisuuteen.
 2. No, ei kai ne erot puolison eläessä ole niin valtavia, mutta kun puolisosta aika jättää, niin leskellä on oikeus pitää hallinnassa parisn yhteisenä asuntona ollut asunto. Vaikka lapset perisivätkin asunnosta puolet (=toisen vanhempansa osuuden), niin lesken hallintaoikeus pysyy eikä asuntoa voi myydä ilman hallintaoikeuden haltijan lupaa. Jos lapsia ei ole, leski perii puolisonsa. Perintövero ja lahjavero menee alimman mukaan. Leski saa tietyin edellytyksin eläkettä.
 3. Arkkitehtuuri kuvastaa omaa aikaansa. Mutta eivät ne arkkitehdit väenväkisin niitä "rumia" kirkkoja rakennuta. Usein uusien kirkkojen rakentamiseksi on järjestetty arkkitehtikilpailu. Ja se, kenen ovat fyffet, päättää siitä, minkälainen kirkko tehdään. Eli siis seurakunta päättää ja sitä saa mitä tilaa. Vanhat puukirkot ovat kieltämättä kauniita ja tunnelmallisia, mutta on niitäkin onnistuttu pilaamaan kylmällä värityksellä. Eikä joka seurakunnassa ole edes yhtä pientä vanhaa keskiaikaista kivikirkkoa. Turun tuomiokirkko on ollut kotikirkkoni kauan sitten, keskiaikainen basilika, johon on 700 vuoden aika sekoittunut tyyliä jos toista. Turun Henrikinkirkko on kaunis sisältä eikä Pallivahan kirkkokaan paha ole. Usein kirkot kaunistuvat, kun niitä katselee pidempään. Monessa kirkossa myös sisätilat ovat yllättävän erilaiset, ei olisi ulkoa katsellessa arvannut. Jokaisessa kirkossa on jokin johtoajatus, se pitää vain keksiä ja katsella luomusta sillä silmällä.
 4. Ei ole kokemuksia eikä ajatuksia, mutta väliaikainen henkilökortti EI käy matkustusasiakirjana. Katso poliisin nettisivuilta. Samoin passi vanhalla nimellä: jos passia käyttää matkustusasiakirjana, siinä tulee olla samat tiedot kuin väestötietojärjestelmässä (esim. sama sukunimi). Voivottelun siitä, että häämatka tulee kalliiksi, kun joutuu hankkimaan uuden passin, joka maksaa ei nyt sentään ihan maltaita, voi välttää, kun sovittanut häitään ja häämatkaansa passin voimassaoloon nähden optimaalisesti? Tai pitää oman nimensä.
 5. Kyllä pitää uusia, jos aiot käyttää passiasi matkustusasiankirjana. Laki vaatii, että passissa on samat henkilötiedot kuin väestötietojärjestelmässä, jos sitä käyttää matkustamiseen. Vanha sukunimesi ei säily, vaan muuttuu yhdistelmänimeksi. Jos et aio käyttää passiasi, sitä ei tarvitse uusia. Lapsia ei merkitä vanhempien passiin, vaan heille tulee omat passit. Passi maksaa 48 € ja on voimassa 5 vuotta. Yllättävästi sitä pidetään kalliina, vaikka kustannus vuotta kohti on 9,6 € ja päivää kohti 2,6 cnt. vaikeaa sanoa mihin tuota nyt vertaisi, röökiaski maksaa n. 5 euroa ja bisse?
 6. Hei tarkoittaa heti, kun ko. muutos on viety väestötietojärjestelmään. Verottajalla ja poliisilla on suora yhteys väestötietojärjestelmään, kaikki muutokset näkyvät heti, kun ne on tehty.
 7. Ei sukunimeä niin vain muuteta. Jos sukunimi muuttuu avioliiton myötä, niin muutos tapahtuu vasta kun avioliitto on solmittu - vakaat aikeet ei vielä riitä.
 8. Virren veisaaminen kirkollisessa vihkimisessä ei ole ollenkaan outoa. Jos ei kerta kaikkiaan halua kuulla häissään uskonnollista höpinää (sitä tulee ainakin papin suusta halusi tai ei) ja virsiä, kannattaa marssia maistraattiin. Kirkko ei ole vain mikään ilmainen juhlahuoneisto. Harva ihminen sitä paitsi saa mitään traumoja yhden tai kahden virren veisaamisesta.
 9. Kiva että sulhosi ymmärtää. Vanhempasihan voivat testamentilla sulkea pois puolisosi avio-oikeuden riippumatta siitä, mitä mieltä sinä olet tai edes sinua kuulematta. Kaikenlainen jalous on tietysti pyrkimyksen arvoista, mutta avioerotilanteessa ihmiset ovat vähemmän jaloja.
 10. Aivan. Uusi passilaki tuli voimaan 21.8.2006 eli jo yli vuosi sitten. Tuon päivämäärän jälkeen myönnetyt passit ovat biometrisen tunnisteen sisältäviä passeja.
 11. Ei. Jos avioehdossanne lukee, että kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta omaisuuteen, jonka toinen saa perintönä tai mainitun perityn omaisuuden tuottoon, niin se riittää. Avio-oikeuden poissulkeva avioehto koskee myös omaisuutta, joka tulee ko. omaisuuden sijaan (esim. perityllä rahalla ostetaan asunto). Avio-oikeus toisen omaisuuteen tai sen puuttuminen ovat merkityksellisiä vasta, kun avioliitto päättyy. Kaikki avioliitot päättyvät joskus. Toiset päättyvät avioeroon ja toiset puoison kuolemaan. Jos avioehtosopimuksessa ei ole mitään lisämainintaa, avioehto on voimassa molemmissa päättymistavoissa. Jos halutaan, että avioehtosopimusta sovelletaan vain avioliiton päättyessä eroon, siitä on mainittava. Muista, että sopimus on kokonaisuus.
 12. Sulla on kaksi viikkoa aikaa hankkia uusi passi, toimitusaika on n. viikko. Pyydä vihkijää toimittamaan tieto vihkimisestä pikapikaa Väestörekisterikeskukselle. Passilain mukaan passissa, jota käytetään matkustusasiakirjana, tulee olla samat henkilötiedot kuin Väestörekisterissä. Tieto vihkimisestä ja nimenmuutoksesta päivittyy normaalisti viikossa, mutta vihkijä voi kiikuttaa todistuksen postiin vaikka heti. Passihakemuksen voi jättää mihin tahansa poliisin lupapalveluita hoitavaan toimipisteeseen. Lisätiedot www.poliisi.fi "luvat"
 13. Jos sinulla on yhdysnimi, niin se kirjoitetaan väliviivalla. Ja sinulla on vain yksi sukunimi eikä mitään monivalintatehtävää. Mitään epävirallisia nimiä ei ole. Muistuttaisin, että Suomessa kotipaikan omaavien henkilöiden nimien suhteen noudatetaan Suomen lakia (poikkeuksena Islannin kansalainen, jolla on kotipaikka Suomessa, voi vaatia että hänen sukunimensä määräytyy Islannin nimijärjestelmän mukaan kuten Islannin laissa sdäädetään). Kun kirjoitetaan Sulo Martti Taneli, onko kyseessä mies, jonka etunimet ovat Sulo Martti ja sukunimi Taneli vaiko mies, jonka etunimi on Sulo ja sukunimi Martti-Taneli? Saat yhden arvauksen.
 14. Ei yhdysnimi väliviivalla ole ollenkaan karmea. Yhdysnimi neljällä väliviivalla on karmea. Internetissä surffailun sivutuloksena luin, että esim. Englanissa (tai siis UK:ssa) yhdyssukunimiä kirjoitetaan sekä väliviivalla että ilman. Väliviivalla vaikka Elizabeth Bowes-Lyon, edesmennyt kuningataräiti. Ilman väliviivaa kirjoittaa (nykyään) säveltäjä Andrew Lloyd Webber (ollen samalla myös paroni Lloyd-Webber yhdysviivalla). Brittiläisellä yläluokalla voi olla myös 3-osaisia sukunimiä (esim. Anstruther-Gough-Calthorpe) tai 4-osaisia (Plunkett-Ernle-Erle-Drax) ja tietysti 5-osainen Temple-Nugent-Brydges-Chandos-Grenville, joka tosin ei ole enää käytössä. Eräs lauluntekijä kyseleekin, onko kukaan tullut ajatelleeksi, mitä tapahtuu kun kaksiosaisten sukunimien haltijat saavat lapsenlapsia? Lauluntekijä ehdotti, että sukunimien määrää rajattaisiin lailla enintään kymmeneen;)
 15. Menehän väestörekisteriin tai kirkkoherranvirastoon ja selitä asiasi. Saat virkatodistuksia sukututkimusta varten. Ilmeisesti ainakin seurakunnalta todistus tulee pyytää siitä seurakunnasta, jossa esiäitisi on ollut kuolleessaan kirjoilla. Ja tietysi myös esi-isäsi, kyllähän miehetkin ovat muuttaneet sukunimiä, tosin harvemmin avioliiton solmimisen takia. Voit myös tutkia vanhoja kirkonkirjoja itse, mutta ne saattavat olla vaikeaselkoisia. Sukunimet tulivat muuten pakolliseksi vasta joskus 1920-luvulla. Länsi-Suomessa ei muutenkaan ole käytetty sukunimiä kuin vasta runsaat sata vuotta, sitä ennen kaikki olivat jonkun poikia ja tyttäriä. Ihmiset erotettiin toisistaan kylien, talojen ja torppien nimen perusteella. Monet ottivatkin sitten talon nimen sukunimekseen. En jaksa muistaa kuinka monta sukupolvea taaksepäin suvun vanhoja nimiä voi ottaa käyttöön ilman erityisperusteluja, muistini mukaan 4-6 sukupolvea, mutta äkkiäkös siitä vaihtoehtoja tulee, kun sukunimien määrä tuplaantuu aina yksi polvi taaksepäin.