janssu

Aktiivijäsen
 • Content count

  16
 • Joined

 • Last visited

About janssu

 • Rank
  Untuvikko

Contact Methods

 • ICQ
  0
 1. Exän kanssa vuosia sitten ohjelmassa oli syömää ja juomaa ja muuten pääosassa karaoke. Upposi meidän vieraisiin täysillä, koska n. 50 hengen porukasta melkein puolet harrastaa sitä muutenkin. Muutama ensikertalainenkin jopa innostui. Jälkeenpäin vasta itsekin tajuttiin, miten paljon meillä olikaan "ohjelmansuorittajia". Ja kaikki vapaaehtoisia! Etukäteen varmaa oli kuitenkin, että kaveri, joka karaoken juonsi + poikaystävänsä, voivat laulaa keskenäänkin koko illan, eli tanssimusiikki oli varmistettu ilman, että ketään olisi tarvinnut yllyttää. Samainen sekalainen musiikki laidasta laitaan sai ihmiset vauvasta vaariin tanssimaan itsensä hikeen. Sen lisäksi ohjelmassa oli vieraiden esittely henkilökohtaisesti (morsiuspari nostatti seisomaan yksin/perhekunnittain ja kumpikin esitteli sukunsa tai ystävänsä muutamalla sanalla), bestmanin ja morsiamen puhe (muut eivät tahtoneet), yksi lasten, toinen sisarusten ja kolmas ystävien yllätysmusiikkiesitys ja morsiusparin rivitanssiesitys. Se oli siihen aikaan yhteinen harrastus, jota tahdottiin näyttää vieraille. Pöydissä oli vieraille häälehdet, joissa oli mm. ristikko. Siitä sain seuraavana päivänä yhden puhelunkin, kun ei yksi sana ollut auennut koko illan aikana innokkaalle ristikoiden täyttäjälle. Toinen ajankulu oli kahvin jälkeen pöytiin jokaiselle jaetut vieraskirjan sivut ja nippu tusseja per pöytä. Hyvin selkeästi esitettiin toive, että kunhan nimesi kirjoitat. Yksikään vieraista ei jättänyt siihen, sen sijaan saimme muistoksi upeita piirustuksia ja ajatelmia ja runoja yms. Niitä kun oli aikaa väsätä vaikka koko ilta. Ulkona oli lapsia varten Twister ja kroketti. Näkyipä siellä aikuisiakin mukana, etenkin n. parikymppisiä pelaamassa Twisteriä. Häälahjaksi saatiin mm. mölkky. Jos peli olisi ollut ennestään tuttu, se olisi ilman muuta samantien kiikutettu ulos myös. Niin suosittu siitä tuli meidän kaveripiirissä koko loppukesäksi. Perinteistä heittelyäkin meillä oli. Heittokimpun sijaan mulla oli 2 halpaa 10 irtoruusun nippua. Pidin niitä yleisöön päin kuin kimppua, eli kaikille tuli aivan yllärinä se, että ruusut leviää, kun sen selin heitin. Jokainen naimaton, myös alle 10-veet, sai itselleen 1-2 ruusua. En tiedä miten kulunut juttu on nykyään, mutta silloin se oli tosiaan yllätys ja neitejä jaksoi naurattaa pitkään, kun kaikki on tulevia morsiamia.. Eli ei yhtään leikkiä, ei edes ryöstöjä. Ei mitään ohjelmaa, johon olisi joku pyydetty/pakotettu. Ainut etukäteen suunniteltu ja tiedossa ollut ohjelma, jossa joku esiintyy, oli sellaista että hoidettiin itse. Heitot ja valssit ja kakunleikkuut, joita ihmiset aina odottaa, oli mukana. Panostettiin etenkin ruokaan ja juomaan. Myös yöpalaan. Jälkeenpäin on tullut uskomattoman paljon positiivista palautetta, hyvän ruoan lisäksi pääasiassa siitä kun oli niin hauskaa ohjelmaa.
 2. Meidän häissä toteuttettiin lähestulkoon kaikki täällä mainitut säästövinkit: tehtiin/tein itse kutsut, koristelut, ruoat, viinit, mun puku ja kimppu, morsiusneitojen puvut.. Ja käytettiin "hyväksi" lähipiirin taidot: ystävä videokuvas, sisko valokuvas ne virallisetkin, pomo antoi karaokelaitteet ilmaiseksi käyttöön ja työkaveri juonsi sen lahjaksi meille, hääautona oli bm:n oma auto (se oli meidän kuski), keittiössä hääräs sulhon kummitäti ja siskon pari ystävää, hääyö vietettiin kotona.. Eli näitähän löytyy! Juhlapäivänä tärkeintä on kuitenkin se, että morsian tuntee itsensä kauniiksi ja sulhanen komeaksi, ruokaa ja juomaa (alkoholia ei oo pakko tarjota, kunhan vieraat tietää tilanteen etukäteen!) on riittävästi ja musiikkia tai muuta ohjelmaa, hääparista riippuen, on tarpeeksi. Mitä tahansa juhlia elämän varrelta mietin, niin aina parhaita on olleet ne, missä isäntäpari on ollut rentoja ja iloisia. Muu rekvisiitta ja tarjoilu on voinut olla lähestulkoon mitä tahansa.. Eli kannattaa keskittyä olennaiseen!! Shine-78:n alkuperäiseen kysymykseen palaisin: Onko teillä jo varattuna juhlapaikka? Jos, niin millainen? Onko jotakin teemaa/yhteisiä harrastuksia/muuten mainittavaa, josta lähtien vois alkaa miettiä askarteluja? Mihin aikaan vuodesta häät on? (Tääkin muuten voi vaikuttaa hintoihin..) Tuleeko mieleen muuta mainittavaa?
 3. Tää varmasti löytyy tarkemminkin jostakin, mutta muistaakseni paketti kiersi "vie tämä illan punahuulisimmalle naiselle/parrakkaimmalle miehelle/.. ja päätyy jossakin kohtaa sulholle ja "vie tämä illan kauneimmalle naiselle".. Jokaisessa sisäkkäin olevassa paketissa on siis myös kortti mukana, jossa on ohje. Näitä ohjeitahan sitten voi soveltaa oman hääväkensä mukaan, luultavasti kun joka porukassa on, jos ei punahuulisin, niin vaikka taatusti lyhythameisin tms. Tärkeintä on pitää huolta siitä, että toiseksi viimeinen paketin saaja on taatusti sulho (näin ainakin perinteisessä versiossa), eli kannattaa miettiä tarkasti, mikä se vihje on, ettei sille oo vaihtoehtoja.
 4. Enpä tiedä en, ja joku jo antoin vinkkiä aiheesta, mutta aikoinaan, kun monta vuotta puuhasin Kreikka-yhdistyksen porukoissa, joku ahkera kokki antoi siellä vinkin, että punajuuren naatit toimii maultaan kutakuinkin samoin. Ei ehkä häämenuun kannata kokeilla, mutta jos noin muuten tahdot tehdä niitä. Niitä naatteja kun saa torikauppiailta ilmaiseksi, kun vaan huomaa pyytää.. Nämä nimenomaiset kääryleet on yks mun suurimpia herkkuja sen suunnan keittiössä!!
 5. Meillä ei kyllä oo päänvaivana ulkomaalaiset, eikä kenties edessä niin niin hirveen "aikuiset" juhlat, mutta tulipa mieleen: Taustamusiikki toimii aina kaikissa juhlissa, tai sitten musiikkiesitykset muutan vaan. Siis live-sellaset, ja jos ei lähipiiristä löydy muusikoita, niin rahalla saa, ja vähemmällä rahalla esim. paikallisista musiikkiopistoista. Suomesta löytyy varmasti jokaisen makuun sopivaa musiikkia, jota vois ulkomaalaisille vieraille soittaa.. Suomalaista klassista, tangoa (Seinäjokisena pakko mainita, onhan tää toinen maailman tangokaupungeista Argentiinan lisäksi), nää nyt tuli ekana mieleen vaihtoehdoksi kansanmusiikille
 6. Mulla on paljonkin kokemusta lasten ruokkimisesta, kun on omia 3 ja heidän kavereitaan viettää meillä usein viikonloppuja. Teidän menun luettuani suosittelisin kyllä varaamaan lapsille omat ruoat. Monet lapset ei syö fetaa tai katkarapuja tai pateita tai kokolihaa tai sieniä, joten vaihtoehdot saattaa mennä tosi vähiksi. Ja vaikka oliskin jo päivällä syönyt, niin kyllä lapsillekin tulee juhlafiilis siitä, että istuu muiden seurassa syömässä. Sitäpaitsi se rauhoittaa muiden syömistä, kun lapsetkin viihtyy pöydässä.
 7. Kiitos ihan hirveesti!! Näistä löytyi niin paljon lisää, että meidän hääkarkkien tekstit on printattu illan mittaan ;D ja vielä jäi varastoonkin muutama. Sulho saa vielä huomenna päivänvalossa tarkistaa ne, ettei jää mun "lukihäiriöisiä" tieni muuttuu teiniksi - virheitä (näitä aina joskus jää, kun liiaksi tuijottelee samaa tekstiä näytöltä) ja sitten mä alan leikellä ja rullata niitä valmiiksi.
 8. Meillä tulee hääkarkkeihin biisinpätkiä, sopii meille paljon paremmin laulavina ihmisinä, kuin aforismit tms. Nyt vaan lyö pää ihmeesti tyhjää ??? eli niitä pätkiä puuttuu, vaikka kuinka kuunneltais suomipoppia tai selattais laulukirjoja, ja vaikka osataan paljon biisejä ulkoa kumpikin. Näin tuntuu kyllä käyvän monille muillekin laulaville ihmisille, osaa kyllä kokonaisia lauluja, mutta jos pitää poimia johonkin aiheeseen sopivia paloja, ei muista mittään.. Eli jos teille tulee mieleen joitakin lyhyitä (alla olevat esimerkit mahtuu sopivasti meidän karkkeihin) hääpäivään sopivia pätkiä tyyliin: Tahdon sun elämään, sun aamukahvipöytääsi ja pyykkipäivään. Olet kaikkeni, aarteeni, kallehin, olet onneni, unelmain. Hän sinun on jee jee. Käymme yhdessä ain. Kevyesti niin nyt mä astelen.. Mä elämältä kaiken sain. Uskon rakkauteen, uskon ihmiseen, joka kanssas kestää kauemmin kuin huomiseen. niin otan ikikiitollisena niitä vastaan
 9. Toi kasvilasagne toi mieleen yhden jutun, mihin useinkin törmää ihmisten kans, jotka ei "ei syö lihaa tai on allergisia jollekin": eli kun muille on herkkuja niin meille on joku pakollinen mössö. Kasvislasagnen rinnalle vois tehdä toiseksi vaihtoehdoksi kalasellasen, ja kaikki vieraat söis samanlaista ruokaa. Mun äiti tekee lohesta herkkuversiota lasagnesta: sen jauhelihakastikkeen tilalle lohisiivuja, muuten kuin perusversio. Kun vaan merkkaa kunnolla kala- ja kasvisversion, ja muistaa maustaa molemmat reilusti, niin vieraat on varmasti tyytyväisiä. Tähän vois kyllä muuten liittää kolmanneksi sen perinteisen jauhelihasoossiversionkin, luultavasti vieraissa on myös sen ystäviä. Meillä on ollut koko ajan suunnitelmissa pöytä "kaikkia herkkuja mitä vaan keksitään", mutta näin miettien tuntuu kyllä hyvältä ajatus, että ruoka on "yksinkertaista ja hyvää ja sitä on riittävästi ja ylikin"..
 10. Tässä olis joitakin varastoista kaiveltuja ohjeita: Kasviksista ensin. Oon tehnyt "muhennosta", jossa on kaikenlaisia kasviksia, mitä nyt kulloinkin on sattunut olemaan ja sieniä (voi lisätä myös esim. broileria tai katkarapuja). Niitä paistellaan hetki ja liemeksi lisätään kookosmaitoa ja mausteeksi maapähkinävoita. Sen lisäksi ainakin suolaa, muuta sitten oman maun mukaan. Herkkua riisin kans. Perunasalaatista saa kans mukavaa lisuketta, kun siitä tekee tavallisesta poikkeevan. Kauniilta näyttää (ja hyvältä maistuu) esim. välimerellinen versio, etenkin jos sen tekee pienistä uusista perunoista tai pariisin perunoista. Niitten lisäksi mustia oliiveja ja kirsikkatomaatteja. Kastiikkeeseen oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, kevätsipulia, valkosipulia, suolaa ja paljon tuoretta basilikaa. Tee kastike ensin, kaada perunat sinne kuumina ja jäähtyneeseen salaattiin loput ainekset. Yks näyttävä tapa tarjota kasviksia on filotaikinanyytit. Filoa saa valmiina pakasteena. Sisään voi tehdä mieleisensä kasvissekotuksen ja lisätä esim. jotain tuorejuustoa ja yrttejä. Tai pujotella kasviksia puuvartaisiin, marinaadiin yöksi (en nyt just löytänyt mitään marinadin ohjetta) ja uunin kautta pöytään. Sitten kalajuttuja. Helppoa hyvää syntyy esim. siten, että suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla maustettuun fileeseen viilletään "taskuja", joihin laitetaan täytteeksi esim. fetajuustosta tehtyä tahnaa, jossa on mukana pieneksi silputtua sipulia ja oliiveja ja paprikaa ja mausteita, mistä nyt sitten tykkääkin. Tosin kala on useimmiten parasta, kun sen paistaa sellasenaan ja tekee hyvän kastikkeen. Niitähän on sitten loputtomiin, mun omia suosikkeja on kaikki kerma/majoneesi/smetana/yms. versiot. Maustamisideoita: suolakurkkua, valkosipulia, hunajaa ja sitruunapippuria (tää on sellanen venäläistyyppinen juttu), tai raastettua appelsiininkuorta, timjamia, ruohosipulia ja hummerifondia. Itämaistyyppiseen inkivääriä, chiliä, karria, valkosipulia.. Jos hedelmistä tykkää, Pirkko Arstilan keittokirjoissa on ihania soosseja, joissa käyttää usein hedelmämössöjä (vauvanruokia) mausteena. Niitä löytyy kirjastosta. Myös kylmä kastike on hyvä vaihtoehto, esim. tartar-tyyppinen. Löysin ohjeen, jossa on fetaa, oliiveja, bulgarianjugurttia, hunajaa, valkosipulia ja mustapippuria. Nää kalajutut on toteutettu alkuperäsis ohjeis lähinnä kirjolohesta. Sekin on halpaa kalaa, jos häät sattuu sopivaan aikaan vuodesta. Silakkaohjeitakin mulla varmaan on lisääkin, naputtelen niitäkin kunhan tulee vastaan, jos kiinnostaa.. Nyt syömään! nimim. kuolaa näppiksellä (pitsan tuoksu täyttää talon)
 11. Äkkiseltään tuli mieleen hyvin perinteinen kukka/parsakaaligratiini. Oon maustanut sitä muskotilla ja sinihomejuustolla ja se on meidän kaikissa kavereille järjestetyissä ruokabileissä ollut se, joka ensin loppuu, vaikka kerta kerralta oon tehnyt enemmän.. Se ainakin käy myös lisäkkeeksi mille vaan. Uutta hyvää kreikkalaistyyppistä kalaohjetta kokeiltiin (sulho teki ja minä söin) tänään, tosin se tehtiin silakasta, mutta ainahan voi kokeilla muullakin. Maustetaan fileet suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla ja kieritellään ruisjauhoissa, (ehkä joku jauho muu sopis muulle kalalle kuin silakalle paremmin). Paistetaan oliiviöljyssä ja pinnalle ripotellaan rosmariinia ja vähän rosmariini-laventeli-valkoviinietikkaa. Annetaan hautua hetken. Tätä voi tarjota sekä kylmänä että lämpimänä. Meillä on silakkaversiona vahva suosikki häiden kalatarjoiluun. Mä voin selailla ruokaohjeitani täs joku päivä lisää, jos löytäisin ideoita.