Juhannuz

Jäsen
  • Content count

    3
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Juhannuz

  1. Suosittelen kovasti harkitsemaan uudempia kotimaisia vaihtoehtoja, jollei perinteiset kiinnosta. Mm. 3 J.Nevalaisen soittoa ja varsinkin Hakanpään Trumpettisävelmä ovat mainioita kipaleita kirkkoon, ei tuo Markonkaan teos vielä liian 'puhkisoitettu' lie. Kappaleisiin on helppo tutustua Hakanpään omilta sivuilta Häämusiikki-osiosta.
  2. Ei kai se virsi missään pakollinen ole kun virallinen vihkikaava sanoo näin: [12. VIRSI] Virren sijasta voidaan käyttää vihkilaulua(nrot 816-824) tai muuta sopivaa musiikkia. Lisäksi hakasuluissa olevat voidaan jopa jättää pois kuten esim. [16. LÄHETTÄMINEN]. Yleisesti kuitenkin on käytäntönä usein yksi virsi tai vihkilaulu.
  3. Käsittääkseni lauletussa musiikissa on tarkemmat rajoitus ja paikoitellen jopa 'musta lista' tietyistä biiseistä. Jossain saattaa papisto tai kanttori(t) asettaa omia rajoituksiaan monista eri syistä-ja sensuroijan ikä ei ole aina se tärkein hylkäyskriteeri vaan jokin muu. Kirkossa laulettavat kappaleet tosiaan pitäisi olla kristillisen hengen mukaisia eli ns. hengellisiä lauluja. Mutta poikkeuksia löytyy mm. hautauksissa esitetään joskus Rydmanin Niin kaunis on maa kappaletta, ja se on jopa Hengelliset laululukirjassakin, olematta samalla yhtään hengellinen laulu. Eli maassa maan tavalla ja seurakunnassa seurakunnan. Mitä tulee taas ns. marsseihin eli aloitus- ja päätösmusiikkeihin, valikoima lienee suurempi ja avoimempi. Taas kolahtaa korvaan sanonta, että yleensä kaikki klassinen musiikki käy soitettuna-ei varmasti pidä sekään paikkaansa. Star Warsit ovat jo kovaa vauhtia tulleet hyväksytyiksi kuten myös monessa kirkossa saadaan esittää hautausmusiikkina saman Williamsin teemaa elokuvasta Schindlerin lista. Toisaalta jokin kappale saattaisi pelkällä musiikillaan olla sopivaa, mutta esim. alkuperäinen sanoitus tai esittäjä ei jonkun mielestä sovi kirkon imagoon. Palstalla mainitut hevi- ym. messut taas ovat musiikillisesti raskaampaa, mutta sanoitukset ovat evankeliumin levittämistä eli siis kirkolliseen tilaisuuteen sopivaa. Eli ainoa neuvo, mitä minä osaan sanoa, on valita kappalevaihtoehtoja, tarjota niitä kanttorille ja papille ja valita uudet jos ne ei toimituksen suorittajille käy. Itse kuulun melko avoimesti suhtautuvaan soittokuntaan, mutten myöskään hyväksyisi monia kappaleita, joita tarjoillaan palstan toisella osiolla. Vihkiparilla on myös oikeus valita oma soittaja/laulaja kirkkoon, jollei kanttorilla/papilla ole jotain painavaa syytä estää se-eli yleensä kirkkoon kuuluminen ja yleisesti tiedetty musikaalinen taito riittänee. Ainoa pointti sen jälkeen on, että kirkon työehtosopimuksen mukaan ei makseta minkäänlaisia korvauksia ellei seurakunta ole ko. kanttoria tehtävään pyytänyt. Siltikään vieraileva sijaiskanttori ei ole oikeutettu liian suuriin ratkaisuihin ko. kirkossa, koska jokaisessa seurakunnassa on kanttori, joka johtaa ja päättää sen seurakunnan musiikillisesta annista. Eli jos sijaiskanttori suostuu tekemään jotain, niin vakituinen johtava kanttori saattaa hyvinkin kieltää ja se sillä selvä. En ole kyllä koskaan kuullut, että pappi olisi keskeyttänyt vihkitoimitusta kuullessaan jonkin epämiellyttävän soundin, tosin on syytä olla sitäkin testaamatta, kun ei koskaan tiedä.