Jump to content
Naimisiin.info

Korumetallit ja metalliallergiat


Uuri

Recommended Posts

Hei,

 

Olen vuosien mittaan etsinyt ja kerännyt ajantasaista tietoa metalliallergioista ja myös sopivan paikan tullen kysellyt asiasta mm. ihotautilääkäriltä ja alamme kollegoilta. Laadin pienen yhteenvedon löytämistäni tiedoista - toivottavasti siitä on asiasta kiinnostuneille hyötyä. Alla olevan tekstin on tarkistanut kolme tuttua lääkäriä, joten siltä osin asiavirheitä ei pitäisi löytyä.

 

KULTA

Kulta-allergia ja etenkin sen aiheuttama ihottuma on hyvin harvinainen, mutta ei silti ihan tavaton juttu. Yhtään täysin varmaa tapausta ei kuitenkaan ole tullut minulle vastaan niiden 28 vuoden aikana, jotka olen korujen parissa työskennellyt, mutta yhden mahdollisen tapauksen muistan. Sitä ei kuitenkaan koskaan tutkittu allergiatestein, vaan kyseinen henkilö päätyi vaihtamaan sormuksensa platinaiseen, mikä poisti ongelman.

Allergiatesteissä (lapputesteissä) kultaa testataan kultasuoloilla eikä metallisella kullalla, jota korut sisältävät. Reagointi testissä kultasuoloille ei tarkoita, että metallinen kulta automaattisesti aiheuttaisi oireita: Positiivisen vastauksen lapputestissä saaneista vain 1-2 % reagoi hampaiden kultapaikkoihin tai koruihin, joten osuus koko väestöstä on niin pieni ja pienin toimenpitein hoidettavissa, ettei tarkempia tutkimustuloksia ole juuri käytettävissä. 

Lainaus DuodeciminTerveyskirjastosta:

"Kultasuolat aiheuttavat lapputesteissä allergisia reaktioita lähes 10 %:lle naisista ja noin yhdelle prosentille miehistä. Kullan aiheuttamat ihottumat ovat kuitenkin harvinaisia. Niitä nähdään etenkin sormuksien alla ja korvannipukoissa, joissa kullan ja ihon kosketus on kaikkein tiivein."

 

Koruissa käytettävät kultaseokset sisältävät aina muita seosmetalleja, yleisimmin hopeaa, kuparia ja palladiumia. Kelta- tai punakultaseoksissa ei ole kuitenkaan tietääkseni koskaan käytetty seosaineena nikkeliä, eikä sitä tietääkseni myöskään ole ollut pitkiin aikoihin kotimaisten valmistajien käyttämissä valkokultaseoksissakaan. Nykyaikaisissa valkokultaseoksissa nikkelin valkaisevan tehtävän hoitaa palladium.

 

PALLADIUM

Palladiumia käytetään korujen valmistuksessa paitsi valkokullan seosaineena, myös palladiumseosten pääkomponenttina. Valkokultaseoksissa palladiumin pitoisuus on yleensä 9-16%, palladiumseoksissa 50-95%. Osa nikkeliallergisista reagoi lapputesteissä ristiallergian kautta myös palladiumiin, mutta valkokultaisten tai palladiumista valmistettujen korujen sisältämä metallinen palladium aiheuttaa erittäin harvoin allergiaa. Samoin kuin kultaa, lapputesteissä palladiumia testataan palladiumsuoloilla (palladiumkloridilla) eikä siis metallisella palladiumilla, jota korut sisältävät. 

Allergia- ja Astmaliitto on vuonna 2012 antanut asiasta Suomen Kultaseppien Liitolle seuraavan lausunnon: 

"Keskustelimme aiheesta asiantuntijan kanssa ja ihotautilääkäri Matti Hannuksela, joka toimii Allergiakillan puheenjohtajana ohjeisti, että voitte neuvoa kultaseppiä sanomaan asiakkailleen, että metallinen palladium aiheuttaa erittäin harvoin allergiaa ja että positiivinen testitulos palladiumkloridista on heijastumaa nikkeliallergiasta. Vajaa puolet nikkelille lapputesteissä reagoivista reagoi testissä myös palladiumkloridille, siis noin 6% nuorista aikuisista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he saisivat automaattisesti oireita metallisesta palladiumista."

 

PLATINA JA RODIUM

Koruissa käytettävistä metalleista platina ja valkokullan pinnoitukseen käytettävä rodium ovat varsin turvallisia, mutta niillekin allergisia henkilöitä löytyy. Platinan ja rodiumin aiheuttamat allergiatapaukset ovat kuitenkin yksittäistapauksia, joita on todettu lähinnä näitä metalleja työstävillä henkilöillä. 

Lainaan jälleen Dudecimin Terveyskirjastoa:

"Platinaa ja rodiumia on kauan pidetty herkistämättöminä jalometalleina. Niiden aiheuttamia yksittäisiä allergiatapauksia on kuitenkin julkaistu niitä työstävillä henkilöillä. Platinasta voi tulla myös IgE-välitteistä nopeaa allergiaa.".

 

Tätä tukee myös oma kokemukseni rodinoiduista valkokultakoruista. Työurani aikana en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa valkokultakorun rodium-pinnoitteen olisi todettu aiheuttaneen allergiaa. Se ei toki tarkoita, ettei sellainen olisi mahdollista, mutta harvinaista se on varmasti. Itse asiassa saatavissa olevan tiedon ja oman kokemukseni mukaan korun ehjä rodiumpinnoite päinvastoin merkittävässä määrin estää valkokullan seosmetallien liukenemista korusta iholle ja näin ehkäisee mahdollisen allergisen reaktion syntyä.

 


HOPEA

Hopeasta ei tiettävästi ole raportoitu kuin muutama allergiatapaus. Hopea-allergiaa esiintyy oikeastaan vain kroonisten haavojen paikallishoitojen yhteydessä eikä sitä voi rinnastaa korujen käyttöön. On kuitenkin muistettava, että koruissa käytettäviin hopeaseoksiin tarvitaan yhtä tai useampia muita metalleja seosaineiksi. Yleisimmin ja pääasiallisena seosmetallina on kupari. Sen ohella muita mahdollisia ovat mm. sinkki, platina, boori ja germanium. Myös nikkeliä saattaa löytyä koruissa käytettävistä hopeaseoksista (esim. www.silverallergy.com- sivustolla mainitaan nikkeli hopean mahdollisena seosaineena). Kotimaisten koruvalmistajien korkealuokkaisissa hopeaseoksissa ei kuitenkaan ole nikkeliä. Tämä tieto on varmistettu mm. Kalevala Koru Oy:ltä, Saurum Oy:ltä ja K.A. Rasmussen Oy:ltä. 


 

TITAANI JA VOLFRAMI (TUNGSTEN)

Sama juttu titaanin ja volframin (eli tungstenin) suhteen: allergiat ovat hyvin harvinaisia, mutta niitä on havaittu. Titaanissa saattaa kuitenkin olla jäämiä muista metalleista (kuten nikkelistä) valmistusprosessin jäljiltä. Tässä lainauksia metalliallergioiden testausmenetelmiä kehittävän Melisan ja terveystietoa tarjoavan Livestrong Foundationin sivuilta:

"Titanium allergy is barely recognized in mainstream medicine – yet laboratories using the MELISA technology have reported that about 4% of all patients tested to titanium will be allergic to it. For those affected by titanium allergy, the symptoms can be multiple and bewildering. These can range from simple skin rashes to muscle pain and fatigue."

"Several studies show that titanium alloys contain traces of nickel as a result of the production process. This can pose trigger health problems in patients with nickel allergy, and also mean that a reaction may be falsely attributed to titanium itself."

"Tungsten is used as one of the metals in a variety of alloys, or mixtures of metals, such as tungsten-carbide and tungsten-nickel. These and other alloys are used to make high-density electrodes, filaments and wires, as well as jewelry. Although instances are rare, tungsten can cause allergies or sensitivities."

 

NIKKELI

Nikkeli on yleisimmin allergiaa aiheuttava metalli, mutta sitä ei ole käytetty kelta- tai punakultaseoksissa tietääkseni koskaan, eikä sitä tietääkseni myöskään ole ollut pitkiin aikoihin kotimaisten valmistajien käyttämissä valkokultaseoksissakaan. Nykyaikaisissa valkokultaseoksissa nikkelin valkaisevan tehtävän hoitaa palladium. (Meillä Sandbergilla siirryttiin nikkelittömään palladiumvalkokultaan vuonna 1994.)

Lainaus Duodecimin Terveyskirjastosta: 

"Yleisin kosketusallergeeni kaikkialla kehittyneissä maissa on nikkeli, jolle on herkistynyt lähes 20 % nuorista naisista ja pari prosenttia nuorista miehistä. Vanhemmissa ikäluokissa allergia on harvinaisempaa kahdesta syystä: Muutama vuosikymmen sitten nikkelialtistus oli vähäisempää. Lisäksi nikkeliallergia heikkenee vuosien varrella ja häviää usein kokonaan. EU:ssa tuli vuosituhannen alussa voimaan ns. nikkelidirektiivi, joka kieltää pitämästä kaupan sellaisia tuotteita, joissa metalli koskee ihoon ja josta irtoaa haittaava määrä nikkeliä."

 

Nikkeliä saattaa kuitenkin edelleen olla seosaineena mm. ulkomailta tuoduissa valkokulta- ja hopeakoruissa (myös EU:ssa valmistetuissa), koska sen käyttöä seosaineena ei ole täysin kielletty. Nikkelijäämiä voi löytyä myös titaanilejeeringeistä, joissa ne ovat peräisin valmistusprosesseista (kts. lainaus yllä kohdassa titaani ja volframi).

 

RAUTA JA TERÄS

Myös rauta-allergiatapauksia tunnetaan. Nämäkin ovat harvinaisia ja käsittääkseni niitä esiintyy lähinnä henkilöillä, jotka ovat saaneet suuria määriä metallia elimistöönsä esim. lääkeaineiden tai lisäravinteiden välityksellä. En ole löytänyt mistään luotettavaa tietoa siitä, voiko metallinen rauta tai teräs aiheuttaa oireita vain pelkän ihokosketuksen kautta, jos muuta herkistymistä ei ole tapahtunut.

 

KUPARI JA PRONSSI

Kuparia käytetään seosmetallina korujen valmistukseen käytettävissä kulta-, valkokulta- ja hopeaseoksissa. Lisäksi se on pronssin pääkomponentti. Tavallisimmin pronssilla tarkoitetaan kuparin ja tinan seosta, mutta nimitystä käytetään myös muista kuparin metalliseoksista, paitsi kuparin ja sinkin seoksesta, jota nimitetään messingiksi. Nykyisin valmistetaan hyvin monenlaisia erikoispronssilaatuja seostamalla mukaan pieniä määriä mm. piitä, mangaania, alumiinia tai telluuria. (lähde: Wikipedia).

Kupariallergiatapauksia ja niiden aiheuttamia kosketusihottumia on raportoitu, mutta ne ovat erittäin harvinaisia.

 

YHTEENVETO 

Metallien aiheuttamat kosketusallergiat ovat - nikkeliallergiaa lukuun ottamatta - harvinaisia tai hyvin harvinaisia. Näin ollen nikkelittömät korumetalliseokset ovat varsin turvallisia käyttää. 100 % varmasti allergisoimatonta korumetallia ei kuitenkaan ole olemassa, mutta mikäpä elämässä olisi 100 % varmaa.

 

Lopuksi vielä totean, että aika usein korujen aiheuttamat iho-oireet eivät johdu metalliallergioista, vaan siitä, että koruja ei ole pidetty puhtaana. Korut tulisikin puhdistaa säännöllisesti. Tämä koskee etenkin sormuksia ja korvakoruja, joissa ihokosketus on tiivein ja joita usein käytetään päivittäin ja jopa vuorokauden ympäri (mitä emme suosittele). Kuukausia tai vuosia ilman puhdistusta päivittäisessä käytössä ollut sormus tai korvakoru on melkoinen bakteeripesä ja lisäksi se voi olla kuorrutettu monenlaisilla kemiallisilla aineilla, joiden kanssa joudumme päivittäin tekemisiin esim. puhdistusaineiden, ihon- ja hiustenhoitotuotteiden, meikkien, ruoka-aineiden jne. muodossa. Korujen säännöllisen puhdistuksen voi vaikka ajatella olevan osana omasta terveydestä ja henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimista, aivan kuten vaatteiden tai tiskien pesun. 

 

Terveisin,

 

Uuri Sandberg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...