Viljaana

Rouva
 • Content count

  103
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Viljaana

 1. Mietin kovasti, pitäisikö häihimme kutsuttuja pikkutyttöjä pyytää morsiusneidoiksi. Meillä ei varsinaisesti ole mitään tarvetta sellaisille, mutta ajattelin, että voisimme tarjota tällaisen (ehkä ainutkertaisen) mahdollisuuden muutamalle sukulaistytölle. Itse nimittäin muistan olleeni kovin loukkaantunut, kun kummini ei pyytänyt minua aikoinaan morsiusneidoksi häihinsä - sittemmin olen kyllä tajunnut, että taisivat käydä kahdestaan maistraatissa, mutta eihän 8-vuotias sellaisista häistä ollut koskaan kuullut . Nyt vain mietin, minkäikäiset lapset ovat tarpeeksi vanhoja ymmärtämään morsiusneidon tehtävät (joka siis on oikeastaan näyttää nätiltä ja seistä kiltisti ihmisten edessä)? Tytöt olisivat häiden aikaan 4-,4-,3- ja 13-vuotiaita eivätkä tunne toisiaan. 13-vuotiaan tehtäväksi jäisi nuorempien paimentaminen, mikäli hän ei ole mielestään jo liian vanha. Ajattelimme joka tapauksessa kysyä asiaa ensin lasten vanhemmilta ja sitten suoraan lapsilta itseltään, jos vanhemmat antavat luvan ja luulevat lapsen olevan kiinnostunut. Minkäikäisiä morsiuslapsia teillä on ollut, mitä he ovat häissä tehneet ja miten se on sujunut?
 2. Korkojen kanssa pärjäämiseen vaikuttavat muutkin seikat kuin pelkät sentit. Koron malli ja leveys ja koko kengän suunnittelu ja laatu vaikuttavat suuresti käyttömukavuuteen. Esimerkiksi tanssiliikkeiden kilpatanssikengissä saattaa olla korkeitakin korkoja, mutta kengät ovat usein tosi hyviä jalassa. Kengissä hinta kertoo usein laadusta ja sitä kautta käytettävyydestä, mutta ei siihenkään kannata sokeasti luottaa. Jalatkin ovat yksilöitä, joten vaikka (naikkari)kaverit jaksaisivat tietyn valmistajan kengissä, se ei välttämättä päde kaikille. Jos olet johonkin malliin ihastunut, ja mietit niitä hääkengiksi, ei varmaan auta muu kuin sovitella ja tunnustella, pystyisikö niillä seisomaan ja tanssimaan koko päivän - tai ainakin kävelemään kompuroimatta. Monethan vaihtavat jossakin vaiheessa iltaa mukavampiin kenkiin.
 3. Me olimme juuri Italiassa, Umbriassa, häämatkalla. Majoitumme pienessä paikassa maaseudulla, ja olin varmistanut etukäteen omistajilta, ettei naispari ole heille ongelma. Ei tosiaankaan ollut. Mietimme välillä tajuavatkohan muut vieraat meidän olevan pariskunta, mutta ei kukaan missään vaiheessa katsonut meitä karsaasti. Kiertelimme päivisin lähiseudulla. En muista huomanneeni muita homo-/lesbopareja, mutta toisaalta, emme mekään kovin huomiota herättäviä ole. Se täytyy Italiasta kuitenkin sanoa, että erityisesti matkailijoita palvelevia liikkeitä (kuten hotellit) lukuun ottamatta, ihmiset puhuvat hyvin vähän englantia.
 4. Kopioimme kaverien häistä loistavan vieraskirjaidean: jätetään vieraiden käyttöön vanha kirjoituskone ja kasa papereita. Myöhemmin paperit voi askarteluambiotioidensa mukaisesti sitoa kirjaksi, liimata leikekirjaan tai säilyttää irtonaisina kansioissa. Idea toimi loistavasti, ja saimme vierailta paljon pitkiä tekstejä. Koska kirjoituskoneen käyttö ei ole tänäpäivänä ihmisille ihan itsestäänselvää, jätimme koneen viereen kuvalliset käyttöohjeet. Viestit olivat silti täynnä hauskoja lyöntivirheitä . Kirjoituskoneen eteen kannattaa myös jättää tuoli, sillä kirjoittaminen saattaa olla hidasta. Jos omalta/mummon vintiltä ei löydy sopivaa konetta, niitä oli ainakin Vantaan Kierrätyskeskuksessa viime viikolla kymmenkunta.
 5. Yksi kaverini käytti Unique brata "väärin": hän osti kokoa liian isot liivit ja liimasi ne rintojen yläosaan (siis aivan eri kohtaan kuin pitäisi). Kyseinen nainen on varsin pienipovinen. Liivit eivät näin käytettyinä varsinaisesti tukeneet povea, mutta ne toivat lisää pyöreyttä rintojen yläosaan. Toimi kuulemma hyvin.
 6. Marjanpominnan verotuksessa on tehty poikkeuksia. Sitä ei ymmärtääkseni voida soveltaa mihinkään muuhuin kuin luonnonmarjojen poimintaan. Kuvaamani verotuskäytäntö on veroviraston ohje kansalaisen satunnaisiin tuloihin: jos palkkaa siskontytön lapsenvahdiksi, tulisi tytön ilmoittaa tulonsa tuossa veroilmoituksen "muut tulot" -kohdassa. Eriasia on, kuinka yleisesti näitä noudatetaan, kun kyse on pienistä summista. Mutta nyt tämä ehkä lähtee sivuraiteelle.
 7. Ymmärtääkseni on ihan laillista. Tulot pitää vain ilmoittaa vuoden veroilmoituksessa kohdassa "muut tulot". Hankintakustannukset ovat verovähennyskelpoisia. Ne voi ilmoittaa vähennyksenä kohdassa "tulonhankkimisvähennykset". Jos myy elintarvikkeita tai kosmetiikkaa, säädökset ovat turvallisuussyistä tiukemmat (pitää olla kylmäketjua jne.). Esimerkiksi omatekoisen saippuan laillinen myyminen edellyttää monta sataa euroa nielevän lupaprosessin läpikäymistä. Näitä voi tarkistaa Tukesita, Evirasta ja kunnan terveystarkastajalta. Myyntipaikan maanomistajalta tarvitaan lupa. Esimerkiksi kauppakeskukseen sellaista tuskin saa, mutta en ole varma, miten kaupungit suhtautuvat julkiseen kaupusteluun. Jotain myyntipaikkoja kaupunkin kyllä vuokraakin. Mutta käsi sydämmellä arvoisat kanssanaikkarit, kuinka moni oikeasti noudattaa näitä?
 8. Löysä taikina kohoaa usein näteimmin .
 9. Traakki: Me pakastemme macaroneja säännöllisesti. Ne kestävät hyvin. Sulatukseen voin antaa vinkin, että leivokset kannattaa vain nostaa huoneenlämpöön noin tunniksi. Missään nimessä niitä ei kannata mikrottaa tai muuten lämmittää, sillä pistemäinen kuumuus voi saada täytteen sulamaan kokonaan. Värit eivät ole koskaan levinneet pakastuksessa. Muutama leivos on jokus murtunut, kun olemme yrittäneet täyttää rasiat liian täyteen. Jos macaronit ovat pakkasessa kuukausia, kannattaa rasiaan laittaa talouspaperia imemään pakastimessa kertyvää kosteutta. Macaronin pinta on kuiva eli uskoisin, että sen voi laittaa suoraan pahvirasiaan, ellei rasia ole poikkeuksellisen tahraava (= voimakkaan värinen) sisäpuolelta. En kuitenkaan pakaistaisi häämacaroneja suoraan lahjarasioissa, sillä pahviset rasiat saattavat vettyä pakastimessa. Ja 40-50 kpl tulee kahdesta taikinaerästä eli kuudesta valkuaisesta (Älä turhaan yritä tehdä kuuden valkuaisen taikinaa kerralla, ellei sinulla ole suurtalouskokoisia kulhoja ja pursottimia. Täyttettä voi tehdä kerralla isommankin erän.). Pääset siis aika helpolla .
 10. Niin mekin! Meille tulee Espoon maistraatista vihkijä juhlapaikalle hääpäivänä. Vihkijä ei tosin ole vielä tiedossa, mutta ovat luvaneet, että kaikki Espoon henkikirjoittajat suostuva muokkaamaan rekisteröintikaavaa ja kysymään meiltä tahdon-kysymyksen.
 11. Olemme suunnitelleet laittavamme nettiin lahjalistan vieraiden tutkittavaksi (niin kuin melkein kaikki taitavat tänä päivänä tehdä). Valmiissa lahjalistasivuissa on vain se pikkiriikkinen ongelma, että jos juhlaksi valitsee häät, niin ohjelmat tarjoavat mahdollisuuden ilmoittaa vain morsiamen ja sulhasen nimet. Ovatko muutkin törmänneet samaan? Jääkö samaa sukupuolta olevalle parille vaihtoehdoiksi vain joko alentaa häänsä "muuksi juhlaksi" tai arpoa toisen sulhaseksi ja toisen morsiameksi? Vai onko joku löytänyt lahjalistan, johon voisi rekisteröityä ihan omana itsenään?
 12. Kiitos kaikille. Me nimenomaan halusimme sitoutumattoman listan, koska osa toiveistamme on saatavissa vain erikoisliikkeistä (mm. retkeilytarvikkeet). Ehdimme kokeilla muutamaa pohjaa, mutta päädyimme lopulta lahjalista.net:iin. Ja kuin juuri sopivasti, kun olimme aloittaneet listan rakentamisen, palveluntarjojan päivitys muutti morsian- ja sulhanenkohdat muotoon morsian/sulhanen . Kiitos kaikille, jotka ehtivät laittaa ylläpitäjille palautetta.
 13. Kesä2014:lle: Haluat siis pukusi alle värillisen tyllihameen? Jäi hiukan epäselväksi, kun googlaamalla löytyvissä White One Teide puvuissa oli itsessään niin paljon röyhelöä, eikä alushame vilkkunut. Mutta periaatteessa alushameiden ompelu on helppoa. Perushame on helppo kaavoittaa itsekin ja ommella vaikka vuorikankaasta. Helmaan vain rypytetään niin paljon tylliä notta riittää . Se, paljonko tylliä loppupeleissä kuluu, riippuu todella paljon lopullisesta helman mallista (Onko laahusta? Montako kerrosta tulee? jne.). Tylli on onneksi halpaa (2-3e/m), joten 3-6m tylliä tuskin kaataa kenenkään pukubudjettia. Todella runsaat helmat hyötyvät metallivanteista (=krinoliini), jonka materiaalit joutuu käytännössä tilaamaan ulkomailta. Vanteet keventävät helmaa jaa pitävät sen poissa jaloista. Se lisää huomattavasti käyttömukavuutta. Tylliä en lähtisi värjäämään. Tylli- ja alushameet tehdään keinokuiduista, joihin kotitalousvärit tarttuvat huonosti, jos ollenkaan. Ihan vaalean värin hameeseen voi saada tarttumaan, mutta sekin todennäköisesti jää epätasaiseksi (Ompelulangat tuskin värjäytyvät ollenkaan, ja tylli ja hameosa voivat värjäytyä erilailla) Lisäksi ison hameen värjäämiseen tarvitsisi vähintään kylpyammeen. Pesukonevärjäystä tyllihameet eivät yleensä kestä. Siihen, kehtaako kummitädiltä kysyä, en osaa ottaa kantaa. Riippuu tädistä ja siitä, uskaltaako hän tarvittaessa kieltäytyä. Jos lähipiirin taidot eivät riitä, voit teettää alushameen myös ammattiompelijalla, tosin se nostaa hameen hintaa.
 14. Tuo on haastava. Itse suosin yleensä voikreemipohjaisia (reseptejä löytyy aiemmin mainitsemastani kirjasta). Niitä on tarjoiltu muun muassa lakkiaisissa, jossa ne seisoivat tarjoulupöydässä useamman tunnin ilman mitään ongelmia, mutta eivät ne siinä ikuisuuksia kestä. Ehkä voisitte laittaa jonkun (morsiusneidon?) jakamaan karkit vieraillejuhlan aikana? Itse on ole koskaan saanut hillotäytteisiä kestämään, sillä itsepintaisesti kieltäydyn käyttämästä liivatetta. En tiedä saisiko liivatteella hyydytetystä hillosta kestävämmän täytteen, joka ei olisi yhtä herkkä pilaantumaan kuin voi/munapohjaiset kreemit tai agar-agarilla hyydytetty hillo. Lukemissani resepteissä 300-500g marja- tai hedelmäsosetta lisätään 40g hillosokeria ja 2g liivatetta (saa ruokakaupoista myös jauheena, mikäli liivatelehdistä ei saa sopivia paloja), ja seos kiehautetaan.
 15. Björkhemiin pääsee kurkkimaan virtuaalisesti Areenassa tämän viikon Satuhäiden jaksossa. Jakso on katsottavissa 11.3. asti. Edit. Jakso oli katsottavissa vain viikon. Poistin vanhentuneen linkin.
 16. On ihan pakko osallistua tähänkin keskusteluun ammatillisesta kiinnostustuksesta; toimin sivutoimisena ompelijana. Minä jättäisin puvun tilaamisen niin viimetinkaan kuin uskaltaisin. Kannattaa kysyä liikkeiden toimitusajoista, ne voivat olla yllättävän pitkiä. Nyörityksellä voi pelata paljon, mutta usein puku vaatii silti pientä korjausompelua istuakseen täydellisesti, varsinkin jos oma koko poikkeaa ohjekoosta paljon. Yleensä hää- ja juhlapukujen kokoa voi korjausompelulla muuttaa +-2 kokoa, mutta mitä isompian muutokset ovat, sitä työläämpä (lue: kalliimpia) ne myös ovat. Sovituskorjauksista kannattaa keskustella liikkeiden kanssa: he osaavat sanoa, kauanko korjaus kestää paljonko se tulisi maksamaan. Korjaukset kannattaa tietysti teettää vasta ihan vähän ennen häitä, jotta ne vastaavat sen hetkistä vartaloa. Käytettyihinkin pukuihin pätevät samat muutosmahdollisuudet. Jos löytää edes joten kuten sopivan puvun, kannattaa neuvotella myyjän kanssa avokauppa, niin että puvun korjauksista voi käydä kysymässä ompelijalta ja paluattaa puvun, jos korjaaminen ei onnistu toivotulla budjetilla (Puvusta voi luonnollisesti muuttaa muutakin kuin kokoa: esimerkiksi helmikoristeiden lisääminen tai poistaminen ovat aika tavallisia). Avokauppasopimus kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallisena, jottei sopimuksesta synny jälkikäteen kiistaa. Jotkut ompelijat saattavat myös lähteä asiakkaan mukaan katsomaan pukua, mutta ompelijan tunneista joutuu tällöin tiestysti myös maksamaan.
 17. Mekin kävimme katsomassa Honkamajaa talvella 2012. Edellinen morsian kuvasi paikan varustelua hyvin, mutta mainitsisin vielä sen, että kaikki vuokrattavat tilat ovat samassa tasossa (tärkeää, jos joku vieraista liikku pyörätuolilla tai rollaattorilla). Lava ei muistaakseni kestä tanssimista, mutta bändin sille voi sijoittaa. Honkamajassa on myös kahviastiasto (mustaa, hiukan kulunutta Arabian Kiltaa/Teemaa) ja juomalasit.
 18. Pesulat käyttävät yleensä hakaneuloja. Pesulasta tullessa minun hameissani on yleensä ollut vain kaksi hakaneulaa, mutta kannattaa katsoa, näyttääkö se liian huteralta. Neulat kannattaa joka tapauksessa työntää vyötärönauhan läpi; siinä kangas on vähintään kaksinkertainen..
 19. Ilmeisesti ongelma on ripustusratkaisun eikä tilan puute? Hameen laahuksineen voi kiinnittää henkariin vaikka isoilla hakaneuloilla, jos ei viitsi ommella siihen ripustuslenkkejä. Itso säilytän krinoliineja niin, että vyötärö on kiinnitetty henkariin ja vanteikko lutattu pystyruorana pukupussiin. Näin ne vievät aika vähän tilaa (tosin minun hameissani ei ole laahusta). Sen sijaan pelkään, että tyllin joudut joka tapauksessa silittämään. En jaksa uskoa, että niin kova materiaali suoristuisi pelkällä roikottamisella vaikka sumuttaisitkin sen kosteaksi. Jos hameessa ei ole silitysohjeita, säädä rauta varmuuden vuoksi yhdelle pisteelle.
 20. Lyhdyt ovat kaunis ajatus ja ne ovat hyvin suosittuja Kaakkois-Aasiassa, mutta Suomessa ne ovat valitettavasti kielletty. Varsinkin kuivaan aikaan (metsäpalovaroituksen aikana) ne aiheuttavat huomattavan palovaaran. Lyhdyt voivat lentää kauaskin, ettekä pysty mitenkään valvomaan, etteivät ne sytyttäisi tuleen naapurin peltoa. Suosittelen siis unohtamaan lyhdyt. Voittehan hääväen kanssa sytyttää vaikka tuikkuja hääpaikan tai kirkon portaille (jonkun täytyy huolehtia roskien korjaamisesta) - huomattavastu turvallisempi tapa saada aikaan valoa. Suomessa on myös mahdollista tilata ammattimaisia ilotulituksia. Ilotulitteiden käyttö muulloin kuin uuden vuoden yönä vaatii luvan poliisilta, mutta ymmärtääkseni sellainen myönnetään varsin helposti.
 21. Joo, laser tehoaa tummiin kainaloihin hyvin. Jos haluat kainalot nätiksi vain siksi yhdeksi kerraksi, kertakäsittely riittää. Karvat pysyvät poissa parista viikosta pariin kuukauteen, mutta sitten ne kasvavat takaisin. Karvojen katoaminen laseroinnin jälkeen kestää kuitenkin viikosta kahteen, joten sitä ei kannata jättää viimetippaan (Ne tippuvat itsekseen. Niitä voi myös joutua nyppimään irti, mutta se ei tunnu miltään, koska karvat eivät ole enää kiinni karvatupessa. Olen itse nyppinyt niitä tukoittain sormin) Jos haluaa pysyvän tuloksen, hoito on tehtävä useasti. (Mikä ihme laser-lobbaustoimisto minustakin on tullut )
 22. ^Minulle laserhoitoa tehnyt hoitaja sanoi sen johtuvan ihon läpi kuultavista karvatupista eli niistä karvoista, jotka ovat vasta puhkeamassa. Niitä ei saa poistettua terällä tai kemikaaleilla, vaan ainoa tapa hankkiutua niistä eroon on poistaa karvat juurineen. Jos tahdot tummentumista eroon, joudut siirtymään tukallisempiin karvanpoistometodeihin.
 23. ^Sehän se idea oli. Kun rannelenkki nostaa suoraan alushametta, sen pitäisi pysyä piilossa, ja varsinainen helma laskostuu sen päälle. Kannattaa vähän testailla hyvää paikkaa, jos on aikeissa askarrella itse .
 24. Toivottavasti ei, mutta minä näen näistä aina painajaisia...
 25. ^Seurantaloilla on itseasiassa tosi usein astioita: meidän hääpaikastamme löytyy 120 hengen astiat ja tarjoiluastioita! Eikä hintakaan ihan päätähuimaa, jos suostuu pääkaupunkiseudulla siirtymään Kirkkonummen puolelle. Tosi perinteisesti mennään meilläkin, mitä nyt kimppuja heitetään kaksi, kun on kaksi morsiantakin. Geneeriset morsiuspuvutkin on molemmille hankittu. Siitä aioin kyllä pitää huolen, ettei meille tule mitään leikkejä, joissa meidät pitäisi pakottaa heteroparinroolin ("mies" tekee asiaa x ja "nainen" y), sillä se ei kuvaa parisuhdettamme. Toivon, ettei kukaan sukulaisista yllätä puhumalla meistä morsiamena ja sulhasena (tai kerro, että oltaishan me miehetkin varmaan saatu ). Valssin aiomme kuitenkin tanssia.