Jump to content
Naimisiin.info

18, 14, 9 K kulta


Guest Zufelia

Recommended Posts

Guest Zufelia

Mikä on tämä 9K kulta? Tiedän, että siinä on kultaa vain 37,5 % (kun taas 14K=58,5 % ja 18K= 75%), joten voidaanko 9K:n sormuksen sanoa edes olevan kultasormus?

Jostain luin, että Suomessa ainakaan sitä ei pidetä kultana, mutta ulkomailla ja nettikaupoissa sitä on paljon tarjolla.

 

Tästä 14 vai 18 karaatin kultaa? -ketjusta lueskelin kyllä näiden kahden välistä keskustelua, mutta ei kyllä kaikki selvinnyt..

 

Jos 14K on kovempaa/kestävämpää kuin 18K (niin että 14K sormus voi kuluttaa 18K sormusta), niin onko 9K vieläkin kestävämpää?

 

18K on elastisempaa, sanoi joku, onko 9K sitten niin tönkköä, että kuluu siinä?

 

Menettääkö 9K sormus pintaansa, hohdettaan, väriä tm. käytössä?

 

Saako 9K korusta saada allergiaa todennäköisemmin, kun seosaineitakin on enemmän?

 

Voisiko joku rehellisesti sanoa, että tyrkytetäänkö 18K (14K) sormuksia siksi, että niistä saa enemmän rahaa, kun niissä on enemmän kultaa?

Link to comment
Share on other sites

Vastailenpas jotakin :)

 

Tämän sivuston mukaan alle sormusta, jossa kullan osuus on 50%, ei pidetä kultasormuksena. Sivuston mukaan 9K voi tummua ja se on perusväriltään vaaleampaa.

 

Tämän sivuston  mukaan vain 18K kulta on suositeltavaa, mutta koko sivusto onkin omistettu 18K:n hehkuttamiselle. Sivuston mukaan 9/10K kulta tummentuu, muuttuu mustaksi/vihreäksi ja värjää ihoa ja vaatteita. "Jos 9K kulta olisi niin hienoa, niin miksei kaikilla ole sitä?"

Sama sivusto väittää myös 14K:n tummuvan ja olevan haurasta. (22K on taasen jo liian pehmeää)

 

Tässä keskustelussa  ja  tässä  (samalla saitilla) morsiamet kertovat omista 9K sormuksistaan, äkkivilkaisulla kukaan ei valita ihon värjääntymisestä. Joku on maininnut, että 9K sormuksen kokoa on vaikea muuttaa, mutta toiset kumonneet sen. Ilmeisesti tuo seos on tyypillinen Briteissä(?)

Link to comment
Share on other sites

En usko, että 375 kullasta saa helpommin allergiaa, seosmetalleina on käytetään tuossakin pitoisuudessa hopeaa ja kuparia. Kuparin ja hopean suhteesta riippuen 375 on haaleankeltainen tai hieman vihertävä. Koon muutokset pitäisi kyllä onnistua.

En usko, että 750/585 tyrkytetään rahanhimossa. Nuo pitoisuudet ovat vakiintuneet Suomessa, eikä kysyntää 375:lle juurikaan ole. Itse en myöskään lähtisi oma-aloitteisesti ehdottamaan asiakkaalle alempaa kullan pitoisuutta.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Suomessa kultakaupoissa käytetyin on 14K kullasta tehdyt korut. Jotain tuontikoruja saattaa löytyä 10K, mutta vähän. 10K kultaa on ihan samalla lailla kultaa kun 14K ja 18K, mutta puhdasta kultaa on vaan vähemmän eli arvo on pienempi. Eikä noihin koruihin niin halpaa metallia sekoitella että saisit allergia-oireet. Tietty, jos oot hopealle tai kullalle alleriginen niin sitten... 

 

Mä oon itse harrastaja ja olen ostanut ja myynyt korua ympäriinsä. Suosituimpia koruja on kahdessa rivissä oleva timanttisormus morsiamelle. Siinä taas kiven kanssa pitäisi olla tarkka :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hei!

 

Vastailenpa minäkin tietämykseni mukaan. 9 karaatin kultaa käytetään tosiaan ulkomailla melko yleisesti edullisimman hintaluokan sormuksissa varsinkin kun kullan hinta tuntuu vain jatkavan nousuaan. Suomessakin tämä on alin leimattava pitoisuus, mutta suomalaiset kultasepät eivät ole (ainakaan vielä) ottaneet tätä seosta juurikaan käyttöön. Kysymys on pitkälti juurikin periaatteesta, sillä kun koru sisältää lähes kaksi kolmasosaa muuta metallia kuin kultaa, niin voiko sitä silloin tosiaan kutsua kultakoruksi. Ei myöskään tunnu mielekkäältä istuttaa arvokkaita jalokiviä niinkin epäjaloon metalliin.

 

Vielä 8 karaatin seokset hapettuvat (eli tummuvat, muuttavat väriään ilmassa olevan rikin vuoksi) melko helposti, mutta 9 karaatin seos kestää ilman hapettavaa vaikutusta jo huomattavasti paremmin. 9 karaatin kultaseoksen väri poikkeaa yleisesti totutusta kullankeltaisesta jonkin verran, mutta muilta käyttöominaisuuksiltaan ei 9 karaatin sormus juuri eroa esimerkiksi 14 karaatin sormuksesta. 

 

Kaisa

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

It`s all about money.

9ct is cheaper so you can buy more..but it looks the same to most people.

 

Same with diamonds...2 stones can look the same but be a big difference in price.

 

Just having excellent materials does not make good jewellery..there is alot of expensive rubbish out there.

Workmanship is what makes quality.

 

 

Chris

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...