Jump to content
Naimisiin.info

Avioliiton virallistaminen ulkomaalaisen kanssa, Suomessa vai ulkomailla?


Recommended Posts

Olen kihlattuni jonka kanssa olen seurustellut kohta 2 vuotta menossa naimisiin ja kysyn että kuinka virallinen avioitumisprosessi etenee

A: Jos virallistamme tulevan avioliittomme Suomessa

B: Jos virallistamme tulevan avioliittomme hänen kotimaassaan/ulkomailla

 

- Kihlattuni on EU:n ulkopuolelta ja voi oleskella passillaan EU-alueella tai Suomessa 90 päivää

- En aio tarkentaa tulevan vaimoni kotimaata häirinnän välttämiseksi

- Olen opiskelija, mutta voin täyttää toimeentulovaatimuksen (onko se 1700 nettona?) lainalla sukulaiselta tai työllä

 

Koskien B vaihtoehtoa: Jos virallistan avioliiton kihlattuni kanssa hänen maassaan ja sitten Suomessa haen hänelle oleskelulupaa täytyykö 1700 euron nettotulo täyttyä ja kuinka se pitää todentaa? Pitääkö ´1700 euroa miinus opintotuki per kuukausi raha` olla tilillä vuodeksi? Viideksi vuodeksi? Vai miksi aikaa? Ja jos toimeentulon osoittaa opintotuella ja työllä tuleeko työn olla vakituistettu?

 

Koskien A vaihtoehtoa: Riittääkö että hän tulee passilla Suomeen ja virallistamme avioliiton ennen oleskelupahakemusta ja aviojuhlia (käytännön syistä) vieden virastoon Suomessa hänen esteettömyys todistuksen, syntymätodistuksen ja virkatodistuksen Suomeksi käännettynä (Suomen edustajan hyväksymä kääntäjä). Ja kun se on hyväksytty teemme oleskelulupa hakemuksen hänelle.

 

 

 

Onko migri tai muu järjestö halukas avaamaan sääntöjä ja prosessia puhelimitse tai jos käyn heidän toimistollaan? Voi myös ehdottaa lakitoimistoa tai muuta vastaavaa joka voisi säästää pähkäilyä ja auttaa asioiden sujuvuudessa.

 

 

 

 

 

Muokattu: , käyttäjä: Henrik767
pieni lisäys
Link to comment
Share on other sites

Mulle tällainen tilanne on ollut hyvin ajankohtainen, koska menin muutama kuukausi sitten naimisiin ulkomailla mieheni kanssa. Koetan vastata kysymyksiisi sen mukaan, mitä tiedän omasta kokemuksestani :)

Vaihtoehto A: Tässä tapauksessa teidät siis vihittäisiin maistraatissa, ja maistraatin sivuilta löytyy joitakin ohjeita. Ensiksi kihlattusi pitäisi tulla Suomeen (ilmeisesti turistiviisumilla), ja turistiviisumia varten hänellä pitää olla tarpeeksi rahaa oleskelun ajaksi, tai sitten sinun täytyy osoittaa, että pystyt huolehtimaan hänen menoistaan. Kun mieheni haki turistiviisumia Suomeen, emme löytäneet tietoa siitä, mikä on tuo tarpeellinen rahamäärä. Mieheni hakemus hylättiin kahdesti, joten tämä tie ei ole ehkä se helpoin. Jos kihlattusi pääsee Suomeen, voitte mennä naimisiin maistraatissa. Kihlattusi tarvitsee tosiaan siviilisäätytodistuksen kotimaastaan, siihen apostille-todistuksen tai jos maa ei kuulu Haagin sopimuksen piiriin, todistus pitää laillistaa ulkoministeriössä. Muita asiakirjoja ei mielestäni tarvita, mutta kannattaa varmistaa. Siviilisäätytodistus kelpaa ainakin Tampereen maistraatissa, vaikka se olisi englanniksi, mutta tämä kannattaa toki tarkastaa omasta maistraatista. Vihkimisen ja avioliiton rekisteröimisen jälkeen voitte sitten hakea oleskelulupaa. Oleskelulupa perhesiteen perusteella (mikä siis olisi avioparin kohdalla kyseessä) ei edellytä mitään tiettyjä tuloja kummaltakaan teiltä - tämä siis koskee myös vaihtoehto B:tä. Jos ehditte jättää oleskelulupahakumuksen ennen, kuin viisumi umpeutuu, voi kihlattusi jäädä Suomeen odottamaan päätöstä.

Vaihtoehto B: Kuten edellä mainitsin, Suomen kansalaisen ei tarvitse täyttää mitään toimeentuloehtoja, jos haluaa saada ulkomaisen puolisonsa Suomeen. Koska turistiviisumin saaminen Suomeen ei ole mikään läpihuutojuttu, voi avioliiton vihkiminen kihlattusi kotimaassa olla helpompaa. Vihkimistä varten tarvitsisit kyseisen maan vaatimat todistukset (esim. englanninkielinen esteettömyystodistus maistraatista, proof of address tms.). Vihkimisen jälkeen avioliitto pitää ensin rekisteröidä Suomessa, ennen kuin voitte hakea oleskelulupaa. Toisin sanoen sinun pitää toimittaa maistraattiin joko suomeksi tai ruotsiksi käännetty avioliittotodistus (jotkut maistraatit hyväksyvät myös englanninkielisen todistuksen), joka on laillistettu. Vasta sitten, kun avioliitto on rekisteröity, kihlattusi voi hakea oleskelulupaa. Hän siis hakee sitä ulkomailta, etkä sinä. Sinun pitäisi toki liittää hakemukseen selvityslomake, mutta muuten luvan hakija olisi vaimosi. Kun oleskelulupaa hakee ulkomailta käsin, hakija ei valitettavasti voi tulla Suomeen odottamaan päätöstä.

Tässä oli nyt joitakin vinkkejä, toivottavasti auttaa edes vähän :) Maistraatissa ollaan ainakin minun tapauksessani oltu avuliaita näiden asioiden suhteen. Migriin taas on todella vaikea saada yhteyttä puhelimitse, mutta jos asuinpaikkakunnallasi on Migrin sivutoimisto, sieltä voi saada apua.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...