Jump to content
Naimisiin.info

Suomi-Kanada, lupa-asioita (taas)


Guest Catt(Guest)

Recommended Posts

Guest Dark_Path

Heippa. Oma mielikuvani Kanadaan muuttamisesta miehen perässä on katkeranoloinen. Tässä sekava tarinani. Alimmaisena on boldattuna pari vinkkiä yleisistä papereista, joita Suomesta kannattaa hankkia, ei tartte lukea koko valituslitaniaa.

Meillä alunperin mieheni asui Kanadassa tavatessani hänet, ja seurusteltiin pari vuotta etänä, käyden välillä Suomessa, välillä Kanadassa, ja välillä anoppilassa USAssa. Olisin muuttanut hänen luokseen Vancouveriin, mutta Kanadan viranomaiset eivät ole kovinkaan yhteistyöhaluisia maahanmuuttoasioissa.

Minun kihlasormukseni tehneen kultasepän poika on mieheni vanha kollega ja kaveri, ja tämä on Kanadalainen. Hänen vaimonsa on Koreasta, ja vaikka heidän suhteensa on aito, on korealaisen vaimon vietettävä 6kk vuodesta Koreassa, kun 6kk on maksimiaika, mitä hän saa vierailla maassa aviomiehensä luona. Kuulemma todella ahdistavaa, kun tietää, että toinen ei saa jäädä, vaikka ovat pari.

Ja kun Kanadan viranomaisilta kysytään, he haluavat, että avopari tosiaan asuu sen 12kk saman katon alla samassa taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa, tai heillä on yhteinen lapsi. Tuo tuttavapariskunta on ollut nyt yli 2 vuotta naimisissa, ja valtio vitkuttelee vieläkin pysyvän oleskeluluvan antamisessa. Me yritettiin viettää se vuosi yhdessä, mutta ei saatu lopulta aikaiseksi, kun molemmilla oli työt ja minulla vielä opiskelut siinä sivussa silloin.

Tuon takia meillä on paljon tuttuja USA-Kanada -pareja, jotka asuvat rajan eteläpuolella. Heillä ei vaan ollut kärsivällisyyttä käydä läpi prosessia, kun samassa ajassa kun Kanada ottaa asiat käsittelyyn, saa moni ulkomaalainen siippa USAn puolella jo pysyvän oleskeluluvan. Ja hakemuksen jättämisen jälkeen ei tarvitse poistua maasta odottamaan tuomiota, jos on naimisissa.

Mieheni on Yhdysvaltain kansalainen, joka oli asunut Kanadassa viime vuoden puolella jo yli 3 vuotta työviisumilla, ja viihtyi hyvin, harkitsi kansalaisuuden hakemista, kun minimiaika täyttyy, mutta kun minun saamisestani sinne pysyvästi ja laillisesti ei tullut mitään, mieheni kävi Seattlessa työhaastattelussa, sai työpaikan, irtisanoutui, ja muutti Kanadasta takaisin omalle puolelleen rajaa. Sitten meillä meni noin 10kk saada minut takaisin pysyvästi, kun haettiin viisumit ja mentiin naimisiin täällä USAn puolella. Vieläkin odotan green cardia USAan, mutta silti koemme, että on helpompaa, kun saan olla täällä miehen kanssa yhdessä.

Vancouveriin lentäessä pikkunatsit maahanmuuttoviranomaiset tekivät parikin kertaa hirmuiset ristikuulustelut, ja yrittivät saada minut pelottelemalla tunnustamaan, että pyritään vaan miehen kanssa viettämään se 12kk yhdessä, että voitaisiin olla avopari lain mukaan, eli yrittivät pelotella sanomaan jotain, joka oikeuttaisi käännytykseen rajalla. Eivät tykänneet, että passissani oli vain USA/Kanada-leimoja, eikä koskaan leimaa paluusta Eurooppaan, joten olettivat, että olen laittomasti koko mantereella. Tyly täti sanoi, ettei heillä ole velvoitetta päästää maahan 6kk ajaksi, tai edes kuukaudeksi, jos heitä ei huvita.

Ne kanssa syynäsivät tosi tarkkaan joka pennin, jota oli mukana, ja kävivät luottokortteja yms yms läpi vähän turhankin tarkkaan, kun niillä on ne viitteelliset "rahaa per vuorokausi" vierailulle tarkoitettuna. Ei auttanut mahdottomasti asiaa, että sanoin, etten aio oleilla hotellissa, vaan poikaystävän luona. Ekalla vierailulla päästivät tosin maahan vaan pienellä ristikuulustelulla. sad.gif

Oli virhe jättää ostamatta paluulippu, vaikka aioin palata USAn rajan yli ja lentää sieltä sitten takaisin Suomeen. Siitä sai sellaisen saarnan että korvat punottaa muistosta. :hysteric:

Yritin siinä laukkujani penkovalle ihmiselle selittää, että Schengen-alueella ei saa leimoja jos ei tajua pyytää, Pakistanilaisen näköinen rajavartijanainen ei hirveästi näyttänyt ymmärtävän, ja se palaveerasi pomonsa kanssa pitkään takahuoneessa passini kanssa, ennen kun päästivät edes kuukaudeksi maahan viime kesänä... Ne myös uhkaili, että ei ole enää asiaa kanadan puolelle, ja että eivät he suostu päästämään minua takaisin, jos enään yritän Kanadaan. sad.gif

Voin sanoa, että minulle on kerran USAn puolelle lentäessä tehty tarkempi syyni, mutta vaikka se oli hieman pelottavaa joutua odottamaan sivummalla tullivirkailijaa, joka mm. soitti miehelleni ja tarkasti tarinani (että olin palaamassa Helsinkiin viisumihaastatteluun USAn konsulaattiin 1kk sisällä jne), mutta se kohtelu ei ollut asiatonta, eikä mitenkään tullut sellainen olo, että toisen kiusaaminen toisi tyydytystä rajavartijalle, joka hoiti työnsä asiallisesti ja mahdollisimman äkkiä, että matkustaja pääsisi jatkamaan reissua. Rajavartijatäti jopa sanoi että "ensi kerralla sulla on sitten viisumi, niin pääset heti maahan ilman tämmöistä syyniä".

Me oltiin jo alustavasti täytelty papereita Kanadaa varten, joten loppujenlopuksi oli paperit kasassa USAn viisumihakemusta varten ennätysajassa.

Passissani ei ole näkyvää kieltomerkintää, joten kun saan taas ylitellä valtionrajoja laillisesti eestaas Green Cardin saatuani, käydään Vancouverissa tapaamassa kavereita, ja testataan rajalla autosta käsin, mitä Kanadassa tykätään asiasta, mutta jotenkin tuntuu siltä, että vaikka USAa syytetään vaikeaksi, ainakin täällä kunnioitetaan avioliittoa, ja tunnistetaan vastanaineiden tarve saada viettää aikaa yhdessä sen sijaan, että oltaisiin puolet vuodessa erossa sillä välin kun viranomaiset vittuilee (anteeksi ilmaisu) joka käänteessä. :skilletgirl:

Sen verran suosittelen, että Suomesta mukaan apostillella varustettuna pari laajaa virkatodistusta (Maistraatista) englanniksi, ne ovat käytännössä "virallinen syntymätodistus". Maistraatin notaari liittää asiakirjoihin mukaan Apostille-lappusen, jossa varmentavat sen aidoksi. Apostillet maksavat noin 11€ per dokumentti.

Vähintään yksi rikosrekisteriote Oikeusrekisterikeskukselta apostillella (ovat samassa talossa Maistraatin kanssa Hämeenlinnassa, joten saavat hoidettua nettilomakkeen pyynnönkin perusteella tuon), ja jos on tarve, avioliiton esteettömyystodistus itselle maistraatista sillä apostillella.

En tarvinnut Yhdysvalloissa naimisiin mennessä esteettömyystodistusta, mutta suosittelen hankkimaan sen, jos on yhtään epävarmuutta sen tarpeellisuudesta. Papereita on hirveän paljon helpompi hankkia Suomesta käsin.

Ja ihan varmuuden varoiksi, kannattaa hakea terveyskeskukselta englanniksi - jos mahdollista - omat rokotustiedot, koska niitä voi tarvita.

En sano, että vihaisin Kanadaa, en vaan tykkää sen maan rajaviranomaisista BC:n puolella (Vancouver International-kentällä) yhtään. Torontoon mennessä tai autolla rajaa yrittäessä (BC, ON) ei ikinä ollut moisia ongelmia, jonka takia suhteemme ehtikin kypsyä pitempään kuin parin USA-Suomi -parin suhde, kun jenkit ei tykkää siitä, että vierailee turhan tiuhaan. Meidän tutustumiseen auttoi, että saatiin viettää aikaa yhdessä kolmessa eri maassa kahden sijaan, ja saatiin "jatkoaikaa" ennen kun piti päättää, haluttiinko naimisiin saakka vakavasti ottaa meidän suhde.

Jaa ei oo mulla ollu tuollasia ongelmia, tosin vaan kahdesti olen Kanadassa käynyt joista eka kerta oli kolmen viikon lomareissu ja toka oli sitten ammattikoulun työssäoppimisjakso. Työlupaa siltä reissulta on vielä jäljellä lokakuun 1. päivään asti. Nyt valmistuin koulusta etuajassa ja tarkoitus olisi muuttaa poikaystävän luokse. Työlupani käskee minun poistua maasta 1. lokakuuta, ja ostin menopaluulipun jossa paluu on tuo 1. lokakuuta...

Montrealin ja Toronton kautta oon aikaisemmin mennyt ja parin viikon päästä meen taas Montrealin kautta. Kummaltakin aikaisemmalta reissulta on tallessa boarding passit sekä työssäoppimispaikkani "työpaikkakutsu" (jota tarvittiin työlupaa varten) josta käy ilmi että olen ollut maassa sen 2kk jakson.

Kun luin tuon edellisen tarinan niin nyt tuli jännäpaska housuun, ei sillä etteikö se kahdella edelliselläkin kerralla ollut kun jännitin maahan saapuessa sitä tenttausta...

En tosiaan sitten tiedä, aiommeko kanukkipoikaystäväni kanssa naimisiin vai koitetaanko asua se 12kk yhdessä, 3kk siitä on jo kasassa. Muistan ku hain Toronton kentällä mamuviranomaisten toimistosta lupakirjettä vastaan työlupani, ja virkailija sanoi (niinkuin työlupani takana myöskin lukee) että jos haluan pidentää oleskeluaikaani tai siis statustani (joko työntekijänä tai vierailijana) on minun haettava 30 päivää ennen 1. lokakuuta jatkoa. Ei siis pitäisi ainakaan olla mitään ongelmaa... Vaa eihä sitä tiedä jos lennttävät minut samantien takaisin Eurooppaan. D:

Tosiaan niille viranomaisille ei kannata maahan saapuessa kertoa POIKAYSTÄVÄSTÄ tai SEURUSTELUKUMPPANISTA mitään. Ei yhtään mitään. Niille on valehdeltava, vääristettävä totuutta. Aina olen sanonut vain kavereiksi. Ekalla reissulla kerroin tapaavani nettikaverin jolloin virkailija kysyi että kuinka kauan oon tuntenu sen ja kerroin että 3-4 vuotta. Päästi minut maahan kuitenkin. : O Tämä tapahtui Montrealissa. Tokalla reissulla syynä oli opiskelu/koulu/työharjoittelu. Silloinkin kysyivät että missä aion asua, sanoin että kavereilla joiden luona kävin aikaisemmalla reissulla.

Tällä kolmannella kerralla sanon syyksi että on ikävä kavereita ja halusin tulla viettämään niiden kanssa aikaa. Työluvan suhteen sanon että teen töitä jos huvittaa, mutta etukäteen en ole minkään firman kanssa sopinut mitään... Onhan minulla sentään laillinen työlupa, johon virkailija viimeksi Torontossa sanoi että SAAN TULLA KOULUN JÄLKEEN TAKAISIN JA TEHDÄ TÖITÄ KUNHAN POISTUN 1 LOKAKUUTA TAI HAEN JATKOAIKAA.

Apua... D: Kauhia stoori, oli avauduttava.

Niin siis työluvassa luki "by 1st october" eli siihen mennessä, onkohan tuo 1. lokakuuta paluu sitte päivän liian myöhään... Toivottavasti ei osu natsimainen virkailija kohdalle. *koputtaa puuta*

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hei ja kiitos vastauksesta!

Jep, tarkistin ettei Kanada kuulu Haagin sopimukseen, jtn oletan, että joudun ulkoministeriön kautta

hyväksyttämään paperit jotka saan englanninkielisenä maistraatista? Onko kukaan toiminut ulkomin. kautta?

Mulla sama kysymys. Tarvitseeko Kanadaan tuon ulkoministeriön hyväksytyksen? Hankin maistraatista apostillet, koska he sanoivat että "onneksi Kanada on ratifioinut Haagin sopimuksen". Mutta kotiin tultua luin netistä, ettei näin ole. Yksi tuttuni meni Kanadassa naimisiin eikä tarvinnut koko esteettömyystodistusta. Tämä on kovin sekavaa..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei, Olen tullut Kanadaan noin 5kk sitten, tana aikana olemme menneet naimisiin mieheni kanssa, jolla on kanadan kansalaisuus. Haimme jatko aikaa nyt visitor statukselle, koska emme ehtineet tekemaan oleskelu-lupa papereita valmiiksi. Itse ostin meno- paluu liput, paluulipun kahden viikon paahan tulosta,eika nain rajalla ollut mitaan ongelmaa tulla maahan, vaikka minulle oli kerrottu erilaisia kauhutarinoita. Talla hetkella olemme saamassa valmiiksi papereiden rustaamisen pysyvasta oleskelu-luvasta, jossa mieheni on minun sponsori.

Emme tarvinneet Suomen paasta mitaan esteettymyys todistuksia ennen naimisiin menoa. Ja minulle sanoi Suomessa maistraatti, etta ei apostillet, kun on Kanadasta kyse.

Aika huonosti, on myos olemassa tietoa siita, etta oleskelu- lupaa voi hakea myos oleskellessa Kanadassa. Mieheni kanssa me halutaan olla koko ajan yhdessa, joten tulin Kanadaan ja nyt taalta kasin haetaan oleskelu- lupaa. Kaikkein tarkeita koko ajan olla rehellinen viranomaisille ja pitaa asiat aina samoina, ettei kertoille eri asioita.

Huomiotavaa on myos, etta Suomesta etukateen hankitut paperit, voivat menettaa "tehokkuuden", silla esimerkiksi rikosrekisteriote ei saa olla kovinkaan vanha, paivamaarat pitaa olla "tuore". Itse olen kirjoittanut aidille kattavan valtakirjan ja tilaillut papereitani aidin osoitteeseen Suomeen ja aitini, on sitten kaynyt maistraatin ja poliisi rekisteri papereihin laittamassa eka ulkoministeriossa( Katajanokalla) leimat ja sitten Kanadan suurlahetyksessa ( Espalla) leimat. En tosin ollut varman tarviiko rikosrekisteriin leimoja, mutta laitatin varmuuden vuoksi....

Mutta on tama kaiken kaikkiaan hermoja raastava prosessi. Olen kanssa kuullut, etta lupa prosessi on tarkka ja haastava ja monessa asiassa pitaa olla pienta nippeli tietoa, etta kaikki menee, niin kuin viranomainen haluaa. Valilla olen kuoleman tylsistynyt taalla, kun en saa tehda toita, mutta kylla tama paperi ruljanssi ihan tyoksi kay.

Aika sekavaa selostusta, mutta toivottavasti on jotain apua.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 year later...

Hetkeen ei ole tähän ketjuun kirjoiteltu mitään, mutta jospa täällä foorumilla silti olisi Suomi-Kanada pareja vielä?

 

Olemme menossa kanadalaisen poikaystäväni kanssa naimisiin Suomessa ensi kesänä, ja tätä keskustelua luettuani minua alkoi hieman jännittään nuo oleskelulupa-asiat. Meidän olisi tarkoitus aluksi asettua asumaan Suomeen, mutta onko tämä sittenkään niin helppo homma kuin olin aluksi ajatellut, että mies vain muuttaa luokseni häiden jälkeen ja sitten pistetään oleskelulupapaperit vetämään? Suomessa olisi tarkoitus asustaa ainakin vuosi ellei sitten jopa kauemminkin, mutta lopulta muutaman vuoden kuluttua suuntana olisi sitten molemmilla Kanada. Meidän kannattaa varmaan toimittaa heti häiden jälkeen kaikki viralliset paperit avioliitostamme myös Kanadaan, että saamme tiedon avioliitosta myös sinne. Voiko oleskelulupaa hakea Kanadasta jo hyvissä ajoin ennen mahdollista muuttoa (esim vuosia ennen muuttoa)?

 

Joskus sitä miettii, miten paljon helpommalla olisi päässyt näissä asioissa suomalaisen miehen kanssa, mutta eipä sitä voi sydämen valinnalle mitään :tender:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

^ Me haimme oleskelulupaa Suomeen juurikin häiden jälkeen. Siinä meni muistaakseni joku 3-4kk, muutama lomake piti täyttää. 

Kanadaan päin omalla COPR-paprullani (Confirmation of Permanent Residence) oli päivämäärä, johon mennessä piti muuttaa/aktivoida status. Muistaakseni päivämäärä määräytyi minulla sen mukaan, milloin medical-tutkimus umpeutui (se on tietääkseni vuoden voimassa). Ymmärtääkseni PR-hakemuksen käsittelyajat ovat kasvaneet, mutta CIC:n sivuilta löytyy siitä paremmin tietoa. Koko prosessi kesti meidän osalta n. 5kk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...