Sign in to follow this  
Followers 0
Vertti

Kreikkalaiset häätavat

8 posts in this topic

Heti alkuun "tuplasorittelut":

en keksinyt tälle aiheelle parempaakaan voorumia, enkä ainakaan äkkiseltään löytänyt tällaisesta aiheesta aikaisempaa ketjua, joten oikaiskaa minua jos on aihetta.  

Ollaan miehen kanssa saatu kutsu kreikkalais-brittiläisiin häihin, jotka kuitenkin ovat Kreikassa, joten tavat ovat varmaankin suurelta osin kreikkalaisia. Onko kellään kokemusta ja/tai tietämystä kreikkalaisista häätavoista? Kyselen tietysti hääparilta itseltäänkin aiheesta, mutta ovat niin kiireisiä, etteivät varmaankaan kovin syvällisesti ehdi meitä valistamaan. Olisi kiva tietää edes jotain etukäteen, ettei sitten tule mokattua ihan täydellisesti. Myös linkkivinkit ovat tervetulleita!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei vaan!

En henkilökohtaisesti tiedä paljoakaan kreikkalaisista häätavoista, mutta neuvoisin ottamaan yhteyttä Suomi-Kreikka yhdistysten liittoon: http://www.mikrokamari.fi/skyl.html

Meidän oli nimittäin alunperin tarkoitus järjestää häämme Kreikassa, koska olemme "Kreikka-faneja", ja tuon liiton kautta saimme vuosi sitten paljon vinkkejä.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole koskaan ollut häissä kreikassa, mutta ortodoksina osaan kertoa oman uskontomme tavoista. Siis sillä edellytyksellä, että häät noudattavat ortodoksista kaavaa.

Ensinnäkin, ortodoksihäissä voi ottaa rennosti. Tunnelma on jotain ihan muuta kuin tätä luterilaisten ahdistavaa hiljaa penkissä istumista. Älä jännitä, vaikka tavat on vieraita: seuraat vaan, miten muut toimii.

Käytännön vinkkinä sellainen, että kirkkoon ei saa mennä hartiat paljaana. Sama koskee polvia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ortodoksihäissä olenkin kertaalleen ollut Suomessa, ja seremonia kirkossa on sitä kautta jollain tavalla tuttu. Aion toki luottaa siihen, että paikalliset ymmärtää "tyhmiä ulkomaalaisia", ja varsinkin siihen ettei me olla ainoita sellaisia... Britanniastakin kun on tulossa liuta vieraita. Mutta silti olisi mielenkiintoista tietää jotain etukäteen. Kiitos Orkidealle vinkistä, kyselenpä tuolta Suomi-Kreikka-yhdistyksistäkin. Lisää tietämystään ja kokemuksiaan saa toki kirjoitella tännekin!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porukat oli just kaksissa meidän perhetuttujen häissä Kreikassa, ja eilen näin kuvia ja kuulin miten häät meni, vaikken itse päässytkään paikan päälle. Mitäköhän tässä tulisi nyt ensimmäisenä mieleen..

kummissakin häissä oli vieraita paljon (300 ja 500), ja vihkiminen tapahtui ulkona, koska kirkkoon ei mahtunut. Tuntuu olevan normaalia, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla joissa on pieni kirkko. Kummissakin häissä morsian saapui kirkolle sukulaistensa saattamana, soittajamiehet etunenässä soittaen.

Heti hääpaikalle tultua hääpari saattaa tanssia hääsirtoksen /-kalamatianoksen / jonkun muun tanssin, ja hääkakku voidaan leikata alkuvaiheessa. Sitten vasta jossain vaiheessa syödään (tai sitten voidaan mennä samalla järjestyksellä kuin meilläkin). Toiset niistä häistä alkoivat klo 21, ja syömään päästiin 23.30, että sillä tahdilla mennään. Jos ne on kesällä, niin yleensä ne alkaa myöhään ihan vain kuumuuden takia.

Muuten tunnelma on rento alusta alkaen. Ja varaudu siihen, että koristeet on hieman suomalaisesta mausta poikkeavia. Mä sain monta kohtausta niitä valokuvia katsellessa, kun äiti ilmoitti erään tuttavamme sieltä tulevan koristelemaan kirkon yms. meidän häihin. Mm. ilmapalloista tehdyt morsian ja sulhanen ympäröivät kakkupöytää, hupaisaa.  

Häälahjoja annetaan, häälahjalistat eivät ole kovin yleisiä. Lahjan voi viedä etukäteen tai vasta paikan päälle.

Onnittelut suoritetaan yleensä heti vihkimisen jälkeen kirkon pihalla, eli samalla tyylillä kuin täällä meillä. Onnittelumaljoja ei juoda, vaan heti onniteltuaan häävieraille annetaan bubuniera, eli häämuisto /-karkkijuttu. Noita ei ole tarkoitus syödä, vaan säästää (kotikotona niitä on liuta vitriinissä). Hääpari kiertää illan aikana joka ikisen vieraan kanssa kilistämässä lasia. Viini virtaa ja buzuki soi koko illan.  

Häissä saa muutkin kuin morsian pukeutua kokovalkoiseen, se on todella tavallinen juhlavaatteen väri. Ja siitä kukaan ei ota nokkiinsa. Kummatkin vihkimiset oli siis ulkona kirkon edessä, ja monilla oli hihattomia vaatteita (en sitten tiedä olisivatko kirkkoon sisälle laittaneet jonkun huivin  ??? ). Kalla on muuten Kreikassa ihan virallinen hääkukka!

Kysy mikä askarruttaa, mulle ei tuu just nyt muuta mieleen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole koskaan Suomessa ollut ortodoksihäissä, mutta tulipa mieleen että ainakin Kreikassa riisi heitetään hääparin päälle siinä vaiheessa, kun he lähtevät sille kierrokselle vihkipöydän ympäri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sisille kiitokset vinkeistä! Sen verran jo niistä tulevista kekkereistä tiedänkin, että iltajuhlathan niistä on tulossa. Vihkiminen oli muistaakseni klo 18. Se tapahtuu kuitenkin kirkossa, tai niin ainakin olen käsittänyt. Juhlat on sitten jossain hotellissa meren rannalla... kuulostaa mahtavalta. Niin, ja ne häät on siis lokakuussa. Ei silloin varmaan enää kauhean kuuma ole, mutta jostain olen kuullut, että häitä yleensäkin juhlitaan illalla.

Jos on tiedossa jotain, mikä on absoluuttisen huonoa käytöstä tms., niin sellaiset vinkit ottaisin mielellään vastaan.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
En ole koskaan Suomessa ollut ortodoksihäissä, mutta tulipa mieleen että ainakin Kreikassa riisi heitetään hääparin päälle siinä vaiheessa, kun he lähtevät sille kierrokselle vihkipöydän ympäri.

En ole nähnyt kuin videon Kreikkalaisista häistä, mutta niisä ei muistaakseni heitetty riisiä ollenkaan vaan karkkeja hääparin päälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0