Jump to content
Naimisiin.info

Ekologiset / eettiset sormukset


Guest Ekotyttö

Recommended Posts

Aikani etsin. Miehelle tulee käytetty sormus. Minä en löytänyt mitä halusin Suomesta käytettynä, panttilainaamoissa tms tuntui olevan sellaisia sormuksia mitä en oikein kahta kertaa vilkaissut. Lisäksi ongelma oli myös materiaali - sormuksen pitäisi olla nikkelitön, mutta ei keltakultainen. Päädyin jo itse hopeaan, mutta mies ei halunnut (hänestä loppuelämää sormessa oleva sormus ei voi olla hopeaa). Asiaa uudelleen harkittuani päädyin palladiumiin. "Timantiksi" tulee laboratorion tuote. Piti teettää. =/

Tilasin ulkomailta, kun luulin pääseväni halvemmalla. Sain tracking numberin. Sormus lähti USAsta. Parin osavaltion jälkeen se meni Saksaan, sitten Ranskaan, sitten Ruotsiin, sitten Viroon, sitten Suomeen. Ilmeisesti oli nopein reitti?!

Ongelmaksi tuli tulli. Tulli vaatii kuitin. Minulla ei ole kuittia, koska maksoin luottokortilla (eli siis kortilla, jolla tehdyillä ostoksista tulee lasku myöhemmin kotiin). Sormus oli tullissa yli viikon, kun yritin todistella sähköposteilla ja valmistajan sivuilla sitä, mitä sormus voisi maksaa. Pakettia kuulemma ei voinut avata, koska se oli eri talossa. Paketissa varmasti olisi kuitti. Nyt sormus on siirtynyt pois tullista, mutta on vielä Fedexillä. Fedex halusi tietenkin lisää rahaa siitäkin. Jostain syystä Fedex ei suostu lähettämään pakettia eteenpäin. Enkä voi sitä hakeakaan aukioloaikana työni vuoksi. Siinä meni umpeen joku aika, jota en ymmärrä. Joudun maksamaan lähettämisestä Vantaalta Helsinkiin yli 60 euroa. Alle kilon paketti siis. Luottokorttilasku ei ole vieläkään tullut, joka sinänsä ei haittaa, koska sain tullin uskomaan sähköpostejani valmistajan kanssa lopulta. Todennäköisesti lisähinta tuli myös siitä, että toivoi heidän sormuksen toiseen osoitteeseen kuin alunperin ilmoitin (luulin, että sormus olisi ollut perillä luvatussa neljässä päivässä, eikä kolmessa viikossa - ehdin muuttaa tässä välissä).

Sormusta en ole saanut vieläkään, pitäisi kai tulla maanantaina. Tosi stressaavaa.

Ei sais nauraa, mut oikeesti! :D Kaikki tuo vaiva yhden sormuksen takia!

Link to comment
Share on other sites

No älä! Kai tälle jossain vaiheessa alkaa nauramaan. Jokusen kerran olen ehtinyt katumaan tätä päätöstä ostaa sormus jostain muualta kuin lähimmän ostoskeskuksen kultakaupasta.

Tuliko sormus? Onko se odotustesi mukainen? ^_^

Link to comment
Share on other sites

Jos en ole aivan väärässä, niin kaikki Suomessa (ja aika monessa muussakin maassa) myytävät timantit ovat Kimberley Process Certification Scheme:n mukaisia. Eli Suomesta voi käsittääkseni ostaa timantteja aivan huoletta :) Jos ulkomailta tilaa niin kannattaa varmistaa että sekin maa kuuluu tämän sopimuksen piiriin. :)

"Kimberley Process:in osallistujat ratifioivat marraskuussa 2002 Kimberley Process Certification Scheme:n (KPCS), jonka tarkoitus on tyrehdyttää konfliktitimanttien kauppa. Sopimuksen allekirjoittaneet 52 maata ovat sitoutuneet muuttamaan lainsäädäntönsä siten, että raakatimanttien vienti ja tuonti on sallittua ainoastaan jäsenmaiden välillä.

Kuten havaitset, myös Suomi on EU:n jäsenenä mukana sopimuksessa. Suomella on asiassa mielenkiintoinen asema, koska olemme tällä hetkellä unionin ainoa maa, jolla on omaa raakatimanttituotantoa.

Monet merkittävät maat, kuten Yhdysvallat ovat ehtineet jo muuttaa lainsäädäntönsä sopimuksen mukaiseksi. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush allekirjoitti huhtikuussa 2003 The Clean Diamond Trade Act-lain, joka toi maailman suurimman timanttiasiakkaan sopimuksen piiriin myös käytännön tasolla."

Lähde: http://www.timantit.com/kimberley.asp

Link to comment
Share on other sites

Sanoisin edelleen sen, mitä eräässä paljastusdokumetissa kerrottiin timanttialasta, että kaivosteollisuus on niin massiivinen teollisuuden haara, että sitä on mahdotonta valvoa 100%. Varmoja timantteja on teollisuustimantit, reilun kaupan timanttien pitäisi myös olla varmoja ja haluaisin kovasti uskoa siihen, mutta mistä sen tiedät varmaksi. Kimberley Process Certification Scheme, on lähinnä säännöstö, jolla pyritään rauhoittamaan kuluttajia. Maailma on jännä paikka, kun tulee kysymykseen luonnonvarat, joilla voi tehdä rahaa hyvin paljon. Kapitalistien sydäntä ei paljoa hetkauta orjuus, lapsisotilaat tai muut vastaavat ongelmat.

Link to comment
Share on other sites

Itse ajattelin samoja aiheita, ja päädyin lopulta käytettyyn sormukseen: http://www.pantti.fi. Siellä kannattaa käydä katsomassa, sormuksia on paljon tarjolla. Kauniita ovat, ja usein sellaisia, mitä ei kultasepältä heti löydy. Toimitus hoituu tosi helposti, ja aina on palautusoikeus. Oma sormukseni oli pari kokoa liian iso, mutta paikallisella kultasepällä pienennettiin ja kaiverrettiin viidelläkympillä. Timanttisormuksen hinnaksi tuli kaikkineen 300 euroa, eli ekologisuus/eettisyys käy myös halvemmaksi :-)

P.S. sormuksen alkuperäistä eettisyyttä en tokikaan tiedä, mutta jotenkin tuntuu hyvältä, että käytetty pääsee hyvään kiertoon. Eli kun en ostanut uutta sormusta, jäi yhdet raatamiset kaivoksella raatamatta...? Myös hääpuvun päädyin teettämään kotikaupungissani ompelijalla sen takia, ettei sitäkään tehtäisi orjatyöllä jossakin kaukana, mutta toisaalta - orjatyöstähän he saavat siellä laihan elantonsa. Kyllä on maailma mullin mallin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Joo sain. Mutten todellakaan vielä luvattuna päivänä, vaan vasta 30.6. Sormus itse oli juuri sellainen kuin pitikin, paitsi koko. Piti olla 15,5mm mutta tuntuu vähän isolta. Ei se nyt sormesta putoa, mutta voisi olla hiukan pienempi.

Noi "konfliktivapaa" -tyyppiset sanat kuulostaa ihan sanahelinältä, kuluttajien rauhoittelemiselta, koska eihän ne tosiaan voi mitään taata. Ja millaisella palkalla ne sitten on töissä siellä kaivoksessa? En usko, että ongelmat koskee vain timantteja, vaan mukana on myös muut jalokivet, ylipäätänsä kaikki arvokas.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Suosittelen myös tuota Pantin vintage-myymälää.

Itse kuulin siitä toisen keskustelun kautta ja sivuille eksyessäni löysin unelmasormukseni!

Olin katsonut kyseistä sormusta jo aiemmin uutena kultasepänliikkeessä, muttei ollut toivoakaan saada sitä hinnan (yli 800e) takia, meillä kun on melko pienen budjetin häät. Vintage-sivuilta samainen löytyi puhdistettuna ja kaiverruksista hiottuna hintaan 300e. Suurentaa sormusta täytyy puoli numeroa, mutta kultasepänliikkeen sepän mukaan siinä ei ole ongelmaa. Joten unelmani toteutui! :)

Kävin ostamassa sormuksen panttimyymälästä aamulla, palvelu oli ystävällistä ja myyjä jakoi selvästi suunnattoman iloni. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Kullan louhimisella on valtavat ekologiset kustannukset  joten kierrätyskultainen sormus (joko Amerikasta tilattuna tai Suomessa teetettynä) on varmasti viisas vaihtoehto. Mielenkiintoista tietoa aiheesta löytyy Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilta: http://www.sll.fi/mita-me-teemme/tuotanto-ja-kulutus/mips/tietopankki/sormukset

 

Mieheni ei jalometalleista välitä, joten hän päätyi kierrätyspuiseen vihkisormukseen.  Olemme asuneet pari vuotta Englannissa, jossa kierrätetystä tai muutoin ympäristökestävästä puusta valmistetut vihkisormukset ovat 'ekoihmisten' keskuudessa huippumuotia. Mieheni tilasi  tämän sormuksen Scotlannista: http://www.wooden-rings.com/show_product.php?products_id=88

 

Wood Hutin toimitus oli nopea ja sormus  todella upea, paljon kauniimpi kuin kuvassa, alkoi kaduttaa etten tilannut puusormusta myös itselleni.  Kalliimpia kivellisiä puusormuksia saa täältä: http://www.ecowoodrings.co.uk (heh, tekisi mieli tilata vaikka häät meni jo)

Muokattu: , käyttäjä: cirith
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...