Jump to content
Naimisiin.info

Omaisuuden jako


Guest pampula

Recommended Posts

Miten muut ns. uusperheet tekevät tässä tilanteessa???

Eli minulla on 2 lasta ja miehelläni 3 lasta. Yhteisiä lapsia ei ole - eikä varmaankaan enää tule.

Olemme ostamassa yhteistä taloa ja menossa naimisiin keväällä -12.

Tarkoitus olisi siis, kun toinen kuolee, niin leski saa jäädä asumaan yhteiseen kotiin ja talo jäisi siis kokonaan leskelle. (se on jo vissiin laissa, että saa jäädä asumaan) mutta miten sitten lasten osuus? Pitääkö siinä tilanteessa maksaa kuolleen lapsille jotain vai miten se menee? Ja millä tavalla eroaa, jos lapset on silloin alaikäisiä?

Kertokaa ny kaikki mahdollinen tieto asiasta, kun lakimiehen kanssa puhelu oli mulle lähes hepreaa.

Kuinka moni tahtoo jakaa omaisuutensa myös puolison lapsille. Tätä lakimies minulta kyseli. Tarkoitus meillä on kuitenkin, että omaisuus menee vain omille lapsille.

Mitä siis merkitystä on avioehdolla tässä tilanteessa? Entä testamentillä? Ja paljonko suurin piirtein lakimies näistä veloittaa?

Link to comment
Share on other sites

Kun olette naimisissa, niin leskellä on tosiaan oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin (laissa taitaa olla tosin joku pykälä tyyliin "ellei leski omista toista vastaavaa asuntoa") ja lapsille ei tartte siitä maksaa mitään. Lapset saavat osansa sitten kun leski kuolee, tai jos vaikka myy talon ja muuttaa halvempaan asuntoon tms. Muusta omaisuudesta tietenkin lapset saavat osansa, jos kuollut omistaa vaikka metsää tai osakkeita tai säästöjä tai mitä tahansa muuta sen kodin lisäksi.

Noin muuten kai yleensä uusperheille suositellaan testamenttia sen varmistamiseksi, että perintö menee niinkuin halutaan. Normaalistihan lapset perivät vanhempansa, mutta sotkuja voi aina tulla ja testamentti on aika helppo tapa säästyä murheilta (tai ei kai sitä enää kuoltuaan voi murehtia omaisuudestaan, mutta ymmärrät varmaan mitä tarkoitan). En mä ainakaan sun tilanteessa haluaisi oman omaisuuteni menevän miehen lapsille vaan omilleni.

Pääpiirteissään tapahtuu näin: Toisen puolison kuollessa tehdään ositus (jos ei ole avioehtoa) eli kaikki molempien omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan kahtia. Leski pitää "oman puolikkaansa" ja toinen on sitten sen kuolleen osuus, joka menee perillisille. Jos kuitenkin leski on varakkaampi kuin se kuollut osapuoli, niin lesken ei tartte omasta omaisuudestaan maksaa perillisille.

Avioehdolla voidaan tarkasti määritellä mikä omaisuus kuuluu kummalle ja silloin toisella ei ole mitään oikeutta kuolleen omaisuuteen eikä kaikkea jaeta tasan. Leski pitää omansa ja perilliset perii kuolleen. Avioehdon jos tekee, kannattaa olla tarkka aina jotain ostettaessa, että se on virallisesti merkitty sen nimiin, joka sen omistaa/maksaa. Ettei käy esim. niin, että kesämökki on miehen nimissä yksin, vaikka vaimo osallistuu lainanlyhennykseen ja sitten vaimo ei omistakaan mökistä kiveäkään ja kaikki menee miehen perillisille.

En oo lakimies, mutta kyllä mä suosittelisin sitä testamenttia varmistamaan, että omaisuus menee sillä tavalla kuin haluatte sen menevän. Jos lakimies puhuu niin monimutkaisia, ettette ymmärrä, niin pyytäkää selvennystä tai vaihtakaa lakimiestä. Ihan varmasti löytyy semmoisiakin, jotka osaavat esittää asiansa kansantajuisesti. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...