Keskustele kirkollisesta vihkimisestä foorumilla

 

Kuulutukset

Ennen käsitteellä ‘kuulutusten hakeminen’ tarkoitettiin nykyistä avioliiton esteiden tutkimista, jotka nykyään ovat siis kaksi täysin eri asiaa. Nykyisin ‘kuuluttaminen’ tarkoittaa sitä, että vihkiparin nimet luetaan kirkossa sunnuntain jumalanpalveluksessa yhteisen esirukouksen yhteydessä. Joissakin seurakunnissa kuulutukset saatetaan julkaista myös nettisivuilla tai paikallislehdessä.

Kuuluttaminen on vapaaehtoista

Kuulutusten lukeminen ei ole pakollista ja edellyttää aina kihlaparin suostumusta. Moni tuleva vihkipari ja heidän lähipiirinsä haluavat kuitenkin käydä kirkon jumalanpalveluksessa esirukoilemassa avioliiton puolesta.

Missä ja koska kuulutuksista sovitaan?

Kuulutusten lukemisesta tai lukematta jättämisestä sekä lukemisen ajankohdasta sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Asiasta on helpointa sopia samalla kun jätetään avioliiton esteiden tutkintapyyntö, mutta sen voi tietysti tehdä myöhemminkin. Varsinkin jos vihkiparin esteiden tutkiminen on suoritettu maistraatissa, niin kirkossa kuulutuksesta täytyy erikseen sopia kotiseurakunnan kanssa. Myös kirkkoon kuuluvat, mutta siviilivihittävät parit voivat pyytää kotiseurakunnaltaan kuulutusten lukemista kirkossa.

Missä kirkossa kuulutukset luetaan?

Kuulutukset luetaan pääsääntöisesti samassa kirkossa, jonka seurakunnassa avioliiton esteettömyystutkinta on suoritettu (eli siis jomman kumman kotiseurakunnassa). Pyydettäessä voidaan kuulutukset lukea lisäksi vaikkapa vihkikirkossa , mikäli se ei ole kotiseurakunnan kirkko, sekä toisen vihittävän kotiseurakunnassa. Kaikki seurakunnat eivät kuitenkaan suostu lukemaan ulkopaikkakuntalaisten kuulutuksia, joten varmista asia etukäteen, ennen kuin olet kutsunut koko suvun kuuntelemaan kuulutuksia.

Kuuliaiset

Ennen oli tapana järjestää kuuliaisjuhlat sinä päivänä, jolloin kuulutukset luettiin kirkossa, eikä mikään estä juhlien järjestämistä nykyäänkin. Kuuliaiset voidaan pitää morsiamen kotona, jommankumman kuulutettavan tai yhteisessä asunnossa tai missä vaan. Ennen oli tapana tarjoilla esimerkiksi lasi kuohuvaa ja kahvipöydän antimia. Vieraita ei vartavasten kutsuttu, vaan he saapuivat kirkosta kuulutukset kuultuaan.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info