Keskustele kirkollisesta vihkimisestä foorumilla

 

Vihkikeskustelu papin kanssa ja kirkkoharjoitus

Vihkipapin kanssa sovitaan toimituskeskustelusta ja mahdollisesta harjoittelusta vihkipaikassa. Papin kanssa tutustutaan, keskustellaan avioliiton merkityksestä ja käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita.

Vihkikeskustelu

Vihkijälle on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja avioliiton merkitys. Vihkikaavat sisältävät vaihtoehtoisia osioita ja myös näistä päätetään keskustelun aikana. Tapaamisia on yleensä yksi, mutta aivan hyvin niitä voi olla useampiakin. Yleensä tapaaminen järjestetään seurakunnan tiloissa, mutta joskus voi pappi suostua ja ehtiä poikkeamaan vaikka kihlaparin kotona.

Tapaamisen voidaan sopia olevan hyvissä ajoin ennen vihkipäivää, viikkoja tai kuukausiakin ennen. Usein kuitenkin papin henkilöllisyys selviää melko myöhään, tai kihlaparin ja papin aikataulut eivät muuten anna mahdollisuutta tapaamiseen kovin aikaisessa vaiheessa. Tällöin tapaaminen järjestetään hyvin usein häitä edeltävällä viikolla, kirkkoharjoituksen yhteydessä.

Kirkkoharjoitus

Hyvin usein kirkkoharjoitus on yhdistetty vihkikeskusteluun. Ensin hääpari keskustelee kaksin papin kanssa ja sitten harjoitellaan, tai toisinpäin.

Kirkkoharjoitus on yleinen, mutta ei mitenkään pakollinen. Varsinkin, mikäli kyseessä on vihkiminen ilman kaasoa/bestmania alttarilla, morsiustyttöä tai sulhaspoikaa tai morsiamen luovutusta, voi harjoitus kirkossa olla tarpeeton. Asiat voidaan käydä läpi vihkikeskustelun yhteydessä. Usein sanotaan, että mikäli vihkipari osaa kävellä, polvistua/nousta seisomaan papin merkistä, niin erillistä harjoittelua ei tarvita. Kaason/bestmanin ei tarvitse kuin osata seistä.

Mahdollinen kirkkoharjoitus järjestetään mahdollisuuksien mukaan juuri siinä kirkossa, missä vihille mennään. Ajankohta on useimmiten häitä edeltävällä viikolla, joskus jopa edellisenä päivänä.

Harjoituksissa voi mukana olla hääparin lisäksi ne avustajat, joilla on jokin merkittävä ‘tehtävä’ seremoniassa. Näitä henkilöitä voivat olla vaikka kaaso, bestman, morsiustytöt/sulhaspojat ja morsiamen luovuttava henkilö. Myös mahdolliset kirkkoa ennestään tuntemattomat valokuvaaja ja videoija voivat tässä vaiheessa tulla katsomaan oikeat kuvauspaikat ja kuvakulmat. Joissakin seurakunnissa esitetään kuitenkin toiveena, että vain vihkipari tulisi mukaan harjoituksiin. Asia kannattaa varmistaa papin kanssa keskustellessa.

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info