Jump to content
Naimisiin.info

Iäkkäät kutsuvieraat


Hattara82

Recommended Posts

Vieraslistaa tehdessäni törmäsin pienoiseen ongelmaan. Haluan ehdottomasti kutsua häihini isotätini, joka on jo yli 90-vuotias ja toki hänen osallistumisensa riippuu hänen jaksamisestaan. Kutsun kuitenkin haluan laittaa, mutta siitähän se ongelma sitten tulikin. Nimittäin jos kutsun hänet, niin pitäisi kutsua joku, kenen kanssa hän voi juhliin tulla eli joko hänen pikkuveljensä tai -siskonsa. Ei siinä mitään sinällään, mukavia hekin vaikka en heidän kanssaan ole paljon tekemisissä ollutkaan. MUTTA jos kutsun yhden sisaruksen, niin pitäisi kuulema kutsua kaikki ja toki heidän lapsensa myös perheineen ja äkkiä vieraita olisi jo 15 henkeä lisää. Meille on tulossa pienet häät ja vierasmäärää joutuu pakosti karsimaan...Miten kannattaisi menetellä, ettei loukkaisi iäkkäämpiä sukulaisiaan? Pitäisikö käydä kylässä isotätillä ja jutella asiasta suoraan? Ymmärtääkö iäkkäämmät ihmiset, jotka ovat tottuneet isoihin juhliin, että ei meillä ole varaa kaikkia kestitä? En kyllä haluaisi pahoittaa kenenkään mieltä, mutta en myöskään pelkästä velvollisuudesta kutsua ketään häihini. Hyviä neuvoja otetaan vastaan!

 

Lisäksi mietin oman mummoni osallistumista. Hän on isotätini lisäksi ainoa iäkkäämpi kutsuvieras ja mietin, miten huomioida hänet hääjuhlassa? Miten te olette huolehtineet iäkkäämpien vieraiden viihtymisestä ja tarvitseeko siitä edes erikseen huolehtia vai keksinkö vaan tässä itselleni lisää stressinaihetta?

Link to comment
Share on other sites

En ota kantaa siihen, mitä iäkkäät vieraat ymmärtävät minkäkin suhteen, koska yleistää ei voi.. :) Kannattaa jutella sitten vaikka ENSIN äitisi kanssa, jos hän tuntee paremmin? Täältä löytyy paljon keskustelua aihepiiriin, jota sivusit, esim.

"Mutta tottakai teidän täytyy kutsua myös..."

Kutsuakko vai eikö kutsua...?

 

Itse otsikkoosi tulin vastaamaan :) Eli kuinka huomioida iäkkäämmät vieraat. Tässä jotain mitä mieleeni tuli:

  • siirtyminen kirkosta juhlapaikalle  -jos kävellään, jaksaako?
  • tilanteet, joissa vieraat joutuvat seisomaan (esim. onnittelujono)
  • istumapaikan valinta, eli reunaan istumaan, jotta helppo päästä paikalle ja paikalta pois (ei pöytien välissä köijäämistä). Sitten tietysti jos on kuulo- tai näköongelmia, niin mitä isompi teksti ja mitä lähempänä paria, niin sen parempi. Toisaalta taas, yleensä vanhat ihmiset valittavat, että musiikki on liian kovalla, joten ei ehkä ihan kajarin viereenkään :D
  • mahd. portaat voisi ottaa huomioon, eli onko juhlapaikalla esim. ulkoraput tai portaat tilojen välillä tai vessaan. Ja voisiko joku auttaa sitten näissä.
  • varmasti olisi mukavaa, jos joku auttaisi buffet-tarjoilun ollessa kyseessä ruuan&juomien ym. noudossa, näppäräsormisenkin on vaikea tasapainotella ruokailuvälineitä ja kasata lautaselle apetta :)  Eli jos kutsuu iäkkään/huonokoipisen seuraksi toisen samanmoisen, niin minusta olisi kivaa (itsestään selvää), että joku nuorempi sukulainen avustaa. + taksin/paluukyydin hoito (tämä ei kuitenkaan ole siis hääparin tehtävä :) )
  • tämä "moderni tekniikka" eli sähköiset lahjalistat, netissä olevat kutsuinfot jne. Tietysti on myös varttuneempaa väkeä, joka handlaa nämä, mutta suurimmalle osalle taitaa olla ihan hepreaa.
Link to comment
Share on other sites

Voisit laittaa isotädin kutsuun +seuralainen tai jotain vastaavaa, jolloin hän voisi itse valita saattajansa ja kaikille olisi selvää, miksi tämä saattaja on paikalla (ei siis siksi, että on sukua vaan auttamassa tätiä jolloin kukaan ei voi loukkaantua?).

Meidän juhlassamme vanhimmat ovat noin 85-vuotiaita, ja luotan ihan siihen, että he viihtyvät sen aikaa kun jaksavat ihan siinä missä muutkin. Tietysti kun kyseessä on omat mummuni, tiedän todennäköisesti heidän päivän ohjelmansa, menevät luultavasti jonkun lapsensa kyydillä kotiin tai veljeni (tai jonkun muun lähellä asuvan) luokse lepäämään, kun väsyvät. Täysin selväjärkisinä aikuisina varmasti tietävät itse oman jaksamisensa parhaiten, ja ehkä loukkaantuisivatkin, tai ainakin vaivaantuisivat "turhasta holhoamisesta".

Link to comment
Share on other sites

Kiitos hyvistä vinkeistä! Mummo on muuten innokas juhlija, mutta pitää kyllä ottaa hänen huono liikkumisensa huomioon. Ajateltiin laittaa hänet istumaan meidän kanssa samaan pöytään, kun siihen tulee meidän vanhemmatkin ja siten löytyy taluttajia. Muutenkin on kiva huomioida hänet kunniavieraana, kun ei muita isovanhempia ole enää elossa.

 

Äidin kanssa olen jutellut tuosta isotädin saattajasta ja hänen mielestään paskan väliä mitä kukaan on meidän vieraslistasta mieltä. Isä oli kyllä sitä mieltä, että pitää ne hänen sisaruksetkin kutsua. Vertaistukea löytyy sitten minulle tuolta Tipzillan laittamista keskusteluista   :grin: Taidan kuitenkin mennä äidin linjalla ja laittaa isotädin kutsuun tuon +avec ja sulkea korvani arvostelulta...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eikös joku isoäidin lapsista (mikäli aiotte heitä kutsua) voi toimia saattajina?

Meille on tulossa miehen äidinäiti joka on liikkumisen suhteen huonossa kunnossa, ikää ei ole kuin hieman päälle 70v. Ei olla ajateltu hänelle erikseen mitään saattajaa, vaan luulisin että miehen eno tai täti hänet saattelee. Pitänee varmaan kysyä mielipiteitä miehen vanhemmilta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...