Sign in to follow this  
Followers 0
plonti

suomi-irlanti

62 posts in this topic

onko kellaan kokemuksia irkku-suomi-haista? Vinkkeja otetaan vastaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on siis suomi-irkku häät onnellisesti takana  

Häät oli kyllä perinteisen suomalaiset irlantilaisilla mausteilla. mm. sulhasen pukeutuminen kilttiin, irkkubändi ja kirkossa ueillein pipe + muita pikku juttuja. (mm. Guinnesiä ja Baileysiä oli tarjolla ym.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös Suomi-Irkku häät, linkistä pääsee päiväkirjoihin, galleriaan ja kertomukseen (ei tosin kata vastaanottoa, kirkon vaan).

Meillä oli ihan vaan "meidän näköiset" häät, ilman mitään irkkumausteita tai toisaalta myöskään suomalaisia hörhellyksiä. Ajateltiin asia niin, että meidän häissä keskeisenä ollaan me kaksi, ihan sellaisina ihmisinä kuin mitä me ollaan, eikä meidän kotimaita tai niiden kulttuureita tarvitse sotkea siihen yhtään sen enempää kuin Suomea "koko-suomalaisissa" häissä.

Oliko Baileys avecina sitten irlantilaista? Ehkä, toisaalta meillä on melkein aina sitä kotona muutenkin. Oliko lakkakakku suomalaista? Joo kai sitten, mutta se on myös miehen suuri suosikkimarja. Syö sitä myös hillona ruisleivän päällä!  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin ollaan suomalais-irlantilainen pari! Haat on kyllakin vasta tammikuussa 2007. Yhdessa ollaan oltu jo 9 vuotta, ettei mikaan uusi juttu... Meidan haihin ei tule mitaan irlantilaista eika erityisemmin suomalaistakaan, paitsi perheet ja ystavat, joista heistakin suurin osa taitaa olla britteja kun asutaan Lontoossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me myos ollaan suomi-irkku pari. Haat tulee olemaan Suomessa heinakuussa 2007. Itse en ollut ajatellut korostaa hirvean paljon kumpaakaan maata, mutta irkkusulho tossa ilmoitti, etta haluis, etta haista tulis "suomalaisen" nakoiset. Toisaalta se ei oo ikina haihin osallistunut Suomessa. Lahinna kai tuodaan suomitunnelmaa ruoalla, koivulla koristelu :-Xssa ja perinteista haluisin pitaa Akselin ja Elinan haavalssin. Muista perinteista en oikein tieda esim. haaleikit ei hirveesti kiinnosta, morsiamen ryosto ehka jos ois hyvin jarjestetty.  

Onhan se ihan kiva tehda jotain suomalaista niin, etta naa taalta Irlannista tulevat vieraat saa kiinnostavan kokemuksen. Suomen kesa ja luonto ovat kuitenkin niin ihania, et eikohan ne riita ulkomaalaisten vieraiden vaikuttamiseen. Toivottavasti mun suvun yleisin juhlaperinne jaa kaikilta kokematta ja haista ei tuu minkaanlaisia ryyppyjuhlia. Tiedan, etta kuulostaa ilkeelta, mutta varsinkin kun vanhemmat on eronneet eika valit oo parhaat oon paattanyt pitaa kunnon puhuttelut heille ennen haita niin ettei lasia kallisteltais liian paljon. On kylla aina pistanyt miettimaan, etta miten irkut on ikina saaneet maineen kovasta juomahalustaan, koska ainakin mun kokemuksen mukaan suomalaiset, ikava kylla, vetavat pidemman korren ko. lajissa. No, jos ei muuta niin tulee ainakin se kiinnostava kokemus ei-suomalaisille vieraille jos juhlat paattyy isoon sukutaistoon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei! Jaksaisiko kukaan jo Suomi-Irlanti hääjuhlan kokenut kertoa miten meni? Mitä vieraat pitivät Suomesta jne. Me olemme myöskin suomalais-irlantilainen pariskunta ja suunnittelemme häitä kesälle 2008.

Share this post


Link to post
Share on other sites

juu, minäkin haluan tietää! Täällä kans suomi-irkku pari, häät elokuussa 07  

haluaisin myös tietää mitä papereita kat. irkkusulho tarttee päästäkseen naimisiin suomessa ja miten tämä "paperisota" sujui...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin ollaan jo ahdistuttu tulevasta paperisodasta. Tuleva sulho kun jotenkin vain kuvitteli 'kävelevänsä' kirkkoon ilman sen kummempia papereita. Jos en ole aivan väärin ymmärtänyt niin ilmeisesti kaste- ja konfirmaatiotodistus pitäisi olla ja sitten Suomen katolisen kkon kautta lupaa kysymään...Tiedän kyllä että ohjeita löytyy noista muista ketjuista. Tässä lähinnä odotellaan tuon naikkari-arvon saavuttamista että päästäisiin noihin päiväkirjoihin käsiksi...  

Share this post


Link to post
Share on other sites

joo, samat täällä. oon kovasti koittanut etsiä "muista ketjuista" tietoa, mutta ei löydy, ei. soitin maistraattiin ja siellä pelottelivat että joskus paperien kasaan haalimisessa voi kestää kuukausia (?!) mutta pitänee soittaa suurlähetystöön, kaippa he osaavat neuvoa sieltäkin. Ilmeisesti free to marry -todistuksen saa sieltä? kuulin myös, että jos alkaa suomen kat. kirkon kautta kyselemään, niin pian siellä on myös katolinen pappi vihkimässä, ja me kun haluttais meidän tuttu lut. pappi. no, kuulostellaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missäpäin Suomea ajattelitte menna naimisiin Jonna? Mä oon Tampereelta kotosin ja siellä on ainakin englanninkielinen seurakunta että sen asian kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla tuleva mies englantilainen ja sama homma, paperisota vissiin tiedossa.. mulla ainakin kovasti autto kirkkoherranvirastossa kayminen, sielta sain tukun lomakkeita taytettavaks ja silla kuulemma pitais hoitua ilman kummempia jarjestelyita..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Missäpäin Suomea ajattelitte menna naimisiin Jonna? Mä oon Tampereelta kotosin ja siellä on ainakin englanninkielinen seurakunta että sen asian kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

Joo, ei se siitä kielestä olekaan kiinni, mutta se että katolisille avioliitto on sakramentti, ja näin ollen kat. kirkko ei katso hyvällä että katolinen vihitään luterilaisin menoin, tästä syystä kuulin että katolinen pappi olisi innokkaana tulossa mukaan vihkitilaisuuteen... Me ollaan täällä kylmässä pohjolassa..brrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli siviili vihkimenen, mutta tää free to marry paperi saadaan lähetystöstä, sinne kun soittaa niin ne lähettää paperi kotiin jotka täytetään ja sitten sovitaan aika millon ne viedään sinne, koska paperit pitää allekirjoittaa lähetystössä.

Kun paperit sitten jää sinne, niin ainakin meillä meni 3 viikkoa ja sitten tulee todistus postissa.

Niin ja lähetystöön tarvitaan sellainen pitkä syntymätodistus... Se lyhyt ei kelpaa...  

Noista kirkko jutuista en sitten tiedä.

Meillä sukulaiset ainakin pitivät suomesta, tosin melkein kaikki olivat jo käyneet täällä, ei hirveästi vieraita tullut ulkomailta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi ei...mun sulhoni kyllä taitaa saada hermoromahduksen jos katolinen pappikin on mukaan pyrkimässä. Ei ole mitenkään kauheen uskonnollinen tyyppi.

Oon asunut aika kauan jo täällä Irkutsuissa enkä tunne enää noita pappeja niin hyvin( noita-pappeja, tosin tuntisinko muutenkaan) No kuitenkin ajateltiin pyytää pappi sieltä enkunkielisestä seurakunnasta jos vaikka saataisiin menot sitten molemmilla kielillä.

Ajattelimme menevämme naimisiin kesällä 2008 joten onhan tässä aikaa vielä sumplia. Tossa aiemmin  tulikin jo hyviä vinkkejä (kiitos Francesca!) Täytyykin ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon pikku hiljaa.

Sitä vielä kysyisin että koska olette muut ajatelleet pitää häät? Siis minä vuodenaikana? Me ollaan täällä kahden vaiheilla eli talvi- ja kesähäitten välillä. Toisaalta olis kiva talvella, vaikka uutena vuotena. Olis ainaskin eksotiikkaa. Mutta nyt ehkä kuitenkin ollaan kallistumassa kesähäitten puolelle kun talvihäät aiheuttaa helposti lisää kustannuksia meidän ulkomaisille vieraille jotka joutuis lentolippujen, juhlavaatteiden, majotuksen, ja kalliiden lahjojen. lisäksi ostaan vielä ylimääräisiä toppavaatteita joita eivät muuten tarvi. Mitä olette muut mieltä tästä asiasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä häät on elokuussa, ja irkkulan sukulaiset oli jo huolissaan että onko jo elokuussa lunta.... just så eli ihan tästä syystä kesähäät! Olis ollu talvisaikaan liian eksoottista.

Sulho soitti siis suurlähetystöön, ja aikoivat sieltä lähettää kaikki mahdolliset infot, jotta asiat selviäis. Hyvähän se on olla kaikki paperit valmiina jo hyvissä ajoin, ettei ainakaan paperiasioista tarttis ressata ihan häiden alla...!

Papista vielä: meillä tää tuttu pappi pitäis puolet puheesta englanniksi, ja sitten tulis englannin kielinen virsi ja raamatunluku. muuten suomeksi siis. mutta ainahan näitä voi vielä vekslata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, on se kyllä jännä miten huonosti Suomea (ja sen ilmastoa) tunnetaan ja tiedetään. Ei tietenkään ainoastaan Irlannissa vaan muuallakin.

Vaikkakin multa juuri viikko sitten kyseltiin eikö Suomi ole ihan Grönlannin vieressä vai onko Islannin???? Nää oli vielä asiakkaita joten en viitsinyt lotkauttaa mitään.

Toisaalta onhan täällä joukossa niitäkin jotka haluavat tarkkoja tietoja Mannerheimin uran vaiheista ja/tai talvisodasta

Mekin ollaan nyt kallistumassa kesähäihin vissiin. Hieman kipristää kun ois ne talvihäätkin ollut kivat mutta kai se on kesällä helpompi ja kivempi kaikille ja voi olla sitten vähän rennompi tunnelmakin.

Tämmöinen kysymys vielä Irlanti-Suomi tai miksei Englanti-Suomi pareillekin joilla on nimenomaan ollut jo kesähäät Suomessa: järjestittekö ylimääräistä ohjelmaa vielä häistä seuraavana päivänä

ja mitä mieltä vieraat olivat kesäisestä Suomesta?

Voksake kiittää ja kumartaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nää jutut myös suunnittelussa, mutta ajateltiin, että nää irkkusukulaiset vois osallistua koristeluun ja valmisteluun jo ennen häitä (tulevat muutamaa päivää ennen) ja näin ollen tutustuvat myös sukuun täällä suomessa, kaikki sukulaiset ei ole edes tavanneet toisiaan ennen...! häitä seuraavaksi päiväksi ollaan ajateltu yhteistä dinneriä, ihan vapaamuotoista sellaista mun vanhempien luona, vähän tyyliin rääppiäiset. ei sen kummempaa ohjelmaa aleta järjestämään, saavat keksiä tekemistä myös itselleen, ja näin he varmaan itsekin haluavat, pääsevät katselemaan kaupunkia jne myös omin päin.

lähetettiin std kortit viime viikolla, ja hurjalta tuntuu että suurin osa irkuista kutsutuista (eli n. 40 hlö) on tulossa!!! ainakin alustavan ilmoituksensa mukaan.. mieli voi vielä muuttua, mutta hurjalta tuntuu!  :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä hoidettiin kaikki asiat Suomen kat. kirkon kautta. Birth Certin saa synnytyssairaalasta (on annettu vanhemmille) mutta yleensä countyssä on joku toimisto josta sen saa uusiksi. Meillä tämä tuli vastaan kun miehen piti uusia passi. Long Birth Cert oli kadonnut mutta mies sai uuden soittamalla Co Westmeathin johonkin toimistoon, lähettivät sen Suomeen.

Mies sai kotiseurakunnastaan todistuksen (kastetodistus) joka toimitettiin Pyhän Henkan seurakuntaan Hgissä. Samalla mies liitettiin täkäläiseen seurakuntaan (asumme Suomessa ja asuimme täällä kun menimme naimisiin), mutta Henkan srk ilmoitti naimisiinmenosta miehen kotiseurakuntaan.

Sittemmin (elokuussa) meidän poika kastettiin miehen kotiseurakunnassa. Ajateltiin että kun mentiin naimisiin Suomessa, niin ristiäiset vietettiin sitten anopin huomassa - tasapuolisuuden vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko täällä ketään joka on mennyt/menossa naimisiin irlantilaisen kanssa Irlannissa? Kuullostaa siltä että useimmat Suomi-Irlanti häät on pidetty Suomessa... Me päätettiin pitää häät Irlannissa kun minäkin olen asunut täällä jo useamman vuoden ja tuntuis vähän vieraalta lähteä Suomeen häitä varten, eli häät vietetään meidän yhteisellä kotipaikkakunnalla (joka ei siis ole sulhasenikaan varsinainen kotipaikka). Suomesta vieraita tulossa parikymmentä ainakin näillä näkymin, asiaa auttaa Ryanairin suorat lennot eli halvalla pääsee  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidat vihittiin viime kesana suomessa. Mies on siis Irlantilainen ja emme asu Suomessa emmeka Irlannissa. Esteiden haun voi laittattaa vireille suomessa muistaakseni 3 kuukautta aiemmin. Ja se kestaa viikon. Me jatettii kaikki hieman viime tinkaan..... Sulho otti yhteutta lahimpaan Irlannin konsuliin siina helmikuun paikkeilla. Ja sielta kerrotiin hyvin mita han tarvii. Paperit joita tarvittiin esteidentutkintaa varten suomessa: Letter of freedom josta siis kavi ilmi etta han ei ole naimisissa. Taman saimme kotipaikkamme katoliselta papilta (jouduimme kaymaan 3 kertaa messussa... ). Hanella ei ollut mitaan sita vastaan etta katolinen nai luterisen. Sulho joutui allekirjoittamaan paperin jossa sanottiin etta tulevaisuudessa han tekee kaikkensa jotta tulevat lapset kastetaan katoliseen uskoon....Ainoa "ongelma" joka talla "father-ted":illa oli se etta asuttiin yhdessa (not of your business by the way....). Mutta kylla han sen kirjeen antoi ilman ongelmia. Sulholla oli myos syntymatodistus seka confirmaatiotodistus irlannista kotipaikkansa kirkosta. Jotain paperia odotettiin sielta konsulista mutten nyt muista mita. Sen takia olimme niin myohassa. Voin varmistaa taman sulhola illalla. Kaikki paperit saapuivat suomeen 8 paivaa ennen haita!!!!!

Vieraiden kokemuksista: Halusin juhannushaat mutten halunnut pilata kenenkaan juhannusta joten haita vietimme viikko jusiin jalkeen. Syy tahan oli yoton yo! Sen halusin nayttaa irlantilaisille. Bandia pidin erittain tarkeana koska en viela ole tavanut irlantilaista joka ei osaisi laulaa tai soittaa.....bandi oli hyva. Itse en pitanyt bandia loistavana mutta vieraat pitivat ja bandin soitto skaala oli erittain laaja. Ei heista kukaan pipoa ja hanskoja pakannut. Kylla kaikki tiesivat suurin piirtein mita odottaa. Noutopoyta oli kokemus. Kalojen ja kylmien lihojen jalkeen kaikki luulivat etta se oli siina. Vielakin he puhuvat 4 kattauksesta (kylmapoyta, lamminpoyta, kakku seka yopala). Ravintola missa haat pidettiin jalkeen pain kertoivat etta eivat ole yleensa yhta leppoisia haita nahneet. Jo alkuillasta ennen kuin humala hiipi vieraaksi suurin osa vieraista olivat tanssilattialla seka laulamassa ja lainailemassa bandin soittimia. Vieraat myos joivat paljon mutta kukaan ei ollut orina kunnossa vaan kaikilla oli erittain hauskaa.

Vihkimisesta he sanoivat etta oli paljon intiimimpi kuin siella on tapana. Erityisesti kun sulho kaveli kaytavaa vastaan ja kumarsi isalle (ERITTAIN syvalle kumarsi...)Oli kuulemma niin liikuttavaa katsoa. Meilla kuljetus kirkolta juhlapaikalle tapahtui bussilla johon olimme varanneet pienia viinapulloja (salmiakki ym) Tama sai erittain hyvan vastaanoton!!

Jos haluatte tietaa jotain muuta niin kirjoitelkaa. Ei tule enaa tata palstaa niin luettua!! Mutta hyvan miehen olette valinneet!!!!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vieläkin noista paperiasioista.. (olen varmaan toivoton....) tuolla toisessa ketjussa oli mainintaa siitä, että kaikki tarvittavat paperit ja todistukset olisivat maksaneet jotain 1000 euroa?! Maksoiko teillä muu, kuin tuo Free to Marry (muistaakseni lähetystöstä sanoivat että pari kymppiä)?

t. Stressi-Erkki ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei se maksanut just mitään... just joku pari kymppiä... Mutta ei mitään muuta maksua ollut miehen papereista tai mun papereista....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisin kuvitella että kalliit papereista tulee tosi kalliit silloin kun kieli ei ole englanti ja ne joutuu käännättämään valantehneellä kääntäjällä. Se hyvä puoli (monen muun lisäksi!) on irlantilaisissa miehissä että paperit tulevat automaattisesti valtakielellä!  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meidat vihittiin viime kesana suomessa. Mies on siis Irlantilainen ja emme asu Suomessa emmeka Irlannissa. Esteiden haun voi laittattaa vireille suomessa muistaakseni 3 kuukautta aiemmin. Ja se kestaa viikon. Me jatettii kaikki hieman viime tinkaan..... Sulho otti yhteutta lahimpaan Irlannin konsuliin siina helmikuun paikkeilla. Ja sieltä kerrotiin hyvin mita han tarvii. Paperit joita tarvittiin esteidentutkintaa varten suomessa: Letter of freedom josta siis kavi ilmi etta han ei ole naimisissa. Taman saimme kotipaikkamme katoliselta papilta (jouduimme kaymaan 3 kertaa messussa... ). Hanella ei ollut mitaan sita vastaan etta katolinen nai luterisen. Sulho joutui allekirjoittamaan paperin jossa sanottiin etta tulevaisuudessa han tekee kaikkensa jotta tulevat lapset kastetaan katoliseen uskoon....Ainoa "ongelma" joka talla "father-ted":illa oli se etta asuttiin yhdessa (not of your business by the way....). Mutta kylla han sen kirjeen antoi ilman ongelmia. Sulholla oli myos syntymatodistus seka confirmaatiotodistus irlannista kotipaikkansa kirkosta. Jotain paperia odotettiin sielta konsulista mutten nyt muista mita. Sen takia olimme niin myohassa. Voin varmistaa taman sulhola illalla. Kaikki paperit saapuivat suomeen 8 paivaa ennen haita!!!!!

Jos haluatte tietaa jotain muuta niin kirjoitelkaa. Ei tule enaa tata palstaa niin luettua!! Mutta hyvan miehen olette valinneet!!!!

Noihin erilaisiin katolisen kirkon antamiin todistuksiin liittyen - meillakin tuli hieman vaantoa paikallisen Father O'Shean kanssa!  Asutaan Irlannissa ja ollaan menossa naimisiin Suomessa. Letter of Freedom on hakusessa taalla ulkoministerion konsuliosastolta, mutta sitten taa kirkollinen puoli...olen viimeiset kolme nelja kuukautta pyytanyt sulhoa kaymaan tapaamassa lahiseurakunnan pappia saadakseen luterilaisen kirkon edellyttaman todistuksen hanen kirkkoon kuulumisestaan taalla. Minka jo sinansa pelkasin olevan ongelma, koska sulhasta ei ole konfirmoitu!

No, nyt kun han lopulta tapasi papin, kavi ilmi. etta todistus kirkon jasenyydesta taalla on saatavissa (konfirmoinnin puuttuminen ei ollutkaan suurin ongelma!), mutta sita varten tarvitaan jonkinlainen kirkon "poikkeuslupa" ("dispensation" tms?), ts. takalainen arkkipiispa ilmoittaa katolisen kirkon piispalle tai papille Suomessa, etta on ok, jos tama katolinen henkilo vihitaan Suomessa luterilaisin menoin. Mutta mutta. Pappi oli kuulemma ollut todella sympaattinen ja vahan puun ja kuoren valissa selittaessaan, etta em. todistuksen saaminen piispalta voi olla hankalaa, jos taalla kirkolla on syyta epailla, etta esim meidan tulevat lapset tullaankin kastamaan luterilaisiksi jne jne. Myos mun taytyy nyt kayda juttelemassa hanen kanssaan, ja odotettavissa on kuulemma juuri kysymyksia meidan lasten tulevasta uskonnosta jne. Kuulemma jos ilmoittaisin, etta ehdottomasti haluan lapset kasvatettavan luterilaiseksi, sulhanen olisi "in hot water with the church", tai ainakin sen todistuksen saamisen suhteen... Hauskaa tassa on se, etta sulhaseni itse ei ole juuri lainkaan uskonnollinen kun taas mulle olisi aika tarkeaa, etta lapset kastetaan luterilaisiksi. Nyt sitten taalla mietin parasta mahdollista tapaa esittaaa asia diplomaattisesti! Toivottavasti riittaa, jos korostan lasten isan uskonnon tarkeytta jne jne...on siina sitten sanoissa asettelemista  

Ymmarran toki heidan pointtinsa (avioliittohan on kasittaakseni katolisessa kirkossa sakramentti, niin kuin joku naissakin ketjuissa muistaakseni totesi?), mutta kun niita lapsiakaan ei toistaiseksi viela ole nakopiirissa, jos otettaisiin yksi asia kerrallaan... :) No, toivotaan parasta, pitakaa peukkuja!!

Ai niin, tuosta mahdollisesta katolisen papin lasnaolosta luterilaisessa vihkimisessa - siitakin oli takalainen pappi maininnut sulhaselle, ja joku naissa ketjuissa aiemmin puhui siita. Oliko teilla joillakin kokemusta/tietoa, olisiko katolinen pappi "vain paikalla", vai osallistuisikoko han myos toimitukseen? Se voisi varmasti olla helpointa tassa tapauksessa, pieni pulma on vain se, etta meidan haat on Savonlinnassa, minne valimatkaa kertyy hieman enemman, jos pappi tulisi esim pk-seudulta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0