Jump to content
Naimisiin.info

saamelaiset häät?


Guest winie

Recommended Posts

Satuhäissä oli jakso, jossa oli saamelaishäät. Vieraita ainakin näytti olevan paljon, monta sataa. Ja suurin osa vieraista sekä hääpari oli pukeutunut saamelaisittain. Ruokana poroa yms. Morsiamella oli puvun rinnus täynnä joitakin perinteisiä koruja ja kertoi, että häiden jälkeen vaihtaa oman alueen pukunsa miehensä alueen pukuun (muistaakeni Enontekiön puku Inarin pukuun tms.).

Mielestäni tuosta jaksosta ei kuitenkaan tullut sellaista kuvaa, että mitenkään kovin erilaiset häät olisivat olleet. Puitteet tietty toisenlaiset, mutta hääleikkejä oli sekä hääkakku.

En siis itse omaa mitään kokemusta saamelaishäistä, mutta tuon Satuhäät-jakson katsoin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

En tiedä onko aihe enää ajankohtainen, mutta vastaan nyt kuitenkin.

Ohjelman suhteen saamelaiset häät eivät eroa mitenkään suomalaisista häistä. Voi siis olla leikkejä, tanssia, morsiamenryöstöä ja mitä nyt vain suomalaisissakin häissä on.

Saamelaiset tosin ovat kovia juopottelemaan, mutta toki siis riippuu paljon ihan ihmisistä. :)

Saamelaisille suku on todella tärkeää, ja siksi saamelaiset häät ovat usein todella suuria (jopa 400 vierasta, yleensä kuitenkin ainakin sen 150), varsinkin jos molemmat puolisot ovat saamelaisia. Tämä tosiaan sen suvun tärkeydestä, eli käytännössä jokainen sukulainen kutsutaan, ja siihen lisäksi vielä sitten kaikki mahdolliset ystävät ja suurimmissa ne "hyvän päivän tututkin". Tosin, minä olen saamelainen ja meidän häissä tulee olemaan 40 vierasta, eli mikään pakon sanelema juttu tuo ei ole. Ja tässäkin on eroja: perinteisesti Norjan saamelaiset ja enontekiöläiset koreilevat paljon sekä puvuillaan että juhlalla, ja heidän häänsä ovat sitten noita 400:n vieraan suurhäitä.

Kuten jo aiemminkin todettiin, niin saamelaiset pukeutuvat häissään kansallispukuihin. Jos puoliso ei ole saamelainen, hän voi silti pukeutua pukuun, jos saamelaisen puolison suvulle asia on ok. Tässä on siis eri käytäntöjä sukujen välillä: toiset hyväksyvät aviopuolisoiden puvun käytön ja toiset eivät.

Häitä varten teetetään usein uudet puvut, ja joo, niitä "joitakin paikallisia koruja" eli siis riskuja on morsiamella usein rinnuksissaan ihan reippaasti. Tässäkin on kuitenkin eroja eri saamelaisten välillä, eli esimerkiksi Norjan saamelaisilla ja enontekiöläisillä on huomattavasti enemmän riskuja kuin esimerkiksi inarilaisilla.

Riippuen vihkipaikasta ja seurakunnasta myös vihkiminen voidaan toimittaa saameksi. Ainakin Utsjoen ja Inarin seurakunnissa on pappeja, jotka voivat toimittaa vihkimisen pohjoissaameksi, inarinsaamenkielisistä en ainakaan ole kuullut, enkä koltansaamenkielisistä myöskään.

Vieraista kaikki kynnelle kykenevät pukeutuvat sitten myös kansallispukuihin.

Ja ihan yleisneuvona kaikille täällä oleville:

saamelaiset eivät ole yksi yhtenäinen kulttuuri, vaan Suomessakin on kolme eri saamelaiskulttuuria joilla kaikilla on täysin oma, itsenäinen kieli, ja Suomessa on käytössä viittä (tai no kuutta jos laskee Karasjoen mallin) erilaista kansallispukumallia. Toki ollaan kaikki "saamelaisia", mutta ehkä ymmärsitte pointin. :)

Niin ja sitten vielä meidän häistä: minulla on tuo kansallispuku mutta mies ei siihen halua pukeutua, vaikka minun suvulleni asia olisikin täysin ok. Ohjelmaa ei juuri ole ja vieraita tosiaan se 40 joista vain alle puolet on saamelaisia eli pukeutuvat kansallispukuun, eli erittäin yksilöllisiä ovat myös "saamelaishäät". :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Osaako kukaan neuvoa, miten etelästä tulevan vieraan tulisi pukeutua saamelaishäihin, jotta ei liikaa erottuisi joukosta? Tarkoitus ei ole mitenkään matkia saamelaisten pukeutumista, mutta jotenkin tuntuu, että kotelopukulinjalla tuntee todellakin olevansa se etelän turisti.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Kirste-Maret Paadar

Vanha aihe kylläkin, mutta outoa että aiheeseen kommentoi ihmiset jotka eivät tiedä saamalaisista häistä mitään. Ne eivät todellakaan ole kuten "suomalaisetkin häät", vaan niihin kuuluu mm. hääkulkue ja paljon muuta:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vanha aihe kylläkin, mutta outoa että aiheeseen kommentoi ihmiset jotka eivät tiedä saamalaisista häistä mitään. Ne eivät todellakaan ole kuten "suomalaisetkin häät", vaan niihin kuuluu mm. hääkulkue ja paljon muuta:

Ihan normaalit häät oli ainakin ne saamelaishäät, joissa itse kävin vieraana.

Jokainen kertoo täällä kommentteja ihan oman kokemuksensa mukaan. Teitä saamelaisiakin kun on erilaisia, eikö?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...