Jump to content
Naimisiin.info

matkustaminen EU:n sisällä


Guest Vieras_leena_*

Recommended Posts

Guest Vieras_leena_*

Hei kaikki!

Olen itse Suomen kansalainen ja aviomieheni tulee EU:n ulkopuolelta, mutta hänelle on myönnetty tänne oleskelulupa perhesiteen perusteella. Jos haluamme matkustaa toiseen EU-maahan lomalle saako hän matkustaa Suomen luvalla vai onko erikseen haettava viisumia? Entä saako hän matkustaa ilman minua vai onko puolison oltava mukana? Olemme myös harkinneet muuttavamme muutaman vuoden kuluttua toiseen EU-maahan (tod.näk. Irlantiin). Olen käsittänyt että EU-kansalaisen puolisona hänen olisi helppo saada oleskelu- ja työlupa sinne, onko näin? Kiitos jos joku osaa auttaa!

Link to comment
Share on other sites

En suosittele valttamatta Irlantia. Lain mukaan EU-1 on pakko antaa 6 kk:ssa, mutta miehelleni (niinkin rapakon takaa kuin USAsta) kesti siina 14 kk. Vain sen takia etta Irlanti VOI.

Hieman historiaa Irlannin EU-1 asenteesta (eli mita tarvitsisitte tanne tullessa) http://cartaverde.livejournal.com/tag/eu1

Amerikkalaisen miehen tyoluvan saaminen vei 14 kk, ja britti+usa pari sai negatiivisen paatoksen oleskelulupaan irlannissa kun eivat olleet asuneet yhdessa toisessa EU maassa ennen tanne muuttoa!

Mutta, toivon etta matkailun suhteen ei ole maasta josta olevalla olisi vaikea saada viisumia EU-maihin :)

Link to comment
Share on other sites

Suurin osa EU-maista kuuluu ns. Schengenin sopimukseen. Tällä alueella ei ole valtioiden välisiä rajatarkastuksia. Kukaan ei siis tule kyselemään mieheltäsi viisumia, olittepa sitten yksin tai kaksin (mutta lentoyhtiö kyllä vaatii passin, jos lennätte). (Kannattaa kuitenkin muistaa, että Iso-Britannia ja Irlanti eivät kuulu Schengeniin.)

Tämä siis käytännössä. Teoriassa miehesi oleskelulupa Suomessa ei vaikuta muihin maihin, vaan he voivat yhä vaatia viisumia, jos vaativat sitä yleensäkin miehesi kotimaasta tulevilta.

EU-alueella on voimassa myös ns. työntekijöiden vapaa liikkuvuus: Sinulla on oikeus työskennellä valitsemassasi jäsenvaltioissa. Lisäksi sinulla on oikeus ottaa perheesi mukaan. Valtio voi kieltäytyä ottamasta teitä alueelleen lähinnä vain jos olette terroristeja tai jotain siihen verrattavaa (hieman liioitellen) (tai tietyin kansanterveydellisin syin).

Jos sen sijaan sinä EU-kansalaisena et ole töissä vaan esimerkisi äitiyslomalla tai opiskelet, on oikeus muuttaa toiseen jäsenvaltioon huomattavasti rajoitetumpi. Mutta jos onnistut saamaan näillä edellytyksillä luvan muuttaa toiseen Euroopan unionin valtioon, saat myös tuolloin ottaa muuttaessasi perheesi mukaan.

Irlannissa ja Briteissä saattaa olla voimassa jotain poikkeussääntelyä, koska näihin maihin olisi muuten tulossa hurja määrä maahanmuuttajia. En valitettavasti ole näistä perillä, mutta jotkut muut ilmeisesti ovat ja voivat varmasti laittaa lisätietoja. Euroopan unionin sivuilta löytyy varmasti myös hyvin tietoa. Kannattaa ihan googlata.

Link to comment
Share on other sites

Lomamatkalle Schengen-viisumilla pääsee Schengen-maihin riippumatta siitä, minkä maan viranomainen tuon paperin on myöntänyt. Britit ja Irlanti eivät kuulu näihin. Vaimon ei tarvitse matkustaa mukana eikä se olisi mahdollistakaan, koska kuljette eri passintarkastuksista läpi isoilla rajanylityspaikoilla (esim. lentokentät).

http://europa.eu/abc/travel/doc/index_fi.htm

"Jos olet saanut viisumin jostakin Schengen-sääntöjä kokonaisuudessaan soveltavasta maasta, voit automaattisesti matkustaa vapaasti muissakin Schengen-maissa. Lisäksi jonkin Schengen-maan myöntämä voimassa oleva oleskelulupa vastaa viisumia. Schengen-alueeseen kuulumattomaan maahan matkustettaessa voidaan edellyttää kansallista viisumia."

Työlupiin en uskalla sanoa mitään, mutta poliisi yleensä tietää, samoin migri ja tuota antamastani EU-linkistäkin varmasti löytyy lisää tietoa.

Link to comment
Share on other sites

Unohdan aina etta Irlanti ei ole Schengenia... mutta hyva tietaa nuo yllaolevat.

Migri.fi on kanssa hyva lahde.

Mutta viela, jos liikutte yhdessa, yleensa ei ole haittaa siita etta menette passikontrollit yhdessa. Niin ainakin meilla on yleensa tapana - eli jos on kontrollissa mitaan epaselvyyksia onko naimisissa vai ei, niin todiste loytyy suoraan nenan edesta. Eli sielta "all other" tai "non-eu" linjalta yhdessa pitaisi onnistua.

Link to comment
Share on other sites

^ Hyvä, kun korjasit tuosta lomamatkailusta. Pakkohan sen on ollakin siis niin, jo ihan maalaisjärjellä.

Sen verran on kuitenkin pakko takertua tohon vastaukseen, että Schengen alueella ei nimenomaan ole rajatarkarkastuksia, josta "pitäisi kulkea läpi". Lentokentätkin on siis nykyään jaoiteltu niin, että Schengen-maista tulevat lennot tulevat eri porteille kuin muualta tulevat. Joille siis edelleen ihan normaalit rajamuodollisuudet.

Mutta ei kun hauskaa lomailua alkuperäiselle, yksin tai kaksin! (Mielummin siis tietysti kaksin, vai mitä? )

Link to comment
Share on other sites

^Viittasin tuolla kommentilla lähinnä siihen, ettei sen vaimon tarvitse olla mukana. Sitä en kyllä tullut ajatelleeksi, että passintarkastusjonoissa voi valita lopun maailman jonon, vaikka onkin EU-kansalainen. Mutta Irlantiin ja Britteihin on edelleen rajatarkastukset "normaalisti" eli Schengen-maista pois lennettäessä on normaalit passintarkastukset, vaikka EU-maahan ollaankin menossa.

Muokattu: , käyttäjä: shaadi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Vieras_piu_*

Me ollaan ajateltu mennä ihan vaan Ruotsin risteilylle mutta on pari kysymystä mielessä kun tää on meidän eka yhteinen Schengen matka. :)

Eli virallisesti sanotaan näin Schengen-maista:

"Viisumi, jonka jokin näistä maista on myöntänyt, on voimassa kaikissa sopimusvaltioissa.

Henkilö, jolla on oleskelulupa jossakin sopimusvaltioista, voi oleskella vapaasti toisessa valtiossa, kuitenkin enintään 90 päivää kuuden kuukauden ajanjaoksolla."

Miehellä on Suomeen oleskelulupa perhesuhteen perusteella. Eikös tämän silloin pitäisi tarkoittaa että saa sillä ihan huoletta matkustaa pikavisitiille Tukholmaan? Matka on jo varattu ja yht'äkkiä iski paniikki ettei kai tässä nyt mitään viisumia tarvitse ruveta hakemaan. Eli olenko ymmärtänyt tän oikein? Tällaisen käsityksen sain noista teidänkin jutuista mutta haluaisin vielä tarkistaa. Ja inhoan niin sinne migriin soittelua...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...