Sign in to follow this  
Followers 0
Elenita

Virastoviidakosta selvitty

27 posts in this topic

Eli meillä on tilanne seuraava; yhdessä ollaan asuttu 4kk, nyt tulossa Espanjasta Suomeen. Miehelle, joka on nyk.espanjan kansalainen, on työtarjous tullut, mutta projektiluontoinen eikä mitenkään päin varma, meidän yhteiselo ei riitä oleskeluluvan saantiin sen perusteella - ELI MITEN NYT? 3kk saa maassa olla, tiedetään, mutta miten toimii kelan/maistraatin puolesta asiat kun mistään ei saa selkeitä vastauksia :girl_cray:

Eli miten on tuon miehen sosiaaliturvan kanssa; onko hän oikeutettu mihinkään, jos ei maistraattiinkaan pääse rekisteröitymään ilman poliisin lupaa? Ja entäpä kela?

Sekava sepostus, mutta niin on sekava päänikin - miten sitä voikin olla näin hukassa oman maan systeemissä :girl_sad:

Edited by Lady Bird

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei,

Miehesi on EU-kansalainen, joten hän ei tarvitse Suomessa oleskelulupaa, vaan riittää, että hän rekisteröi läsnäolonsa maistraattiin. Hän voi siis tulla Suomeen ja sitten täällä hoitaa rekisteröinnin.

Jäsenvaltioiden välillä on nykyisin suht helppo liikkua. Valitettavasti säädökset on vain kaikkea muuta kuin helposti ymmärrettäviä :rolleyes: . Mutta näin mä uskoisin tän jutun menevän:

Miehelläsi on oikeus oleskella Suomessa työnhaussa ihan niin kauan kuin pystyy osoittavansa todella hakevansa töitä. Jos miehesi siis tulee aluksi töihin Suomeen ja sitten joutuu itsestään riippumattomista syistä työttömäksi, on hänellä oikeus sosiaaliturvaan ja oikeus oleskella maassa kunhan ilmoittautuu työkkäriin ja toimiin niiden ohjeiden mukaan. Perhesuhteilla ei ole tässä kohtaa merkitystä.

Ei siis hätiä mitiä. Miehesi voi ottaa tarjotun työn, tulla Suomeen ja sitten rekisteröityä vaan maistraattiin. Jos sitten joutuu työttömäksi myöhemmin, voi jäädä Suomeen työnhakuun ilman pelkoa maasta karkotuksesta tms.

Yksityiskohtien varmistamiseksi kannattaa kuitenkin olla yhteydessä KELA:an (Helsingin toimistossa vois olla paras tieto, kun eniten myös ulkkareita) ja Maahanmuuttovirastoon (www.migri

Muoks: ajatuskatko

Edited by Loopie

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tuotapa tässä juuri mietinkin, kun kelalle ei pääse ellei ensin rekisteröidy maistraattiin, eikä maistraattiin kuulemma ilman poliisilla käyntiä = oleskelulupaa. Jotain puhuttiin toki myös väliaikaisesta(?) rekisteröitymisestä, että se olisi mahdollinen jos ei oleskelulupaan ole alkuun edellytyksiä?

Suomalainen henkilötunnushan olisi saatava jos hän aikoo tehdä töitä, tai esim yrittäjänä projekteja... :girl_impossible: Ja jotenkinhan sen on onnistuttava, jo sen työnhaunkin kannalta, mutta miten sitä tuleekin niin sekavaa tietoa joka puolelta...

Mutta kiitokset sinulle, tuo oli vähän rohkaisevampaa luettavaa joka tapauksessa :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

EU-kansalainen EI tarvitse oleskelupaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Pitäisi siis riittää, että menee maistraattiin rekisteröitymään tänne muutettuaan ja saa näin sosiaaliturvatunnuksen. Tämä siis tällä tavoin, jos miehesi tulee Suomeen töihin (vaikka vain aluksi) kuten edellisessä viestissä sanoit.

Jos miehelläsi ei ole töitä tännne tullessaan , voi hän olla Suomessa lähtökohtaisesti vain sen alle 3 kuukautta. Pidempää oleskelua varten hänellä tarvitsee olla "riittävät varat ja kattava sairasvakuutus" eli hänen pitää voida osoittaa pystyvänsä huolehtimaan itsestään juurikin ilman sosiaaliturvaa. Jos noi täyttyy, saa olla maassa ja voi reksiteröityä = mm. henkilötunnus. Tämä siis sen vuoksi, että valtiot eivät nimenomaan halua, että ne joutuvat ylläpitämään maahantulijoita.

Oleskelulupa/rekisteröitymisoikeus tarkoittaa aina oikeutta henkilötunnukseen ja sosiaaliturvaan. Ilman oleskelulupaa tai oikeutta ei voi taas koskaan olla oikeutta henkilötunnukseen tai sosiaaliturvaan, koska silloin on maassa laittomasti! Suomen valtio siis auttaa niitä, jotka ovat maassa laillisesti, eli täyttävät annetut edellytykset. Valtio saa toisaalta itse pitkälti päättää kenet se rajojensa sisäpuolelle päästää.

Ainahan te voitte tosin mennä naimisiin ja hakea oleskelulupaa sitten sillä perusteella. Jos ette vielä halua mennä naimisiin ja miehelläsi ei ole töitä alkuunkaan, voi edessä pahimmassa tapauksessa etäsuhde.

Edited by Loopie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eiköhän me naimisiin mennä, muttei systeemin takia vaan sitten myöhemmin kun siltä tuntuu :girl_sigh: Kaukosuhde tuskin tapahtuu, jos tulisi jostain syystä lähtö niin menisin tietysti mukana takaisin Espanjaan!

Mutta tosiaan tilanne on se että hänelle on luvattu työ, tosin siltä hänen freelancer-pohjaltaan eli en tiedä saako "oikeaa" työtä heti - hyvän vastaanoton hänen työnsä ovat saaneet joka tapauksessa Suomesta eli positiivisella mielellä ollaan! Se tässä huoletti miten sos.turva, jos esim sairastuu. Ja miten nämä freelance-hommat Suomessa, henkilötunnuksenhan tarvitsee niihinkin!Mutta oleskelulupaan ne eivät ilmeisesti riitä.

Mutta tulipa vielä sekin selvitettyä maistraatista, sen väliaikaisen rekisteröitymisen voivat tehdä ilman oleskelulupaakin, joten nyt alkaa jo munkin päässä selviämään :rolleyes: Tarkoitus on kuitenkin tulla pysyvästi Suomeen, jos vaan luoja suo, ja sen takia oleskelulupa olisi ollut sama hommata heti.

Mutta näin siis mennään nyt alkuun :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

EU-kansalainen voi tosiaan olla suomessa 3kk työnhaussa ilman mitään rekisteröitymistä ja jopa 6kk asti, jos on toiveita työllistyä (tämä on poliisilta saatu tieto). Me tehtiin näin kun yhdessä olo aika ei riittänyt, jotta sen perusteella oltas voitu rekisteröidä avokki ja töitä kun ei löytynyt heti eli mies etsiskeli töitä kunnes tuli se 6kk täyteen ja sitten meillä tuli riittävästi yhdessä asumistakin täyteen että saatiin hänet virallisesti rekisteröityä ja saatiin henk.tunnus yms.

Ja 3kk asti EU-kansalainen voi olla töissä ilmottamatta siitä minnekään ja lyhytaikaisenkin työn perusteella saa henkilötunnuksen. Mulla oli aikoinaan meksikolainen kaveri jolla oli 6kk pesti suomessa ja sai henkilötunnuksen ja kela-kortin eli sen pitäisi riittää että on työpaikka. Tosin jos oikein muistan hän ei ollut oikeutettu kaikkeen sosiaaliturvaan eli kannattaa Kelasta kysyä mitkä etuudet saa jos ei ole rekisteröitynyt poliisille.

Toivotaan että kaikki järjestyy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos nyt vielä kerran, siis miehesi EI TARVITSE OLESKELULUPAA. Hän saa oleskella maassa pysyvästi jos pystyy elättämättään itsensä, ts. on töissä tai pystyy osoittamaan että varallisuus riittää elämiseen ilman sosiaalitukia, joko esim. säästöjen avulla, vanhempien avustuksella tai sinun tuloillasi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos nyt vielä kerran, siis miehesi EI TARVITSE OLESKELULUPAA. Hän saa oleskella maassa pysyvästi jos pystyy elättämättään itsensä, ts. on töissä tai pystyy osoittamaan että varallisuus riittää elämiseen ilman sosiaalitukia, joko esim. säästöjen avulla, vanhempien avustuksella tai sinun tuloillasi.

Juu, siis rekisteröitymisestä tietysti kyse :D Mutta joku samoista perusteista on oltava kuin oleskelulupaan...

Mies ei ole saanut oman alan töitä :( Joka puolelta osaamista kehutaan, mutta ei tärppää...oman maansa tilillä on jonkun verran rahaa ja sieltä saa myös etänä projekteja silloin tällöin, nyt jännitetään riittääkö se rekisteröintiin. Ja Suomessa tekee mainostenjakoa...siitä ei kyllä paljoa tienaa, mutta ainakin jotain yrittää.

Meidän poliisilaitoksella on mukava täti joka sanoi että kaikista asioista yhdessä on mahdollista kasata "paketti" jonka perusteella mies saataisiin rekisteröityä, mutta kun mentiin sitä tekemään tämä kyseinen nainen oli lomalla eikä luukulla oleva "uskaltanut" alkaa rekisteröintiä suorittamaan näillä tiedoilla, sillä hänelle perusteet (miehen työsopimus mainostenjaosta, pankkitilin tiliote omasta maasta, lähetetty lasku seuraavasta hänelle maksettavasta projektista) eivät riittäneet :( Nyt odotetaan ja jännitetään mikä tulee olemaan päätös kun käsittelijä palaa lomalta; hyväksyykö mun selvityksen ja nämä pyydetyt tiedot (itse siis pyysi jonkinlaista dokkaria siitä että tilille on tulossa rahaa koko ajan ettei lopu kesken mutta jos ei olisi ollut mitään, ei kuulemma niin pakollista) ja antaa miehelle mahdollisuuden vai potkitaanko ulos.

En ole eläissäni ollut näin huolissani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon pähkäillyt samoja asioita, ja mun mielestäni nämä rekisteröinti-/oleskelulupajutut on vähintäänkin sekavia. Aina saa eri vastauksen riippuen siitä, keneltä kysyy... Niissä rekisteröintipapereissa kuitenkin kysellään ihan hirveän yksityiskohtaisia tietoja ja liitteitä ja ties mitä. Sitä paitsi ei meillä mikään työnhaku tule kyseeseen, koska puolisko pelaa työkseen pokeria (ei toki mitään miljoonavoittoja kääri, vaan pienimuotoisesti), ja se ei kuitenkaan mene läpi työntekona tuossa rekisteröintiprosessissa... Ollaan ajateltu yrittää, josko edes väliaikaisesti (?) voisi säästöjen perusteella rekisteröityä. En kyllä oikeasti ymmärrä tämän systeemin toimintaa ollenkaan, joten arvaamiseksi menee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin tänään ilouutinen - rekisteröintiin riitti perusteet :D Päästään vihdoin aloittamaan elämä kunnolla yhdessä, nyt vaan laittamaan kotia kuntoon ja töitä lisää hakuun!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oon pähkäillyt samoja asioita, ja mun mielestäni nämä rekisteröinti-/oleskelulupajutut on vähintäänkin sekavia. Aina saa eri vastauksen riippuen siitä, keneltä kysyy... Niissä rekisteröintipapereissa kuitenkin kysellään ihan hirveän yksityiskohtaisia tietoja ja liitteitä ja ties mitä. Sitä paitsi ei meillä mikään työnhaku tule kyseeseen, koska puolisko pelaa työkseen pokeria (ei toki mitään miljoonavoittoja kääri, vaan pienimuotoisesti), ja se ei kuitenkaan mene läpi työntekona tuossa rekisteröintiprosessissa... Ollaan ajateltu yrittää, josko edes väliaikaisesti (?) voisi säästöjen perusteella rekisteröityä. En kyllä oikeasti ymmärrä tämän systeemin toimintaa ollenkaan, joten arvaamiseksi menee.

Yksinkertaisuudessaan EU-kansalaisen pitää kyetä itsestään taloudellisesti huolehtimaan Suomessa oleskellessaan ja tämä pitää pystyä myös osoittamaan viranomaisille. Lain mukaan EU-kansalaisen oleskelu ei saa muodostua rasitteeksi Suomen sosiaalihuoltojärjestelmälle. Rakkaus kun ei valitettavasti ketään elätä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rakkaus kun ei valitettavasti ketään elätä.

Eipä tässä ketjussa ole kukaan tainnut sanoakaan aikovansa elää pelkällä rakkaudella. :girl_haha: Tosin EU-kansalaisen tapauksessa näyttäisi kyllä joskus se pelkkä rakkauskin riittävän, koska esimerkiksi naimisisssa oleville tuntuu tuo rekisteröinti irtoavan vaikkei sen kummempaa varallisuutta, töitä tms. olisikaan.

Ongelmallista tällaisissa riittävän toimeentulon osoittamisissa on se, että noin yleisesti ottaen riittävän toimeentulon määritelmä tuntuu olevan yksi maailman venyvimmistä käsitteistä. Opiskelijalle riittävä toimeentulo näyttäisi olevan muutama hassu satanen kuussa, mutta odotas jos joku väittää pystyvänsä elämään vaikka kahdeksallasadalla eurolla kuussa, niin kukaan ei usko.

Mun puolisko tulee myös sellaisesta maasta, jossa se olisi halutessaan saanut helpommin ja enemmän yhteiskunnan tukia ja oikeasti ilmaisen julkisen terveydenhuollon, joten sitä varten ei todellakaan tänne kannattaisi tulla. Sitä tuskin rekisteröinnissä huomioidaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Aviopuolisolla on lakiin perustava velvollisuus elättää toisiaan. Avopuolisoilla ei ole. Siksi tänne tulevan pitää näissä todistaa varansa ( ja jos asuminen kestänyt muualla yli kaksi vuotta tätä ei edellytetä. Että suht joustavaksi on musta tehty)

- Myös suomalaisten opiskelijoiden oletataan tulevan toimeen muutamalla satasella. Muiden kohdalla edellytetään varmaan enemmän kun eivät asu tuetuissa opiskelijasoluissa ym. Myös paikkakunta varmaan vaikuttaa (tämä kohta siis mutua). Kyllä Helsinkiin tulevalla täytyy olla melko paljon sukan varressa, jotta voi täällä asua kuukausikaupalla vuokralla ilman palkkatuloja ( tai toisella osapuolella melkoiset tulot että maksaa molempien asumisen.)

- Se, että saisi kotimaassaan vaikka mitä etuuksia on todellakin irrelevanttia. Ei se voi olla lähtökohtana että tänne tultaisiin vain rakkaudesta ja muista hyvistä syistä ja silloin olisi tietysti oikeutettu täällä olemaan vaikka kotona ois kaikki paljon paremmin. Lähtökohtana on se, että se, joka ei ole tämän yhteiskunnan rahoittamiseen osallistunut, ei myöskään ole oikeutettu sen etuuksiin (näin kärjistäen)

Kannattaa lukea ulkomaalaislaki. Siellä on paljon vastauksia.

Lady Birdille ja miehelle onnea! Haluaistiko kertoa millainen "paketti" teillä lopulta meni läpi. Onko miehesi edistynyt työjutuissaan? Nyt on varmaan tosi huono taloudellinen aika, vai?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lady Birdille ja miehelle onnea! Haluaistiko kertoa millainen "paketti" teillä lopulta meni läpi. Onko miehesi edistynyt työjutuissaan? Nyt on varmaan tosi huono taloudellinen aika, vai?

Meidän "paketti" koostui työstä Suomessa, tuloista kotimaassa(vaikka käytettävissä ne ei olekaan, kuin tietty summa kuussa+luottokortti), sekä meidän hääsuunnitelmat varmaan vaikutti myös. Lisäksi esitettiin maili suomalaiselta yritykseltä joka lupailee kokoaikatyötä kun kielen oppii ja miehen lähettämä lasku seuraavasta projektistaan, vaikka se ei vielä varmistunut olekaan.Virallisesti se myönnettiin työnteon perusteella. ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tähänpä pitääkin nyt jatkaa; suomen systeemi on kyllä todellakin uskomattoman sekava!

Luulin, että tuo tuleva ukkoseni saisi ainakin kela-kortin(maistraatin mukaan) sillä perusteella että on poliisin rekisteröintitodistus ja pysyvä kotikunta. MUTTA; kun vietiin hakemukset kelalle, sieltä alettiinkin vaatia palkkatodistuksia ja viikottaista työaikaa!!!

Siis mitä ihmettä? Nuoko ei nyt riitäkään, että on tarvittavat paperit, maksaa veronsa Suomeen ym, vaan se määritelläänkin palkan ja työajan mukaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Häh, nyt mäkin putosin kärryiltä. Ei osaa enää auttaa. Sanoiko ne siis tosiaan, että miehesi ei saa suomalaista henkilötunnusta ilman palkkatodistuksia? Vai vaativatko niitä mahdollisesi jonkin muun asian yhteydessä.

Edit: niin paha ajatuskatkos, että poistin viestin loppuosan sekoittamasta asiaa.

Edited by Loopie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomalaisen henkilötunnuksen hän siis on saanut maistraatista jo maahan tullessaan, mutta nyt on siis vakinainen kotipaikka ja poliisin rekisteröintitodistus. Ja verokortti tietysti on, työnantajan hellässä huomassa tällä hetkellä :P

Juu, lähdettiin sillä mielin että ehkäpä tämä nainen ei oikein tiennyt varmasti asiasta, tuntui niin ihmeelliseltä tuo palkkakuittien pyyntö. Mutta niinpä se vaan napsahti postiluukusta :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. hyvä että henkilötunnus sentään on.

Mä itse asiassa sekoilin aika pahasti tuossa edellisessä viestissä. Olin jo unohtanut teidän tarinanne. Miehesihän on siis EU-kansalainen. EU-kansalaisen sosiaaliturva määräytyy koten tässä jo monesti todettu sen perusteella onko hän täällä työssä vai "vain oleskelemassa".

Kysyvät palkkakuitteja sen vuoksi, että haluavat nyt nähdä riittääkö miehesi tekemä työ siihen, että hänet katsottaisiin työntekijäksi. Jos hän saa työntekijän aseman, hänelle kuuluu täysin sama sosiaaliturva ja sairasvakuutus kuin suomalaisille.

Jos teillä ei ole palkkakuitteja tai työtä on tehty niin vähän, että ei voida katsoa olevan työssä säännösten osoittamassa merkityksessä, lasketaan miehesi tuolloin "taloudellisesti ei-aktiiviseksi unionin kansalaiseksi", jolle ei suomalaista sosiaaliturvaa pääsääntöisesti myönnetä ennen kuin sen jälkeen kun hän on oleskellut maassa vähintään viisi vuotta, jolloin katsotaan maassa pysyvästi asuvaksi. Jos menette joskus naimisiin, ovat säännöt sitten taas erilaiset. Mutta toistaiseksi näin.

Ihan oikeutettuja ovat siis toisin sanoen kysymään miehesi palkkatodistuksia ja jos työtä ei ole tehty ei miehesi saa sosiaaliturvaa ja sairasvakuutusta ja siitä osoittavaa kelakorttia. Kelassa olettavat nimittäin silloin, että miehesi on vakuutettu kotimaassaan. Olettavat siis miehesi esim. käyvän hoidattamassa itsensä oman maansa lääkärillä (tai Suomessa yksityisellä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahaaaaa....onpa hyvä että täältä edes saa selkokielisiä vastauksia, virastoissa on puhuttu niin ristiin B)

Kiitokset Loopielle.

Mutta jos ei Suomen sosiaaliturvan piiriin pääse, miten sitten vakuutus? Tapaturmavakuutustakaan ei voi ottaa henkilö joka ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan...Näin Espanjan jälkeen tämä armaan kotimaan toiminta ihmetyttää entistä enemmän...

Edited by Lady Bird

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva jos voin auttaa, vaikkakin tässä tapauksessa uutiset ei niin iloisia olekaan. Kiva myös joskus kuulla, että meidän ammattikuntakin voi joskus esittää jotain selkokielellä :curtsey:

Toi vakuutusjuttu onkin mielenkiintoinen. En osaa siihen nyt kyllä varmasti sanoa, mutta olettaisin, että jos Suomessa "vain oleskelemassa" eli tekemättä viranomaisten mielestä silloin mitään ja vähän niin kuin tilapäisesti, ei todennäköisesti täältä saa vakuutuksia vaan nekin laitokset katsovat, että se vakuutus, kuten sairasvakuutuskin, tulisi ottaa sieltä kotimaasta. Eri asia sitten kun on joko pysyvästi täällä tai jos on töissä.

Toivottavasti miehesi siis löytää Suomesta jossain vaiheessa jotain pysyvämpää työtä niin saatte nämäkin asiat kuntoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm...erikoista B) Hänellä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, rekisteröinti Suomeen ja kotipaikka...mutta silti hän on täällä "vain oleskelemassa". no, pikkuhiljaa eteenpäin.

Edited by Lady Bird

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmeisesti en sitten kuitenkaan ollut niin selkokielinen. Yritän vielä kerran

- jos miehesi on täällä ikäänkuin sinun perheenjäsenenäsi, hän on täällä "oleskelemassa" viisi vuotta ja vasta sitten voi saada pysyvän oleskeluoikeuden eli loppuiäkseen. Nämä oleskelijat voivat siis saada rekisteröinnin ja näin kotipaikan, mutta ei pysyvää oleskeoikeutta. Jos ei ole työntekijä ei saa automaattisesti sosiaaliturvaa.

- jos miehesi on töissä, hän saa sosiaaliturvaa ja terveydenhoidon.

- pelkkä työsopimus ei riitä siihen että katsottaisiin työntekijäksi, koska se voi olla vaikka ns. nollasopimus. Teidän tulee toimittaa tiedot siitä paljonko mies on todellisuudessa työskennellyt, jotta viranomaiset voivat päättää onko hän katsottava työntekijäksi vai yllä mainituksi "oleskelijaksi". Päätös on siis viranomaisten, henkilö ei voi itse sitä määritellä. Toimittakaa ne palkkakuitit ja muut pyydetyt tiedot niin asia ratkaistaan niiden perusteella.

- tämä kaikki perustuu Euroopan unionin sopimuksiin ja direktiiveihin. Homma menee samalla tavalla Espanjassa ja kaikissa muissakin EU:n jäsenmaissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Älä huoli, tiedän ihan tasan tarkkaan omasta kokemuksesta ettei Espanjassa asiat olleet sen kummemmin, mutta tiedän senkin että siellä ei ole samanlaista isoveli valvoo-systeemiä kuin Suomessa ^_^ Pienoin pettymys oli ihan vain terveydenhuoltoa ajatellen ja siksi purkaus, mutta me ollaan pärjätty tähänkin asti ja pärjätään edelleen. Yksityisiäkin löytyy jos hätä tulee. Tuo vakuutusasia tässä oikeastaan on se suurin pettymys, mies on aika tarkka siitä että joku turva pitää olla ja nyt kun ei sitä saakaan...

Mutta ihan tarpeeksi selkokielinen olit, kiitos siitä, äläkä loukkaannu tai ota itseesi vaikka kiukkuiselta puupäältä vaikutankin. Me ollaan tässä aika paljon taisteltu viime kuukausien aikana ja saatu siitä tulos - työpaikka, rekisteröinti ja elämä taas uudelle alulle, mutta paljon on jouduttu taistelemaan oikeuksista ihan munkin asioiden kohdalla täällä Suomessa joten olen nykyään aika skeptinen ja takajaloillani laitosten, kuten kela, kanssa.

Edited by Lady Bird

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvähän se on että kyseenalaistaa ja miettii. Onhan nää tän oleskeluasian säännökset tosi monimutkaisia. Yleensä melkein kaikkki EU:sta tuleva jollain tavalla on.

Terveydenhuollon ja vakuutusturvan puuttuminen on kyllä tosi ikäviä juttuja. Toisaalta on aina mahdollista, että Kela katsookin miehesi työntekijäksi. Ton työntekijä aseman voi saada melko helposti, eli jos miehesi on täällä jotain tehnyt voidaan hyvinkin katsoa työntekijäksi. Ei siis välttämättä vaadita mitään 40 h työviikkoa. Kannattaa lähettää ne paperit ja odotella rauhassa päätöstä.

Niin ja mun käsittääkseni miehesi saa kyllä hakeutua sairaalahoitoon, jos sellainen kiireellinen ja vakavampi juttu tulisi. Sitä varten ei siis tarvitse lähteä hoidattamaan itseään Espajaan. Se olisi jo vähän kohtuutonta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksi syy miksi mä en luota kelaan on se, että kun lähdin Espanjaan(ystäväni tuli samaa matkaa, samalle työpaikalle, samasta lähtötilanteesta) en saanut eurooppalaista sairasvakuutuskorttia vaan se käskettiin hakea Espanjasta. Yllätys oli suuri kun kaveri ihmetteli kyseinen kortti kädessä että miten sulla ei voi olla tätä...ja kun kysyin Espanjasta, se olisi pitänyt hakea Suomesta. Siellä sentään sai yksityiseltä sairausvakuutuksen ihan pelkällä passin numerollakin. Kyselin vielä kelalta asiaa ja sieltä väitettiin että ystäväni kohdalla on tapahtunut virhe, ei minun. Kela-korttia odotin takaisin 3kk ja kun kelalla kävin paikan päällä kysymässä, siellä oli hyvin pahoillaan oleva nainen vastassa joka ihmetteli tuota saatua kohtelua. Kaiken lisäksi siellä oli mun tiedoissa jotain minkä takia korttia ei ollut lähetetty heti kun piti vaan jouduin odottelemaan sitä piiiiiiitkään siis vielä sen jälkeen kun päätös kuulumisestani takaisin Suomen sosiaaliturvaan oli tehty.

Että semmoista. Kaiken lisäksi on muutenkin saanut taistella sellaisista asioista mitkä on monille päivänselviä, joten en oikein odota enkä luotakaan kelan puolelta mitään positiivista enää. Parempi niin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0