Rau

Vihkisormukseen muu kivi kuin timantti?

24 viestiä aiheessa

Tiedustelisin nyt täältäkin näkemyksiänne siitä, kannattaako vihkisormukseen harkita muuta kiveä kuin timanttia. Olen itse jokseenkin ihastunut kauniiseen solitaire-sormukseen, jossa kivenä on sitriini. Kivi on tynnyri-istutettu flakkarunkoon (14k keltakultaa) ja kultasepänliikkeen myyjä vakuutteli sitä tukevaksi ja kestäväksi. Netistä löysin tietoja, joiden mukaan sitriini on kovuusasteeltaan mohsin asteikolla 7, kun timantti puolestaan on 10.

Kestääkö sitriini siis jokapäiväistä käyttöä ja vaatiiko se erityistä huolenpitoa? Entäpä esim. beryllikivet, joiden kovuusluokitus on myös mohsin asteikolla 7-8 välillä? Voiko tällaista edullisempaa ja persoonallisempaa kiveä harkita vihkisormukseen timantin sijaan?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei Laup,

Sitriini kuuluu kvartsiryhmään, jonka tutuin jalokivi lienee ametisti. Vaikka näiden kovuus Mohsin asteikolla onkin melko korkea, ovat sekä sitriini että ametisti varsin arkoja rikkoutumaan. Ne murtuvat melko helposti ja sormuskäytössä niistä saattaa tulla ikuinen riesa. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta, sillä vaimoni kihlasormuksessa oli alunperin ametisteja kunnes ne vaihdettiin myöhemmin mustiin timantteihin. Ennen vaihtoa sormukseen jouduttiin rikkoutumisen takia vaihtamaan uusi ametisti suunnilleen kerran vuodessa - siitä huolimatta, että vaimoni huolehtii koruistaan poikkeuksellisen hyvin.

Sama koskee valitettavasti myös toista ehdokastasi eli berylliryhmän kiviä. Niistä tutuimmat ovat smaragdi ja akvamariini. Nekin ovat suhteellisesta kovuudestaan huolimatta helposti lohkeavia, eivätkä siten niitä kaikkein parhaita valintoja vihkisormukseen.

Parhaimpia vaihtoehtoja timantille ovat korundiryhmän jalokivet. Korundin kovuus on Mohsin asteikolla 9 ja se on timanttien jälkeen kovin mineraali, joskin sen kovuus tästä huolimatta on vain murto-osa timantin kovuudesta. Korundiryhmän jalokiviä ovat rubiini ja safiiri.

Vihkisormuksen ja siihen istutettujen kivien kestävyys vuosien päivittäisessä käytössä luonnollisesti kiinnostaa monia sormuksen ostoa suunnittelevia. Kysyttäessä asiasta, vastaan yleensä, että paljon on kiinni sormuksen käytöstä ja käyttäjästä. Toiset kohtelevat sormuksiaan "sievemmin" ja pitävät niistä hyvää huolta, toisten sormukset puolestaan joutuvat kokemaan kovia ja ovat esim. huoltoon tullessaan täynnä koloja, naarmuja ja likaa.

Mutta, kuten sanottua, en suosittele sitriiniä tai berylliryhmän jalokiviä vihkisormukseen.

Terveisin,

Uuri Sandberg

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei! Vielä tuosta vastauksesta liittyen safiiriin. Jos sormus tulee jokapäiväiseen käyttöön, niin kannattaako safiirista haaveilu vaihtaa suosiolla (värilliseen) timanttiin? Voiko kiven "suojaisalla" istutuksella lisätä käyttöikää? Esim. kokonaan istukassa?

Tehdäänkö safiirisormuksia edes nykyään... tuntuu, että kaikki muut paitsi timantit ovat hävinneet kultasepänliikkeiden valikoimista :girl_mad:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei Vieras_Safiiri_*!

Safiirit sopivat vihkisormuskäyttöön erinomaisesti, ne ovat riittävän kovia (Mohs 9) ja säilyvät hyvässä kunnossa jokapäiväisessä käytössä. Värivalikoimakin on safiirien osalta hyvin runsas. Jos et löydä valmiina mieluista sormusta, teettämällä saat juuri sellaisen sormuksen kuin toiveissasi on, juuri niistä materiaaleista kuin haluat. Ota ihmeessä yhteyttä ( [email protected] ), kerron mielelläni lisää teettämisestä ja voin laskea sinulle hinta-arvion toiveittesi mukaiselle sormukselle.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

 Minulle rubiini, kiitos!  :girl_in_love: Tässä olisi pari inspiraatiokuvaa.. Kiinnostaisikin, että minkä kokoisia nuo rubiinit ovat kuvissa?

Voidaanko sanoa suurinpiirtein, että 0.50ct = 5,2 mm ? (timanttien "koko"taulukko tässä  ketjussa)

Ja millaisissa hinnoissa rubiinit tavallisesti pyörivät? Entä ovatko vaaleanpunaiset safiirit kalliimpia "muodikkuutensa" vuoksi? (samaa tavaraahan ne kuitenkin ovat..)

 gallery_38950_960_9126.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Tipzilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Tehdäänkö safiirisormuksia edes nykyään... tuntuu, että kaikki muut paitsi timantit ovat hävinneet kultasepänliikkeiden valikoimista :girl_mad:

Tästä niin samaa mieltä! Ainoat safiirisormukset mitä peruskultasepänliikkeissä olen nähnyt, ovat niitä diana-sormuksia..  :girl_mad:

Muokattu: , käyttäjä: Tipzilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Asiaa sivuten; Tuttavani hankki juuri titaaniset kihlat, joihon ilmeisesti budjettisyistä päätyivät istuttamaan zirkonioita. Ihmettelen sitä kovasti. Zirkoniahan on synteettinen kivi, kun taas zirkoni on aito jalokivi ja ymmärtääkseni enemmän timanttia jäljittelevä ja kestävämpikin. Olisivat ottaneet edes niitä :)

Paljonko siinäkään sitten loppuviimein säästää, jos joutuu halpiskiviä tms. jatkuvaan käyttöön sopimattomia kiviä uusimaan jatkuvasti.

 

Itse en ottaisi ainakaan vihkiin muita kuin timantteja. Akvamariinista tykkään, mutta toivoakseni aidon timantin saa värjättyä vaaleankin siniseksi?!? Ellei, kivet saavat olla kirkkaita.

Muokattu: , käyttäjä: hiippu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Timantit.com sivustoa lainaten:

Kuutiollinen zirkonia on keinotekoinen tuote, joka on tällä hetkellä ylivoimaisesti yleisin timantin jäljitelmä. -- Yleensä kuutiollinen zirkonia matkii täysin puhdasta, GIA:n asteikolla D:n väristä timanttia, mutta sillä jäljitellään myös erilaisia värillisiä timantteja. Sitä käytetään paljon halvemmissa muotikoruissa, mutta kultaan istutetut kuutiolliset zirkoniat eivät ole mitään harvinaisuuksia. Kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen. Kokenut asiantuntija saattaa joissakin kiviyksilöissä havaita aitoon timanttiin nähden liian voimakkaan dispersion eli tulen. Samoin kokenut asiantuntija tunnistaa irtokiven yksinkertaisesti vaa’alla.

 

Zirkoni on aito jalokivi, mutta moniko tietää, mikä ero on näillä kahdella.. Joskus esim. koruliikeidenkin mainoksissa on tekstit miten sattuu.. Käsittääkseni on aivan "ok" esim. jenkeissä hankkia hervottoman kokoinen zirkonia 9K kultaan istutettuna, kun haluaa isoa blingiä, mutta ei ole rahaa. Itse en mitään muovinpalaa braissailun vuoksi ottaisi, mielummin sitten vaikka kivetön, jos ei olisi rahaa, joten sinänsä ollaan varmaan samoilla linjoilla hiippu..? Jotkut taas eivät halua aitoa timanttia sen ympäristövaikutusten tai eettisyyden takia. Toiset eivät edes tiedä, mitä tuli ostettua.. Meitä on moneen junaan :) Tätä aidon tunnistusasiaa varmasti vaikeuttaa myös se, että markkinoilla on myös synteettisiä timantteja ja korundeja (esim. "man-made" tai "lab sapphire"). Ne valmistetaan nimessä mukaisesti laboratoriossa kovassa kuumuudessa ja paineessa (kuten maankuoressa valmistuneet aidot timantit) tai kemikaalein.

 

Aitoja jalokiviä ovat myös safiirit, rubiinit ja smaragdit, ettei kenellekään nyt tule kuvaa, että viittasit niihin halpiskivinä (kun niistä on ketjussa aiemmin puhuttu).

 

Käsittääkseni timantteja on kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta esim. sininen on harvinainen väri. Värjäyksestä tässä ketjussa.  Värjääminen eli säteilytys on kuitenkin keinotekoista kiven käsittelyä toiseksi.

 

muoks. se on sitten makuasia, kuinka "aitona" pitää synteettistä timanttia, onhan se optisilta, kemiallisilta ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan samanlainen kuin äiti-maan tekemä, vaikkakin huokeampi.

Muokattu: , käyttäjä: Tipzilla

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Aivan, sitä juuri tarkoitin että mieluummin zirkoni, joka on aito jalokivi kuin zirkonia.

 

Ja juu, toki aitoja jalokiviä ovat myös nuo mainitsemasi safiirit, rubiinit ja smaragdit.

Jotkut kultasepät pitävät niitä ihan soveltuvina vihkisormukseen, toiset vannovat vain timantin nimeen.

 

Ymmärtääkseni nk. aidon laboratoriossa kovassa paineessa ja kuumuudessa valmistetun timantin tekeminen ei ole ihan halpaa välineistönkään osalta, ei siihen ole resursseja missä tahansa labrassa.

Siitä syystä niitä timskuja ei myöskään myydä sikahalvalla. Tottakai ne ovat huokeampia kuin luonnontimantit, mutta ei niitä esim. zirkonian hinnalla myydä missään.

 

Zirkoni(a)t yms. asiantuntijan on helppo erottaa luonnontimanteista. Labrassa valmistetut ovat haastavampia, koska ne ovat kemiallisesti samoja ja valmistettu luonnon muovaamia timantteja läheisesti vastaavissa olosuhteissa. Nämä timantit huijaavat jopa tavanomaista timanttitesteriä.

 

Ainakin ulkomaisissa nettikaupoissa kannattanee olla tarkkana noiden nimitysten suhteen, millä kiviä myydään, ettei osta esim. zirkoniaa zirkonina. Loistava sivusto muuten tuo timantit.com., suosittelen kaikille!

Muokattu: , käyttäjä: hiippu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei!

Osaako joku sanoa, että onko olemassa harmaata timanttia? Tai joku jalokivi joka olisi kuitenkin vihkisormuksessa kestävä ja "kimaltava"? Olen miettinyt myös mustaa timanttia, mutta harmaa olisi silti unelmissa se ykkönen :girl_sigh:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Hei!

Osaako joku sanoa, että onko olemassa harmaata timanttia? Tai joku jalokivi joka olisi kuitenkin vihkisormuksessa kestävä ja "kimaltava"? Olen miettinyt myös mustaa timanttia, mutta harmaa olisi silti unelmissa se ykkönen :girl_sigh:

Ei luonnossa, mutta timantin voi värjätä melkein minkä tahansa väriseksi.

Harmaa on sikäli vaikea väri, että siitä tulee helposti liian tumma, joka muistuttaa enemmän mustaa kuin harmaata. Ihan halpaa timantin värjääminen ei kuitenkaan ole.

Kannattaa kultasepältä kysyä, onnistuuko timantin värjääminen harmaaksi ja mihin hintaan :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ai värjätä? Tiedätkö kuinka se käytännössä onnistuu? Vaatiiko se sitten jotenkin erikoistaitoja kultasepältä vai? Harmaa olisi niin ihana ja täydellinen meikäläisen vihkisormukseen :girl_dance:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Timantit joko säteilytetään tai lämpökäsitellään. Tavallinen kultaseppä ei välttämättä osaa värjätä timantteja. Kannattaa kultasepän lisäksi käydä kyselemässä timanttien värjäämisestä jalokivikauppiailta. Myös sormuksien jälleenmyyjiltä, (kuten Sandbergin nettisivujen kautta) kannattaa kysellä timanttien värjäysmahdollisuuksista.

Niin ja unohdin kokonaan mainita, että on olemassa myös harmaa makenaveden helmi, jota käytetään sormuksissa aika paljon. Ei vaan ole lähellekkään niin kestävä, kuin värjätty timantti. . ja Sitten löytyy myös harmaa tahitin helmi, joka on hieman tummempisävyinen, kuin makeanveden helmi. Laitan tähän näistä kuvan.

 

blogentry-39024-0-93698600-1357758722_th harmaa makeanveden helmi
 
 
blogentry-39024-0-06942500-1357758728_th harmaa tahitin helmi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Ai värjätä? Tiedätkö kuinka se käytännössä onnistuu? Vaatiiko se sitten jotenkin erikoistaitoja kultasepältä vai? Harmaa olisi niin ihana ja täydellinen meikäläisen vihkisormukseen :girl_dance:

 

Käsittääkseni timantteja on kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta esim. sininen on harvinainen väri. Värjäyksestä tässä ketjussa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei,

Myös Krysoberylli on sopiva vihkari käyttöön. Siitä valmistettuja vihkisormuksia olen nähnyt paljon ja suosittelen sitä myös asiakkaille timantin vaihtoehdoksi. Väri on kaunis kellertävä, hieman vihreään taittuva.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pari oikaisua edellisiin:

- Harmaita timantteja löydetään myös luonnosta. Googlatkaa esim. "grey natural diamond", niin saatte satoja kuvia harmaista timanteista ihmeteltäväksi.

- Timanttien värjääminen lämpökäsittelyllä tai varsinkaan säteilyttämällä ei onnistu kultasepän - tavallisen tai vähän erikoisemmankaan - työvälineillä.

terveisin,

Uuri Sandberg

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vein juuri sormuksen kultasepälle. Siihen istutetaan kaksi kirkasta timanttia ja yksi sininen. 
Mietin aluksi sinistä safiiria, mutta koska sormukseen ei voinut laittaa 0.01 isompia kiviä, olisi pikkuruinen safiiri näyttänyt siinä enemmänkin likatahralta kuin kiveltä. Sepällä olikin ihania sinisiä timantteja tarjolla, jotka pienenäkin olivat selkeän ja kauniin värisiä. Jäänsininen kivi sormukseen haluttiin ja sellainen myös saadaan <3

Muokattu: , käyttäjä: hiippu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiinnostaisi kuulla noista rubiineista vielä. Onko niiden kestävyys mitä luokkaa ihan arkikäytössä (Mohsin asteikolla 9) ja missä hinnoissa ne liikkuvat? Hinta toki riippuu väristä ja koosta, mutta noin suurinpiirtein. Haaveissa olisi kunnon pidgeon's blood rubiini...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiinnostaisi kuulla noista rubiineista vielä. Onko niiden kestävyys mitä luokkaa ihan arkikäytössä (Mohsin asteikolla 9) ja missä hinnoissa ne liikkuvat? Hinta toki riippuu väristä ja koosta, mutta noin suurinpiirtein. Haaveissa olisi kunnon pidgeon's blood rubiini...

 

Uuri vastasi minusta kattavasti tuossa viestissä #2. Rubiini on timantin jälkeen kestävin jalokivi ja sopii jokapäiväiseen käyttöön.

Hintaan vaikuttaa värin lisäksi eniten sulkeumien määrä ja leikkauksen laadukkuus. Kyyhkysen verenpunainen on suosituin ja kallein väri. Itse aloitin rubiinin hintahaarukoinnin googlella, törmäsin  tähän  (hintahaitari 1-200 €) sekä tähän ja tähän (hintahaitari $400-2000 asti) sivustoon ensimmäisinä, ja huomasin, että hinta vaihtelee todella paljon noiden eri 'kriteerien summista' johtuen. Siksipä seuraavaksi kysyin kultasepiltä hintoja teetetyille rubiinisormuksille sekä mahdollisuudesta vaihtaa johonkin timanttimalliin rubiini. Esim. Sandbergillä hinnat tuolla kyselyketjussa olivat:

V-234-8 rubiini noin 3mm + 0,08ct 935€ (timantilla n. 1200 €)

V-236-7 rubiini noin 4mm + 0,13ct 1470€ (timantilla n. 1800 €)

 

Inspiskuvieni perusteella (keltakultaa, keskikivenä rubiini, sivuille pienet timantit (joiden lukumäärällä/koolla/laadulla saadaan hintavaihtelua paljon)) kultasepät antoivat minulle hinta-arvioita välille alk. 350 € / 600-1 000 €. Toivottavasti tästä sait vähän osviittaa :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei! Törmäsin etsy.com:issa tällaiseen "Siberian ice" timanttiin, eli valmistettu keinorekoisesti. Onko kellään tietoa tämän kiven kestävyydestä? Onko tämä patentoitu vai löytyykö tämä suomeksi jollain muulla nimellä, kun ei tunnu tietoa löytyvän? Linkki sivulle: https://www.etsy.com/listing/165770160/225-ctw-brilliant-round-cut-split-shank

Uskaltaisiko tuota ajatella vihkisormuksesksi?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei! Törmäsin etsy.com:issa tällaiseen "Siberian ice" timanttiin, eli valmistettu keinorekoisesti. Onko kellään tietoa tämän kiven kestävyydestä? Onko tämä patentoitu vai löytyykö tämä suomeksi jollain muulla nimellä, kun ei tunnu tietoa löytyvän? Linkki sivulle: https://www.etsy.com/listing/165770160/225-ctw-brilliant-round-cut-split-shank

Uskaltaisiko tuota ajatella vihkisormuksesksi?

Kerran olen weddingbeessä tuosta feikkitimantista kuullut ja käsitin, että se on tuon yhden myyjän tuote. Enemmän keskustelua löytyy Moissanite ja Asha timanttijäljitelmistä, joita US:ssa on paljon. Foorumin perusteella ne ovat huomattavasti "uskottavampia" kuin CZ:t. Kävin tuon myyjän kotisivuilla ja siellä tietysti vakuuttaa, että on yhtä kestävä kuin aito timantti. Pistää vain epäilemään, että miksi tuo sama myyjä myy aitoja timantteja ja jäljitelmiä, joiden väittää olevan niin hyviä, ettei kultaseppäkään erota eroa.. Kannibaalituotehan se on sitten on. Yksi blogikirjoitus löytyi.

Kysymys kuuluu, haluaako pistää 700€ kultasormukseen, missä komeilee labrassa puristettu jäljitelmä.

 

Parit aika myyvät kuvat löytyi, ekassa korvis s.ice ja sormus Royal Asscher -timantti (tuosta blogista); toinen kuva tuon myyjän sivuilta:

 

433bb0591919b1df34f0e255ece6a6e5.jpgcompare.jpg

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

If you are looking for an alternative that is similar to diamond, moissanite might be worth looking into.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mikä olisi sellainen timantin tyylinen mutta huomattavasti edullisempi kivi? Koska budjetti on rajallinen niin ajattelin että voisiko tehdä niin että laittaisi nyt sellaiset halvat kivet jotka kestäisi pari/muutaman vuoden ja vaihtaisi sitten tilalle oikeat timantit.. Vai onko tällainen idea täysin tyrmätty?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ tässä ketjussa listattu aika hyvin vaihtoehdot, moissy, asha, zirkoni jne. Kirkas safiiri taitaa uupua joukosta vielä.

Täällä on myös ketju, jossa pohdittu, voisiko alkuun laittaa feikkitimantteja ja vaihtaa ne myöhemmin aitoihin, mutta puhelimella en viitsi alkaa linkittää, löytyy kyllä :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään