Puolisolla kaksi sukunimeä (esim. latinot) ja puolison sukunimen ottaminen


Recommended Posts

Tulevalla aviomiehelläni (asutaan Suomessa ja häät Suomessa) on kaksi sukunimeä, siis hänen nimensä on muotoa "Etunimi Isänsukunimi Äidinsukunimi". Virallisissa papereissa lukee tietysti molemmat sukunimet, mutta hän epävirallisesti aina käyttää "Äidinsukunimeä".

 

Haluaisimme minullekin tämän jälkimmäisen "Äidinsukunimen", mutta onko se käytännössä mitenkään mahdollista? Haluamme siis vain jälkimmäisen sukunimen minulle, emme ensimmäistä emmekä molempia.

Olen käsittänyt niin, että Suomen nimilain mukaan voin ottaa vain "Isänsukunimen". Onko kellään kokemuksia/varmempaa tietoa asiasta? Onkohan olemassa joku keino, jolla saataisin tämä "Äidinsukunimi" meille yhteiseksi nimeksi?

Link to comment
Share on other sites

Vaihtoehtoina teilla on suomessa sukunimiyhdistelmina sinulle Omasukunimi, Omasukunimi-Miehenisansukunimi Miehenaidinsukuni (en tieda tuleeko myos tuohon kohtaan viiva vai sailyvatko erikseen), tai ottaa kokonaan miehesi sukunimet. Tai sitten molemmat miehen sukunimet.

Nain oli ainakin kun kaverini meni chilelaisen kanssa naimisiin. Koska han olisi halunnut Omasukuni-Jompikumpimiehensukunimistamuttaeimolempia... se ei siis onnistunut.

Muualla asuessa - tai jos saannot on muuttuneet viimeisen 15 v aikana Suomessa - voisi onnistua Omasukunimi de Jompikumpimiehensukunimi.

Entas jos otat molemmat sukunimet mutta kaytat vain jalkimmaista? Maailmalla voi jompaakumpaa sukunimea pitaa ns middle namena, jolloin tuo jalkimmainen noista toimisi.

Link to comment
Share on other sites

Ongelma on se, että tämä miehen isän sukunimi on selvästi uskonnollinen, ja itselleni en haluaisi tätä nimeä sen takia. Haluaisin kuitenkin yhteisen sukunimen mutta mieskään ei haluaisi luopua omista sukunimistään.

Olen kyllä kuullut, että ihan viime vuosina puoliso on ottanut sen ensimmäisen sukunimen sellaisenaan tai yhdysnimen perään. Ihan Suomessa avioituneita pareja ovat siis.
 

Mutta mietin sellaista vaihtoehtoa, että voisikohan tämän miehen jälkimmäisen nimen hakea erikseen uudeksi sukunimekseen? Yritin tutkia Suomen nimilakia, mutta siitä en oikein ottanut selvää, että onko tällainen mahdollista. Enkä tiedä onko nimi kotimaisen nimikäytännön vastainen, mutta kovin monimutkainen se ei ole, vaan ihan perus espanjankielinen sukunimi ja en tiedä onko avioliitto riittävä peruste... Jaa-a.

Kellään kokemusta? :)

10 §

Sukunimi voidaan muuttaa uudeksi sukunimeksi, jos hakija selvittää,

...

3) että uuden sukunimen ottamista on muuttuneiden olosuhteiden tai muiden erityisten seikkojen johdosta pidettävä perusteltuna.

...

11 §

Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa.

Ilman erityistä syytä ei uudeksi sukunimeksi voida hyväksyä nimeä:

1) joka muodoltaan tai kirjoitustavaltaan on kotimaisen nimikäytännön vastainen;

...
13 §
Uusi sukunimi, joka ei täytä 11 §:n 2 momentin 1 kohdassa asetettua vaatimusta, voidaan hyväksyä, jos hakijalla on vierasperäinen sukunimi ja uuden nimen käyttöönottoa on esitettyyn selvitykseen nähden pidettävä tarkoituksenmukaisena.

Muokattu: , käyttäjä: vvv
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...