mmaikku17

"Häät" ilman avioliittoa?

6 posts in this topic

Ihan uteliaisuudesta kysyn, onko teille tullut vastaan tai oletteko kenties jopa itse harkinneet hääjuhlan kaltaisen juhlan viettoa kokonaan ilman vihkimistä? En siis tarkoita esim. sitä, että mennään ensin maistraatissa naimisiin, ja pidetään juhlat vaikka seuraavana vuonna, vaan että avioliittoa ei ole tarkoituskaan solmia missään vaiheessa. Tunnen itse ainakin joitain niin oman tien kulkijoita tai hyvin marginaaliseen uskontokuntaan kuuluvia ihmisiä, joiden voisin hyvinkin kuvitella näin tekevän. Eli että ei haluta sotkea mitään kirkkoa tai edes viranomaisia asiaan, mutta halutaan kuitenkin lähipiirin kesken juhlistaa yhteistä taivalta ja lujittaa suhdetta ihan omanlaisin seremonioin. Itsekin jossain vaiheessa harkitsin asiaa, mutta nyt vaikuttaa siltä että ihan järkisyistä laillistamme liittomme myös virallisesti ^_^

Ei kai tuollaisia juhlia häiksi kutsuta, en sitten tiedä mikä olisi oikea termi. Rakkausjuhlat? :P Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka yleistä tällainen mahtaa olla. Ja löytyykö hääfoorumin lukijoilta ymmärrystä asiaa kohtaan, vai teilataanko tällainen idea saman tien? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensin pelkästään otsikon luettuani ajattelin, että onpa outo ja ihmeellinen juttu. Että muka hääjuhlat ilman avioliittoa. Mutta tekstin luettuani ei kyllä kuulostakaan hassummalta, jos kyseessä on se, että halutaan julistaa rakkautta ja sitoutua lujemmin elämänkumppaneina. Ymmärtäähän tuon, ettei monet usko avioliittoon, tai halua tällaista solmia. Mieleen tulee ensimmäisenä luonnonuskonnot. Joten ensireaktiosta ja asian oikeasti sisäistettyä ei minusta yhtään hullumpi ajatus, että juhlistetaan suhdetta ja rakkautta ihan omilla seremonioilla. Olisi jopa mielenkiintoista osallistua vieraana, nähdä mitä seremoniaan on keksitty!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole tähän omassa elämässä törmännyt, mutta osallistuisin jos joku läheinen kutsuisi. Jotenkin ajattelen, että olisi kiva jos juhla sisältää jonkinlaisen seremonian joka tapauksessa (vaikkei se olisikaan kirkollinen tai valtiollinen) ja itse kutsuisin juhlaa nimenomaan rakkausjuhlaksi jos ajatuksena on kahden ihmisen erityinen sitoutuminen toisiinsa. Häät ovat häät, niihin kuuluu se, että mennään virallisesti naimisiin (joko sinä päivänä tai ennen). Tällainen rakkausjuhlan todistaminen olisi kyllä aika hienoa kun ajattelee enemmän!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielenkiintoinen idea! Osallistuisin myös mielelläni, jos lähipiirissäni tällaiset järjestettäisiin. Itse taidan kuitenkin haluta ihan virallisen avioliiton, mutta ei ole kyllä yhtään mitään tällaista rakkausjuhlaa vastaan. Jollain tapaa tuo taitaisi olla verrattavissa lapsen nimijuhlaan, vaikka nimen antaminen toki pakollista onkin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri näin, aina löytyy syitä juhlintaan :) Erojuhlat, kymmenvuotishääpäivät, "naimisiin" itsensä kanssa - näitäkin vietetään niin mikä ettei myös rakkausjuhlaa! Vieraana tosin olisin vähän hämilläni että mitä pitää tehdä lahjojen ja muiden kanssa ja mitä sitten tehdään jos nämä henkilöt myöhemmin haluavat sitoutua vielä juridisestikin - tuleeko toiset häät ja pitääkö ostaa uudet lahjat? Voin myös kuvitella että monelle tuntuisi ristiriitaiselta juhlia sitoutumista ilman että siihen mitenkään liittyisi virallinen sitoutuminen. Ennakkoluuloihin kannattaa varautua, koska pariskuntien edelleen odotetaan menevän naimisiin, ja avioliitosta kieltäytyminen niin että kuitenkin järjestää juhlat saattaa joillekin kuulostaa ahneelta lahjankeruulta. Toisaalta, nykyään pitkään kestäneellä avoliitolla on monia samoja oikeusvaikutuksia kuin avioliitolla, joten konseptin tajuaminen helpottunee pikkuhiljaa. 

http://www.unmarried.org/commitment-ceremonies/faq/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Voisin itse kuvitella järjestäväni tämän tyyppisen juhlan, mutta en ollut koskaan edes ajatellut asiaa. Täytyypä miettiä, suunnitelmat ovat vielä niin auki, että kaikki on mahdollista. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now